Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Aleksandr Gennadievich Kurosh

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Jan 1908

Yartsevo (near Smolensk), Russia

18 May 1971

Moscow, Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Aleksandr Gennadievich Kurosh 's ati ishte një nëpunës në një fabrikë pambuku. Jeta e tij u bë më e vështirë në moshën gjashtë me shpërthimin e Luftës së Parë Botërore dhe familjen e tij shkruante se, pavarësisht nga mosha e tij, Shura (pasi ai ishte i njohur) ka ndjekur ngjarjet në gazeta. Në mes të luftës, në vitin 1916, Shura hyrë në shkollë, duke shkuar drejt në klasën e tretë. Pas jetës Shura luftës së shpejti u bë edhe më shumë kur, në vitin 1920, babai i tij vdiq nga tuberkulozi. Familjes ishin të dobëta dhe, në mënyrë që të mbijetojnë, Kurosh kishte për të punuar si dhe shkojnë në shkollë.

Kurosh kanë lënë shkollën në moshën 15 vjeçare dhe shkoi në Moskë për të marrë provime për Institutin e tekstilit. Ai arriti nota shumë të larta kalon në provimet e hyrjes, por ishte e gjykuar të jetë shumë i ri për të hyrë në Institutin. Ai u kthye në shtëpinë e tij në Yartsevo ku ai mori një punë si llogaritar. Kurosh asnjëherë për qëllim të shpenzojnë jetën e tij si një kontabilist dhe ai ka studiuar në klasa mbrëmje pas një dite të plotë pune. Deri në këtë kohë, ndryshe nga matematikanet shumë i madh, ai nuk kishte asnjë pasion të veçantë për këtë temë. Tema e tij të posaçme në klasat e mbrëmje ishte motor lumë.

Në 1924 u bë Kurosh një student në Universitetin Smolensk. Ishte në këtë kohë se interesi i tij u zhvendos në drejtim të matematikës dhe ai më vonë shkroi se si ai ishte i ndikuar drejt algjebër:

1926 Aleksandrov Pavel Sergeevich filluan të japin ligjërata në universitet. ... I ndjekur leksionet e tij në teorinë e përcakton, teoria e funksioneve, dhe topologji. 1928 unë u mbajtur për në universitet nga Aleksandrov si një student pasuniversitar. Në atë kohë Emmy Noether ishte në Moskë dhe i dha një kurs në Universitetin Shtetëror të Moskës më Algjebra abstrakte, e cila mori pjesë Aleksandrov. Nën përshtypjen freskët e këtyre ligjëratave ai dha një kurs për algjebër moderne në Smolensk. Ishte atëherë se interesat e mia shkencore u formuan.

Në 1929 Kurosh ishte caktuar për të Institutit të matematikës dhe Mekanikë në Universitetin Shtetëror të Moskës. Kjo është bërë në Aleksandrov 's kërkesë që ai ishte nga kjo kohë në Moskë dhe dëshirojnë të vazhdojnë për të mbikëqyrur punën e Kurosh. Megjithatë, edhe pse rezultatet e para ishin në Kurosh topologji, zgjidhjen e problemeve të paraqitura nga Aleksandrov, ai tashmë ishte i interesuar në teorinë e grupeve. Ai e ka lexuar teorinë O YU Schmidt grup gazetat ndërsa ende në Smolensk kështu që kur ai e gjeti veten në gjendje që të marrë pjesë në seminar Schmidt-së në Universitetin Shtetëror të Moskës, interesin e tij në grupe të rritur më tej. Megjithatë, pas ndjekur kursin Teoria e Schmidt-së grupit në vitin 1930, ai gjeti veten duke marrë përsipër disa nga detyrat Schmidt kur ai u largua nga universiteti në vjeshtë të atij viti.

Kurosh u emërua asistent në Universitetin Shtetëror të Moskës në vitin 1930 duke u bërë një lektor në 1932 dhe një profesor atje në vitin 1937. Emërimin e profesorëve, erdhi pasi u dha Kurosh doktoratë e tij për një tezë të drejtë Studim mbi grupet e pafund që ai e mbrojti më 22 prill 1936. Duhet të përmendet se doktoraturë ishte një shkallë shumë më të larta se sa britanik i pranishëm / American PhD që krahasohet në nivel me diplomë masteri në Rusi. Në vitin 1949 ai u bë drejtor në Universitetin Shtetëror të Moskës, ku ai vazhdoi të punojë gjatë gjithë karrierës së tij.

Kryetari i Lartë Algjebra në Universitetin Shtetëror të Moskës u krijua në vitin 1929 dhe "O YU Schmidt është banuesi i parë i Çair. Kurosh ishte mbajtësi i dytë i Kryesuesi, duke mbajtur Kryetari nga 1949 deri në vdekjen e tij në vitin 1971. Ashtu si shumica e akademikëve ruse të kësaj periudhe, Kurosh kishte një varietet të bashkëngjitni skedarë kurse të tjera mësimore dhe ligjëruar në një numër institucionesh të tjera në Moskë.

Siç u përmend më lart, rezultatet e para Kurosh të rëndësishme janë në topologji, duke zgjidhur një problem i caktuar nga Aleksandrov. Shpejt ai u transferua në hulumtim në teori në grup dhe letër e tij të parë mbi këtë temë u shfaq në vitin 1932 në decompositions drejtpërdrejtë e grupeve. Menjëherë pas përfundimit të kësaj pune, erdhën të gjithë Kurosh Schreier 's letrat mbi produktet e lirë e grupeve. Së shpejti ai ishte duke dhënë rezultate të rëndësishme në temë dhe dy letra doli nga puna e tij në produkte falas. E dytë të këtyre dokumenteve u shfaq në Mathematische Annalen dhe përmban një dëshmi e teorema njohur Kurosh nëngrup, i cili përshkruan nëngrupe e një produkti pa e grupeve. Ky dokument Kurosh solli famë ndërkombëtare.

Kurosh është i njohur mirë për librin e tij "Teoria e grupeve të cilat ishte shkruar në dy vëllime. Ai përfundoi librin e shkruar në vitin 1940, por ngjarjet e Luftës së Dytë Botërore parandaluar publikimin e librit deri në 1944. Në 1952 Kurosh sjellë një botim të dytë të librit i cili është pothuajse një libër të ri, duke qenë se ai u përpoq për të mbuluar shumën e madhe e përparimit gjatë viteve 1940-52. Libri, në fjalët e Kurt Hirsch që përkthyer librin në anglisht në vitin 1955:

ka qenë shumë i mirënjohur si teksti i parë moderne në teorinë e përgjithshme e grupeve, me theks të madh në grupet e pafund.

Libri përfshin shumë e rezultateve të tij Kurosh mbi grupet, në veçanti teorema Nëngrup Kurosh përmendur më lart. Megjithatë, Kurosh nuk shpenzojnë të gjitha përpjekjet e tij hulumtuese në teorinë e grupit. Në avancim të punës së tij është përshkruar në këto kushte:

Gradualisht, së bashku me letrat në teorinë e grupit, Kurosh filloi të publikojë letrat në teorinë rrjet, algjebër lineare dhe lattices, më vonë, edhe letrat në teorinë e kategori dhe teoria e multi-grupe operatori, unaza dhe algebras lineare.

Disa nga kjo punë është përshkruar në tekstet e tij Leksione të tjera të famshme të Përgjithshëm Algjebra botuar në vitin 1960 e cila u bë një tekst të njohur ndërkombëtarisht. Si me Teoria e grupeve të këtij teksti ishte përkthyer edhe në anglisht nga Hirsch.

Gjatë viteve 1950 ai u përqendrua në algjebër Universale dhe teoria e kategori, organizimi i një seminar i madh në teorinë e kategori në 1958. Matematikanë Shumë marrë pjesë në këtë seminar dhe kjo çoi në lindjen e shkollës të Moskës Category Theory. Në vitet e tij të fundit Kurosh punuar në një zonë më të mirë e përshkruar në fjalët e tij të marrë nga një leksioni që ai dha në vitin 1970:

... mes teorinë e algebras universale dhe degët klasike e algjebër përgjithshme ekziston një hapësirë e madhe papunuar. Studimet kanë filluar vetëm në pak vende, të izoluar, ndonjëherë të rastit ... Një duhet të pres që kjo është pikërisht në këtë vend asnjë-njeri ku degët bazë të algjebër e përgjithshme do të shkojë në dekadat e ardhshme. Në përputhje me tendencat e përgjithshme të shkencës bashkëkohore ... objekte të reja të studimit, teoritë e reja do të shfaqet ... më shumë shpesh. Për të ndaluar këtë proces është e pamundur, në përpjekje për të ndaluar është e paarsyeshme. Mund vetëm të drejtpërdrejtë këtë proces.

Tërë jetës Kurosh ishte i përfshirë në mësimdhënie në të gjitha nivelet nga drejtimin hulumtimin e njerëzve të rinj, në pedagog, për projektimin kurse të reja. Si autorë të shkruani:

Kurosh takonte për këtë kategori të shkencëtarëve të cilët nuk mund me fjalë të punës së tyre krijuese, pa tërheqjen e qarqeve të gjerë të rinjsh të shkencës.

Jo vetëm ka punuar Kurosh me studentët e universitetit, por ai i dha popullaritet shumë ligjërata për fëmijët e shkollës. Dy herë ai i organizuar në Universitetin e Moskës olimpiadat e matematikës shkollore. Ka qenë shumë mënyra të tjera në të cilat ai shërbeu matematikë. Një mënyrë ishte përfshirjen e tij të gjatë me Shoqërinë matematike Moskë.

Në vitin 1931, ndërsa ai ishte ende një asistent, Kurosh u bashkua me matematike Moskë Shoqëria dhe ai u zgjodh në trupin e tij qeverisës në 1933, vetëm një vit pas emërimit të tij si një lektor. Në këtë vit ai dha leksionin e tij të parë në shoqëri me tendencat themelore në teorinë grup fundme. Gjatë viteve 1943-48 ka shërbyer Kurosh Shoqëria si e saj bibliotekar dhe pastaj për 22 vjet nga 1948 ai ka shërbyer vazhdimisht në trupin drejtues të Shoqërisë. Gjatë gjashtë këtyre viteve ai ishte nën-President.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland