Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Charles Marie de La Condamine

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Jan 1701

Paris, France

4 Feb 1774

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Charles-Marie La Condamine studioi në Kolegjin Jezuit të Louis-le-Grand, në Paris. Atje ai u mësoi matematikën nga Pere Louis Castel. Në lënë Kolegji ai vendosi të marrë një karrierë ushtarake dhe, kur lufta me Spanjën ai u bashkua me ushtrinë. Ai vetë i shquar me guximin e tij në rrethimin e Rosas në 1719 por vendosi që jeta e ushtrisë nuk i përshtaten atij.

Në këtë pikë La Condamine bërë kontakt me shkencëtarët në Paris dhe u bë një anëtar i Shkencave Académie Royale des në 1730. Jetë të qetë në Paris, nuk i përshtaten atij ose dhe ai hipi mbi një udhëtim në det në Algjer, Aleksandri, Palestina, Qipro dhe Konstandinopojë (sot Stambolli), ku ai kaloi pesë muaj. Pas kthimit të tij në Paris ai botoi vërejtjet matematikore dhe fizike të udhetimin e tij.

Académie Royale ishte i impresionuar dhe e dërgoi atë në një ekspeditë në Peru. Në prill 1735 La Condamine të përcaktuara në ekspeditë në Peru për të matur gjatësinë e një shkallë meridian në ekuator. Bouguer ishte një anëtar i ekspeditës njëjtë dhe anëtari i tretë i tij shkencor ishte udhëheqës i ekspeditës Godin Louis. Tre përfunduar udhëtimin e tyre nga rrugë të ndryshme, La Condamine do me rrugë tokësore nga Manta, dy të tjera me vela të Quito ku ata u bashkuan me lart.

Tre ishin të përfshirë më parë në mosmarrëveshje. Godin filloi të punojë e vetme e tij, ndërsa "La Condamine punuar me Bouguer. Në 1741 Bouguer zbuluar një gabim të vogël në matjet e tyre të përbashkët dhe këta dy ra kur Bouguer refuzuan të lejojnë La Condamine të recheck rezultatet. Të tre bërë matje të pavarur, punë të përfunduar në 1743. Tre kthyer nga rrugët e ndryshme.

Në 1743 La Condamine filloi udhëtimin e kthimit i cili përfshinte një traget udhëtim katër muaj poshtë lumit Amazon. Tij ishte llogari e parë shkencore të Amazon që ai botoi si Journal fait par lundrim du rendin du Roi à l'équateur (1751).

La Condamine kaluar pesë muaj në shtëpinë e tij Cayenne në udhëtim dhe këtu ai përsëritet LaFlèche 's eksperimente në ndryshim të peshave në latitudes ndryshme.

Nga shkurt 1745 La Condamine ishte kthyer në Paris, pas dhjetë udhëtimin e tij të vitit. Ai u kthye me shumë shënime, 200 mostra historinë natyrore dhe veprat e artit që ai i dha Buffon. Y Laissus shkrim në Dictionary of Shkencore Biografia thotë:

Mbijetuar e fundit të ekspeditës, La Condamine, i cili ishte një astronom më pak të talentuar se Godin dhe një matematikan më pak i besueshëm se Bouguer shpesh marrë pjesë të madhe të kredisë, ndoshta për shkak të natyrës së tij i dashur dhe talentin e tij si shkrimtar.

La Condamine ishte një mik i ngushtë i Maupertuis për shumë vite. Ai kaloi shumë përpjekje në pjesën e fundit të fushatës së tij përjetshëm për vaksinim kundër li e vogël. Pasioni i tij për këtë temë ishte pjesërisht për shkak të faktit se ai kishte vuajtur nga li e vogël si një fëmijë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland