Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Constantin Marie Le Paige

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 March 1852

Liège, Belgium

26 Jan 1929

Liège, Belgium

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Arsimit s Constantin Le Paige e mesme ishte në Spa dhe në Liège. Ai hyri në Universitetin e Liège për të studiuar matematikë në vitin 1869, ku ai ndoqi leksione me katalanisht. Pas diplomimit në vitin 1875 ai filloi të jepte mësim në Universitetin e Liège. Ai mësoi në kurse teoria e përcaktues, e cila nuk është për t'u befasuar që kjo ishte Katalonje 's specialitet, dhe ai gjithashtu mësoi analizë më të larta.

Ai u emërua profesor në Universitetin e Liège në 1882 dhe mbeti atje gjithë karrierës së tij, në pension në 1922.

Le Paige punuar në teorinë e formave algjebrike, një temë studimi i të cilit ishte inicuar nga Boole në 1841 dhe pastaj të zhvilluara nga Cayley, Silvester, Hermite, Clebsch dhe Aronhold. Le Paige Në veçanti studioi gjeometria e kthesa algjebrike dhe sipërfaqet e tokave, ndërtimin në këtë punë më parë. Ai është i njohur mirë për ndërtimin e tij për një sipërfaqe kub dhënë nga 19 pikë.

Le Paige studiuar gjenerimin e avionit kub dhe quartic kthesa, duke zhvilluar më tej Chasles 's punojnë në aeroplan kthesa algjebrike dhe Steiner' s rezultatet në kryqëzimin e dy lapsa projektive.

Historia e matematikës ishte një tjetër temë e cila i interesuar Le Paige. Ai botoi Sluze 's korrespondencë me Pascal, Huygens, Oldenburg dhe Wallis.

Në 1897 Le Paige u emërua drejtor i Institut d'Astrophysique de Cointe-Sclession. Pas kësaj ai shkroi një numër të teksteve astronomike. Ai gjithashtu shkroi mbi historinë e simbol matematik në Sur l'origine de certains signes d'operacion (1891). Historinë e tij interesante e matematikës Shënime pour servir à l'HISTOIRE des mathématiques dans l'ancien paguan de Liège përmban shumë informacion mbi Wendelin astronom Belgjikë.

Le Paige marrë nderon shumë. Ai u zgjodh në Akademinë Mbretërore të Shkencave të Belgjikës në 1885, për të Shoqërisë Mbretërore të Shkencave të Liège në 1878, për të Shoqërisë Mbretërore të Bohemi në 1881, në Akademinë Mbretërore të Shkencave të Lisbonës në 1883 dhe të Shoqërisë matematike e Amsterdam në 1886.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland