Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edmund Georg Hermann Landau

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Feb 1877

Berlin, Germany

19 Feb 1938

Berlin, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edmund Landau 's babait Leopold Landau ishte një gjinekolog i cili ishte edhe një patriotike gjermane dhe dikush i cili ishte politikisht aktiv në mbështetje të shkaktojë hebre. Nëna e Edmund Landau, Johanna Jacoby, ishte nga familja Jacoby e bankierëve kryesorë. Edmund ka lindur në një familje të pasur që ishin të lidhur mirë, kështu që ai u rrit deri ditur popullit të rëndësishëm në Berlin. Ai u solli në besimin hebraik dhe, si babai i tij, erdhi në jetë një nacionalist gjerman me besime zionist. Nga një i ri Edmund moshë tregoi talentin e shquar. Nuk është një histori që ai ishte një ogur fëmijës:

Legjenda e ka atë që në moshën tre, kur është nëna harruar ombrellën e saj në një karrocë, ai u përgjigj: "Ishte numri 354," dhe ombrellë shpejt u ri-fituar.

Landau ndoqi Lycée frëngjisht në Berlin, diplomimin në moshën 16 e cila është dy vjet më parë se ishte normale. Ai pastaj studioi matematikë në Universitetin e Berlinit. Puna e tij e doktoraturës nuk ishte e mbikqyrur nga Frobenius, dhe Landau marrë doktoraturë e tij në vitin 1899 për një tezë mbi teorinë e numrave. Landau u interesuar gjithmonë në puzzles matematikore, madje edhe para se ai mori doktoratën e tij ai kishte botuar dy libra mbi probleme matematikore në shah. Më 9 qershor 1900 ai shkroi një letër nga Parisi, ku ai ishte duke studiuar, për të Hilbertit dhënë një skicë të ideve të tij për të provuar teoremen e kryeministrit ideal për fushat e numrit algjebrike.

Ai paraqiti këtë tezë habilitation në 1901, vetëm dy vite pas doktoraturës së tij, përbëhej nga puna e tij në seri Dirichlet, një temë në teori numër analitik. Frobenius ishte disi kritik e zonës që punonin në Landau, dhe vërejti disa herë se puna Landau do të pushojë për t'u bërë i rëndësishëm në qoftë se hipoteza Riemann u provuar. Ka pak dyshim se Frobenius ishte mjaft i gabuar në vlerësimin e tij për talentet e matematike Landau, por kjo nuk do të ndikojë vetë Landau e-besim në asnjë mënyrë.

Landau mësim në Universitetin e Berlinit, si një Privatdozent nga 1899 deri 1909. Gjatë kësaj periudhe listën e tij publikim u rrit me shpejtësi, në mënyrë që nga 1904 tejkaluar botimet e tij të moshës së tij të 27 dhe në 1909 ai kishte gati 70 gazeta të shtypura. Ndërsa në Berlin aftësinë e tij për të mësuar në mënyrë të qartë u bë e qartë. Ai mësoi kurse për fillestar, të cilën ai nuk ka për të bërë, dhe gjithashtu leksione për specialitet e vet e teorisë së numrit. Përveç kësaj ai u dha kurse leksion mbi themelet e matematikë, numrat e paarsyeshme, dhe vendosur teori. Vë në Schappacher megjithatë:

... ai duhet gjithashtu të thuhet se ai nuk qenë të prirur të kenë marrëdhënie të përzemërta me studentët e tij, duke qenë më tepër një person i ftohtë.

Në 1909 ai u emërua në një rang profesori të zakonshëm në Göttingen si pasues të Minkowski. Ai kishte Hilbertit dhe Klein si kolegët në Göttingen deri Klein në pension në 1913. Pasardhës të Klein nuk u gjet lehtë. Carathéodory erdhi dhe shkoi në më pak se tre vjet, ndërsa ai u pasua nga Hecke i cili gjithashtu u largua shpejt në 1919. Landau punuar shumë që të keni mbushur Schur karrige, por, në kundërshtim me dëshirën e Landau, Courant ishte emëruar. Megjithatë, pavarësisht nga talentet e jashtëzakonshme të tij si edhe një mësues dhe studiues, Landau arritur të mundoni shumë nga kolegët e tij në Göttingen me mënyrën e tij disi kryelartë. Segal shkruan në:

Landau ishte edhe diçka e një snob cinik. Historia është e njohur mirë se ai përdoret për të treguar njerëzve të cilët do të kërkojnë adresën e tij në Göttingen, "Ju do të gjeni të lehtë, por të shtëpisë më të shkëlqyer në qytet."

Ne u japim disa shembuj se si ai i mërzitur kolegët e tij. Zakonisht kjo ishte sepse ai privatisht, dhe shpesh publikisht, kritikoi rezultatet e tyre, edhe pse dikush do të duhet të them se Landau ishte jashtëzakonisht i ditur dhe ishte gjithmonë gati matematikisht të sakta:

Landau ishte një matematikan i njohuri gjithanshëm të literaturës në zonat e tij të veçanta të ekspertizës, tepër i përpiktë në një faj, dhe të përkushtuar për të gjetur gjithmonë rezultat më të thjeshtë të mundshme.

Pas Koebe dhe Bieberbach kishte kundërshtuar në 1921 rëndësinë e rezultateve të caktuara secili kishte botuar, Landau hyri argumentin vitin e ardhshëm duke shkruar një letër të përbashkët për të dy prej tyre në të cilat ai tha se Koebe ishte më saktë të dy, por ende jo korrekt të mjaftueshme. Ai gjithashtu botoi thjeshtuar argumente e disa teorema të Bieberbach, dhe dha rezultatet më të fortë. Sigurisht zakonisht matematikanet janë kënaqur të shoh të tjerët duke përdorur rezultatet e tyre për të ecur përpara, dhe e konsiderojnë atë si një kompliment në qoftë se dikush boton një provë të re për rezultatet e tyre, por kjo duket të jetë mënyra arrogante se Landau ka gjëra të tilla që mërzitur kolegët e tij. Landau kritikoi gjithashtu prova të Teorema botuar nga Blaschke, përsëri duke thënë se provat ishin të ndërlikuara të panevojshme. Një kusht që ai pretendoi se ishte i vogël dhe një tjetër mund të konkludohet trivially nga një teoremë të Mittag-Leffler. Një letër që Blaschke dërguar Bieberbach në 1921 përfundon me fjali:

A nuk do të ju pëlqen të lirë Göttingen nga Landau?

Pavarësisht nga miqtë që të cilët ishin informuar mirë për atë që nazistët mund të bëni nëse ata erdhën në pushtet, Landau nuk arriti të njohë rrezik. Në 1932 ai u vizitua nga një mik Rathenau Fritz i cili i tha atij se në qoftë se nazistët fituar kontrollin që do të ndërtonte kampe përqendrimi në të cilat për të vënë hebrenjve. Landau është thënë se ka thanë:

Në këtë rast unë duhet menjëherë rezervë për veten një dhomë me ballkon dhe një ekspozim jugore.

Më 30 janar 1933 partia Socialiste Kombëtare e udhëhequr nga Hitleri erdhi në pushtet në Gjermani dhe parashikimet Fritz Rathenau së shpejti u bë realitet. Shërbimi Civil Ligji u miratua më 7 prill 1933 me kusht që mjetet e heqjes mësues hebre nga universitetet. Në fakt para se të arrihet ndonjë punë zyrtare Göttingen nga Ministria, Dekani i shkroi Landau më 28 prill nuk kërkuar atij të japë leksionin e tij kurse verore dhe këto janë dhënë nga asistent Landau së. Pasi nuk kanë marrë këshilla të mëtejshme nga autoritetet e universitetit, Landau vendosur për të dhënë leksionet e tij në vjeshtë reklamohen si. Schappacher, në, citon një letër nga Landau në të cilën ai e përshkroi në terma unemotional çfarë ka ndodhur në ditën e parë të ligjëratave:

2 nëntor, rreth 11. 15, siç e dëshirojnë të largohen nga zyra ime dhe shko të mëdha teatrore të fillojnë leksionin leksionin tim, hyrja sallë ishte e mbushur me rreth 80-100 studentë që lejoni të kalojnë nëpër të papenguar. Në sallën e ligjërimit ishte një person. Është e qartë, pra, ka pasur një bojkotim me sentries në derë që kishte penguar (pa forcën) ata studentë të cilët dëshironin të punojnë nga vendosjen këmbë në sallën e ligjërimit.

Çfarë ndodhi - dhe kjo ndodhi me bashkëpunim të shumtë, të cilët kanë qenë nxënësit e mi - më çon të besoj se duhet të pasojë vetëm kërkesën time për t'u bërë emeritus apo pension.

Teichmüller, si udhëheqës i studentëve, kishin organizuar bojkotim të Landau e ligjëratave. Në fakt Teichmüller shkoi në zyrën Landau pas bojkotim dhe shpjegoi se kjo nuk ishte puna e ndonjë grupi të organizuar. Landau Teichmüller pastaj pyeti për të vënë këtë në shkrim dhe ai përfshiu ajo me kërkesën e tij që të Ministrisë që ai të jetë në pension. Pavarësisht Teichmüller 's pohimet, besohet se anëtarët student të Sturmabteilung (Stormtroopers) organizuar bojkotim. Landau u dha leje në 19 nëntor për të punuar në Groningen, në Holandë, dhe leje u zgjeruar më vonë për të lejuar atë që të qëndrojë atje për semestrin e dimrit. Ai ishte në pension zyrtarisht më 7 shkurt 1934, u zhvendos në Berlin dhe pas kësaj vetëm leksione jashtë Gjermanisë, duke kaluar disa kohë në Kembrixh dhe në Holandë. Ai mori të paguajnë të plotë deri në 1 qershor 1934, pas një pension deri në vdekjen e tij nga një krizë zemre. E veja e tij të vazhdueshme për të marrë një pension, por mars 1939 ajo ishte informuar se pensioni i saj do të përfundonte në qoftë se ajo emigroi në Shtetet e Bashkuara.

Puna kryesore Landau ishte në teori numër analitik dhe shpërndarjen e primes. Ai dha një provë të teorema numri kryeministër në 1903 e cila ishte në mënyrë të konsiderueshme të thjeshta se ato të dhëna në 1896 nga Vallée Poussin dhe Hadamard. Një pasojë e tij prova të thjeshta ishte se ajo ia ka mundësuar të marrë rezultate në lidhje me shpërndarjen e idealeve kryesor në fusha të numrit algjebrike. Kryevepër e tij i 1909 ishte një traktat Handbuch der Lehre von der Verteilung der Primzahlen një volum i dhënë dy punë prezantimin e parë sistematik i teorisë analitike numër. Ai gjithashtu shkroi vepra të rëndësishme në teorinë e funksioneve analitike të një variable të vetme. Darstellung Begründung meuerer und einiger Ergebnisse der Funktiontheorie:

... përmban një koleksion të Teorema interesante dhe elegante të teorisë së funksioneve analitike të një variable të vetme. Landau veten zbuluar disa teorema dhe të tjerët treguar në një mënyrë të re dhe të thjeshtë.

Schoeneberg shkruan:

Shkruar me kujdes më të madh, libra Landau janë karakterizuar nga argumentim i cili është i plotë, dhe si e thjeshtë sa të jetë e mundur. Njohuritë e nevojshme parakusht është i siguruar, dhe lexuesi është mirë e udhëhequr, hap pas hapi, me qëllim.

Landau ka shkruajtur mbi 250 letra në teorinë numrin e cila kishte një ndikim të madh në zhvillimin e subjektit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland