Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Lev Davidovich Landau

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Jan 1908

Baku, Azerbaijan, Russian Empire

1 April 1968

Moscow, USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Lev Landau 's nënë është stërvitur në mjekësi dhe ajo kishte ndërmarrë punë në fiziologji, ndërsa babai i tij ishte një inxhinier i naftës i cili ka punuar në fushat e naftës në Baku në Detin Kaspik. Lev ishte një talent në matematikë, kur ai ishte një fëmijë. Në fakt arritjet e tij në shkollë ishin të tilla që nga mosha e trembëdhjetë ai kishte përfunduar shkollimin e mesëm dhe kishte kualifikimet për të hyrë në universitet. Prindërit e tij nuk i pëlqen ideja që ai duhet të fillojnë studimet e tij universitare një moshë të tillë të rinj, dhe kjo ishte pothuajse sigurisht një vendim i mençur nga ana e tyre. Lev u dërgua në Baku Shkolla Teknike Ekonomike për një vit të shtyjë hyrjen e tij në studimet universitare.

Landau ishte ende vetëm katërmbëdhjetë vjeç kur ai hyri në Universitetin e Baku (e quajtur më vonë Azerbajxhanit Kirov State University) në 1922 dhe nga kjo kohë ai ishte tashmë entuziast për matematikë, fizikë dhe kimi. Aty ai studioi fizikë në departamentin e matematikës dhe fizikës, por ai gjithashtu studioi kimi dhe, edhe pse ai nuk ka kryer studimet e tij të kësaj teme ndonjë edhe më tej deri shkollimin universitar, ajo mbeti një nga interesat e jetës së tij të gjatë. Në 1924, pas dy vjet në Universitetin Baku, ai shkoi në Universitetin Shtetëror të Leningradit, u diplomua në vitin 1927. Në fakt botimi i tij i parë u shfaq në shtyp në viti ai u diplomua, duke qenë një letër në teorinë kuantike. Ai vazhdoi kërkimeve në Leningrad fiziko-teknike Institutit.

Në 1929 Landau u nisën në tetëmbëdhjetë muaj të udhëtimit të huaj, duke vizituar Gjermani, Zvicër, Holandë, Angli, Belgjikë dhe Danimarkë. Vizitave të cilat ishin më të vlefshme për kërkimin e tij ishin ato të Göttingen, Leipzig dhe veçanërisht në Kopenhagë, ku ai ka punuar në Niels Bohr 's Instituti për teorike Fizikë:

Pjesëmarrjen e tij në seminarin Bohr të luajtur një rol të rëndësishëm në zhvillimin e Landau si një fizikant teorik.

Nga ajo kohë ai e konsideronte veten një nxënës i Bohr dhe ajo ishte ndikimi i Bohr që dikton drejtimin e punës në të ardhmen Landau. Vizitë në Kopenhagë duket gjithashtu për të shënuar një ndryshim në karakterin e Landau e:

Landau, atëherë dhe për disa vite më pas, ishte një njeri jashtëzakonisht provokues i ri, i cili i pëlqente të shokut.

Në vitin 1932, menjëherë pasi ai u kthye në Leningrad, Landau u emërua si kreu i Divizionit Teoria e Institutit të Ukrainës teknike në Kharkovit dhe ai u emërua edhe kryetar i fizikes teorike në Institutin Kharkovit e Inxhinierisë Mekanike. Ai shkoi në Kharkovit të marrin këto poste, duke marrë një doktoraturë në fizikë dhe matematike Shkencave në 1934. Një nga projektet e tij të parë në Kharkovit ishte që të organizojë një konferencë ndërkombëtare mbi fizikën teorike, dhe Niels Bohr takim morën pjesë:

Landau kryesoi; Bohr hapi diskutimet mbi te gjitha dokumentat ...

Shpejt pas Landau u kthyer në Kopenhagë, në një konferencë të organizuar nga Bohr:

... i veshur me një pallto e kuqe dhe ende provokuese. Gjatë dy viteve të ardhshme ai i prodhuar dokumente origjinale shkencore në një normë mesatare prej një çdo gjashtë javë dhe mbuluar një gamë të habitshme të subjekteve.

Kjo e produktivitetit të jashtëzakonshme u shpërblehet shpejt për të, përveç për pozicionet e tij të tjera, në 1935 mori titullin profesor dhe u bë kreu i fizikës në Universitetin Gorky Kharkovit Shtetit. Landau shpejt bërë shkollën e tij në Kharkovit qendër e fizikës teorike në BRSS.

Landau Në 1937 shkoi në Moskë për t'u bërë shef i Divizionit Teoria e Institutit fizike e Akademisë së Shkencave të BRSS. Ai ka punuar në goditjet atomike, astrofizika, fizika temperaturë të ulët, fizikë atomike dhe bërthamore, termodinamikës, Elektrodinamika kuantike, teoria kinetike e gazeve, teoria kuantike e fushës, dhe fizika e plazmës. Punën që ai bëri në teori për të shpjeguar pse helium lëngët ishte super-lëngun e fituar atë 1962 Çmimin Nobel për Fizikë.

Ndoshta disa detaje të sjelljeve të çuditshme të helium të lëngshme në temperaturën pak mbi zero absolute do të jenë të dobishme. Ajo kishte qenë eksperimentalisht vuri në dukje se nëse helium lëngët në këto temperatura të ulëta u vendos në një gotë, pastaj ajo u rrit nga gotë deri në nivel jashtë ishte e barabartë me atë brenda. Në mënyrë të ngjashme helium lëngshëm do të rriten në gotë nëse nivel jashtë tejkaluar që në gotë. Landau hartuar një teori për të shpjeguar një sjelljeje të tillë i cili u botua në vitin 1941. Ai parashikoi një fenomen i ri, domethënë një valë temperaturë përshkroi një zë "dytë", dhe tre vjet më vonë dëshmi eksperimentale prodhuar në Moskë konfirmoi ekzistencën e "dytë të shëndoshë".

Në 1938, Landau u burgos për një vit si një spiun të dyshuar gjermane. Ai ka shkruajtur:

Kam kaluar një vit në burg dhe ishte e qartë se unë do të jetë në gjendje të jetojnë për edhe një vit e gjysmë.

Shkencëtarëve ruse u përpoq për të detyruar autoritetet për lirimin e tij, me kryesor fizikanti Peter Kapitza duke pretenduar se ai do të ndërpresë punën e tij shkencore, nëse Landau u lirua. Kapitsa dhe Niels Bohr dy ka shkruajtur letra Stalinit Landau duke këmbëngulur se duhet të lirohet. Ai u lirua në vitin 1939 dhe rivendoset si hulumtues në Institutin e Problemeve fizike.

Një tjetër kontribut i madh e bëra nga Landau ishte shkrimi i një numri të teksteve të papaguar dhe monografi kërkimore. Këto përfshijnë Fizika Statistikor (1938), Mekanikë, Teoria e fushes, Mekanika kuantike, dhe Teoria e elasticitetit. Libri i tij më i famshëm, megjithatë, është e kursit dhjetë vëllimin e tij të fizikës teorike shkruar së bashku me EM Lifshitz i cili ishte student Landau e kerkimit shkencor. Ata filluan të punojnë për këtë në 1930 dhe pjesën e parë të librit është i bazuar në shënimet e ligjërimit. Lifshitz vazhdoi të punojë në libër pas vdekjes Landau dhe nuk u kompletua deri 1979. Punës përfshin shumë nga rezultatet e Landau dhe Lifshitz 's hulumtim mbi shumë vite duke përfshirë rezultatet e shumë hulumtimeve të shkruar së bashku.

Kapitujt e librit tregon temat kryesore të hulumtimit të tyre të përbashkët: Mekanikë, teoria e fushave, mekanika kuantike, Elektrodinamika kuantike, fiziken klasike statistikore, fizika kuantike statistike, mekanika fluide, Teoria e elasticitetit, Elektrodinamika e mediave të vazhdueshëm, dhe kinetikë fizike.

Në vitin 1962, Landau u përfshi në një aksident me makinë, pasi që ai ishte i pandërgjegjshëm për gjashtë javë:

... lëndimet e tij përfshinte 11 eshtra të thyer dhe një kafkë thyer.

Disa herë mjekët e deklaruar atë klinikisht i vdekur. Mrekullueshëm Landau rimori ndërgjegjes dhe megjithëse në mënyra më e ai u kthye në normalitet, ai përsëri nuk mund të kryejnë punë krijuese. Ai vdiq gjashtë vjet pas aksidentit të tij që nuk mbulohen krejtësisht.

Ne kemi dhënë disa citate më lart në lidhje me karakterin e Landau. Vërejtjet e tjera janë dhënë në:

Cilësitë e tij personale janë diçka e një enigmë. Ai kishte një sinqeritet zjarrtë për - dhe rreth shkencës -. Ai mblodhi nxënësit nga entuziazmin e tij dhe njohuri të dukshme, por në një moshë më të madhe se aspektet më mbajti të tmerrshme fëmijë. Ai mund gjithashtu të jetë e nxehtë dhe i pamëshirshëm në kritika. Megjithatë, ata që e njihnin atë nga Niels Bohr që shkrimtari i një vlerësim sovjetike ditëlindjen e tij të 50-të, pranuan se nuk ishte ngrohtësi njerëzore poshtë mprehtësinë e tij.

Landau marrë shumë nderon ndërkombëtare për kontributin e tij. Ai u zgjodh në Akademinë Mbretërore Daneze e Shkencave (1951), Akademia Holanda (1956), fizike britanik Shoqëria (1959) dhe Shoqërisë Mbretërore të Londrës (1960). Gjithashtu në 1960 ai u zgjodh në Akademinë Kombëtare të SHBA-së Shkencave dhe Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave. Përveç Çmimin Nobel në vitin 1962, ai mori Çmimin Fritz Londër në 1960 dhe, në të njëjtin vit, Max Planck Medaljen.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland