Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sir Joseph Larmor

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 July 1857

Magheragall, County Antrim, Ireland

19 May 1942

Holywood, County Down, Ireland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Joseph Larmor 's babai ishte Hugh Larmor dhe nëna e tij ishte Anna Wright. Anna Wright ishte vajza e Jozefit Wright, dhe Jozefi u Larmor emrin e gjyshit të tij nënës. Hugh Larmor ishte një fermer në kohë Jozefi ishte i lindur, por ai i dha bujqësisë deri kur Jozefi ishte rreth gjashtë apo shtatë vjeç të bëhet një dyqan tregtar me një bakall në Belfast. Jozefi ishte më i madh i një familje të madhe.

Nga koha Jozefi ishte i një moshe të shkojnë në shkollë, prindërit e tij kishin lëvizur në Belfast kështu që ishte në atë qytet që ai mori pjesë në Belfast Royal Institucioni akademik. Në këtë kohë ai ishte:

Një i trembur, delikat [dhe] Djali i hershëm ...

Pas largimit nga shkolla, Larmor vazhdoi shkollimin e tij në Belfast, studimin e tij për të BA dhe MA në Universitetin e mbretëreshës së, Belfast. Në 1877, pasi u diplomua nga Universiteti Queen's, ai shkoi në Kolegjin St John's, Cambridge, ku ai studioi Tripos matematike. Në 1880 ai u diplomua si grindavec i lartë (i lartë studenti Klasa e parë) dhe ai ishte prizeman Smith të parë. Është interesante të përmendet se JJ Thomson, i cili si Larmor do të bëjë një kontribut të rëndësishëm në të kuptuarit e elektronike, ishte e dytë grindavec (duke marrë vendin e dytë në provimet Tripos matematike të Larmor).

Pas diplomimit Larmor u zgjodh anëtar i Kolegjin St John's. Menjëherë pas kësaj, ende në vitin 1880, ai u kthye në Irlandë, kur ai u emërua si profesor i Filozofisë Natyrore në Kolegjin e Mbretëreshës, Galway. Ai kaloi pesë vite, 1880-1885, duke i mësuar në Galway para se ai u kthye në Kolegjin St John's, Cambridge, si një lektor në 1885. Ai vazhdoi të bëhet Lucasian Profesor i matematikës në Kembrixh në vitin 1903, duke u bërë karrige bosh në vdekjen e Stokes në shkurt të atij viti.

Kontributet Larmor erdhi në një kohë kur ka qenë revolucion i madh ne fizike me kalimin e fizikës klasike të zëvendësohet nga një teori kuantike dhe relativitetit. Kontributet e tij mund të shihet si një urë në mes të vjetra dhe fizika e re. Në dhe Buchwald përshkruan ndikimin e kontributeve të mëdha Larmor's. Ideja kryesore ishte parimi themelor i së veprimit, i cili do të jetë me rëndësi thelbësore në punën e të gjitha Larmor gjatë gjithë karrierës së tij, dhe pasojat e saj ishin të parë se prej tij ne shkrimin e tij si veprim së formulimin themelore në dinamikën dhe fizike që ai i botuar në Proceedings of Mathematical Society në Londër në 1884. Ai publikoi tre letra të gjitha titulluar Nje teori dinamike e mesme elektrike dhe luminiferous midis 1894 dhe 1897. Këto dokumente paraqiti teorinë e tij e elektronike, e cila natyrisht fituar peshë më tej në 1897, kur JJ Thomson eksperimentalisht identifikuar elektronike. Buchwald vë këto dokumente nga Larmor në kontekst:

Midis 1873 dhe 1894 fizikanëve britanike dhe amerikane ishin ithtarët e një teori që ata pothuajse të gjitha mësuar drejtpërdrejt nga JC Maxwell 's traktat libër të energjisë elektrike dhe magnetizëm (1873). Pas 1897 vetëm pak prej tyre, duke përfshirë Heaviside, ende respektohen për këtë teori. Gjatë këtyre tre viteve (1894-97) parimet më themelore të Maxwell 's teorinë e elektromagnetismit ishin braktisur, dhe subjekt gjithë u ndërtua në një bazë të re - elektronike - nga Joseph Larmor në konsultim me Xhorxh Fitzgerald. ... [Ai propozoi që] burimi i vetëm i është ngarkuar një therrmije, që rrjedha e grimcave të tilla unike përbën aktual të përcjelljeve, dhe se eter duhet të ndahen në mënyrë rigoroze nga çështje ...

Warwick në shpjegon në detaje se si Larmor zhvilluar teorinë e tij. Ai përmbledh procesin si vijon:

... Larmor fillimisht trajtoi problemin e levizjes tokës nëpërmjet Optika fizike dhe termodinamikës, por ... si ai bëri kontakt me Maxwellians të tjera përtej Cambridge - sidomos me Xhorxh Fitzgerald - ai erdhi gjithnjë e më shumë për të bërë teori elektromagnetike themelore të punës së tij. Në të vërtetë, pas futjes së elektronike, ai filloi t'i drejtohen problemin e levizjes me eter si një në Elektrodinamika e zhvendosur trupat. Në këtë kontekst elektromagnetike në veçanti, Larmor konfrontuar problemin e rezultat zero e Michelson-eksperiment Morley, të miratuar Fitzgerald famshme - hipoteza e Lorencit tkurrje, dhe u bë Fizikanti i parë për të punësojë atë që tani quhen transformime Lorencit ''.

Larmor ka shkruajtur Aether dhe çështje në 1900 (u quajt me mish qengji Aether dhe nuk ka rëndësi), e cila ishte një hyrje për të fituar Çmimin Adams në Kembrixh në 1898. Është inkorporuar shumica e punës së tre gazetat kryesore e 1894-1897 ne referuar më sipër. Warwick shkruan në:

Libri i tij i 1900, Aether dhe çështje, Cambridge University Press, Cambridge, 1900, ndihmoi në krijimin e një shkollë hulumtim që udhëzuar zhvillimin e teorisë matematike elektromagnetike në Kembrixh deri në fund të Luftës së Parë Botërore

Megjithatë Warwick gjithashtu shkruan:

Sot, megjithatë, është Larmor mend gjerësisht nga shkencëtarët për vetëm dy formula dhe teorema e cila, edhe pse i atribuohet të saktë të tij, janë parë nga historianët e shkencës si tangjencial për interesat kryesore e tij kërkimore. Në të vërtetë, asnjë nga studimet e fundit të studiuesve të punës shkencore Larmor e përmend edhe formulën e famshme tani dhe teorema.

Ne duhet të marrë Warwick e plumbit dhe të sigurt që kemi përmendur ato koncepte të cilat emrin Larmor sot është e bashkangjitur. Këto janë "precedent Larmor ',' frekuencave Larmor ',' teorema Larmor's 'dhe' formula e Larmor's '. Parë shpjegon ndarjen dhe polarizimin e vijave spektrale në një fushë magnetike. Frekuencave Larmor lidhet me elektronet orbital në një fushë magnetike dhe udhëhequr atë në postulat elektronet si orbital rreth disa qendra. Ai duket të ketë qenë e para të parashikojnë këtë sjellje. Teorema Larmor është një rezultat lidhur se si një transformim të caktuara mund të mohoj fushë magnetike për një subjekt thermije ngarkuar fushave elektrike dhe magnetike. Ai ishte i pari për të llogaritur shkalla e rrezatimit të energjisë nga një elektron përshpejtimin dhe për këtë ai e dha formulën Larmor e cila i jep fuqi radiated në drejtim të ngarkuar elektronike dhe nxitim. Formula prishet për shpejtësitë afër shpejtësinë e dritës për shkak të efekteve relativiste.

Megjithatë, Larmor sigurisht nuk nxitojnë për të përqafojë idetë e reja të kohës hapësirë, të cilat ishin duke u zhvilluar. Tij

... ishte vendosur konservatore në pikëpamjet e tij shkencore. Ishte e vështirë për të konstatuar se sa ai vlerësoi zhvillimet e reja (sidomos teoria kuantike), sepse ai ishte mësuar të miratojë një qëndrim që ekzagjeruar aloofness e tij. Ai wavered shumë mbi Einstein 's teorinë e gravitetit. Për një kohë të shkurtër ai u bë i plotë kthyer, por më pas relapsed në opozitë. Në fund ai e hodhi poshtë, jo vetëm lakim të hapësirës, por edhe qëndrimin e teorisë speciale të relativitetit më parë.

Kur Xhorxh Stokes dhe William Thomson (Zoti Kelvin), vdiq Larmor veproi si një redaktor për veprat e tyre të plotë. Ai gjithashtu solli një version të ri të veprave, Henry Cavendish në 1921, Maksuelli kishte qenë redaktor për botim origjinal. Larmor vënë gjithashtu përpjekje të konsiderueshme në shkrim Obituaries e Stokes (1903), Gibbs (1905), dhe Thomson (1908).

Larmor pension nga Kryetari Lucasian e matematikës në Kembrixh në vitin 1932. Ai u pasua në këtë pozicion nga Dirakut. Me përkeqësimit të shëndetit të tij, Larmor u kthye në Irlandë, ku ai kaloi vitet e tij të fundit në Holywood, County Down. Ai nuk u martua dhe u përshkrua nga të afërmit e tij si:

... një i thjeshtë, njeri modest që nuk e kanë lehtë formojnë shoqëri të ngushtë dhe të akteve të shumta të bujarisë e të cilit janë kryer pa publicitet.

D'Arcy Thompson ka shkruajtur:

Larmor bërë disa miq, ndoshta, por kur ai jetoi, dhe ata jetonin, ai humbi asnjë.

Ai u bë një anëtar i Shoqërisë matematike Londër në 1884 dhe ai ka kontribuar shumë në shoqëri është një anëtar të këshillit nga 1887 deri në vitin 1912. Gjatë periudhës së tij në këshillin ai ishte zëvendëspresident në 1890 dhe 1891 dhe shërbeu si arkëtar i Shoqërisë për më shumë se njëzet vjet, nga 1892 deri 1914. Ai ishte president i Shoqërisë në 1914 dhe, në të njëjtin vit, ai u dha Morgan De Medaljen nga Shoqëria.

Shoqëria Mbretërore Larmor zgjedhur si një tjetër, dhe 1892 ai shërbeu si sekretar i 1901-1912. Shoqëria Mbretërore i dha atij Medaljen Royal saj në 1915 dhe Medaljen Copley saj në 1921. Ai u nderua nga universitete të ndryshme që i dha atij gradë nderi: Dublin, Oxford, Belfast, Glasgow, Aberdeen, Birmingham, St Andrews, Durham dhe Cambridge. Ai u zgjodh edhe për anëtarësimin e shumë shoqëri të mësuar duke përfshirë Akademinë Mbretërore irlandez, Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave, dhe Accademia dei Lincei.

Knighted në 1909, Larmor shërbeu si deputet për Universitetin e Kembrixhit 1911-1922. Ai e mbajti fjalimin e tij inagurues në Parlament në 1912 kur jo, duke patur parasysh sfondin e habitshme e tij, ai mbështetet Sindikalistët në një debat në rregull në shtëpi irlandez. Kontributet e tij kryesore në parlament, megjithatë, do të japin mbështetje të fortë për të universiteteve në veçanti, dhe të arsimit në përgjithësi.

Larmor ishte aktiv në punët e kolegj, duke qenë një anëtar i këshillit të Kolegjin St John's për shumë vite. Ne nje histori e bukur është thënë për përfshirjen e tij në çështjet College:

... ai ishte konservator në temperamentin, pyetje trendet moderne edhe në çështje të tilla si instalimi i banjot në College (1920). "Ne kemi bërë pa ata për 400 vjet, pse të fillojë tani?", Ai një herë tha në një takim College. Megjithatë, një herë risi janë bërë ai ishte përdorues i rregullt. Në mëngjes në mëngjes në një mushama kapak dhe, në të cilin ai nuk është parë në raste të tjera, ai gjeti rrugën e tij nëpër urë për banjot Gjykata e Re.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland