Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Cornelius Lanczos

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Feb 1893

Székesfehérvár, Hungary

25 June 1974

Budapest, Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Cornelius Lanczos lindi Kornél Löwy por kur ka pasur një reagim në Hungari kundër emrat gjerman ai, së bashku me një numër të madh të bashkatdhetarëve të tij, ndryshoi emrin e tij nga forma gjermane dhe u bë Kornél Lánczos (ose më mirë, Lánczos Kornél hungarezëve që vënë emrin familjes parë). Familja e tij ishin me origjinë hebreje, i ati i tij është një avokat. Lanczos ndoqi një shkollë fillore ku ai çifut të mësojnë disa gjuhë të huaj, atëherë ai hyri në Gjimnazin lokale e cila ishte një shkollë katolike të drejtuar nga Cistercians.

Ai u diplomua nga gjimnaz në vitin 1910 dhe, pas shtatorit, ai hyri në Universitetin e Budapestit. Atje ai kishte disa mësues frymëzues i cili do të bëjë një përshtypje të madhe në Lanczos. Mësues e tij fizike ishte Eötvös që Lanczos parë interesuar në relativitetit. Mësuesi i tij ishte Fejér matematikë dhe Lax shkruan në:

Lanczos u ndikua shumë nga Fejér ai mësuar nga ai për seri Furierit, polynomials Puna, dhe interpolation. Është e mundshme që Lanczos u ndikuar nga Fejér 's stilin e pedagog ...

Pas diplomimit në vitin 1915, Lanczos u emërua asistent në Universitetin Teknik të Budapestit. Ai ka punuar në teorinë e relativitetit dhe pas shkrim Lidhja e tij disertacion i Aether Ekuacionet e Maksuellit për të Teoria Funksionale ai i dërgoi një kopje të Ajnshtajnit. Ai i impresionuar Ajnshtajni i cili tha:

Unë kam lexuar në punën tuaj në sa më shumë detaje si të tepërta e mia aktuale të punës lejon. Unë mund të them se ajo është e shëndoshë dhe origjinale të menduarit. Kjo ju bën të denjë për doktoratë. Unë jam i kënaqur për të dhënë lejen time për nder mua me përkushtimin e tij për mua.

Lanczos marrë doktoraturë e tij në 1921 dhe, për shkak të ligjeve në Hungari kundër hebrenjve, ai shkoi në Gjermani duke marrë një post në Universitetin e Freiburg. Ai kaloi tre vite në Freiburg, pastaj mori një post në Frankfurt am Main, ku ai u bë një koleg të Palit Epstein. Gjatë vitit 1928-29 Lanczos ishte Ajnshtajni 's asistent në Berlin, duke u kthyer në Frankfurt në vitin 1929.

Në 1931 Lanczos kaluar një vit si një profesor vizitor në Universitetin Purdue në West Lafayette, Indiana. Pas kthimit në Gjermani ai ka gjetur se situata politike atje duke u bërë të papranueshme për dikë me origjinë hebreje dhe ai u kthye në një rang profesori në Purdue në 1932. Si Gellai shkruan në:

Sikur të mos ai kishte qenë detyruar të largohen nga Gjermania për Shtetet e Bashkuara, fushën e matematikës mund të zbatohet sot, mungesa e disa shumë të dobishme dhe metodat elegante matematikore.

Gjatë kohës së tij në Purdue, Lanczos botuar letrat fizikës matematikore në fillim, por në 1938 ai botoi veprën e tij të parë në analizën numerike. Dy vjet më vonë ai botoi një metodë matricë e përllogaritjes Koeficientët Furierit e cila, mbi 25 vjet më vonë, u njoh si shpejte Furierit Transformimi "algoritmi" është përshkruar nga Tukey. Lanczos vazhdoi të punojë në dashurinë e tij të parë e relativitetit dhe përgjigjej me Einstein si në nivel shkencor dhe si një mik. Një burrë i ri i ri është emëruar si Shef i Fizika në Purdue dhe Lanczos ndjeu punën e tij nuk kishte më appreciated. Ai i shkruante Ajnshtajni:

Kjo sjell mua në një situatë më të vështirë dhe unë jam duke u përpjekur dëshpërimisht të ikë nga këtu.

Lanczos kaloi viti i 1944 punon për Aircraft kompanisë Boeing dhe, në vitin 1946, ai dha dorëheqjen nga funksioni i tij në Purdue për të marrë një emërim të përhershëm me Boeing. Atje ai ka punuar në aplikacionet e matematikës për të hartuar avion dhe ishte në gjendje për të zhvilluar metoda të reja numerike për të zgjidhur problemet.

Në vitin 1949 ai u transferua në Institutin për Analizë numerike e Zyrës Kombëtare të standardeve në Los Anxhelos. Këtu ai ka punuar në zhvillimin e kompjuterëve digjital dhe ishte në gjendje të prodhojnë versione të metodave numerike ai kishte zhvilluar më parë në program në kompjuterët digjital. Në Instituti për Analizë numerike ai kishte Oto Szász, Taussky-Todd dhe bashkëshorti i saj John Todd si kolegët e tyre.

Megjithatë gjatë fillim viteve 1950 Shtetet e Bashkuara senatori Joseph McCarthy R whipped deri ndjenja të forta kundër komunizmit në SHBA. Në Instituti për Analizë numerike, si në shumë institucione të tjera, ka qenë hetimeve dhe dyshimet dhe atmosfera u bë pakëndshme. Lanczos ishte shumë i kënaqur për këtë arsye për të marrë një ofertë nga Shrodingerit në krye Fizika teorike Departamenti në Institutin e Dublinit për Advance Study në Irlandë. Ai e mori postin në vitin 1952 dhe, si Gellai shkruan në:

Një shumë të veçantë, dhe në disa mënyra më të bukur, periudhë të jetës së tij ka filluar kur ai u kthye përsëri në dashuri të tij të parë në shkencë, vetë kryesisht të kushtonte studimit të teorisë së relativitetit. Në të vërtetë, ky pozicion ofruar mbështetje dhe rrethanat që ai kishte longed për tërë jetën e tij.

Lanczos botuar mbi 120 letra dhe libra në një karrierë që përfshin mbi 40 vjet. Rreth gjysma e këtyre letrave dhe libra u botuan pasi ai mori pozicion në Dublin. Ai sigurisht ka udhëtuar shumë gjatë kësaj periudhe, më shpesh në shtetet e Bashkuara. Ndërsa në një vizitë në Universitetin Lóránd Eötvös në Budapest në vitin 1974 ai kishte një sulm i papritur në zemër dhe vdiq në spital ditën në vijim.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland