Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Phelan Langlands

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Oct 1936

New Westminster, British Columbia, Canada

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Babai Robert P Langlands ishte Robert Langlands ndërsa nëna e tij ishte Kathleen Phelan. Ai u martua me Charlotte Lorraine Cheverie më 13 gusht 1956, ndërsa ai ishte një vit i nëntëmbëdhjetë vjetër universitare në Universitetin e British Columbia. Ai u dha BA e tij në vitin e ardhshëm dhe të vazhdueshme për të studiuar në Universitetin e British Columbia për shkallën master të tij i cili ishte dhënë në vitin 1958.

Langlands pastaj ka studiuar në Yale University për doktoratë e tij. Ai paraqiti tezën e tij Semi-grupe dhe përfaqësitë e grupeve të gënjej në Yale, në vitin 1960 dhe morri shkallën e Ph.D. Langlands ka shkruajtur:

Ka dy, lidhur me pjesë të kësaj teze: njëra mbi përfaqësime që e gjysmë gënjej-grupe dhe një për operatorët e lidhur me përfaqësime të grupeve të gënjej. Pjesa e parë është publikuar në Journal Kanadeze të matematikës, por i dytë është publikuar vetëm si një lajmërimi në Procedura e Akademisë Kombëtare të Shkencave të SHBA. Ai megjithatë kishte pasuri të mirë që do të merren seriozisht nga Derek Robinson, i cili inkorporuar disa nga rezultatet në librin e tij më eliptik dhe grupet e operatorëve gënjej.

Gjithashtu, shkrimi i tij Langlands tezën e doktoraturës i vjen keq që ajo mbetet:

... takohem vetëm time aktiv me ekuacionet diferenciale të pjesshëm, një subjekt që unë e kisha shpresuar gjithmonë për t'u kthyer, por në një mënyrë të ndryshme.

Emërohet në Princeton si një instruktor pas përfundimit të studimeve të tij doktorature, Langlands mësuar atje për shtatë vjet dhe ishte graduar profesor. Ai kaloi 1964-65 në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley si një tjetër, Fondacioni Miller dhe një Sloan P Alfred tjetër. Pastaj në vitin 1967 ai u kthye në Yale University si një profesor të plotë. Megjithatë Langlands kaloi 1.967-68 vizita në Ankara, Turqi ka një zyrë tjetër me atë të Cahit Arf. Pas pesë vjet në Yale u kthye përsëri në Princeton, kësaj rradhe si profesor i matematikës në Institutin për Advanced Study. Ai ka mbetur në Institutin për Advanced Study që prej emërimit të tij atje në vitin 1972.

Në vitin 1988 mori Langlands Akademisë Kombëtare të Shkencave çmimin në Matematikë. Ai ishte përfituesi i parë i këtij çmimi i cili ishte themeluar nga American Mathematical Society. Citim për çmimin Langlands njeh e tij:

... vizion i jashtëzakonshëm që ka sjellë teoria e përfaqësimit të grupit në një marrëdhënie të re revolucionare me teorinë e formave automorphic dhe teoria e numrave.

Le të na shpjegojë pak e punës Langlands 'që çoi në këtë çmim. Sapo kishte përfunduar punën e tij të doktoratës, Langlands filloi të punojë në forma automorphic. Në një letër të shquar ai aplikuar rezultatet e fundit nga Harish-Chandra për të marrë një formulë për dimension e hapësirave të caktuara të formave automorphic. Pastaj, gjatë disa viteve të ardhshme, ai dha rezultate të thella në seri Eisenstein dhe vazhdoi të zbatohet seri Eisenstein për të provuar një supozim teori numër për shkak të Weil.

Në 1967 ai i shkroi një letër për të Weil që përmban ide të thella matematike të cilat vazhdojnë për të përzënë një zonë të tërë të kërkimeve matematikore. Letra ishte 17 faqe të shkruara me dorë dhe e dërgoi në janar 1967. Është skicuar atë që shpejt u bë i njohur si "Langlands conjectures". Weil kishte letër shtypur këtë version të shtypur dhe qarkulluar gjerësisht në mesin e Matematikanë interesuar në tema. Casselman shkruan në atë letër që përmban:

... një koleksion të gjerë dhe uncannily saktë conjectures teori në lidhje me numrin, format automorphic, dhe teoria e përfaqësimit. Këto kanë formuar thelbin e një programi ende duke u realizuar, dhe kanë ardhur për të luajtur një rol qendror në të gjitha tri lëndë.

Letra të tjera të Langlands vërtetuar gjithashtu mrekullueshëm të rëndësishme. Ndërsa ai ishte në Ankara në 1967-68 ai shkroi Serre me ide të cilat përfundimisht do të formulohet si Deligne-supozim Langlands dhe kjo u provua përfundimisht nga Kazhdan dhe Lusztig.

Akademia Kombëtare e Shkencave në Matematikë çmimin që kemi përmendur më lart është me siguri jo vetëm çmimin që Langlands ka pranuar për punën e tij. Në vitin 1975 ai u nderua me Medaljen e Kryqit Wilbur nga Yale University. Ai mori çmimin Cole në numrin Teoria nga Shoqëria American Mathematical në vitin 1982 për punën e tij nismëtare në forma të automorphic seri Eisenstein, dhe formula produkt. Kohët e fundit ai e përbashkët 1.995-96 Wolf çmimit në Matematikë me Wiles. Çmimi u dha të Langlands e tij:

... rrugë-flakëron të punës dhe njohurive të jashtëzakonshme në fushën e teorisë së numrit, format automorphic, dhe përfaqësimin e grupit.

Zgjidhet një anëtar i Shoqërisë Mbretërore e Kanadasë në vitin 1972, ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1981. Ai ka marrë doctorates nderi nga Universiteti i British Columbia, McMaster University, City University of New York, University of Waterloo, Universiteti i Parisit VII, McGill University dhe Universiteti i Torontos.

Casselman, në, përfundon me e mëposhtme:

[Langlands '] depërtim mahnitës i ka dhënë një brez i tërë Matematikanë punojnë në forma automorphic dhe teoria e përfaqësimit me një hapësirë të pakufizuar në dukje e thellë, interesante, dhe mbi të gjitha problemet i arritshëm për të punuar më larg.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland