Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Joseph-Jérôme Lefrançais de Lalande

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 July 1732

Bourg-en-Bresse, Ain, France

4 April 1807

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jérōme Lalande 's babai ishte Pierre Le Français. Nuk është çështje e qartë se pse babai Lalande nuk u quajt Lalande. Le të sqaruar këtë të drejtë në fillim të këtij neni. Në fakt, për njëzet vitet e para të jetës Lalande tij ishte i njohur si Jérôme Le Français, por pas kësaj ai e quajti veten Jérôme Le Français de la Lande. Emrat e aristokratik janë me siguri që do të shmanget në kohën e Revolucionit frëngjisht, kështu që në këtë kohë ai ka bërë "nga" dhe "la" pjesë e emrave të mëposhtëm dhe shkroi Jérōme Lefrançais de Lalande. [Mendoni vetëm sa Matematikanë frëngjisht të kësaj periudhe kanë emra duke filluar me Le ... ose La .. vetëm arsye për këtë]. Për thjeshtësi ne do të përdorim emrin Lalande gjatë këtij neni.

Marie kthimit ndaj prindërve Lalande së, Pierre, atit të tij, i cili botoi një zyrë e postës dhe tregtohen në duhanit në Bourg-en-Bresse, ishte martuar-Anne-Gabrielle Monchinet. Ata kishin vetëm një fëmijë kështu, jashtëzakonisht shumë për këtë periudhë, Jérōme u rrit një fëmijë i vetëm. Ai studioi në Kolegjin e Jezuitëve në Lion dhe në këtë fazë ai gati vendosur të bashkohet rendit jezuit. Në fakt ishte prindërit e tij që e inkurajoi atë për të vazhduar arsimin e tij duke shkuar në Paris për të studjuar ligjin, që ai bënte. Është disi ironical se Lalande, i cili më vonë do të bëhet i njohur si një ateist, duhet të kenë ardhur aq afër për t'u bërë një jezuit.

Ishte prindërit e tij duan që ai ligj studim që ndaloi Lalande bashkimi Jezuitëve, por më e habitshme kjo ishte edhe kjo dëshirë e cila u kthye atë në një astronom. Ndërsa studimi për shkallën e tij ai i paraqitur në ligjin Cluny de Hotel në Paris dhe ajo ishte atje që Jozefi astronom-Nicolas Delisle pasur observatorin e tij. Lalande ishte i hipnotizuar nga astronomi dhe, edhe pse ai ka vazhduar të studiojë ligjin, ai gjithashtu mori pjesë në astronomi Delisle e ligjërata në Kolegjin Royale, si dhe Pierre Lemonnier e ligjëratave në fizikën matematike. Ai nuk studioi vetëm anën teorike të temave në leksione, por ai gjithashtu mori pjesë si një vëzhgues entuziast dhe asistent Delisle. Megjithë interesin e tij në astronomi, Lalande përfunduar studimet e tij të ligjit dhe në 1751, ende vetëm nëntëmbëdhjetë vjeç, ai të kualifikuar dhe të gatshëm për t'u kthyer në qytetin e tij në shtëpi e Bourg-en-Bresse për të praktikuar ligjin. Megjithatë Lemonnier kishte plane të tjera për të riu.

Një projekt ishin krijuar për të matur paralaks e hënës dhe Marsi dhe kështu të përcaktuar distancat e tyre. Disa vende janë zgjedhur nga të cilat për të bërë vëzhgime të njëkohshme dhe Nicolas Lacaille u dërgua nga Académie des Sciences për të bërë vëzhgime nga Kepi i Shpresës së Mirë, ndërsa Lemonnier, i cili ishte përgjegjës për vëzhgime të bëra në Berlin, i kërkoi Lalande për të shkuar në vendin e tij. Si asnjë instrument i përshtatshëm ka qenë në dispozicion në Berlin, Lemonnier siguroi atë kitara e tij e cila ishte raportuar të jetë instrumenti më të mirë të tilla në Francë. Vizita provuar shumë i suksesshëm për Lalande i cili, pavarësisht nga rinia e tij, u pranua në Akademinë Prusiane dhe ishte në gjendje për të diskutuar mbi shkencë me Voltaire, Maupertuis dhe Euler. Lalande vëzhgimet ishin botuar në eruditorum Acta, dhe në botimet e Akademisë Akademia e Berlinit dhe Parisit. Pas kthimit të tij në Francë, Lalande u zgjodh në Académie des Sciences në Paris më 4 shkurt 1753.

Kjo ishte një arritje e madhe për një njeri kaq i ri dhe për Lalande kot ajo ishte shumë i kënaqshëm. Ai gjithmonë të kërkuar famë dhe ai kishte arritur lehtë atë në një moshë të re. Megjithatë ai ishte dikush tërë karrierës së cilit u bazuar në famë duke kërkuar më shumë dhe çdo veprim i tij u bë në mënyrë për të fituar më tej plaudits dhe lavdërim. Nga ana tjetër, kur ai ka humbur një argument publik, ose pësuar sulme, ai mbajti asnjë grudges dhe thjesht vendosur veten përsëri për të punuar në drejtim të njohjes së mëtejshme. Ai tha (shih për shembull):

Unë jam një mushama për fyerjet dhe një sfungjer për lavdërim.

Në fakt ai e gëzonte që në qendër të vëmendjes edhe kur në fund humbjen e një argument, por në debatin e parë e tij publike ai përfundoi në anën fitues.

Në mënyrë që të llogaritin hënor paralaks se ishte e nevojshme për të lejuar për faktin se Toka nuk është një sferë të përsosur, por është e rrafshuar në polet. Për ta bërë këtë ai ishte, sigurisht, është e nevojshme të dinë shumën e saktë me të cilat ndryshonin nga Toka një sferë perfekte dhe Lalande nuk u pajtua me Lemonnier mbi këtë çështje. Akademia Paris ngritur një komision për të zgjidhur argument dhe vendosi në favor të Lalande. Kjo sigurisht nuk ka, ju lutem Lemonnier dhe marrëdhëniet midis tij dhe Lalande përkeqësuar.

Një nga detyrat e ardhshëm që Lalande përsipër ishte për të ndihmuar Clairaut në llogaritjen e një orbitë më të sakta për Halley 's kometë. Vëzhgimet e orbitës e bërë nga Halley ishin përdorur për të parashikuar kthimin e saj bazuar në supozimin se orbita kometë nuk ishte prekur nga asnjë trupave në sistemin diellor, përveç Diellit. Në këtë supozim një datë në fund të 1758 apo 1759 në fillim ka qenë parashikuar për kthimin e saj. Clairaut, d'Alembert dhe Euler kishin punuar të gjitha në tre-problem trupit dhe Clairaut tani kishte njohuri matematikore të nevojshme për të llogaritur perturbations në orbitën e kometë. Llogaritjet ishin shumë të kërkuar dhe janë ndërmarrë nga Lalande së bashku me Mme Lepaute. Shumë nga llogaritë e kësaj pune injoruar kontributet e mëdha të bëra nga Mme Lepaute, i cili ka punuar natë e ditë në llogaritjet matematikore, por Lalande ishte gjithmonë të gatshme të njohin kontributin e madh shkencor duke u bërë nga gratë dhe e kemi përmendur më poshtë projekte të tjera për të cilat ai bashkëpunoi me gratë Matematikanë. Në shtator 1757 u bënë të ditura rezultatet e cila tregoi se Halley 's kometë do të kthehen një vit më parë se priten më parë. Nga dhjetor i 1757 ishte kometë kthjellët, një triumf i madh për teknikat e reja matematikore në dispozicion për tre problemit trup. Lalande vazhdoi të botojë një edicionin e rregullt e tabelave të Halley 's Kometa bazuar në këto computations.

Në 1759 Lalande u pyet nëse ai do të marrë mbi redaktim i almanak astronomike Connaissance des temps. Ai ishte redaktor nga 1760 deri 1776, por gjatë Revolucionit frëngjisht ai ishte i kërkuar për të marrë përsipër detyrat e editoriale që ai bënte përsëri nga 1794 deri në vdekjen e tij në 1807. Gjatë redaktim të tij, Lalande shtuar tabelat e saktë hënor nga distancat e yjeve me të cilin ishin të vlefshme në të navigimit. Në vitin ai mori si botues, Lalande u ofruar një pozicion prestigjioz pikërisht për të ndjekur Delisle tij mësuesi si profesor i astronomisë në Kolegjin Royale. Ai e mori postin në 1762 dhe të mbajtur atë për 46 vjet.

Dy transit të Venus ndodhur, e parë në 1761 dhe të dytë tetë vjet më vonë. Përsëri vëzhgimeve të marra nga vende të ndryshme të Tokës së kohën e saktë të kalimit të planetit në para të diellit do të lejojë paralaks matjeve të bëra dhe distanca nga Toka në diell për t'u llogaritur. Këto ngjarje ishin të një rëndësie të mjaftueshme për të kanë bashkëpunim ndërkombëtar të organizuar që vëzhgimet e bëra nga vende të ndryshme, dhe Lalande luajtur një rol në koordinimin e këtij projekti. Në mes të këtyre transit, gjatë vitit 1765-1766, ai udhëtoi për në Itali. Atje ai u takua me Papa dhe petitioned tij për të hequr shkrimet e Koperniku dhe Galileo nga Indeksi i veprave të ndaluara. Ai botoi një llogari në Voyage d'un français en Italie (1769), e cila u në tetë vëllime:

Lalande hyri në detaje të madh në lidhje me çmimet, vende interesante për të vizituar, dhe informacione të tjera me interes turistik.

Ai gjithashtu vizitoi Angli, në veçanti Observatori Greenwich, dhe kuptova detajet e Harrison në orët e cila kishte qenë e suksesshme në përcaktimin gjatësi. Ai shkroi një llogari të këtyre udhëton shumë që është interesante për historianët për të lexuar, por nuk ishte botuar.

Si dhe vëzhgimet e tij të sakta, Lalande ishte gjithashtu i njohur për librat e tij. Disa ishin shkruar në një nivel të lartë kërkimore-powered, ndërsa të tjerët ishin në një nivel popullor, ku ai kishte sukses të madh në paraqitjen e ideve për të jo-ekspertë. Ai ka shkruajtur më shumë tema, jo astronomi vetëm, por teksti i tij më i famshëm ishte e astronomi, Traité d'astronomie. Ai e parë të botuar në dy vëllime në 1764, me një botim të dytë në katër vëllime shfaqen në mes 1771 dhe 1781. Një botim i tretë, kontributet e rëndësishme që përmbajnë nga Delambre e tij studentore, të përbërë nga tre vëllime është botuar në 1792. Si edhe si një tekst i shkëlqyer astronomi, Traité d'astronomie ishte një manual praktik për të gjithë që dëshirojnë për të vëzhguar dhe për të zvogëluar llogaritjet e tyre që përmbante shumë informata mbi instrumentet, përdorimin e tyre, dhe si per te llogaritur.

Para botimit të edicionit të tretë, në 1791, Lalande arritur nder i madh për të qenë zgjedhur Shef i College de France. Një nga veprat e tij të parë si Kryetar ishte që të pranojnë gratë në të gjitha klasat. Ai e bëri të tjera përpara duke kërkuar shumë lëvizje, të tilla si ndalimi i citate latine për fituesit e çmimeve.

Në këtë kohë Lalande në moshën gjashtëdhjetë e vjetër, ai kishte mbijetuar Terrori gjatë Revolucionit padëm frëngjisht, gjë që vuri poshtë për pikëpamjet e tij ateiste. Ai filloi të shprehë këto pikëpamje më të hapur, ndoshta arena më publike që më 8 qershor 1794 në festivalin e parë të Lartë jesh. Çfarë po festohet ishte një fe për zëvendësim për krishterimin dhe Lalande luajtur një rol kryesor. Ai dha një fjalim që lejohet atij një platformë për të shprehur pikëpamjet e tij ateiste dhe ai gjithashtu mori mundësi të përpiqen të moderuar formë ekstreme e patriotizmit që ishte gripping Francë (cituar in):

Ka ardhur koha për të deklaruar këto të vërteta i rëndësishëm dhe i pakundërshtueshëm, i njohur për të gjithë njerëzit, në çdo kohë dhe në çdo cep të globit: dashurisë ndaj atdheut, dashuria e virtytit dhe sundimit e arsyes ... . Dashuria e vendit nuk është detyrë vetëm një patriot të. Ne nuk mund të shërbejë të gjithë kombit tonë në ushtri, në shtet, në artet dhe shkenca, por ne të gjithë mund të vijnë në ndihmë të vëllezërve tanë ... . Është kjo mënyrë që bamirësie, shtuar me dashurinë e vendit, do të na bëjnë të vërtetë të denjë e revolucionit tonë, fitoret tona, dhe admirimin e gjithë universit.

Karriera e tij vazhdoi nga fuqia në fuqi dhe më 17 maj 1795 ai u emërua drejtor i Observatorit të Parisit. Ai kishte për disa kohë është duke krijuar një katalog i madh yll dhe me 1796 ai përmbante 30.000 yje dhe në këtë fazë kishte, në fakt, të arritur qëllimin e tij origjinal. Megjithatë ai vazhdoi me punë dhe nga 1797 katalogun e tij yje të listuara 41.000 yje. Kur ai botoi Histoire française Celeste në 1801 është përfshirë një katalog i mbi 47.000 yje. Këto yje janë ndërtuar katalogë me ndihmën e familjes së tij, dhe ne do të bëjmë disa komente në lidhje me ato më vonë në këtë artikull.

Ne jemi pranë fundit të përshkrimin tonë të karrierës Lalande, por le të na pauzë për të parë në disa aspekte të karakterit të tij. Parë paraqitjen e tij është përshkruar si më poshtë:

Ai ishte një njeri jashtëzakonisht të shëmtuar, dhe krenar për atë. Patëllxhan Tij formë kafke dhe shoku i flokëve straggly vjen pas tij si bisht një kometë e bëri atë të preferuar portraitists dhe karikaturistët. Ai pohoi se për të dalë në pesë këmbë i gjatë, por të sakta sa ai ishte në llogaritjen lartësitë e yjeve ai duket të ketë ekzagjeruar lartësi e tij në tokë. Ai donte gratë, sidomos gratë shkëlqyer, dhe promovuar ato në fjalë dhe vepër.

Shumë qeshën me pikëpamjet e tij ateiste, duke thënë se ata ishin hakmarrja e tij kundër Perëndisë, që e kishte bërë atë kaq i shëmtuar:

... gjunjë dhe këmbët e tij trokas rakitik, prapa tij dhe kreu hunched majmun të vogël, veçoritë e tij të rrudhur dhe zbehtë ballit ngushta creased, dhe nën ato vetullat e kuqe, sytë e tij të zbrazët me bar.

Në fakt karakter Lalande duket të përmbajë shumë kontradikta. Ai ishte në fund të Vitet 1790:

... një lirë-mendimtar që monarki preferuar, një ateist i cili admiruar Jezuitëve, një feministe që propositioned gra të reja, të shëmtuar se kurrë më parë dhe ende vetëm si kot.

Vazhdojnë të nxisin pikëpamjet ateiste, në 1799 ai filloi të shikojë për dijetarët të shtojnë Fjalor tij Ateistët. Në këtë punë ai tha (cituar në, shih gjithashtu):

Kjo është deri në dijetarët për të përhapur dritën e shkencës, në mënyrë që një ditë ata mund të pakësuar atyre sundimtarëve monstruoze që të përgjakshme tokë, që do të thotë, warmongers. Fe ka prodhuar kaq shumë prej tyre, ne mund të shpresojmë të shohim një fund të mirë se si.

Një mund të imagjinojmë se dikush me këto pikëpamje do të kishte kundërshtuar Napoleoni, por ai nuk e ka bërë këtë dhe të kundërtën ai e mirëpriti rritjen Napoleoni në pushtet 1802 -1804. Në fakt Napoleoni kishte qenë i lumtur për të rënë dakord se Lalande shtoni emrin e tij për Dictionary of Ateistët në 1799. Më vonë, megjithatë, Napoleoni vendosi që Kisha do ta bënte një aleat të mirë se sa armik dhe Papa erdhi në Paris për instalimin e tij si perandor. Lalande mori mundësi të ribotoj Fjalor tij të Ateistët me emrin e Napoleonit përfshinte që shkaktoi perandorit të ri të kërkojë që Institut de France censurës Lalande. Delambre, i cili ishte në këtë kohë Sekretarit të Përhershëm në Institut, u përpoq shumë për të bërë kthesë në kërkesat Lalande perandorit pa u parë për të minuar lirinë e çmuar shumë intelektuale se anëtarët e Institut gëzuar. Lalande refuzoi të ndaluar vënien përpara pikëpamjet e tij ateiste.

Ne kemi premtuar më parë për të thënë diçka të familjes Lalande i cili luajti një rol të madh në informatikë dhe prodhimin e tabelave. Ai nuk u martua, por ai kishte një vajzë të paligjshme Marie-Jeanne-Amelie Harlay që u formua në matematikë në mënyrë që ajo mund të ndihmojë atë me punën e tij. Ai trajnuar edhe kushëriri i tij, Mishel Lefrançais që ai e quajti nipin e tij. Mishel u martua me vajzën e tij të paligjshëm Amelie Lalande që u bëri thirrje mbesën e tij. Amelie dhe Mishel u bënë anëtarë të rëndësishëm të ekipit të familjes Lalande punuar ditë e natë më shumë nga projektet e tij. Për shembull Abrégé Lalande de historique navigacion, théorétique, et practique, avec des tavolina horaires (1793) ishin tryezat navigacion, e cila përmban një pasuri e kalkulimeve kryer nga vajza e tij. Mishel Lefrançais ndihmoi Delambre në matjet e tij meridian në Vitet 1790 dhe luajti një rol të rëndësishëm në këtë projekt. Edhe pse, si ne vërejti më lart, kurrë nuk Lalande ai jetoi i martuar me Louise-Elizabeth-Félicité du Piery. Ajo ishte hetuesi kryesor në Lalande e studimit në shkallë të gjerë të astronomisë hënor, i cili ishte ndërmarrë në Observatorin e Parisit, dhe ajo u bë gruaja e parë në Paris për të mësuar astronominë. Rëndësi në të cilën Lalande mbajtur kontributet e grave në astronomi, veçanërisht si matematikanët dhe calculators, është parë në Astronomie des dames e tij të parë të botuar në 1785, me botimet e reja në 1795 dhe 1806.

Përveç rolit të tij në organizimin e shkencës që kemi përmendur më lart, le të theksohet gjithashtu se ai ishte një anëtar aktiv i rendit masonike dhe se ai themeloi shtëpizë masonike e nëntë motrave në Paris, e cila ishte e hapur për shkrimtarët udhëheqës dhe shkencëtarëve. Shumica e autorëve kryesor, shkencëtarët, artistët dhe politikanët u bashkuan duke përfshirë Voltaire në 1778. Shih për më shumë detaje. Kur Revolucioni frëngjisht çoi në mbylljen e Académie des Sciences, Lalande tentativë për të krijuar një organizatë të re të cilën ai e quajti des ribashkim Shkencave për të kryer të funksioneve të tij.

Një detyrë e rëndësishme Lalande ndërmori pranë përfundimit të karrierës së tij ishte të plotë të mbetura dy vëllime të Montucla 's katër vëllim Histoire des mathématiques. Vëllimi tre mbuluar shekullit të 18-të matematikë të pastër, optikës dhe mekanikës në 832 faqe, ndërsa vëllimi i katërt i mbuluar 18 astronomi e shekullit, gjeografia matematikore dhe lundrues në 688 faqe. Ata ishin botuar në 1802, kur Lalande ishte 70 vjeç. Ne gjithashtu duhet të përmendim se ai krijuar Çmimin Lalande, edhe në vitin 1802. Kjo do të ishte dhënë çdo vit për kontribut më të rëndësishëm të astronomisë bërë në atë vit.

Insistimi i Napoleonit se Lalande ndalur mbështetjen e tij publike e ateizmit u bë i panevojshëm që Lalande ra i sëmurë. Kah fundi i 1806 ka marrë një ankesë gjoks i cili pothuajse me siguri të zhvilluara në tuberkulozit. Pak ditë para vdekjes së tij ai ka shkruajtur:

Kam kënaqur veten ndonjëherë duke thënë se unë kam menduar pushtoi të gjitha virtytet njerëzore. Kjo fraza e minave ka qenë hedhur ashpër deri kundër meje sikur kisha marrë "për të gjitha virtytet njerëzore". Në fakt, ajo që thashë ishte se "Unë mendova se kishte ato", e cila është krejt një çështje tjetër. Megjithatë, unë isha ndoshta gabim të ketë thënë sa më shumë, por ndërgjegjja ime kërkohet kjo për mua.

Është e vështirë për të vlerësuar kontributin e Lalande për personalitetin e tij prekur me siguri mënyra se ishte shfaqur në jetën e tij. Është e qartë, megjithatë, se ai ka dhënë një kontribut të madh në zhvillimin e shkencave matematikore edhe pse kjo nuk ishte me risi shkencore të cilat ai shfaqet pak. Më tepër rëndësinë e tij qëndron si një mësues, veçanërisht në mbështetjen e studentëve të tij si Delambre dhe Méchain, përmes organizimit të tij e shkencës, nga vëzhgimet e tij të sakta superbly e cila ndihmoi për të siguruar prova për të mbështetur Njutonit 's teoria e gravitacionit dhe rezultatet e më vonë më 3-trupi , problemi dhe të suksesshëm të tij astronomi popullarizuar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland