Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Krystyna M Trybulec Kuperberg

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 July 1944

Tarnow, Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Krystyna Kuperberg 's emrit para se ajo ishte martuar Krystyna M Trybulec. Prindërit e saj ishin Jan W Trybulec dhe Barbara H Kurlus. Ata ishin dy farmacistët trajnuar dhe në pronësi një dyqan Kimistë në Tarnow ku ata shpërndahen ilaçe. Qyteti i Tarnow, në jug të Polonisë lindore, ishte administruar nga Austria deri sa u kthye në Poloni pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, kur Krystyna ishte ende një fëmijë shumë i ri. Ajo u rrit në një familje me një vëlla më të vjetër Trybulec Andrzej i cili ishte i interesuar ne filozofi dhe matematike.

Krystyna u sollën në Tarnow derisa ajo ishte 15 vjeç, kur familja u vendos në Gdansk në bregdetin verior të Polonisë. Pas shkollën e lartë për tre vjet në Gdansk ajo hyri në Universitetin e Varshavës në vitin 1962, ku Andrzej vëllai i saj ishte studiuar. Ai ka vendosur në një kurs filozofi, por kishte ndryshuar për të studiuar matematikë. Krystyna vendosur në shkollën e lartë se ajo do të studim matematikës në universitet. Kursi i parë ajo ka studiuar është dhënë nga Andrzej Mostowski, pastaj më vonë ajo mori pjesë në leksione topologji dhënë nga Karol Borsuk dhe gjeti një subjekt terheqese. Ajo nuk ishte anëtar i vetëm i familjes së saj në dashuri Borsuk 's leksione, për vëllanë e saj edhe tani gjenden ato më të mirë të të gjitha leksionet e matematikës. Borsuk 's ligjërata mbajtën një tjetër rëndësi të veçantë për Krystyna, pasi një shok student në këto ligjërata u Vlodzhimierz Kuperberg që Krystyna martuar.

Pas diplomimit, Krystyna Kuperberg ndërmori kërkime në Universitetin e Varshavës nën Borsuk 's mbikëqyrjen dhe, në vitin 1966, ajo u dha të gradës Master të saj. Burri i saj shkoi me të përfunduar Ph.D. e tij në matematikë, por Krystyna ndalur studimet e saj me Diplomë Master's. Fëmijën e saj të parë Greg Kuperberg ka lindur në vitin 1967. Dy vjet më vonë, në vitin 1969, familja Kuperberg majtë Poloni dhe shkoi për të jetuar në Suedi. Krystyna fëmijës së dytë, Anna, lindi në vitin 1969 jo shumë kohë më pas familja u vendos në Suedi.

Në 1972 familja u zhvendos Kuperberg përsëri, këtë herë në Shtetet e Bashkuara dhe Krystyna mori zyrtarisht punën diplomuar ajo kishte filluar në Varshavë nën mbikëqyrjen e Borsuk. Nuk ishte se ajo kishte dhënë deri matematikës në vitet ndërhyrë, vetëm se ajo nuk kishte qenë i regjistruar si student ose mbajtur një post. Ajo kishte, megjithatë, hulumtimet vazhduar bashkëpunimin me burrin e saj. Dy gazeta botoi disa topologji. Në 1971 Krystyna dhe Vlodzhimierz botuar letër të përbashkët Në dobët mappings zero-dimensionale. Në këtë letër ata u përgjigjën një pyetjeje të ngritur nga A Lelek në vitin 1967 kur ai e pyeti nëse një manifolds Cantorian mund të planifikuara nga një zero dobët-dimensionale hartes mbi një hapësirë të dimension më të ulët. Ata provuar se vërtet ishte e mundur.

Në vitin 1972, vit regjistrohen Krystyna si një hulumtim student në Universitetin Rice në Houston, Texas, ajo publikoi një teoremë të isomorphism Hurewicz-lloji në Borsuk 's teorinë e formësFundamenta Mathematicae. Rajs Në Universitetin e saj e doktoraturës studiuar ishin mbikëqyrur nga WH Jaco dhe ajo u dha Doktoraturë saj në vitin 1974. Ajo mori pjesë në një konferencë topologji në Universitetin e North Carolina, Charlotte në vit dhe paraqiti një letër Dy Vietoris-Teorema isomorphism shkruani Borsuk 's teorinë e formës, në lidhje me Vietoris-Cech homology dhe Borsuk' s grupe themelore, e cila u botua në procedurat konferencë në vitin e ardhshëm. Gjithashtu në vitin 1974 të dy Krystyna dhe burrit të saj Vlodzhimierz Kuperberg ishin emëruar në poste të përhershëm në Fakultetin në Auburn University në Auburn, Alabama.

Krystyna Kuperberg ka mbetur në Universitetin Auburn që ajo u emërua në vitin 1974. Ajo u promovua të plotë Profesor në Auburn në vitin 1984 dhe pastaj i dha një rang profesori Alumni atje në vitin 1994. Ndërsa në Fakultetin në Auburn ajo ka mbajtur një numër i pozitave vizituar: Oklahoma State University (1982-83); Courant Instituti i Shkencave matematike (1987); Shkencave matematike Instituti i Kërkimeve në Berkeley (1994-95) dhe Universiteti e Parisit në Orsay (vere 1995).

Në 1975 ajo botoi një shënim mbi teoremen isomorphism Hurewicz Borsuk 's teorinë e formës që të përmirësuara mbi rezultatet e letrës së saj nga 1972 të botuar në Fundamenta Mathematicae që përmendëm më lart. Interesat e saj u zhvendos në drejtim të aplikoni idetë topological në teorinë e sistemeve dinamike. Në vitin 1981 ajo botoi një pikë tjetër sistem të lirë dinamike në R 3 me trajektoret kufizohet në mënyrë uniforme. Ky dokument, në të cilën ajo bashkëpunoi me Coke Reed, me kusht që një kundër-shembull për një pyetjeje të ngritur nga Ulam në 1935 dhe hyri me ta në Librin skocez .

Vazhdimi i bashkëpunimit të saj me Coke Reed, Kuperberg botuar një gazetë tjetër të sistemeve dinamike në 1989 kur një sistem i R 3 dinamike në trajektoret kufizohet me uniforme dhe nuk u shfaq në trajektoret kompakt Procedura e Shoqërisë Amerikane matematike. Në vitin 1988 Kuperberg zgjidhur një problem lidhur me pyetje e Knaster atë se nëse çdo vend homogjen është bihomogeneous. Kuratowski gjetur një kundër-shembull, në 1922 por në vitin 1930 i kishte kërkuar T Dantzig pyetje Knaster nëse ishte e vërtetë për continua. Ishte kjo pyetje në të cilat Kuperberg gjetur një kundër-shembull, duke njoftuar se në vazhdimësi homogjen nonbihomogeneous në vitin 1988, dhe duke i dhënë hollësi të plota në Në problemin bihomogeneity e Knaster botuar në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical.

Rezultat më të njohur Kuperberg e, megjithatë, u zbulua në vitin 1993 dhe botuar në 1994 në një counterexample qetë për të hamendësoj Seifert në analet e matematikës. Xhon e Fornaess, rishikimi letër, shpjegon përmbajtjen e tij:

Një nga konceptet themelore në sistemet dinamike është ai i një pike të caktuar ose një orbitë periodik. Kjo është vërejtur tashmë nga H Poincare (Në 1890), të cilët diskutuan mbi ekzistencën e orbita periodike për tre problemit trup në mekanikë qiellore. Ideja është që kur ju keni një orbitë rreth sistemit periodik të komplikuar, ju mund të filloni duke analizuar sistemin pranë orbita periodike dhe kjo ju jep një fillestar merret në përshkrimin e sistemit. Një pyetje për këtë arsye është nëse sistemet dinamike priren të kenë orbitat periodike. Një rast i tillë është për tre-sferë. Supozim Seifert (1950), është se të gjitha fushat vektoriale mbi tre-fushë kanë të paktën një orbitë të mbyllura. ...

Gazeta është një kontribut i rëndësishëm në teorinë e sistemeve dinamike, dhe zgjidh ato në një mënyrë të thjeshtë, por elegante të gjatë në këmbë Seifert hamendje.

Duke shkruar letrat me burrin e saj, Kuperberg vazhdoi të shkruajë letra me Greg djalin e saj që u bë gjithashtu një matematikan. Në vitin 1996 ata shkruan e botuan counterexamples e përgjithshme të hamendësoj Seifert që përmirësuar në rezultatet Kuperberg nga dy vjet më parë. Ata dhanë shembuj në këtë dokument janë të vërteta të cilat më vonë-analitike në vend se vetëm të qetë. Ata gjithashtu të zgjidhur hamendjet Seifert duke i dhënë kundër-shembujt në dimensionin tre ose më shumë.

Kuperberg tashmë ka marrë disa çmime për punën e saj të shquara dhe kjo është e sigurt se ajo do të marrë çmime më tej. Ndoshta më prestigjioze ishte në 1995 kur ajo u nderua Jurzykowski Alfred Çmimin nga Fondacioni Kosciuszko. Në vitin e ardhshëm ajo mori një Excellence Award Studim nga Kolegji i Shkencave dhe Matematika e Auburn University. Gjithashtu në vitin 1996 ajo u zgjodh në Këshillin e Shoqërisë American Mathematical ka shërbyer në disa komitetet që të Shoqërisë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland