Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre-Simon Laplace

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 March 1749

Beaumont-en-Auge, Normandy, France

5 March 1827

Paris, France

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre-Simon Laplace 's babai, Laplace, Pierre, ishte e qetë dhe jashtë në tregti musht. Laplace nënës së, Marie-Anne Sochon, erdhi nga një familje mjaft të begatë bujqësore në pronësi tokë që në Tourgéville. Shumë nga llogaritë Laplace thonë se familja e tij ishin "njerëzit e varfër bujqësore 'ose' fermerëve fshatar", por këto duken të jenë më tepër të pasakta edhe pse ka pak dëshmi e arritjeve akademike me përjashtim të një xhaxhai i cili mendohet të ketë qenë një mësues të shkollave të mesme të matematikës. Kjo është deklaruar në në këto terma:

Nuk ka rekord pak dallim intelektuale në familje përtej asaj çka do të ishte e pritshme të borgjezi kultivuar provinciale dhe zotërinjtë të vogla.

Laplace ndoqi një shkollë benediktine Paresia në Beaumont-en-Auge, si një nxënës ditë, mes moshës 7 dhe 16. Babai i tij pritet që ai të bëjë një karrierë në Kishë dhe të vërtetë ose të Kishës ose të ushtrisë ishin destinacionet e zakonshme të nxënësve në shkollë Paresia. Në moshën 16 Laplace hyri në Universitetin e Caen. Ndërsa ai ishte ende duke synuar të hyjë në Kisha, ai u regjistrua për të studiuar teologji. Megjithatë, gjatë dy viteve të tij në Universitetin e Caen, Laplace zbuluar talentin e tij matematikore dhe dashuria e tij e subjektit. Kredia për këtë duhet të shkojnë kryesisht në dy mësues të matematikës në Caen, C Gadbled dhe P Le Canu të cilët pak dihet përveç se ata e kuptuan potencial i madh matematikor të Laplace.

Pasi ai e dinte se matematika ishte të jenë subjekt i tij, Laplace la Caen pa marrë shkallën e tij, dhe shkoi në Paris. Ai mori me vete një letër rekomandimi për d'Alembert nga Le Canu, mësuesi i tij në Caen. Laplace Edhe pse ishte vetëm 19 vjeç kur ai mbërriti në Paris, ai i impresionuar shpejt d'Alembert. Jo vetëm që d'Alembert të fillojnë të drejtpërdrejtë studimet matematike Laplace, ai gjithashtu u përpoq për të gjetur atij një pozitë për të fituar para të mjaftueshme për të mbështetur veten e tij në Paris. Gjetja e një pozicion të tillë një njeri i talentuar i ri nuk provohet e vështirë, dhe Laplace së shpejti u emërua si profesor i matematikës në Militaire Ecole. Gillespie shkruan në:

Dhënien gjeometri, trigonometri, analizë elementare, dhe zhurma të kadetëve të rinjë të familjes të mirë, arritje mesatare, dhe asnjë angazhim për subjektet dhënë stimul pak, por pas nuk Laplace leje për të qëndruar në Paris.

Ai filloi prodhimin e një rrjedhë e qëndrueshme të letrave të shquar matematikore, paraqiti para të Académie des Sciences në Paris më 28 mars 1770. Kjo letër e parë, lexojnë në shoqëri, por nuk është publikuar, ishte më e minima maxima dhe kthesa ku ai përmirësuar mbi metodat e dhënë nga Lagranzhit. Letër e tij të ardhshëm për të Akademisë së shpejti pasoi më pas, dhe më 18 korrik 1770 ai lexoi një letër në ekuacionet ndryshim.

Letër e parë Laplace e cila do të shfaqen në shtyp ishte njëra mbi gur integrale të cilin ai e përkthyer në latinisht dhe botuar në Leipzig në eruditorum Acta Nova në 1771. Gabime Gjashtë vjet më vonë Laplace ribotuar një version të përmirësuar, kërkojnë ndjesë për letër 1771 dhe duke fajësuar të përfshira në të në printer. Laplace përkthyer edhe në letër dhe minima maxima në latinisht dhe e ka publikuar atë në eruditorum Acta Nova në 1774. Gjithashtu në 1771 Laplace dërguar një tjetër letër Recherches sur le calcul integrale aux dallimet infiniment petites, et aux dallimet finiesTorinos de Mélanges. Ky dokument që përmban ekuacionet që Laplace deklaroi ishte i rëndësishëm në mekanikë dhe astronomisë fizike.

Viti 1771 shënon përpjekjen e parë Laplace për të fituar zgjedhjet për Académie des Sciences por Vandermonde ishte i preferuar. Laplace përpjekur për të fituar pranim përsëri në 1772, por këtë herë kushëri u zgjodh. Pavarësisht se vetëm 23 (dhe kushëriri 33) Laplace erdhi shumë i zemëruar me të kaloi në favor të një matematikan i cili ishte aq i qartë dukshëm inferiore ndaj tij. D'Alembert gjithashtu duhet të ketë qenë i zhgënjyer për të, më 1 janar 1773, ai i shkroi Lagranzhit, Drejtor i matematikës në Akademinë e Shkencave e Berlinit, duke i kërkuar atij se ai mund të jetë e mundur që të kemi zgjedhur të Laplace Akademia e Berlinit dhe për një pozicion të gjetur për Laplace në Berlin.

Para se Lagranzhit mund të veprojë në d'Alembert 's request, një tjetër shans për të Laplace për të fituar pranim të Académie Paris u ngrit. Më 31 mars 1773 ai u zgjodh një adjoint në Académie des Sciences. Deri në kohën e zgjedhjes së tij ai e kishte lexuar 13 letra për Académie në më pak se tre vjet. Condorcet, i cili ishte sekretar i përhershëm në Académie, u shpreh në këtë numër të madh të letrave cilësisë në një gamë të gjerë temash.

Ne kemi përmendur tashmë disa të punës së hershme të Laplace. Jo vetëm që kishte bërë kontribute të mëdha për dallim ekuacione dhe ekuacione diferenciale, por ai e kishte shqyrtuar kërkesat për astronomi matematikore dhe teoria e probabilitetit, dy tema të mëdha të cilat ai do të punojë në gjithë jetën e tij. Puna e tij në astronomi matematikore para zgjedhjes së tij në Akademinë përfshirë punën në prirjen e orbitave planetare, një studim të asaj se si planetet u trazuar nga hënave të tyre, dhe në një gazetë lexoj deri në Académie më 27 nëntor 1771 ai bëri një studim i mocioneve e planeteve që do të jetë hapi i parë drejt kryevepër e tij më vonë në stabilitetin e sistemit diellor.

Reputacioni Laplace u rrit në mënyrë të qëndrueshme gjatë Vitet 1770. Kjo ishte periudha në të cilën ai:

... krijuar stilin e tij, reputacioni, pozita filozofike, disa teknika matematikore, dhe një program të kërkimeve në dy fusha, probabiliteti dhe mekanikë qiellore, në të cilën ai punoi matematikisht për pjesën tjetër të jetës së tij.

The Vitet 1780 ishin periudhën në të cilën Laplace prodhuar në thellësinë e rezultateve të cilat kanë bërë atë një nga shkencëtarët më të rëndësishëm dhe me ndikim që bota ka parë. Kjo nuk ishte arritur, megjithatë, me marrëdhënie të mira me kolegët e tij. Edhe pse d'Alembert ishte krenar për të Laplace kanë konsideruar si mbrojtësi i tij, ai me siguri ka filluar të ndjehen se Laplace ishte bërë shumë shpejt e punës të vjetëruara jetës së tij dhe kjo e bëri asgjë për të përmirësuar marrëdhëniet. Laplace u përpoq të zbusë dhimbjen për Alembert d'duke theksuar rëndësinë e d'Alembert 's punën që ai pa dyshim ndihen edhe në drejtim të predispozuar Alembert d'për ndihmën dhe mbështetjen e ai u kishte dhënë.

Kjo duket se Laplace nuk ishte modest në lidhje me aftësitë e tij dhe arritjet, dhe ai ndoshta nuk e njohin efektin e qëndrimin e tij ndaj kolegëve të tij. Lexell vizitoi Académie des Shkencave në Paris, në 1780-81 dhe ka raportuar se Laplace le të jetë e njohur gjerësisht se ai e konsideronte veten matematikan mirë në Francë. Efekti mbi kolegët e tij do të kishte qenë vetëm butë lehtësuar nga fakti se Laplace kishte të drejtë! Laplace kishte një njohuri të gjerë të të gjitha shkencave dhe të dominuar të gjitha diskutimet në Académie. Si Lexell ka shkruajtur:

... në Akademinë ai donte të shpallë në çdo gjë.

Ishte Lexell ndërsa ishte në Paris se Laplace bërë një ekskursion në një zonë të ri të shkencës:

Aplikimi i metodave kuantitative në një krahasim të jetesës dhe nonliving sistemeve të Laplace e kimisti Antoine Lavoisier në 1780, me ndihmën e një Kalorimetri akulli që i kishin trilluar, tregoi frymëmarrje të jetë një formë e djegies.

Edhe pse Laplace shpejt u kthye në studimin e tij të astronomisë matematikore, kjo pune me Lavoisier shënoi fillimin e një zone të tretë i rëndësishëm i kërkimit të Laplace, domethënë punën e tij në fizikë veçanërisht mbi teorine e ngrohjes të cilat ai ka punuar drejt përfundimit të karrierës së tij.

Laplace Në 1784 u emërua si pedagog në Trupat artileri Royal, dhe në këtë rol në 1785, ai shqyrtoi dhe miratoi 16 vjeçar Napoleon Bonaparte. Në fakt këtë pozitë dha Laplace shumë punë me shkrim raporte për kadetë që ai shqyrtoi por shpërblimet qenë se ai u bë i njohur edhe për ministrat e qeverisë dhe të tjerët në pozita të pushtetit në Francë.

Laplace shërbeu për shumë të komiteteve të Académie des Sciences, për shembull Lagranzhit shkroi për të në 1782 duke thënë se puna e tij më analytique Traité de mécanique ishte pothuajse i plotë dhe një komision i përbërë nga Académie des Sciences të Laplace, kushëriri, Lazhandrian dhe Condorcet u krijua për të vendosur për publikim. Laplace shërbeu në një komision i ngritur për të hetuar në spital më e madhe në Paris dhe ai përdorur ekspertizën e tij në probabiliteti për të krahasuar normat e vdekshmërisë në spital me ato të spitaleve të tjera në Francë dhe gjetiu.

Laplace u promovua në një pozitë të lartë në Académie des Sciences në 1785. Dy vjet më vonë Lagranzhit majta për t'u bashkuar me Berlin Laplace si një anëtar i Académie des Sciences në Paris. Kështu dy geniuses madh matematikore erdhi së bashku në Paris dhe, pavarësisht nga një rivalitet mes tyre, secili ishte për të përfitojnë shumë nga idetë që rrjedhin nga të tjerë. Laplace martuar më 15 maj 1788. Gruaja e tij, Marie-Charlotte de Courty de Romanges, ishte 20 vjet më të rinj se 39 vjeçar Laplace vjetër. Ata kishin dy fëmijë, djalin e tyre Charles-Emile i cili ka lindur në vitin 1789 vazhdoi të një karrierë ushtarake.

Laplace u bë anëtar i komitetit të Académie des Sciences për standartizimin e peshat dhe masat maj 1790. Ky komision ka punuar në sistemin metrik dhe mbështetur një bazë dhjetore. Në vitin 1793 sundimit të terrorit dhe filloi Académie des Sciences, së bashku me shoqëritë e tjera mësuar, u shtyp më 8 gusht. Peshat dhe masat e komisionit është e lejuar vetëm për të vazhduar, por së shpejti Laplace, së bashku me Lavoisier, Borda, Kulombit, Brisson dhe Delambre u hodhën jashtë komisionit që të gjithë ata që në komision duhet të jenë të denjë:

... nga virtytet e tyre Republikane dhe urrejtje e mbretërve.

Para Reign 1793 e Laplace Terrori së bashku me gruan e tij dhe dy fëmijë u largua në Paris dhe ka jetuar 50 km në juglindje të Parisit. Ai nuk u kthye në Paris deri pas korrik 1794. Laplace Edhe pse arriti të shmangë fatin e disa nga kolegët e tij gjatë Revolucionit, të tilla si Lavoisier i cili ishte guillotined maj 1794, ndërsa ishte Laplace nga e Parisit, ai kishte disa kohë të vështira. Ai ishte konsultuar, së bashku me Lagranzhit dhe Laland, mbi kalendarin e ri për revolucionin. Laplace e dinte mirë se skema e propozuar nuk ka të vërtetë të punës për shkak gjatësinë e vitit të propozuar nuk u përshtaten me të dhënat astronomike. Megjithatë ai ishte i mençur nuk e mjaftueshme për të përpiqen të anuloj besim politike me fakte shkencore. Ai u përshtat, ndoshta më shumë për fat të mirë, për vendimet lidhur me ndarjen e metrikë e kënde në 100 ndarjeve.

Në 1795 Ecole Normale ishte themeluar me qëllim të trajnimit të mësuesve të shkollave dhe Laplace dhënë mësim ka përfshirë një probabilitet më të cilën ai dha në 1795. The Ecole Normale mbijetuan vetëm për katër muaj për 1200 nxënës, të cilët ishin bërë trajnime për mësuesit e shkollave, gjetur nivelin e mësimdhënies edhe përtej tyre. Kjo është plotësisht e kuptueshme. Vonë Laplace ka shkruajtur deri leksionet e kursit të tij në Ecole Normale si philosophique Essai sur les probabilités botuar në 1814. Një përmbledhje e shteteve Essai:

... pas një hyrje e përgjithshme në lidhje me parimet e teorisë së probabilitetit, e gjen një diskutim i një mori e kërkesave, duke përfshirë ato për lojëra të shansi, filozofisë natyrore, shkencat morale, dëshmi, vendimet gjyqësore dhe mortalitetit.

Në 1795 Académie des Sciences u rihap si Institut National des Sciences et des Arts. Gjithashtu në 1795 the Longitudes des Byroja është themeluar me Lagranzhit dhe Laplace si Matematikanë ndërmjet anëtarëve të saj themelues dhe Laplace vazhdoi të udhëheqë Byrosë dhe Observatorin e Parisit. Megjithatë edhe pse disa konsiderohen si ai bëri një punë të mirë në vende të tjera këto poste e kritikoi atë për të qenë shumë teorike. Delambre shkroi disa vite më vonë:

... nuk duhet e vendosni një gjeometër në krye të një observator, ai do të lënë pas dore të gjitha vëzhgimet përveç atyre të nevojshme për formula e tij.

Delambre gjithashtu shkroi në lidhje me udhëheqjen Laplace e Longitudes des Byroja:

Dikush mund të qortim [Laplace] me faktin se në më shumë se 20 vjet të ekzistencës së des Byroja Longitudes nuk e ka vendosur pozitën e një ylli të vetëm, apo të ndërmarrë përgatitjen e katalogut të vogël.

Laplace paraqiti njohur nebular hipoteza e tij në 1796 në Panairin du Systeme du monde, që të shikuarat sistemin diellor si me origjinë nga kontraktuese dhe ftohje e madhe, gjerësinë, dhe ngadalë e rradhës së re të gazit i flaktë. Ekspozimin përbëhej nga pesë libra: e para ishte në mocionet e dukshme të trupave qiellore, mocioni i detit, dhe thyerjes edhe atmosferike, e dyta ishte në lidhje me kërkesën aktuale e organeve qiellore, e treta ishte në fuqi dhe momenti; i katërti ishte në teorinë e gravitetit universal dhe ka përfshirë një llogari e mocionit të detit dhe formën e Tokës, libri i fundit i dha një llogari historike e astronomi i njohur dhe ka përfshirë hipoteza e tij nebular. Laplace shtetet filozofia e tij e shkencës në Panairin si vijon:

Në qoftë se njeriu ishte i kufizuar për të mbledhur faktet shkenca ishin vetëm një listë steril dhe ai kurrë nuk do të kenë njohur ligjet e madhe e natyrës. Është krahasuar fenomeneve me njëri-tjetrin, duke kërkuar që të kuptoj në marrëdhëniet e tyre, se ai është drejtuar për të zbuluar këto ligje ...

Në pikëpamje të teorive moderne të ndikimeve të kometa mbi Tokë është veçanërisht interesante për të parë pamje jashtzakonisht moderne Laplace e kësaj:

... probabilitet të vogël të goditjes së tokës dhe një kometë mund të bëhet shumë e madhe në shtimin në një rend të gjatë të shekujve. Është e lehtë të foto efektet e këtij ndikimi në Tokë. Aksi dhe mocionin e rotacionit kanë ndryshuar, detet braktisjes ... pozitën e tyre të vjetra, një pjesë e madhe e njerëzve dhe kafshëve u mbytën në këtë përmbytje universale, ose shkatërruar nga dridhje të dhunshme imparted të globit tokësor.

Du Ekspozita Systeme du monde ishte shkruar si një jo-hyrje matematikore të Laplace më të rëndësishme punën Traité de Mécanique Celeste vëllimi i parë i të cilit u paraqit tre vjet më vonë. Laplace kishte zbuluar tashmë pandryshueshmëri i mocioneve të thotë planetare. Në vitin 1786 ai kishte provuar se eccentricities dhe prirjet e orbitave planetare me njëri-tjetrin gjithmonë mbeten të vogla, të vazhdueshme, dhe vetë-korrektues. Këto dhe shumë të tjera e rezultateve të tij më parë formuar bazën për punën e tij e madhe Traité de Mécanique Celeste botuar në 5 vëllime, dy të parë në 1799.

Vëllimi i parë i Celeste Mécanique është i ndarë në dy libra, e para mbi ligjet e përgjithshme të ekuilibrit dhe lëvizje të solids dhe lëngje, ndërsa libri i dytë është në ligjin e gravitacionit universal dhe mocionet e qendrave të gravitetit të organeve në sistemin diellor. Qasja kryesore matematikore këtu është vendosja e ekuacioneve diferenciale dhe zgjidhjen e tyre për të përshkruar mocionet rezultat. Vëllimi dytë ka të bëjë me mekaniken aplikuar në një studim të planeteve. Në të Laplace përfshihet një studim i formës së Tokës i cili përfshiu një diskutim të të dhënave të marra nga disa ekspedita të ndryshme, dhe Laplace aplikuar teorinë e tij e gabimeve te rezultateve. Një tjetër temë e studiuar këtu nga Laplace ishte teoria e Tides por ajrosur, duke i dhënë rezultatet e tij gati 50 vjet më vonë, ka shkruajtur:

Ajo do të jetë i kotë për të ofruar këtë teori në të njëjtën formë në të cilën Laplace i ka dhënë atij, sepse atë pjesë të Celeste Mécanique që përmban teorinë e Tides është ndoshta nga më të panjohura të gjithë se çdo pjesë tjetër ...

ekuacion Celeste Mécanique Laplace duket, por edhe pse tani ne emrin ky ekuacion pas Laplace, ajo ishte në fakt i njohur para kohës së Laplace. Funksionet Lazhandrian gjithashtu duket këtu dhe ishin të njohur për shumë vite si Koeficientët Laplace. The Celeste Mécanique nuk atribut shumë i ideve për punën e të tjerëve, por Laplace u ndikuar rëndë nga Lagranzhit dhe nga Lazhandrian dhe përdorur metoda që ata kishin zhvilluar me disa referenca të originators e ideve.

Sipas Napoleon Laplace ishte një anëtar, pastaj kancelar, e Senatit, dhe mori Legjioni i Nderit në 1805. Megjithatë Napoleon, në kujtimet e tij shkruar në Hélène St, thotë se ai hoqi Laplace nga zyra e Ministrit të Brendshëm, që ai mbajti në 1799, pas vetëm gjashtë javë:

... sepse ai solli frymën e pafundësisht të vogla në qeveri.

Laplace u bë Count e Perandorisë në 1806 dhe ai u emërua një markez në 1817 pas restaurimin e Bourbons.

Edicioni i parë i Probabilités Théorie Laplace e Analytique des u botua në 1812. Ky botim i parë ishte kushtuar Napoleon-le-Grand, por, për arsye të dukshme, përkushtimin u hoq në edicionet e më vonë! Puna përbëhej nga dy libra dhe një botim të dytë dy vjet më vonë e pa një rritje në materiale nga rreth një shtesë 30 për qind.

Studimet e parë librin e funksioneve gjeneruese dhe shprehjet e përafërta të ndryshme që ndodhin në teori probabiliteti. Libri i dytë përmban përkufizimin Laplace e probabilitetit, Bayes 's rregull (i quajtur kështu që nga Poincare shumë vite më vonë), dhe vërejtjet në pritjet morale dhe matematike. Libri vazhdon me metodat e gjetur probabilities të ngjarjeve kompleks kur probabilities thjeshtë në komponentët e tyre janë të njohur, pastaj një diskutim të metodës së shesheve të paktën, Buffon 's problem gjilpërë, dhe probabilitet inversi. Aplikime në vdekshmërinë, jetëgjatësia dhe gjatësinë e martesave janë dhënë dhe më në fund Laplace shikon në pritje morale dhe probabilitetit në çështjet ligjore.

Më vonë edicionet e Probabilités Analytique Théorie des shtesë e cila përmban gjithashtu parasysh kërkesat e probabilitetit te: gabime në vërejtje, përcaktimin e masave të Jupiteri, Saturni dhe Urani; triangulation në metodat e anketimit dhe problemet e gjeodezisë në veçanti përcaktimin e meridian të Francës. Pjesa më e madhe e kësaj pune është bërë nga Laplace midis 1817 dhe 1819 dhe duket se në edicionin 1820 të Analytique Théorie. Një shtesë jo më pak të rëndësishëm të katërt, që kthehet në temë e parë e funksioneve gjeneruese, u shfaq me edicionin e 1825. Kjo shtojcë përfundimtar ishte paraqitur nga Instituti Laplace, i cili ishte 76 vjeç në këtë kohë, dhe nga djali i tij.

Kemi përmendur shkurtimisht më lart punën e parë Laplace për fizikë në 1780 që ishte jashtë zonës së mekanikës në të cilën ai ka kontribuar aq shumë. Rreth 1804 Laplace duket se ka zhvilluar një qasje të fizikës e cila do të jetë tepër ndikim për disa vjet. Ky është shpjeguar mirë nga vetë Laplace:

... Unë kam kërkuar që të vërtetojnë se dukuritë e natyrës mund të reduktohet në analizë të fundit të veprimeve në një distancë në mes molekulë dhe molekulë, dhe se shqyrtimi i këtyre veprimeve duhet të shërbejnë si bazë e teorisë matematike të këtyre fenomeneve.

Kjo qasje të fizikës, duke u përpjekur për të shpjeguar gjithçka prej forcave që veprojnë në nivel lokal ndërmjet molekulave, tashmë është përdorur prej tij, në vëllimin e katërt të Celeste Mécanique cila u shfaq në 1805. Ky vëllim përmban një studim i presionit dhe densitet, thyerja e astronomike, presion barometric dhe transmetimin e gravitetit bazuar në këtë filozofi të re të fizikës. Kjo vlen remarking se kjo ishte një qasje të re, jo sepse teoritë e molekulave ishin të rinj, por më tepër sepse ishte aplikuar në një gamë shumë të gjerë të problemeve shumë se çdo teori e mëparshme dhe, në mënyrë tipike e Laplace, ajo ishte shumë më tepër se çdo matematikore mëparshëm teori.

Laplace dëshirën për të marrë një rol udhëheqës në fizikë udhëhequr atë për t'u bërë një anëtar themelues i Société d'Arcueil në rreth 1.805. Së bashku me Berthollet farmacia, ai ngriti Shoqëria që vepron nga shtëpitë e tyre në Arcueil e cila ishte në jug të Parisit. Midis matematicienë të cilët ishin anëtarë të këtij grupi të shkencëtarëve kanë qenë aktiv dhe Ligji Biot Poisson. Grupi mbrojti fort një qasje të shkencës matematikore me Laplace luajtur rolin kryesor. Kjo shënon kulmin e ndikimit të Laplace, dominues edhe në të Institutit dhe ka një ndikim të fuqishëm në Ecole Polytechnique dhe kurseve që studentët studiuar atje.

Pas botimit të vëllimit të katërt të Celeste Mécanique, Laplace vazhduar të zbatojnë idetë e tij të fizikës për probleme të tjera të tilla si veprimit kapilar (1806-07), thyerja e dyfishtë (1809), shpejtesine e (1816 shëndoshë), teoria e ngrohjes, në veçanti formën dhe rotacionin e ftohjes Tokë (1817-1820), dhe lëngjet elastik (1821). Megjithatë gjatë kësaj periudhe pozitën e tij dominuese në shkencë frëngjisht erdhi në një fund dhe të tjerët me teori të ndryshme fizike filloi të rritet në rëndësi.

The Société d'Arcueil, pas pak vitesh të aktivitetit të larta, filloi të bëhet më pak aktive me takime duke u bërë më pak të rregullta rreth 1812. Takimeve përfundoi tërësisht vitin e ardhshëm. Arago, i cili kishte qenë një anëtar i patundur i Shoqërisë, filloi në favor të teorisë vala e drites siç propozohet nga Fresnel rreth 1815 e cila u kundërshtua direkt në teori corpuscular që Laplace mbështetur dhe zhvilluar. Shumë nga të Laplace teori të tjera fizike u sulmuar, për shembull teorinë e tij me kalori të ngrohjes ishte në kundërshtim me punën e Petit dhe Furierit. Megjithatë, Laplace nuk e pranojnë që teoritë e tij fizike ishte e gabuar dhe mbajtur besimin e tij në lëngjet e ngrohjes dhe të lehta, duke shkruar letra ne keto tema kur mbi 70 vjeç.

Në kohën që ndikimi i tij ishte në rënie, tragjedi personale goditi Laplace. Vajzën e tij të vetëm, Sophie-Suzanne, ishte martuar Marquis de Portes dhe ajo vdiq në lindjen e fëmijës në 1813. Fëmija, megjithatë, mbijetoi dhe kjo është me anë të saj që nuk janë pasardhës të Laplace. Bir Laplace, Çarls-Emile, jetoi në moshën 85, por nuk kishte fëmijë.

Laplace gjithmonë ka ndryshuar pikëpamjet e tij me ndryshimin e ngjarjeve politike të kohës, modifikuar opinionet e tij për të përshtaten me ndryshimet e shpeshta politike, të cilat ishin tipike të kësaj periudhe. Kjo mënyrë e sjelljeve shtuar në suksesin e tij në Vitet 1790 dhe 1800s, por sigurisht nuk bënë asgjë për marrëdhëniet e tij personale me kolegët e tij që e panë ndryshimet e tij i sheh si përpjekje për të fituar thjesht favor. Në 1814 Laplace mbështetur restaurimin e monarkisë Bourbon dhe hedhur votën e tij në Senat kundër Napoleonit. Ditët qindra ishin një siklet të tij vitin e ardhshëm dhe ai u largua në Paris të përshtatshme për periudhën kritike. Pas kësaj ai ka mbetur një përkrahës i monarkisë Bourbon dhe u bë i popullarizuar në qarqet politike. Kur ai refuzoi të nënshkruajë dokumentin e Akademisë së Shkencave mbështetur në frëngjisht lirinë e shtypit në 1826, ai humbi miqtë ai kishte mbetur në politikë.

Në mëngjes të hënën 5 mars 1827 vdiq Laplace. Ngjarjet Pak do të shkaktonte Akademisë për të anulluar një mbledhje, por ata vepruan në atë ditë si një shenjë e respektit të një prej shkencëtarëve më të mëdha të të gjitha kohërave. Çuditërisht nuk kishte vendim të shpejtë për të plotësuar vendin e mbetur bosh në vdekjen e tij dhe vendimin e Akademisë së Shkencavefrëngjisht tetor 1827 jo për të mbushur vendin vakant për një tjetër 6 muajsh nuk rezultoi në një takim në atë fazë, disa muaj më tej elapsing para Puissant u zgjodh si pasues të Laplace.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland