Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Horace Lamb

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 Nov 1849

Stockport, England

4 Dec 1934

Cambridge, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Horace Qengji 's i ati, Gjoni mish qengji, ishte përgjegjës i një mulli pambuku i cili ishte bërë i njohur edhe për përmirësimin e tij në makina të tjerrje. Megjithatë, John mish qengji vdiq kur Horace ishte e re dhe pas nënën e tij remarried, Horace shkoi për të jetuar me Znj Hollande që ishte motra e nënës së tij. Ajo ishte e dashur zonjë, por megjithatë Horace solli deri në një mënyrë të ashpër puritan.

Horace ishte arsimuar në Shkollën Grammar në Stockport. Në 1866, kur ishte vetëm 17 Horace, ai fitoi një bursë për të lexuar klasike në Kolegjin e Mbretëreshës, Kembrixh, por nuk pranoi bursë për të shpenzuar një vit duke studiuar në Kolegjin Ouens, Manchester.

Ajo ishte në Kolegjin Ouens se interesat e Qengjit të kthyer në mënyrë të vendosur ndaj matematikës në mënyrë që, kur ai hyri në Trinity College, Cambridge, vitin e ardhshëm kjo ishte për të studiuar matematikë. Qengji ishte mësuar nga Stokes dhe Maxwell në Kembrixh dhe u diplomua si grindavec i dytë në 1872 (në kuptimin që ai ishte i dyti në listën e renditur e atyre studentëve dhënë një shkallë të klasit të parë). Të njëjtin vit ai u shpërblye me çmimin Smith dhe ai u zgjodh një tjetër, dhe Ligjërues në Trinity College.

Në 1875 ai u martua me Elizabeth Foot, të cilët kishin ardhur nga Dublini, dhe ata kishin tre djem dhe katër vajza. Në të njëjtin vit ai u emërua në karrige e matematikës në Adelaide, Australi, ku ai qëndroi për 10 vjet. Adelaide ishte jashtëzakonisht me fat në zgjedhjen e tyre të Qengjit e tyre të parë, si profesor i matematikes dhe ai me shpejtësi ndërtuar reputacionin e departamentit të matematikës atje. Reputacionin e tij si mësues në Adelaide ishte shumë i lartë dhe ai u përshkrua si një mësues i mrekullueshëm i cili i dha shumë qartë, shumë qartë leksione.

Qengji la Australi në 1885, pranimi i një karrige në Universitetin Victoria në Angli (sot Universiteti i Elbasanit). Në ndikimin e tij në departamentin e matematikës në Manchester është përshkruar:

Sipas tij ajo u rrit shpejt. Kurse leksion e tij ishin të shumta, dhe librat e tij të japë një rekord të metodave të tij. Shumë nga studentët e tij ishin inxhinierë, dhe ata gjetën në të një udhëzues i këndshëm, ai që e kuptuan vështirësitë e tyre dhe interesin e tyre të përbashkëta në të gjitha kërkesat e matematikës në mekanikë.

Përshkruar mësimin e tij në festimet për ditëlindjen e tij tetëdhjetë, mish qengji tha:

Unë u përpoqa për të bërë gjëra të qartë, së pari për veten time (një pikë e rëndësishme) dhe pastaj për studentët e mi, dhe disi për të bërë këto eshtra të thata jetojnë.

Qengji mbajtur karrige në Mançester deri në 1920 kur, në moshën 70 vjeçare, ai shkoi në pension dhe në Kembrixh. Një lectureship nderi, lectureship Rayleigh, ishte krijuar enkas për të dhe ai vazhdoi kërkimin e tij.

Qengji ka shkruajtur tekstet e rëndësishme dhe ka dhënë një kontribut të rëndësishëm në matematikë e aplikuar, në veçanti në akustikë dhe dinamika fluide, për shembull matematike Teoria e Mocioni i Fluids (1878). Hidrodinamikë librin e tij (1895) ishte për shumë vite punë standarde mbi këtë temë. Në fjalimin e tij për të Shoqatës britanike në vitin 1904 ai shpjegoi arsyet e tij për të shkruar këto libra:

Është ... thelbësore që kohë pas kohe dikush duhet të vijë përpara për të zgjidhur dhe rregullojë materialin e akumuluara, duke hedhur poshtë atë që ka provuar të parëndësishme, dhe saldim me pjesën tjetër në një sistem të lidhur.

Tekstet Qengjit kishte një rol të madh të mësimdhënies në universitetet britanike për shumë vite.

Tema të tjera që ai punoi përfshijnë shumim valë, induksion elektrike, tërmetet, aeronautika, dhe teoria e Tides. Ai shkroi gazeta e rëndësishme në oscillations e një sferoid trashë, vibracioneve e sferave elastik, valët në solids elastike, valët elektrike dhe thithjen e drites. Në një letër të famshme në Proceedings of Mathematical Society në Londër ai tregoi se si Rayleigh 's rezultatet në vibracionet e targave të hollë pajisur me ekuacionet e përgjithshme e teorisë. Një tjetër letër raportuar në studimin e tij për përhapjen e valëve në sipërfaqen e një elastik të ngurta ku ai u përpoq për të kuptuar rrugën që lëkundjet e tërmetit janë transmetuar rreth sipërfaqen e Tokës. Pikëpamje e tij e shkencës është shpjeguar në:

Qëllimi kryesor i shkencës në funksion Qengjit ishte për të shqyrtuar faktet e natyrës, për të konstatuar marrëdhëniet e tyre reciproke, dhe për të organizuar ata për aq sa është e mundur në mënyrë konsistente dhe të kuptueshëm. ... Detyra e matematikan, në mendjen e tij, kishte një karakter estetik. Ai mori kënaqësi në krahasim të një pjesë të mirë urdhëroi të analizave algjebrike me një përbërje muzikore, dhe shpreh e pikëlluar për kalimin e biografi shkencore, të cilat në duart e një Lagranzhit apo Poisson kishte një tërësisë dhe kursimit të një punë e madhe e artit .

Qengji ka shkruajtur libra përveç atyre të përmendura më lart, duke përfshirë Infinitezimale gur (1897), Teoria e dinamike zanore (1910), dhe Mekanikë e Lartë (1920). Dashuria, shkrim në, përshkruan shkrimet e tij:

Shkrimet e tij para se të hapni një foto të një mendje jashtëzakonisht të mprehtë dhe vigjilent të mrekullueshme, të pajisura me një njohuri të thellë të fakteve të fizikës, sidomos në anën e saj dinamike, fort i interesuar në punën e të tjerëve, veçanërisht kur ajo kishte një influencë në çdo çështje të mekanikës, ose transmetimit valë, të pajisur me një teknikë jashtëzakonisht të ndryshme dhe të fuqishme matematikore, dhe ndonjëherë në shikim për tema nga analiza e tij mbi të cilat mund të jenë të punësuar për promovimin e njohurive natyrore.

Zgjedhur për të Shoqërisë Mbretërore në 1884, ai ishte anëtar i Këshillit të Shoqërisë dhe dy herë nën-presidentin e saj. Ai mori medaljen mbretërore nga Shoqëria Mbretërore në vitin 1902 dhe në vitin 1923 u nderua më tej me dhënien e Medaljen Copley saj. Një mbështetës i jashtëzakonisht i fortë i Shoqërisë matematike në Londër, ai shërbeu që të Shoqërisë si President në 1902-04 dhe mori De Morgan Medaljen e saj në 1911.

Ai u nderua me anëtarësimet e shoqërive shumë matematikore në Evropë duke përfshirë Lincei Reale Accademia dei, dhe ka marrë çmimin më të lartë të vendit të tij kur ai ishte knighted në vitin 1931. Ai mori doctorates nderi nga shtatë universitete.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland