Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Urbain Jean Joseph Le Verrier

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 March 1811

Saint-Lô, France

23 Sept 1877

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Urbain Le Verrier ishte emëruar për të mësuar astronomi në Ecole Polytechnique në 1837 dhe të braktisur subjekt e tij të parë të kimisë. Ai ka punuar në Observatorin e Parisit për shumicën e jetës së tij, ku shtytjen e tij për efikasitetin e tij ishte për të bërë shumë jopopullore. Një bashkëkohore thënë për të:

Unë nuk e di nëse M. Le Verrier është në të vërtetë njeri më e neveritshme në Francë, por unë jam mjaft i bindur se ai është më i urryer.

Puna e tij kryesore është në mekanikën qiellore. Duke punuar në mënyrë të pavarur nga Adams, Le Verrier llogaritur pozicionin e Neptun nga parregullsitë në orbitë Urani's. Si një nga kolegët e tij tha:

... ai zbuloi një yll me majë të stilolaps e tij, pa ndonjë instrumente të tjera se forca e llogaritjet e tij i vetëm.

Le Verrier u shërbyer më mirë nga Galle astronom gjerman (që gjetën planetin në një orë) sesa Adams ishte me i ajrosur i cili i dha detyrë që të Challis, drejtor i Observatorit Kembrixh. Ai vuri në dukje planet e parë, por nuk e njeh atë.

Arago, i cili kishte sugjeruar e parë që punojnë Le Verrier mbi këtë problem, tha

Në sytë e të gjithë njerëzve të paanshëm, ky zbulim do të mbetet një e fiton më madhështore e astronomi teorike, një nga glories e Académie dhe një nga dallimet më të bukura të vendit tonë.

Le Verrier marrë nderon shumë dhe njohje e përgjithshme për arritjen e tij. London Times kryer titull më 1 tetor 1846:

Planetit Le Verrier e gjetur.

Ai u dha Medaljen Copley e Shoqërisë Mbretërore të Londrës dhe, në Francë, u bë një oficer në Legjionin e Nderit.

Në 1854 Le Verrier u bë drejtor i Observatorit të Parisit, por unpopularity e tij, të përmendura më lart, të udhëhequr në atë të larguar nga posti më 1870. Një pasardhës u emërua por vdiq në vitin 1873. Në këtë kohë Le Verrier përsëri iu dha posti, por autoriteti i tij ishte kufizuar rëndë pasi ai u mbikëqyrur nga një këshill.

Le Verrier zbuluar një mospërputhje në lëvizje në perihelion e Merkur në 1855, menjëherë pas emërimit të tij si drejtor i Observatorit të Parisit. Përpara perihelion e Merkur nga më shumë se teoria e Njutonit ishte parashikuar për t'u bërë prova të rëndësishme për të Ajnshtajnit 's Teoria e përgjithshme e relativitetit. Le Verrier, megjithatë, atribuohen kësaj për një planet, të cilën ai e quajti Vulcan, më afër se sa Dielli Mercury ose në një rrip të dytë asteroid aq afër Dielli që të jenë të padukshëm.

Ai kaloi shumë përpjekje në kërkim për asteroids brenda orbitën e Merkur në një përpjekje për të provuar teorinë e tij, por ai ishte i gjatë, pas vdekjes së tij, në vitin 1915, që Ajnshtajni 's teoria e përgjithshme e relativitetit shpjegon orbitën e Merkur pa nevojë për organe shqetësues.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland