Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Olga Alexandrovna Ladyzhenskaya

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 March 1922

Kologriv, Kostroma province, Russia

12 Jan 2004

St Petersburg, Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Olga Alexandrovna Ladyzhenskaya 's babai ishte Aleksandr Ivanovich Ladyzhenskii, zbriti nga fisnikëria ruse, dhe nëna e saj, Anna Mikhailovna, ishte nga Estonia. Olga vendin e lindjes Kologriv ishte i rrethuar nga 'egër' pyjeve, pranë lumit Unzha piktoresk. Nëna e saj ishte e vështirë-shtëpiake të punës, duke pas burrin e saj dhe tre vajza të cilët Olga ishte i ri. Ajo ishte e afërt të babait të saj i cili ishte një mësues matematike dhe katalizator për jetën Olga e interesit të gjatë në matematikë. Ai e filloi mësimin e matematikës vajzat e tij në verën e vitit 1930 duke filluar me jep shpjegime nocionet themelore të gjeometrisë, atëherë ai formuluar një teoremë dhe nga ana tjetër bëri bijat e tij të provojë atë. Kjo u bë e qartë se Olga tregoi një talent të fortë për të menduarit logjik nga një moshë të re. Jo vetëm që ajo të dashurisë për të diskutuar mbi matematikën me babain e saj, por ajo gjithashtu studioi gur me atë si të barabartë. Olga e gjyshit, Genadi Ladyzhensky, ishte një piktor i famshëm. Gjitha Olga mbajtur me kujdes jetën e saj piktura e bukur pamje nga gjyshi i saj, disa prej tyre që përshkruanin shikime gjobë Unzha. Shtëpinë e tyre përmbante shumë libra, duke përfshirë dhe libra mbi historinë e arteve të bukura. Libra ishin pothuajse burim i vetëm i arsimit kulturore, veçanërisht që nga Kologriv ishte shumë larg nga qendra kulturore.

Një do të marrë ajo kishte një edukim të këndshme në një zonë të qetë rurale me prindërit e saj duke siguruar dhuratë matematikore u realizua. Në fakt ky nuk ishte rasti, edhe pse historia mund të jetë vetëm i tha pas sundimit komunist i Rusisë përfundoi. Gjatë edukimi Olga së, herë ishin shumë të vështirë sidomos për intelektualë prejardhjen nga fisnikëria e Rusisë për të cilët çdo gjë ishte në furnizim të shkurtër duke përfshirë ushqimin, letër dhe rroba. Megjithatë, kjo nuk do të ndaluar babait të saj frymëzues nxënësit e tij dhe bijat e tij. Dy motra Olga ishin ndaluar për të përfunduar studimet e tyre, duke u përjashtuar nga shkolla, por autoritetet lejuar Olga për të përfunduar studimet e saj. Megjithatë, Olga pasur probleme me arsimim të vazhdueshëm të saj që ajo ishte vajza e një armiku "të kombit". Kur ajo ishte pesëmbëdhjetë vjet më e vjetër, në vitin 1937, i ati i saj u arrestua nga autoritetet staliniste dhe ekzekutuar pa gjyq. Aleksandër Solschenizyn kujton në epike e tij e Archipelago Gulag se edhe pse i ati Olga kishte tërhequr vërejtja nga një fshatar që ai ishte në listën e armiqve të shtetit, ai nuk pranoi të kandidojë dhe të fshehtë. Ai qëndroi qëndrimin e tij dhe vazhdoi me punën e tij që ai besonte se studentët e tij varej prej tij. Besohet se ai vdiq në NKVD (Narodny Kommissariat Vnutrennikh Del) tortura dhomë gjatë javës mes 23 dhe 30 tetor 1937 (një nga shumë mësues të shkëlqyer të vrarë atje). NKVD ishte paraardhës i KGB dhe është e rëndësishme të theksohet se në vitin 1956 të gjithë mësimdhënësit e tyre ishin vrarë nga exonerated plotësisht. Gjatë kësaj kohe miliona e armiqve të dyshuar u vranë në mënyrë që Stalini ka mbetur i pakundërshtueshëm si udhëheqës sovjetik deri në vdekjen e tij. Raportet kanë atë që të gjithë njerëzit nga e vjetër dhe të mirë ekonomike e familjes fisnike Ladyzhenskii, i cili nuk e kishte lënë Rusisë, u zhduk nga fillimi i 1940. Kjo tragjedi prekur thellë Ladyzhenskaya dhe familja është vendosur në një situatë shumë të vështirë me mamanë e saj dhe motra kanë për të kryer punë artizanale dhe të dresses, këpucë, sapun, pasi kjo ishte mënyra e tyre vetëm për familjen e tyre për të mbijetuar.

Në vitin 1939, pavarësisht nga lënë shkollën e mesme me vlerësime të shkëlqyera, Olga ishte e ndaluar për të hyrë në Leningrad State University si i ati i saj ishte i menduar si një armik "të kombit". Ajo ishte dhënë një vendosje në Kolegjin e Trajnimit mësuesve Pokrovski ', mrekullueshëm i bazuar vetëm në fjalën e saj, si Leningrad (sot Shën Peterburg) nuk ishin kthyer ende dokumentet e saj akademike. Është e mundur që ajo mori këtë vendosje pjesërisht për shkak të faktit se politika e shtetit kishte ndryshuar gjatë periudhës së vështirë të kohës së luftës. Kur filloi Lufta e Dytë Botërore ajo u la pa zgjidhje por të lërë Leningrad, të parë të lëvizte në Gorodets ku ajo mësonte në një jetimore, dhe pastaj lëviz me nënën dhe motrën e saj më të vjetër për t'u kthyer në Kologriv. Atje mësoi matematikën në të njëjtën shkollë të mesme lokale se babai i saj e kishte mësuar më parë futur me emrin tuaj Pas gjurmëve të njëjtë si i ati i saj, ajo nuk mësohet vetëm në shkollë, por edhe në shtëpi pa pagesë.

Në 1943 ajo u bë një student në Universitetin Shtetëror të Moskës (MGU) për shkak të ndërhyrjes së nënës së një prej nxënësve të saj që, të kthyer në Moskë, bindi rektorit për të ftuar Olga të MGU. Nuk ishte e lehtë për të që të lërë postin e saj të mësimdhënies dhe ka qenë shumë beteja me autoritetet e shkollës para se ajo mund të bëhet një student. Në Universitetin Olga dashuria e matematikës lulėzuar dhe ajo u dha një bursë Stalinin dhe një kartë fuqise punetore racion pa të cilën ajo do të kishte qenë në gjendje të mbijetojnë. Kjo ishte këtu ku ajo filloi studimin e parë algjebër, teoria e numrit dhe ekuacione pjesore diferenciale më pas. Ajo u bë i interesuar në teorinë e ekuacioneve diferenciale të pjesshme për shkak të ndikimit të Petrovsky si edhe librin me Hilbertiane dhe Courant. Duke qenë një student i talentuar, autoritetet injoruar shpesh mungesat e detyrueshme në leksionet ndërsa ajo mori pjesë në seminare kërkimore përfshirë seminare algjebër e Kurosh dhe Delone dhe seminari mbi ekuacionet diferenciale të kryesuar nga Stepanov, Petrovsky, Tikhonov, Vekua dhe studentët dhe kolegët e tyre. Ajo u ftua më vonë për të marrë pjesë Gelfand 's seminar. Në fund të vitit të katërt të saj ajo organizoi një seminar të rinjve për të studiuar teorinë e ekuacioneve diferenciale të pjesshme dhe bindte Myshkis, një student i Petrovsky, për të shkuar me të që të kërkojë Petrovsky të kryesojë seminar. Përveç kryesimit këtë seminar mori pjesë në seminar për tërë vitin, duke hapur deri pyetje dhe shprehur mendimet e tij në tema. Jo vetëm që miqtë dhe kolegët e Petrovsky vijnë në seminare, por ai edhe e bëri atë për të shkruar një letër të botuar në Uspekhi Matematicheskikh Nauk në vitin 1946 e cila ishte shumë ndikim. Olga zgjodhi këto dy probleme nga kjo letër:

Gjej kushtet pak kufizuese mbi sjelljen e ekuacioneve alegorik, sipas të cilit mban teoremen unike për problemin Cauchy.

Për ekuacionet hiperbolike, ndërtimin e skemave të ndryshim konvergjent për problemin Cauchy dhe për probleme fillestare-kufitare.

Pasi ajo u diplomua në vitin 1947, Olga lëvizur edhe një herë të Leningradit për shkak të rrethanave familjare dhe u bë një pasuniversitare në Universitetin Shtetëror të Leningradit mbi rekomandimin e MGU. Ka ajo filloi miqësi të gjatë e saj në këmbë me Smirnov, i cili ishte në krye të disa degëve të matematikë si sizmologjisë, hidrodinamikë dhe Aerodinamika. Kjo ishte edhe këtu se ajo është e ndikuar fuqishëm për të studiuar ekuacionet e fizikës matematike. Gjatë atij viti ajo u martua me Andrei Alexevich Kiselev, një specialist në teori numrin dhe historinë e matematikës, në qytetin e Leningradit. Ata ishin një çift i dashuruar por martesa e tyre ishte e shkurtër si Andrei donte të kishte fëmijë, por nuk Olga si ajo dëshironte të kushtojnë jetën e saj në matematikë dhe ajo mendonin se fëmijët mund të jetë një pengesë. Olga mbetur vetëm për pjesën tjetër të jetës së saj.

Olga Në vitin 1949 mbrojti disertacionin e doktoraturës së saj (e krahasueshme me një habilitation), e cila ishte në zhvillimin e metodave dallimet fundme për sistemet lineare dhe quasilinear hiperbolik të ekuacioneve diferenciale pjesore, të mbikqyrur zyrtarisht nga Sobolev ndonëse në praktikë kjo ishte Smirnov. Qëllimi i saj ishte për të provuar solubility e kufirit dhe problemet fillestare-kufitare. Në fillim të viteve 1950 teoria e PDEs ishte popullor me hulumtuesit për shkak të përparimit në fizikë që nevojiten metoda të reja matematikore për studim teorik dhe numerike. Olga filluar të përgatitur tezën e saj diplomë në një problem të sugjeruara nga Petrovsky. Ndër mësuesit e saj u Kurosh, Stepanov, Petrovsky dhe Gelfand. Në vitin 1951 ajo përfundoi tezën e saj, por ajo nuk mund të publikohen deri në vdekjen e Stalinit në vitin 1953. Në një tjetër artikull që ka thënë se ajo u shty deri në 1952 për shkak të "vështirësi teknike me radhitje formulat". Punën e saj u vlerësua nga Petrovsky dhe gjyqtarët, dhe u rekomandua për publikim në Matematicheskii Sbornik.

Librin e saj të parë të botuar në 1953 të quajtur Problemet e përziera për një Equation hiperbolik përdorur metodën e fundme ndryshimi të vërtetojë rezultatet teorike, kryesisht zgjidhshmëri e kufirit fillestare problemet vlerë për ekuacionet e përgjithshme të rendit të dytë-hiperbolike. Në 1954, ajo ishte bërë një mësues në Universitetin Shtetëror të Leningradit dhe fillimisht u bë një studiues në Institutin e matematike Steklov i Akademisë së Shkencave të BRSS-së. Ashtu si në dekadën e kaluar, gjatë viteve 1960 ajo vazhdon të marrë rezultate në lidhje me ekzistencën dhe unike e zgjidhjeve të lineare dhe quasilinear eliptik, alegorik, dhe hiperbolik ekuacione diferenciale pjesore. Ajo pastaj studiuar ekuacionet e elasticitetit, ekuacioni Shrodingerit, Navier linearized - ekuacionet Stokes, dhe Maxwell 's ekuacione. Navier - Ekuacionet Stokes ishin me interes të madh të saj dhe vazhdoi të jetë kështu që për pjesën tjetër të jetës së saj. Në vitin 1961 një nga librat e saj, teoria matematike e trashë pangjeshshëm Flow ishte një sukses i shquar në fushën e problemeve jolineare të fizikës matematikore dhe ka bërë që një klasik.

Shumë gazeta shkruar së bashku nga Olga dhe Nina Ural'tseva ishin të përkushtuar për hetimin e ekuacioneve quasilinear eliptik dhe alegorik të rendit të dytë. Në fillim të shekullit të kaluar, Sergei Bernstein propozuar një qasje për studimin e zgjidhshmëri klasike e kufirit problemet vlerë për ekuacionet e bazuar në një priori vlerësimet për zgjidhje të përshkruar si edhe kushtet që janë të nevojshme për të tilla zgjidhshmëri. Nga mesi i 1950-Olga dhe nxënëset e saj bërë përparime në studimin e problemeve të kufirit-vlerë për ekuacionet quasilinear eliptik dhe alegorik. Ata zhvilluan një teori të plotë për zgjidhshmëri e kufirit problemet vlerë për alegorik në mënyrë uniforme dhe të njëtrajtshme eliptik ekuacione quasilinear rendit të dytë dhe të smoothness e zgjidhjeve pergjithshme. Një rezultat i dha zgjidhjen e Hilbertit 's problem 19 për një ekuacion me qëllim të dytë.

Vijim janë disa çmime të shumta dhe arritjet në jetën e Ladyzhenskaya. Në vitin 1954, dhe përsëri në vitin 1961, ajo u nderua me Çmimin e parë e Universitetit Shtetëror Leningrad. Nga 1961-1991 ajo mbajti postin e Kryetari i Laboratorin e fizikës matematike në Institutin e matematike Steklov i Akademisë së Shkencave të BRSS-së. Në 1969 ajo mori Çmimin Chebyshev e Akademisë së Shkencave dhe BRSS Çmimin e Shtetit të Bashkimit Sovjetik. Ajo u zgjodh anëtar përkatës i Akademisë së Shkencave të BRSS (1981), një anëtar i jashtëm i Akademisë gjermane të Shkencëtarët Leopoldina (1985) dhe Accademia dei Lincei (1989), një anëtar i plotë i Akademisë ruse të Shkencave (1990), dhe një anëtar i jashtëm i Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave (2001). Ajo u shpërblye me çmimin Kovalevsky SV në vitin 1992, një doktoratë nderi nga Universiteti i Bonit, më 13 maj 2002, dhe Lomonosov Medaljen e Artë, Medaljen Ioffe, dhe Shën Petersburg Medaljen e Universitetit në vitin 2003. Në vitin 1998, ajo lindi nga John Neumann Kur'an në takimin vjetor Siam në Toronto. Nga 1959 ajo ishte anëtare e Shoqërisë së Shën Petersburg, matematike kur Shoqëria ishte rikrijuar dhe ajo shërbeu si Zv / President i saj 1970-1990 dhe Presidentin e saj ndërmjet 1990 dhe 1998, pas së cilës ajo u zgjodh anëtar nderi i Shoqërisë. Në Muzeun e Shkencave (Boston, ShBA) Olga Ladyhenskaya e emrit është ndër matematikanët e tjera me ndikim të shekullit 20 e gdhendur në mermer një tavolinë të madhe në Sallën Exhibition Matematikë.

Viti 1989 solli fundin e sundimit komunist dhe të kthehet drejt demokracisë dhe ekonomisë së tregut në Rusi. Matematikanët rusë mund të udhëtonin më lirshëm dhe vizitoi disa vendeve perëndimore për herë të parë. Olga nuk ishin lejuar të udhëtojnë jashtë Evropës Lindore, pavarësisht nga në vitin 1958 kur ajo mori pjesë në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Edinburg, dhe nuk përsëri deri në 30 vjet më vonë në vitin 1988. Ishte vetëm pas vdekjes së Stalinit që vizitorët u lejuan të hyjnë në Bashkimin Sovjetik dhe kanë mundësi për t'u takuar shkencëtarëve. Ishte pastaj se Leray panë pamjet e Leningradit për herë të parë, duke përfshirë Vetmia, Peterhof, dhe në përmbushjen Olga kuptuar se ata kishin qenë tema kërkimore të njëjtën. Kur Olga parë filloi të punojë në Navier - ekuacion Stokes, ajo ishte në dijeni të punës së Leray dhe Eberhard Hopf. Mendoni se çfarë një ekip të fuqishëm kanë qenë ata mund ta kishin punuar së bashku.

Olga, nuk ishte vetëm i interesuar në matematikë dhe shkencë, por ajo kishte një pasion për artin dhe ishte një pjesëmarrës aktiv në bashkësinë intelektuale e Shën Petersburg. Olga reputacionin si një shpirt i pavarur ishte më tutje nga miqësia e saj me Aleksandr Solzhenitsyn, autori dhe disident. Anna Akhmatova një poet i njohur rus, e dinte Ladyzhenskaya aq mirë se ajo i kushtoi një poemë të saj. Ajo ishte një dashnor natyrës sidomos të kafshëve, kërpudhave dhe lule dhe ajo mori kënaqësi në shikimin ketrat ngjit pemë dhe det gulls ushqim nga duart e saj. Ajo ishte një udhëtar entuziaste. Thellë bindjet e saj fetare forcuar karakterin e saj të mahnitshme. Ajo ka qenë dhuratë e një tregimtar e mrekullueshme kur ndarjen e tregimet e saj me miqtë. Ajo ishte prekur nga shumë gjëra të tilla si padrejtësi dhe misfortunes e të tjerëve; ajo ndihmoi vetmuar dhe i varfër. Pasi një anëtar i këshillit të qytetit të deputetëve të popullit, ajo ndihmoi Matematikanë dhe familjet e tyre në Leningrad të marrë strehim falas. Ajo haptas shprehu pikëpamjet e saj lidhur me çështjet sociale, madje edhe gjatë kohës së regjimit totalitar politik, shpesh e neglizhuar sigurinë e saj.

Ajo vdiq papritur në gjumë e saj më 12 janar 2004 pak para se 82-vjetorin e saj nd. Ajo e donte St Petersburg, por ajo gjithashtu ishte një adhurues i diellit dhe ka qenë shkak që të jetë në Florida prej janar 12-të gjatë ditëve të gjata e errëta të dimrit në Shën Petersburg. Mirëpo në prag të 11 janar ajo shkoi për të pushuar para udhëtimit të saj të gjatë dhe ndërroi jetë. Dy ditë para vdekjes së saj shpirtërore e saj ishin të larta, ajo kishte skicuar një letër në disa aspekte kompjuterike në hidrodinamikë dhe të planifikuara për të përfunduar atë në Florida. Edhe deri vdekja e saj ishte ajo përballet me sfidën e problemeve serioze që ndikojnë në sy sytë e saj sidomos gjatë dimrit errësira kështu që ajo e përdorur lapsa të veçantë për shkrim.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland