Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Johann Heinrich Lambert

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Aug 1728

Mülhausen, Alsace, France

25 Sept 1777

Berlin, Prussia (now Germany)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Johann Heinrich Lambert 's familjes ishin me origjinë nga Lorraine që ishte një territor frëngjisht deri tek Lufta Tridhjetëvjeçare. Tre prerje krishterë, Kisha Katolike Romake, Lutheranism, dhe kalvinizëm, secili u përpoqën të imponojnë veten dhe vende të ndryshme u bashkuan në konfliktet që shpërthyen në të gjithë Europën për shumë vite. Në 1635 familja Lambert, të cilët ishin Calvinists, iku nga Lorraine fetare si refugjatë dhe u vendosën në Mulhouse. Në atë kohë Mulhouse ishte një qytet-shtet perandorak i cili kishte formuar aleanca mbrojtëse me zvicerane.

Babai i Lambert, Lukas Lambert, ishte një rrobaqepës si babai tij kishte qenë. Lukas martuar Elizabeth Schmerber dhe në 1724 Johann Heinrich Lambert ishte një nga pesë djemtë e tyre. Kjo ishte një familje të madhe, me dy vajzat përveç pesë djemtë, dhe Lukas Lambert nuk kanë të ardhura të mjaftueshme për të mundësuar atij që të mbështesë dhe edukimin e familjes në rehati. Heinrich frekuentuar shkollën në Mulhouse, duke marrë një arsim të arsyeshme të mirë deri në moshën dymbëdhjetë, duke studiuar frëngjisht dhe latinisht, përveç subjekteve fillore. Megjithatë, kur ai ishte dymbëdhjetë vjeç ai u detyrua ta lë shkollën për të ndihmuar babait të tij me rrobaqepsi. Shumica e djemve të rinj do të kenë përfunduar arsimin e tyre në atë moment, por nuk e rinj Heinrich i cili vazhdoi të studiojnë në kohën e tij të lirë. Zakonisht ditën e tij u pushtuan plotësisht në ndihmën e babait të tij, por në mbrëmje ai do të studimit shkencor mbi subjektet e tij.

Ky model i studimit u bënë gjithnjë e më e vështirë kur, në moshën pesëmbëdhjetë vjeç, ai kishte për të punuar si një nëpunës për të fituar më shumë para për familjen. Në fakt ajo ishte një profesion i natyrshëm për Heinrich që ai kishte fituar aftësi të mëdha në kaligrafi dhe ai u dhënë një punë në uzinë metalurgjike në Seppois, e cila ishte në jug të Mulhouse dhe pothuajse në perëndim për shkak të Bazelit. Shpejt aftësitë e tij në rritje në lëndët akademike ka ndihmuar atë për të fituar punën si mësues privat. Kur ai ishte Lambert shtatëmbëdhjetë vjet të vjetra u largua nga funksioni i tij në uzinë metalurgjike për të marrë një post si sekretar të Johann Rudolf Iselin i cili ishte redaktor i Basler Zeitung, një gazetë e përditshme konzervative. Kjo pozitë ishte ideale për Lambert që tani mund të përqendrohen edhe më thellë në studimin e vet të matematikë, astronomi, dhe filozofi. Ai shkroi në një letër (shih):

Bleva disa libra në mënyrë që të mësojnë parimet e parë të filozofisë. Objekti i parë i ishte përpjekjet e mia do të thotë që të bëhet e përsosur dhe i lumtur. Kam kuptuar se nuk do të mund të përmirësohet para se të mendjes ishte shkolluar. Kam studiuar Christian Wolff "Për fuqinë e mendjes njerëzore", Nicolas Malebranche "Mbi hetimin e së vërtetës" dhe John Locke "Ese në lidhje me të kuptuarit e njeriut". Shkencat matematikore, në algjebër të veçantë dhe mekanikë, me kusht mua me shembuj të qartë dhe të thellë për të konfirmuar rregullat e kisha mësuar. Në këtë mënyrë unë kam qenë në gjendje të depërtojnë në shkencat e tjera më të lehtë dhe më i thellë, dhe për të shpjeguar atyre të tjerëve, shumë. Është e vërtetë se unë kam qenë i vetëdijshëm për mungesën e mësimit me gojë, por unë u përpoq për të zëvendësuar këtë me assiduity edhe më shumë ...

Në 1748, kur ai ishte njëzet vjeç, Lambert mori një pozicion të ri, këtë herë si një mësues privat në shtëpi të Pjetrit Count von Salis në Chur. Ky qytet ishte në Graubünden i cili në atë kohë ishte pjesë e Konfederatës Zvicerane. Ai u bë mësues në Llogarinë e nip dhe kushëririt të tij, të cilët ishin të dy njëmbëdhjetë vjeç, dhe një anëtar tjetër të familjes që ishte shtatë. Lambert tani mund të përdorin bibliotekën shkëlqyer në Count shtëpi dhe ishte në një pozitë edhe më të fortë për të vazhduar studimet e tij për matematikë, astronomi, dhe filozofi. Ndërsa në Chur, ai bëri instrumente tij astronomike dhe delved thellë në tema matematikore dhe fizike.

Ajo ishte në Chur Lambert parë që erdhi për t'u vënë re nga komuniteti shkencor. Ai u zgjodh për të Shoqërisë Letrare e Chur dhe Shoqëria zvicerane shkencor bazuar në Basel. Ai ndërmori punën për Shoqëri të tilla shkencore si duke bërë vërejtjet e rregullt meteorologjike dhe ai filloi të botojë artikuj shkencor, i tij i parë është në ngrohje me kalori që u shfaq në Acta Helvetica në 1755. Kjo letër nga Lambert mbi teorinë e të nxehtit doli ne Volumin 2 të revistës botuar nga Helvetica Societas e cila ishte themeluar në 1751 (shih për më shumë hollësi). Në 1756 Lambert mbetur Chur me dy djem të moshuar që ai kishte tutored gjatë tetë viteve të kaluara, ata tani ishin 19 vjet të vjetra. Ai mori dy të rinjve në një turne "i madh" të Evropës, së pari duke vizituar Göttingen. Nuk u takua Kästner Lambert dhe Tobias Mayer, dhe u zgjodh në Shoqërinë e nxjerra e Göttingen.

1756 tani nuk ishte koha më e mirë për të filluar një turne në Evropë. Në këtë vit në frëngjisht-aleancë austriak i përgatitur për të sulmuar Prusia, por kjo e fundit nuk prisni për t'u sulmuar nga armiqësitë dhe filluan pushtimin e Saksonisë më 29 gusht. Frëngjisht dhe austriakë filluan të marrin dorën e sipërme në 1757 dhe pushtuan Göttingen ndërsa Lambert ishte studiuar atje. Ai u largua me dy nxënësit e tij dhe shkoi në Utrecht të cilat ato përdoren si bazë për dy vitet e ardhshme, ndërsa ata vizitoi shumicën e qyteteve kryesore holandez.

Libri i parë Lambert, i cili ishte në kalimin e dritës përmes mediave të ndryshme, u botua në Hagë, në 1758. Para se të kthehej në Chur, Lambert mori nxenesit e tij në Paris, ku ai u takua d'Alembert, dhe në Marsejë, Nice, Torino, dhe Milan. Tridhjetë vitin Lambert vjetër tani vendosi se ishte koha për të gjetur një pozicion shkencor dhe u largua nga familja Pjetri Salis së shpejti pasi ata kishin përfunduar "turneun e tyre të madh". Megjithatë kjo nuk do të provojë të jetë një detyrë e lehtë dhe dëshira e tij të parë, pikërisht për të marrë një pozicion në Göttingen, së shpejti provuar e pamundur të arrihet. Pas disa muajve të kaluara në Cyrih duke bërë vëzhgime astronomike, ai u kthye në shtëpinë e tij në Mulhouse, ku ai kaloi disa muaj më tej. Në 1759 ai shkoi në Augsburg ku ai gjeti një botues për dy më shumë nga librat e tij, Photometria dhe Cosmologische Briefe. Nga Photometria, botuar në 1760, Scriba shkruan:

Lambert kryer eksperimentet e tij me disa instrumente dhe primitiv, por konkluzionet e tij ka rezultuar në ligjet që mbajnë emrin e tij. Rënie eksponenciale e dritës në një rreze të kalonte përmes një të mesme thithjen e transparencës uniforme shpesh quhet 'Ligji i Lambert thithjen', edhe pse Bouguer zbuluar se më parë. "Ligji i Lambert kosinus 'që shkëlqimin e një sipërfaqe aeroplan diffusely radiating është proporcionale me kosinus i formuar nga këndi linjë të parit dhe normale në sipërfaqe.

Në vitin 1760 Euler rekomanduar Lambert për pozitën e Profesor i Astronomisë në Shën Petersburg, Akademinë e Shkencave për të plotësuar një boshllëk i cili, për shkak të riorganizimit të Akademisë dhe ndryshimet politike, mbetën paplotësuar për disa vjet. Lambert ishte kërkuar që të organizojë një Akademisë Bavareze të Shkencave në Mynih përgjatë vijave të Akademisë në Berlin, por ai ra me anëtarët e tjerë të projektit dhe e la Akademia e re në 1762. Në këtë kohë, megjithatë, puna e tij të rëndësishëm në kozmologji Cosmologische Briefe (letrat Cosmological në marrëveshje të strukturës së botës) (1761) i ishte shfaqur. Kjo është paraqitja e parë shkencor të nocionit se Universi është i përbërë prej galaktikave të yjeve. Coffa, rishikimin shkruan:

Universi i caktuar Lambert-së është e përbërë prej galaktikave, sistemeve dhe supergalaxies edhe më të lartë të yjeve të cilat rrotullohen rreth qendrave të tyre përkatëse dhe secilin prej këtyre qendrave është zënë nga një regjent ", një trup jashtëzakonisht i madh, jashtëzakonisht i dendur dhe i padepërtueshëm. Gjithë është e dominuar nga organi centralmost ose regjent i lartë, trupit ", e cila steers rreth vetë krijimin gjithë". Lambert libër është shquar edhe për modernitetin e qëndrimit të saj metodologjike: Anketa e tij sistematike e dallimeve mes faktet, teori, parashikimet dhe verifikimet e mundshme nuk ishte emulated në literaturë cosmological deri shekullin e 20-të.

Pas kthimit nga Mynih, Lambert mori pjesë në një studim të kufirit midis Milanos dhe Chur, dhe gjithashtu vizitoi Leipzig ku ai ishte në gjendje të gjej një botues për një punë në filozofi Neues Organon (botuar në 1764).

Ai donte të fitojë një pozicion në Akademinë Prusiane e Shkencave në Berlin dhe kështu të bëhet një koleg i Ojler dhe Lagranzhit. Lambert ishte shumë i kënaqur për këtë arsye për të shkuar në Berlin në 1764 me ftesën e Eulerit. Megjithatë, edhe pse u bashkua Lambert Kisha kalvinist francez, i cili Euler ishte një anëtar i patundur, dallimet në mes të dy burrave u ngrit shpejt, kryesisht në lidhje me të ardhurat e Akademisë, e cila varet në privilegj e saj për të shitur kalendarët. Kjo mund të jetë se këto dallime për të kontribuar Ojler 's vendimi për të lënë të Berlinit për në Shën Petersburg, 1766. Megjithatë këto nuk ishin problemet e vetme që Lambert përballur me pas mbërritjes në Berlin për të parë Frederick II nuk pranoi të caktojë Lambert të Akademisë për shkak të paraqitjes së tij të pazakontë, veshje dhe sjellje të çuditshme çuditshëm. Këto ishin pjesërisht për shkak të background tij përulur së bashku me faktin se ai nuk e zgjodhi me qëllim për të konform konventave të klasat e sipërme. Gjithashtu kjo ishte pjesërisht për shkak të devotshëm qëndrimin e tij fetar. Megjithatë, një herë Frederick II mori për të di Lambert, ai zbuloi se ai ishte një njeri i pasqyrë të jashtëzakonshme. Scriba shkruan:

Si anëtar i klasës fizike për dymbëdhjetë vjet, deri në vdekjen e tij në moshën dyzet e nëntë, Lambert prodhuar më tepër se 150 vepra për botim. Ai ishte vetëm anëtar i Akademisë për të ushtruar rregullisht të drejtën për të lexuar gazetat jo vetëm në klasën e tij, por në çdo klasë të tjera.

Në 1766 Lambert ka shkruajtur Theorie der Parallellinien e cila ishte një studim i postulat paralele. Duke supozuar se postulat paralele ishte e rreme, ai arriti të nxjerr një përfundim një numër të madh jo rezultate Euklidiane. Ai vërejti se në këtë gjeometria e re shuma e kënde të një trekëndësh rrit si zvogëlon saj zone.

E punës së tij në gjeometri, Folta shkruan në:

Lambert u përpoq të ndërtojë gjeometri nga dy parime të reja: matje dhe masën, që ndodhi në versionin e tij si blloqe ndërtimi caktuar të një metatheory më të përgjithshme. Mbi të gjitha, Lambert konsideruar me kujdes pasojat logjike e këtyre parimeve axiomatically sigurt. Aksiomat e tij në lidhje me numrin e vështirë se mund të krahasohet me Euklidi 's aksiomat aritmetik, në gjeometri ai shkon përtej konceptit të marrë më parë të hapësirës, duke krijuar vetitë e incidencës. Erudicion fizike Lambert tregon akoma një tjetër mënyrë të qartë në të cilën ajo do të jetë e mundur për të eleminuar mitit tradicional të tre-dimensionale nëpërmjet gjeometrisë paralele me varësinë fizike e funksioneve. Një numër i pyetjeve që janë të formuluara nga Lambert në metatheory e tij në gjysmën e dytë të shekullit të 18-të nuk kanë pushuar të mbetet me interes sot.

Lambert është i njohur mirë, megjithatë, për punën e tij në π. Euler kishte krijuar tashmë në 1737 se e dhe e 2 janë dy iracionale. Megjithatë Lambert ishte e para për të dhënë një dëshmi të rreptë se π është e paarsyeshme. Në një letër paraqitur Akademia e Berlinit në 1768 Lambert tregoi se, në qoftë se x është një numër nonzero racional, atëherë e as x as tan x mund të jetë racional. Që nga tan (π / 4) = 1 pastaj π / 4 duhet të jenë të paarsyeshme. Në diskutim nuk ka të pretendojnë se prova Lambert është i paplotë dhe kërkon një rezultat nga Lazhandrian për të përfunduar atë. Wallisser tregon se provë Lambert është jo vetëm i plotë por është një arritje e jashtëzakonshme për kohën e saj matematike. Në fakt ajo ishte Pringsheim në 1898 i cili vuri në dukje se prova e parë Lambert ishte absolutisht e saktë dhe e jashtëzakonshme për kohën e saj, që nga zgjerimi i funksionit tangjent nuk ishte shkruar vetëm poshtë formalisht, por edhe për të provuar të jetë një pjesë konvergjent të vazhdueshme. Po ashtu, të jashtëzakonshme, Lambert conjectured në këtë letër dhe se e π janë të jashtëzakonshëm. Kjo nuk u provua edhe për një shekull kur Hermite vërtetuar se është i jashtëzakonshëm dhe e Lindemann vërtetuar se π është i jashtëzakonshëm.

Lambert bëri gjithashtu zhvillimin e parë sistematike të funksioneve hiperbolik. Disa vjet më parë ata ishin studiuar nga Vincenzo Riccati. Lambert është gjithashtu e rëndësishme për studimin e tij të trigonometri e trekëndëshat në sipërfaqet, puna e tij për perspektivën dhe kartografi, si edhe kontributin e tij në teorinë e probabilitetit. Në këtë temë të fundit, ai i dha një formulim matematikor të ligjit e vdekshmërisë në 1772. Kontributet e tij për të probabilitetit janë vlerësuar nga Garibaldi dhe Penco in. Ata shkruajnë:

Linjave të tërhequr nga Jacob Bernoulli në "Ars conjectandi" ishin marrë dhe zhvilluar në mënyrë vendimtare nga Lambert, kontributet e të cilit themelore në teorinë e gabimeve në matje të ri-vlerësuar në vitet e fundit. Optikë gjerë, aktiviteti shumëdimensional të mbulohen Lambert, kozmologji dhe gjeodezisë dhe e vuri atë në kontakt me shkencëtarët të mëdha dhe filozofët e ditës së tij (Kanti). Në vepër e vetë themelore e tij filozofike, "Neues Organon", Lambert zhvilluar një teori i rëndësishëm e probabilitetit logjike që, për të njohurive tona, ka shpëtuar deri tani vëmendjen e dijetarëve të shquara në fushë të tillë si Keynes. Probabiliteti logjike është një "lloj e tretë e përgjithshme e probabilitetit 'që pason në mënyrë të ekspozitës' a priori probabiliteti 'tipike e lojrave të ndryshimit dhe një" probabilitet posteriori' e statistikave.

Ai gjithashtu dha një kontribut të madh për filozofinë dhe në Anlage zur arkitektonike (1771) ai u përpoq të transformuar në një filozofi shkencë deduktiv, modeluar mbi Euklidi 's qasje në gjeometri. Në Basso thekson të kuptuarit Lambert e koncepteve kryesore të metodologjisë deduktiv-gjeometrike, gjegjësisht aksiomat, postulates, teorema, problemet, ndërtimet, dhe logjikës.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland