Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Christine Ladd-Franklin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Dec 1847

Windsor, Connecticut, USA

5 March 1930

New York City, New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Christine Ladd-Franklin 's emrit para se ajo ishte martuar me Christine Ladd, por ajo ishte e njohur shpesh si kotele. Prindërit e saj ishin Eliphalet Ladd, i cili ishte një tregtar i suksesshëm Nju Jork, dhe Augusta Niles dhe të dy ishin në fillim nga New England. Christine ishte më i madh i Eliphalet dhe tre fëmijëve të Augusta, të paturit e një vëllai i vogël i Henry dhe një motër të rinj Jane.

Për të kuptuar se si Christine Ladd kishte vullnetin dhe vendosmërinë për sukses në një kohë kur shanset ishin bërë pirg rëndë ndaj gruas, ne duhet të shohim shkurtimisht në pikëpamjet e saj Augusta nënës. Augusta dhe motra e Xhulieta Niles e saj ishin:

... si përkrahës i vendosur i të drejtave të grave.

Në fakt Augusta një herë shkroi në një letër se:

... gratë i përkiste jo vetëm në kleri, një vend për të cilin ata ishin të përshtatshëm çuditërisht, por edhe çdo vend ku një njeri duhet të jetë.

Ajo ka shkruajtur këtë pas një pjesë të drejtat e grave leksion dhe, Christine si një fëmijë të rinj, mori pjesë në këto leksione me nënën e saj.

Deri ajo ishte gjashtë vjeç Christine dhe familja e saj ka jetuar në Nju Jork, pastaj ato u shpërngul në Windsor, Connecticut. Kur Christine ishte dymbëdhjetë vjeç, megjithatë, e ëma e saj vdiq. Në këtë kohë ajo ishte dërguar për të jetuar me nënën e babait të saj në Portsmouth, New Hampshire. Për dy vjet ajo mori pjesë në Akademinë Wesleyan Wilbraham, Massachusetts ku ajo ndjekur kursin njëjtë si djemtë që ishin duke u përgatitur për të hyrë në Universitetin e Harvardit. Christine babai i inkurajuar e saj, shkruar në një letër të saj:

Të gjithë ju duan është një guxim pak më shumë mund të bëni ju si njeri kam asnjë dyshim, prandaj mos kini frikë, por të shkojnë përpara dhe të bëjë më të mirë tuaj. Dhe fjala ime për ju do të keni atë si një ese të mirë si njeri në shkollë.

Ajo është diplomuar nga Kolegji në 1865 dhe të kërkuar për të studiuar në Kolegjin Vassar në Poughkeepsie, Nju Jork. Kjo ishte një kolegj të grave të cilat ishin krijuar për të lejuar gratë për të marrë një arsim të standardit ekuivalent me atë në dispozicion të meshkujve. Megjithatë Ladd familjes, veçanërisht nëna e babait të saj, janë kundërshtuar në këtë kurs të veprimit, pavarësisht inkurajim se babai i saj kishte treguar. Ladd shkroi në ditarin e saj në këtë kohë:

Vassar! Toka e malluar e mia! Minave në fund ... A është e vërtetë për të mirë? Unë pranoj kam dyshime - të gjithë është kundërvënë në mënyrë që të ...

Pavarësisht opozitës, Ladd fituar ata përreth dhe hyri vitin e dytë të kursit në Kolegjin Vassar mbështetur financiarisht nga Juliet Niles, motra e nënës së saj që kemi përmendur më lart. Babai i saj ka shkruajtur encouragingly të saj për performancën e saj të mirë:

Unë isha i kënaqur të shoh se ju keni kaluar një provim në mënyrë të mirë në të gjitha studimet tuaja të ndryshme dhe unë besoj që ju do të qëndrojë nr 1 në klasën tuaj pse unë mendoj se ju do të keni garuesve abler se në Wilbraham por atëherë ju duhet të luftojë më e vështirë.

Ladd kaloi një vit në Vassar, pastaj mori një vit jashtë, për shkak të vështirësive financiare, kur ajo mësohet në Utica, New York. Megjithatë ajo ishte një vit në të cilin ajo e bëri jo vetëm të holla duke i mësuar, por edhe:

... piano praktikuar, lexoni në tre apo katër gjuhë, ka punuar probleme në trigonometri, dhe mbledhur 150 mostrave botanik.

Kur ajo u kthye në Kolegjin Vassar pas mësimit për një vit, ajo ka inkurajuar shumë nga profesori i astronomisë atje, Maria Mitchell, për të ndjekur interesat e saj në matematikë dhe shkencë. Në fakt Ladd ishte i interesuar me të vërtetë në fizikë, por në këtë kohë, edhe pse ishte e mundur matematika për gratë, fizika nuk ishte e mundur pasi ata nuk ishin lejuar në laboratore. Ajo u diplomua nga Vassar College në vitin 1869 me një AB dhe shkoi në mësimdhënie.

Për vitin e nëntë Ladd mësohen në shkolla në Pensilvani, Massachusetts, Nju Jork, si dhe një instruktor të shkencës dhe matematikës. Ajo vazhdoi të marrë një interes aktiv në matematikë dhe shkroi artikuj të shumtë në këtë temë në Times Arsimore, botuar në Londër, Angli. Ajo botuar punojnë edhe në botim amerikan Analist. Mësimdhënia, megjithatë, filloi të fyej e saj. Ajo shkroi në ditarin e saj:

E diel në mbrëmje është koha më e mjerueshme të të gjithë javës. Ngarkesat e nesër duket e pamundur për të lindur. Mësimi i urrej me një urrejtje të përsosur ... Unë nuk do të jetë në gjendje që të pësoj atë një vit tjetër.

U hap Universiteti Johns Hopkins në Baltimore, Maryland, si një shkollë diplomuar për burrat në 1876. Në 1877 Silvester pranuar kryetari i matematikës në Universitetin Johns Hopkins dhe kjo ishte për të Silvester se Ladd u kthye për të parë nëse ajo mund të pranohet në studim për një doktoraturë në matematikë. Silvester tashmë e dinte Ladd nëpërmjet artikujve të saj në matematikë Arsimore Times, të cilën ai e kishte lexuar në Angli para se të vijnë në Shtetet e Bashkuara, dhe kështu ai kërkoi që Universiteti pranoj Ladd edhe hyrje edhe pse nuk ishte në përgjithësi i hapur për gratë. Ladd u pranua në Johns Hopkins në vitin 1878 me kusht që ajo vetëm të ndjekin leksione dhënë nga Silvester.

Silvester nuk ishte vetëm matematikan cilësisë në Johns Hopkins. Kishte edhe William Story dhe matematikore logician Charles Peirce. Pas një viti shumë të suksesshëm në Johns Hopkins Ladd vetëm kur mori pjesë Silvester 's leksione, universitetit relented dhe lejohet të saj për të ndjekur leksione nga të tjerët. Në veçanti, ajo mori pjesë ato nga William Story dhe Charles Peirce. Silvester gjithashtu bindi Universiteti për t'i dhënë një miqësi e saj 500 $ në vit për tre vitet 1879-82, por ajo nuk kishte të drejtë për titullin "tjetër" e as emri i saj ishte regjistruar në listën e studentëve në universitet.

Charles Peirce 's vetëm pas akademik u kurse në logjikën ai dha në Johns Hopkins nga 1879 dhe 1884 dhe kjo ishte këto kurse që çoi Ladd për të shkruar një tezë e doktoraturës me titull Algjebra e Logic. Tani kur themi se "tezën e doktoraturës" ne duhet të e bëjnë të qartë se si femra nuk u pranua zyrtarisht në Johns Hopkins ata me siguri nuk mund të diplomuar kështu, edhe pse Ladd disertacion u botua në 1883, ajo nuk ishte dhënë një Ph.D. Ajo kishte publikuar në disa gazeta Journal amerikan i matematikës, ndërsa ajo ndërmori kërkime dhe disa burra të cilët ishin marrë Ph.Ds e tyre në këtë kohë mund të barabartë me të arriturat e saj. Një e fakultetit të matematikës në Johns Hopkins u Fabian Franklin i cili ishte rreth pesë vjet më të rinj se Ladd. Ata u martua më 24 gusht 1882 dhe brenda dy vitesh dy fëmijë të lindur, edhe pse e vdekur ndërsa një tjetër i mitur, Margaret, mbijetoi.

Hurvich shkruan në rreth si Ladd-Franklin, si ajo që tani quhet veten e saj, u bë i interesuar në vizionin ngjyra:

Interesin e saj në këtë zonë filloi me një studim (1886) e horpoter, e cila është vend gjeometrik i pikave në hapësirë e jashtme imazhet e të cilëve janë formuar kështu me radhë retinas të dy sytë që ata janë parë në formë individuale në vizionin binocular.

Ladd-Franklin ka shkruajtur deri rezultatet e studimeve të saj në një letër që u botua në vëllimin e parë të Journal Amerikane e Psikologjisë në 1887. Në të njëjtin vit ajo u dha një LL.D. nderi diplomë nga Kolegji Vassar. Fabian Franklin u lënë dielave në seancën e 1891-92 dhe atë vend më të mirë ishte atje për një matematikan që të shpenzojnë dielave e tyre se sa në Göttingen në Gjermani. Ladd-Franklin shkoi në Göttingen me burrin e saj dhe vajzën Margaret dhe, edhe pse Göttingen nuk do të pranojnë gratë në leksione, ajo ishte në gjendje të bindë GE Muller, një ekspert udhëheqës në vizion me ngjyra, me eksperimentet e saj le të sjelljes në laborator e tij. Myler shkoi edhe më tej dhe të përsëritura shpesh për të ligjëratave që ai kishte dhënë ende Ladd-Franklin nuk ishte lejuar të marrë pjesë.

Që dëshirojnë të studiojnë në Hermann von Helmholtz në Berlin, ajo la burrin e saj në Göttingen për t'u kujdesur për Margaret ndërsa ajo kaloi një kohë në Berlin. Ka ajo ishte në gjendje të punojnë në Helmholcit 's laboratorike dhe për të ndjekur ligjërata në universitet. Ladd-Franklin zhvilluar teori të vizionit të saj, ndërsa ngjyra që punojnë në Gjermani dhe në 1892 ajo vizitoi Angli dhe paraqiti atë në Kongresin Ndërkombëtar i Psikologjisë në Londër.

Kthehu në Shtetet e Bashkuara, Fabian Franklin rifilluan mësimin e tij në Johns Hopkins dhe Ladd-Franklin kërkoi të lejohet të leksion në Universitetin. Kërkesë e saj ishte hedhur poshtë, si edhe disa kërkesa të tjera që ajo bëri gjatë viteve në vijim. Duke filluar në 1901 ajo ka ndihmuar për të administruar bursa Berliner Sarah që do të mbështesë gratë që ishin të kohëve të fundit është dhënë një Ph.D. në hulumtimin e tyre Akademik. Ajo vazhdoi të ndihmojë të administruar këto bursa për 17 vjet.

Gjithashtu në 1901, ajo u bë redaktor i shoqërojnë për logjikë dhe filozofi in Dictionary Baldwin të Filozofisë dhe të Psikologjisë, një pozicion ajo e mbajti deri në 1905. Vit para këtij relented Johns Hopkins dhe lejohet të saj për të mësuar një lëndë në logjikën dhe filozofinë. Kjo marrëveshje ishte e vazhdueshme në një bazë vjetore për vitet e ardhshme deri në 1909. Fabian Franklin kishte vendosur t'i japë fund karrierës së tij matematikore në vitin 1905 dhe për të marrë gazetari. Kur ai mori postin e ndihmës redaktor i New York Post mbrëmjes në 1910 Ladd-Franklin shkoi në Nju Jork me burrin e saj.

Ajo nuk ishte në gjendje të marrë një post të duhur akademik, për këto ishin të mbyllura me siguri të zonja i martuar, por ajo ishte në gjendje të vazhdojë për të dhënë mësim me kohë të pjesshme. Ky ajo bëri në Universitetin e Columbias nga 1912-1913, pastaj në Clark University dhe Harvard University në 1913, në fund të jepte mësim në Universitetin e Çikagos në 1914. Ajo rrallë marrë pagesë për dhënien kurse në këto universitete.

Tipike e përpjekjeve të saj për të marrë pjesë në mbledhjet e psikologët eksperimental ishin letrat ajo shkruante në 1912:

Unë jam i shqetësuar veçanërisht për të sjellë deri pikëpamjet e mia, një herë në një kohë, për të dorë-për-dorë diskutim para ekspertëve, dhe vetëm tani unë kam veçanërisht një letër të cilën unë të doja shumë që të lexojë përpara takimit tuaj të psikologët eksperimental. Unë shpresoj se ju nuk do të thonë se është ashtu!

Psikologët eksperimental u thonë madje dhe Ladd-Franklin përsëri ka shkruajtur:

... një takim shkencor është një çështje publike, dhe kjo nuk është e hapur për ju për të lënë nga një klasë e punëtorëve të tjerë pa i pasjellshëm ekstreme.

Ajo nuk u pranua në këto takime, por herë u ngadalë ndryshojnë dhe, në vitin 1926, Johns Hopkins University dhënë Ladd-Franklin një Ph.D. për disertacion ajo kishte përfunduar në 1882. Në vitin 1929 ajo botoi një punë të madhe në vizion me ngjyra ngjyra dhe me ngjyra teoritë. Kjo mbledhur së bashku kërkimit ajo kishte ndërmarrë në subjekt për shumë vite.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland