Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Emanuel Lasker

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 Dec 1868

Berlinchen, Prussia (now Barlinek, Poland)

11 Jan 1941

New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Emanuel Lasker ka lindur në provincën prusian e Brandenburgut në një familje hebreje. Nëna e tij ishte Rosalie Israelssohn ndërsa babai i tij ishte Adolf Lasker, një drejtues kori në sinagogë roli i të cilëve ka qenë për të udhëhequr lutjet liturgjike dhe këndonin. Emanuel Berthold kishte një vëlla më të vjetër dhe, kur i dërgoi për të shkojnë në shkollë në Berlin, kur ai ishte njëmbëdhjetë vjeç, Emanuel ishte mësuar të luaj shah me Berthold i cili ishte student në Fakultetin e Mjekësisë atje. Ai bëri disa para duke luajtur shah në kafenetë lokale, por ai nuk u bë një lojtar serioz shahu deri ne moshën pesëmbëdhjetë.

Në fakt Emanuel prindërit ishin të shqetësuar në mënyrë që ai u kushtonte shumë kohë për të shahut dhe nuk mjafton për të punës së tij të shkollës, se ata i tha Berthold për të gjetur një shkollë tjetër për të Emanuelit. Megjithatë, kreu i kësaj shkolle të re ishte president i klubit të shahut lokale dhe mjeshtri matematikë ishte kampion shahu lokale, kështu që në e tij të ri Emanuel vazhdoi shkollën e mesme për të treguar talentin e shquar në të dy matematikë dhe në shah. Në 1888 ai mori arbitur e tij në Landsberg një Warthe der, tani një qytet polak i quajtur Gorzow Wielkopolski.

Lasker studioi matematikë dhe filozofi në universitetet në Berlin, Göttingen dhe Heidelberg, por ai e kombinuar me studimet e tij duke luajtur shah. Në 1889 ai fitoi turneun e parë të tij shahut në Berlin dhe një muaj më vonë, ai fitoi Hauptturnier në Breslau i cili i dha atij titullin gjerman Master i shahut. Një nga gjykatësit në këtë rast, Leopold Hoffer, komentoi:

Mjeshtër i ri do të jetë një kundërshtar i frikshëm në konkurset e ardhshme.

Edhe pse ai nuk arriti të fitojë në turneun e Amsterdamit së shpejti pas kësaj, Hoffer përforcuar mendimin e tij:

Young Lasker vetëm konfirmoi kemi shprehur mendimin rreth tij, kur ne e shikonte atë në Breslau. Ai është vetëm 21 vjeç, por tashmë posedon cilësitë e një master në klasë të parë - dituri, gjykim të pozitës, shpejtësi e konceptimit, imagjinata, entuziazëm të madh për lojë, dhe mbi të gjitha, ai është një njeri i kulturës dhe më shumë se mesatarja e inteligjencës.

Lasker kishte një qëndrim të zgjatur në Angli në 1891-92, duke luajtur lojëra shumë mirë shahu dhe rrahjen lojtarët më të mirë në atë vend. Në vitin 1893 ai shkoi në Shtetet e Bashkuara dhe vazhdoi të fitojë të gjitha ndeshjet që ai luajti. Ai fitoi turneun ndërkombëtar New York, duke fituar çdo lojë, pavarësisht disa lojtarë të lartë konkurruese, dhe ai mundi kampion amerikan shahut. Ai nuk ka lënë pas dore por matematika e tij, dhe në 1893 ai ligjëroi lëndët: mbi ekuacionet diferenciale ne Tulane University në Nju Orleans. Fiton e tij të shquar në Shtetet e Bashkuara Lasker vënë në një pozicion për të sfiduar Wilhelm Steinitz, i cili ishte 58 vjeç në këtë kohë, për titullin kampion Botërore. Një ndeshje ishte rregulluar që do të zhvillohet në tri vende, Nju Jork, Filadelfia dhe Montreal, me fitore do të lojtari të parë për të regjistruar dhjetë fitore.

Ndeshja filloi në Nju Jork më 15 mars 1894 dhe ishte mjaft edhe me dy fitoret për çdo lojtar në gjashtë lojra të parë. Megjithatë, Lasker pastaj fitoi pesë lojëra mbresëlënëse fitoreve rresht të fituar në Philadelphia, dhe, pavarësisht Steinitz shërohet pas kësaj, Lasker fitoi në Montreal. Ai fitoi dhjetë e tij ka fituar më 26 maj 1894, që nga kjo kohë luajtur katër barazimeve dhe ka pesë humbjeve. Megjithatë edhe pse tani po World Champion, shumë dyshuan se ai merituar nderin. Tarrasch tha:

Në mendimin tim, ndeshja me Steinitz nuk ka rëndësinë e madhe që ata vetë ia veshin atë. Për Steinitz ka rritur vjetër, dhe Steinitz vjetër nuk është më Steinitz e vjetër.

Lasker ishte kthyer në Gjermani nga fundi i 1894, por ai i kontraktuar tifoid ethe dhe u bë i sëmurë rëndë. Berthold Vëllai i tij nursed atë mbrapa për shëndetin, por ai ishte një proces i ngadaltë dhe ai ishte ende po shërohet në vitin 1895 kur ai mori vendin e tretë në turneun e Hastings i famshëm në Angli, e përshkroi si:

... turneu më të rëndësishme të shekullit të 19-të, i cili mblodhi gjithë krem e shahut botëror.

Ndërsa në Angli, ai dha një seri leksionesh në shahut që ai shkroi për publikim si Common Sense në shahut. Libër u botua në gjermanisht në 1896 me përkthim anglisht të botuar në vitin në vijim.

Gjatë disa viteve të ardhshme Lasker luajtur në turne shahu relativisht pak. Ai kishte një fitore të famshme në Shën Petersburg, në 1895-96 dhe në një turne në Nuremberg në verën e vitit 1896. Në 1896-97 ai luajti Steinitz përsëri në një ndeshje të kampionatit botëror dhe ishte përsëri fitimtar. Këtë herë ai ka arritur dhjetë fitoreve që kanë humbur vetëm dy herë dhe të tërhequr pesë herë. Në Londër në vitin 1899 Lasker kishte një nga fitoret më të rëndësishëm të tij turneu, duke fituar 20 e 28 lojra ai luajti, duke humbur vetëm një lojë. Në vitin e ardhshëm në Paris, ai ishte po aq mbresëlënëse fituar 14 e 18 lojrave e tij, përsëri me vetëm një humbje.

Shahu ishte sigurisht jo vetëm për interesin e Lasker gjatë këtyre viteve. Në fakt ai është përqëndruar më shumë në matematikë se shahu gjë që shpjegon pse ai luajti në turne kaq pak. Këshilluar nga Hilbert, Lasker u regjistruar për studime doktorature në Erlangen gjatë 1900-02. Ai kaloi vitin e 1901 si lektor matematike në Universitetin Victoria në Mançester, Angli (sot Universiteti i Elbasanit). Në 1901 ai paraqiti tezën e doktoraturës e tij Über Reihen auf der Convergenzgrenze në Erlangen dhe në të njëjtin vit ajo u botua në transaksionet filozofike. Ai ju dha një doktoraturë në matematikë në vitin 1902.

Lasker u transferua në Shtetet e Bashkuara në vitin 1902 dhe ka jetuar atje deri në 1907, por ka luajtur vetëm në një turne shahu gjatë këtyre viteve, pikërisht në Kembrixh Springs në vitin 1904. Lasker ishte e dyta të barabartë në këtë turne, fitues Frank Marshall vazhdoi të sfiduar Lasker për kampionatin botëror. Megjithatë, Lasker vendosur aksione të lartë financiare për një ndeshje të tillë dhe Marshall, të rinj dhe relativisht e panjohur para turneut Springs Kembrixh, kishte pak shanse për të gjetur mbështetësit të vendosur çmimin e kërkuar Lasker. Marshall kishte për të marrë mbi kundërshtarët e tjera që, vërtet, ai e bëri.

Edhe pse ka luajtur shah Lasker pak gjatë kësaj periudhe, ai bëri disa matematikë shquar. Në 1905 ai paraqiti idenë e një ideal primar, që i korrespondon një varietet i pakalueshëm dhe luan një rol të ngjashëm me pushtetin kryesor në dekompozim kryeministër i një numer i plote. Ai provuar teoremen e dekompozimit kryesor për një ideal të një unazë polinom në drejtim të idealeve fillore në një letër Zur Theorie der Moduln und Ideale botuar në volumin e 60 e Mathematische Annalen në vitin 1905. Një unazë R commutative tani quhet unazë Lasker një 'nëse çdo ideal të R mund të përfaqësohet si një kryqëzimin e një numër i caktuar i idealeve primar.

Lasker Në 1907 u kthye në Gjermani dhe, sfiduar përsëri nga Marshall, ai tani ka rënë çmimi për një shifër që mund të gjejë mbështetësit e Marshall për të vënë dorë - kampion Botëror ishte kthyer për të luajtur shah në një mënyrë të mëdha. Gjatë viteve 1907-1910, ai e mbrojti titullin Kampion Botëror të tij në gjashtë ndeshje, një kundër Marshall, në 1907, në të cilin nuk Lasker humbur ndonjë nga 15 lojra luajtur (8 fiton dhe 7 barazime), një ndeshje kundër Tarrasch në vitin 1908, tri ndeshje kundër David Janowski në 1909 (dy ndeshje) dhe 1910, dhe një kundër Karl Schlechter në vitin 1910. Ai luajti vetëm në një turne gjatë këtyre viteve, që vijnë e parë të barabartë me Akiba Rubinstein në Shën Petersburg, në 1909. Ai gjithashtu ka luajtur ndeshje ekspozitë, e cila mund të jetë fitimprurës, dhe në të njëjtin vit ai luajti dy ndeshje të tillë kundër Janowski.

Lasker martuar Cohn Marta, vajza e Emil Cohn, ne vitin 1911 dhe kanë jetuar në Berlin. Marrëveshjet janë vënë në vend për Lasker për të mbrojtur titullin e tij përsëri. Plani ishte që ai të luajë Rubinstein për kampionatin Botërore, pastaj se fituesi do të luajë José Raul Capablanca. Megjithatë, për shkak të Luftës së Parë Botërore, ndeshje nuk mund të luhet. Pas Luftës së Parë Botërore përfundoi, marrëveshjet u punuar përsëri jashtë, me një ndeshje të kampionatit botëror në mes Lasker dhe Capablanca duke u ngritur. Megjithatë, Lasker shkroi Capablancan dorëheqjen Botërore titullin kampion e tij para ndeshjes ishte për t'u luajtur. Megjithatë, ai ishte i bindi për të luajtur dhe ndeshje u zhvillua në Havanë, Kubë, në vitin e ardhshëm. Pas katërmbëdhjetë lojra Lasker pensionuar për shkak të shëndetit të sëmurë dhe të sundimit të tij për 27 vjet si World Chess Champion kishte përfunduar.

Pavarësisht humbur titullin, Lasker ende Nju Jorkut fitoi Turneun Ndërkombëtar në vitin 1924 me Capablancan vjen e dyta me Aleksandër Alehkine në vendin e tretë. Lasker tani mori Ura and Go, duke shkuar në Gjermani për të përfaqësuar në Ura.

Në 1933, duke qenë hebrenj, Lasker u detyruar të emigrojnë dhe shkoi në Angli, ku ai ka jetuar deri në 1935. Gareth Williams, shkrim në shahut mujor, përshkruan vitet e fundit në disa Lasker:

... Lasker u detyruan nga të daljes në pension të tyre të rehatshme. Regjimi konfiskoi Berlinit apartament Lasker ', fermën e tyre në Thyrow dhe kursimet e tyre gjatë gjithë jetës. Emanuel dhe i Martës, Lasker, në moshën e tyre të vjetra, papritmas gjeti veten i varfër, pa shtëpi para ose atdheun.

Ai u detyrua të ardhur nga të daljes në pension dhe për të luajtur shah përsëri për të fituar para të mjaftueshme për të jetuar:

Në mënyrë që të mbijetojnë Lasker kishin edhe një herë për të ndërtuar një karrierë në shah. Gara e parë ai u ftua të pas nëntë vjet të daljes në pension ishte Zürich. ..... Lasker ishte i ftuar në Moskë në 1936 për të marrë pjesë në një tjetër turneu të madh ndërkombëtar. ... Lasker u inkurajuan për të qëndruar më në Moskë pas turneut dhe Dr Emanuel Lasker, matematikan, u ftua për t'u bërë një anëtar i Akademisë së Shkencave të Moskës. Oferta ishte pranuar dhe Lasker mori qëndrim të përhershëm në Moskë. Emanuel u zhytur me studimet e tij matematikore në Akademinë e Moskës.

Ai ka luajtur në Turneun Ndërkombëtar Nottingham Shahu nga 10-të në 28 gusht 1936. WH Watts, të shkruajë një Hyrje në librin e turneut, ka shkruajtur:

Lasker, gjatë turneut dha mua përshtypjen se ai nuk i pagabueshëm ishte zgjeruar vetë. Nuk mund të jetë një arsye shumë të mirë për këtë. Ai e bëri emrin e tij një gjenerate më parë dhe edhe pse duke fituar një vend të lartë do të jetë një performancë shumë të mirë, tendosja e një turneu të gjatë me lojëra të gjatë pesëmbëdhjetë rëndë do të ishte gjë e matur për një njeri gati shtatëdhjetë vjet.

Në kopshtin e partisë në mesin e turneut:

Fond kurrë mos Lasker e humorit ishte shumë i dukshëm dhe i qartë excels në orën e golfit.

Në të vërtetë, edhe pse ai nuk fitoi turneun e shahut, ai fitoi konkursin vënien! Ishte raportuar se ai luajti për fund, me fjalë të tjera i sigurt që ai bëri ishte gjuajtje e lehtë e tij të dytë më të shkurtër të jetë e mundur.

Në 1937 Lasker lëvizi përsëri, pasi Krylenko e tyre mbrojtës kishte qenë disgraced, këtë herë duke marrë deri qëndrimit në Nju Jork në Shtetet e Bashkuara. Ka Marta Lasker u sëmurë dhe ata nuk ishin këshilluar për të udhëtuar, ajo vdiq më vonë atë vit. Lasker dha ligjërata dhe demonstrata gjatë disa viteve të ardhshme, por, në 1939, gjatë një leksion, ai u bë i trullosur. Ky ishte fillimi i një sëmundje që ngadalë përkeqësuar deri në vdekjen e tij.

Nathan Divinsky, edhe vetë një matematikan të jashtëzakonshme dhe si Lasker më të famshme për rezultatet e tij në teori ring, shkruan:

Në këtë listë të madhe-thirrjen e turneut, St Petersburg 1896, Shën Petërsburg 1914 dhe Nju Jork 1924, Emanuel Lasker fituar gjithmonë. 1896 ajo ishte me një diferencë dy-pika mbi bashkëkohësit e tij kryesor, 18 vjet më vonë përsëri nga një hendek dy-pika në finale dhe dhjetë vjet të tjera në (tre vjet pasi ai pranoi titullin për të Capablancan) 1 1 / 2 pikë përpara e një fushë të fortë. Këto rezultate tregojnë me siguri diçka me të vërtetë të shquar për Emanuel Lasker.

Lasker, përveç në rezultatet e tij algjebrike dhe gjeni tij shahut, gjithashtu paraqiti një numër i lojëra interesante matematikore. Për shembull ai hartuar Laska, dhe prodhuar një modifikim interesante për rregullat e nim. Si edhe shkrimi më shahu, ku ne mund të përmendim Lasker për doracakun e shah përveç kuptim klasik të përbashkët në shah të përmendura më lart, Lasker shkruante filozofi. Atë temë, ai e publikoi Kampf (1907), Përpjekja (1907), Das Begreifen der Welt (1913), Die Philosophie des Unvollendbar (1919), Das verständige Kartenspiel (1929, përkthim anglisht në vit), Brettspiele der Völker (1931 ), dhe Komunitetit të (1940 ardhmen).

Mikhail Botvinnik, i cili u bë World Chess Champion në vitin 1948, ka shkruar:

Herë të parë pashë Lasker, ai ishte një njeri i moshuar. Dalja e tij nuk ishte mbresëlënëse. Lëvizjet e tij ishin shumë të ngadaltë. ... Ai ishte një njeri shumë i mençur - ai ishte i pari që ka studiuar të gjitha anët praktike të një lojë shahu: si për t'u përgatitur për një turne, kur për të luajtur në të, si të tjerët, hani, etj Ai kuptoi krejtësisht të gjitha këto praktik aspekte.

Një citat nga Lasker tregon se si ai iu afrua lojra. Ai u pyet një herë pas duke i dhënë një leksion pse ai zgjodhi variacione pothuajse gjithmonë në hapje të cilat kundërshtari i tij kishte deklaruar të pakënaqshme. Lasker u përgjigj:

Unë nuk e studimit asgjë por variacionet në fjalë përbëhej nga masat të cilat janë zhvilluar në mënyrë të shëndoshë dhe të arsyeshme se ata nuk mund të jetë aq e keqe si kundërshtar i mendimit tim. Unë isha i bindur, pra, që ai kishte gjykuar këto dallime, dhe të kuptuarit e tij prej tyre ishte i gabuar. Doja të përfitojnë nga kjo gjendje e punëve.

Në filozofinë e tij të jetës dhe të shahut janë krahasuar me:

Konceptim Lasker e jetës, shpjegoi si në shkrimet e tij, ishte ajo e një lufte apo lufte dhe si një lojtar shahu ai ishte luftëtar më të madh ndoshta se loja ka parë. Supremely kujdesshëm dhe këmbëngulës, ai do të me qëllim të përfshijë veten në vështirësi për të komplikojë luftë dhe të japë vetë mundësitë e outplaying kundërshtari i tij, dhe pasi ai kishte përparësi, ai do ta shtyjnë atë në shtëpi me forcë i pamëshirshëm dhe vendim.

Më në fund le të na komentoni se rezultatet Lasker për dekompozim të idealeve në idealet kryesor ishte themeli mbi të cilin Emmy Noether ndërtuar një teori abstrakte, teori e cila zhvillohet në një ring temë kryesore matematikore dhe ka ofruar themelet e gjeometrisë algjebrike moderne. Emmy Noether 's Idealtheorie në Ringbereichen (1921) ishte me rëndësi themelore në zhvillimin e algjebër moderne, generalising rezultatet Lasker duke i dhënë dekompozim e idealeve në kryqëzimet e idealeve fillore në ndonjë rrjet me ngjitje commutative kusht zinxhir.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland