Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gabriel Lamé

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 July 1795

Tours, France

1 May 1870

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gabriel Lame ishte një student në Ecole Polytechnique, hyjnë në 1813 dhe mbaroi në 1817. Already Lame gjatë këtyre viteve të studimeve të hulumtimeve të shkruante, dhe ai e botoi gazeta e tij të parë Memoire sur les kryqëzimet des lignes et des sipërfaqetFletoren Gergonne në 1816-17. Pas diplomimit nga Ecole Polytechnique, Lame studiuar inxhinieri në Ecole des Minave në Paris, diplomohen nga atje në 1820. Ndërsa në Minierat Ecole des Lame botoi veprën e tij të dytë, këtë herë në një mënyrë ai e kishte shpikur për të llogaritur kënde mes fytyrat e kristaleve.

Në 1820 Lame, së bashku me kolegun e tij Emile Clapeyron, shkuan në Rusi. Ne duhet të japim disa Sfondi i kësaj ngjarje të cilat, në fytyrën e tij, duket më tepër një lëvizje të çuditshme e karrierës për dy matematicienë të rinj. Alexander I ishte perandor i Rusisë 1801-1825. Revolucioni frëngjisht dhe ngjarjet në Francë i cili pasoi atë, kishte treguar Aleksandri rëndësinë e njohurive shkencore dhe zbatimet e saj në teknikat ushtarake dhe zhvillimit industrial. Ai e kuptoi se për Rusinë që të jetë i fuqishëm që duhet të ndjekin shembullin. Ai vështroi drejt Evropës dhe shkencëtarët evropiane dhe u përpoqën për të prezantuar politikat për inkurajimin e tyre për të bashkëpunuar me shkencëtarë rus. Ai inkurajoi mësuesit për të shkuar në Rusi për të dhënë mësim teoritë shkencore më të fundit dhe për të krijuar kontaktet shkencore midis Rusisë dhe Evropës. Në përputhje me këtë politikë, qeveria ruse bërë një kërkesë në Francë i cili u përgjigj duke dërguar Lame dhe Clapeyron në Shën Petersburg.

Lame u emërua profesor dhe inxhinier në Institut Trupave et du des Genie de Voies Komunikimi në Shën Petersburg. Në gjërat e para ishin më tepër të vështira për Lame, por më vonë vizitës së tij të provohet shumë produktiv. Ai leksione në analizë, fizika, mekanika, kimia, dhe tema inxhinieri. Ai publikohet letra në të dy rusisht dhe frëngjisht revista gjatë viteve 12 të tij atje, së bashku me disa Clapeyron. Ata të botuar në, për shembull, voies Journal des de komunikimit, xhind du Journal civile, Buletini i shkencave des mathématiques, Receuil des savants etrangers, dhe Journal für Mathematik und die Reine angewandte (Crelle 's Journal), pasi ajo filloi publikimit në 1826.

Në një episod interesant që kanë ndodhur gjatë kohës së Lame për në Shën Petersburg është e lidhur. Ajo ka të bëjë përpjekje për të përhapur Lame Cauchy 's ide të reja të analizave rigoroze. Një profesor në Institutin ku mësohet Lame kishte shkruar një libër që përmbante një dëshmi të Taylor 's teorema. Lame prodhuar një dorëshkrim kritikon prova duke përdorur Cauchy 's argumente. Një tjetër anë të punojnë Lame në Shën Petersburg është përfshirjen e tij për të ndihmuar me planet që janë duke u hartuar për ndërtimin e urave dhe rrugëve rreth qytetit. Në këtë kohë ai u bë më shumë i vetëdijshëm për potencialin e gjerë të zhvillimit të hekurudhave, dhe kjo do të jetë një temë me interes të madh tek ai pas kthimit të tij në Francë. Para kësaj, ai ishte i pranishëm kur Liverpul-Mançester linjë u hap në Angli më 15 shtator 1830.

Bradley u jep më shumë detaje në lidhje me kohën Lame në Rusi. Ajo përfundon në letër e saj se:

... atmosferë shtypëse në Francë gjatë periudhës së restaurimit Bourbon kishte bërë punë jashtë vendit duket se më tërheqëse për kërkime dhe zbatimin e ideve të reja. Lame dhe Clapeyron kapi një mundësi për t'i ofruar nga inxhinierët e suksesshëm në frëngjisht vendosur tashmë në Rusi i cili kishte marrë me vete shpirtin e viteve të hershme të Ecole Polytechnique. Inxhinierë të rëndësishme si Betancourt dhe Bazaine ndihmuar ata për të ndjekur karrierën e tyre në një tokë të mundësive shkencore ku bindjet e tyre ideologjike janë forcuar nëpërmjet kontakteve dhe diskutimi me bashkëkombasit e tyre.

Lame Në 1832 u kthye në Paris dhe në të parë ai ishte pjesë e një firmë inxhinierike ngritur së bashku me Clapeyron dhe dy të tjerë. Pas vetëm disa muaj, dhe ende në 1832, Lame pranuar kryetar i fizikës në Ecole Polytechnique. Ai nuk e kufizojnë interesat e tij të mësimdhënies dhe kërkimit shkencor, megjithatë, për të mbetur një inxhinier të gatshme për konsultime punojnë në atë zonë. Në 1836 ai u emërua kryeinxhinier i minave dhe ai ishte i përfshirë edhe në ndërtimin e hekurudhës nga Paris për të Versajës dhe të hekurudhës nga Parisi në St Germain, i cili u hap në 1837.

Lame u zgjodh në Académie des Sciences në 1843 kur Luigji Puissant vdiq duke lënë një boshllëk në seksionin gjeometri. Në vitin e ardhshëm ai u largua nga kreu i tij të fizikës në Ecole Polytechnique dhe pranoi një post në Sorbonne ne fizike matematikës dhe probabilitetit. Ai u emërua kryetar i fizikës matematikore dhe probabiliteti në Sorbonne në 1851.

Ai ka punuar në një gamë të gjerë temash të ndryshme. Shpesh problemet në detyrat e inxhinierisë ai ndërmori udhëhequr atë në studim pyetje matematikore. Për shembull punën e tij në stabilitetin e vaults dhe në projektimin e urave pezullimit udhëhequr atë për të punuar në teorinë e elasticitet. Në fakt kjo nuk ishte një interes kalimi, për Lame ka dhënë një kontribut të konsiderueshëm në këtë temë. Një tjetër shembull është puna e tij në përçueshmëri e ngrohjes që çoi atë në teorinë e tij të përgjithshme të Kordinatat ortogonale.

Kordinatat ortogonale provuar një mjet shumë i fuqishëm në duart e Lame. Ai përdori ato për transformimin e ekuacionit të Laplace në ellipsoidal koordinon dhe në mënyrë të veçantë variablave dhe zgjidhur ekuacionin rezultat. Markë të karrierës së Lame ishte duke lëvizur nga një temë në një tjetër në një mënyrë logjike, por mjaft shpesh ai përfundoi duke studiuar probleme shumë larg hequr nga origjinale. Kjo ka ndodhur me Kordinatat ortogonale sepse ai u drejtua për të studiuar ekuacion

(X / a) n + (y / b n) + (z / c) n = 0

cila, në jo-formë homogjene ai shkroi si

(X / a) n + (y / b n) = 1

cila, me a = b është n x n + y = a n kështu që ai u udhëhoq në teorema e fundit Fermat's. Edhe pse ai ishte në thelb një matematikan aplikuar, Lame dha një kontribut të konsiderueshëm për të zgjidhur problemin duke rast n = 7. Në fakt ai besonte se ai e kishte zgjidhur problemin e tërë në një fazë, por ai kishte dore mungesa e factorisation unik në subrings disa numrave kompleks.

Ai gjithashtu bëri punë të rëndësishëm në gjeometrinë diferenciale dhe, në një tjetër kontribut për teorinë e numrave, ai tregoi se nuk numri i ndarjeve në algorithm Euklidiane tejkalon pesë herë numrin e shifra në numër më të vogël.

Siç kemi theksuar më lart, ai ka punuar në matematikë inxhinieri dhe elasticitet elastik ku dy kosntanta emrin pas tij. Ai studioi përhapje në material kristalin.

Lame u konsiderua matematikan kryesor frëngjisht të kohës së tij nga shumë njerëz, në veçanti i Gausit që kurrë nuk ishte e lehtë për të dhënë lavdi të mbajtur këtë mendim. Më tepër cuditerisht ai ishte më i menduar shumë e Francës jashtë se brenda, për frëngjisht duket se mendojnë se ai ishte shumë praktik për një matematikan dhe ende shumë teorike për një inxhinier. Mendimit tij ishte se Kordinatat ortogonale ishin kontributin e tij më të rëndësishëm, por ka twists të çuditshme dhe të kthehet në historinë e matematikës dhe shumë shpejt pas Lame futur ata Kordinatat ortogonale u bë e vjetëruara me përgjithësimet e paraqitur nga Hermite, Klein, dhe Bôcher.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland