Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ernst Eduard Kummer

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 Jan 1810

Sorau, Brandenburg, Prussia (now Germany)

14 May 1893

Berlin, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Eduard Kummer 's babai, Karl Gotthelf Kummer ishte një mjek. Megjithatë ai vdiq kur Eduard ishte vetëm tre vjeç dhe Eduard dhe vëllai i tij i madh u edukuan nga nëna e tyre. Eduard pranuar stërvitje privat para se të hyjnë gjimnaz në Sorau kur ai ishte nëntë vjeç. Në 1828 hyri Kummer Universitetin e Halle me qëllimin për të studiuar teologji protestante. Për fat të mirë për të mirë të matematikës, Kummer mori mësimin e matematikës si pjesë e shkallës së tij, i projektuar për të siguruar një bazë të përshtatshme për studimin e filozofisë. Kummer lektor në matematikë HF Scherk frymëzuar interesin e tij në matematikë dhe Kummer shpejt u studiuar matematikë si subjekt i tij kryesor, edhe pse në këtë fazë ai ende e pa atë si të çojnë në një studim më vonë i filozofisë.

Në 1831 Kummer u dha një çmim për një ese matematike ai i shkroi në një temë të caktuar nga Scherk. Në të njëjtin vit ai u dha çertifikatën e tij për të mundësuar atij për të mësuar në shkolla dhe, në fuqinë e çmimin e tij fituar ese, ai u dha një doktoraturë. Gjatë sesionit të 1.831-32 Kummer mësoi një vit provues në gjimnaz në Sorau ku ai kishte qenë shkolluar. Pastaj ai u emërua në një post mësimdhënie në Gjimnazin në Liegnitz, tani Legnica në Poloni.

Kummer mbajtur këtë post mësimdhënie në Liegnitz për 10 vjet. Atje ai mësoi matematikën dhe fizikën dhe tema ndonjëherë të tjera. Disa prej nxënësve të tij kishte aftësi të mëdha, dhe anasjelltas ata ishin shumë me fat për të gjetur një mësues shkolle të cilësisë Kummer dhe aftësi për të frymëzuar. Dy nxënësit e tij më të famshme ishin Kronecker dhe Joachimsthal dhe, nën drejtimin Kummer, ata ishin ndërmarrje hulumtimeve matematikore ndërsa në shkollë.

Kummer vetë ishte ndërmarrja e kërkimit matematikës, ndërsa mësimi në Liegnitz. Ai botoi një letër në seri hypergeometric in Journal Crelle në 1836 dhe ai i dërgoi një kopje të letrës për të Jacobi. Kjo çoi në Jacobi, dhe më vonë Dirichlet, korrespondon me Kummer për tema matematikore dhe ata shpejt e kuptuan potencial të madh për nivelin më të lartë të matematikës që Kummer pushtuar. Në vitin 1839, edhe pse ende një mësues shkolle, Kummer u zgjodh në Akademinë Berlin Dirichlet 's rekomandim. Jacobi tani e kuptoi se ai kishte për të gjetur një universitet Kummer rang profesori.

Kummer Në 1840 u martua me një kushëri i Dirichlet 's gruan. Kjo martesë vetëm do të kaluar tetë vite si gruaja e tij fatkeqësisht vdiq në vitin 1848. Megjithatë këto ku vitet e arritjeve të mëdha për Kummer. Në 1842, me mbështetje të fortë nga Jacobi dhe Dirichlet, ai u emërua profesor në Universitetit të Breslau, tani Wroclaw në Poloni. Atje ai shpejt vendosur veten si një mësues i shquar universitet e matematikës dhe, duke filluar me veprimin e tij për të Breslau, ai filloi të ndërmarrë kërkime në teorinë e numrave. Pas vdekjes së gruas së tij në 1848, Kummer remarried mjaft shpejt.

Gjatë kryengritje 22-24 shkurt 1848 në Paris, Mbreti Louis-Philippe ishte rrëzuar. Kjo rezultoi në një sërë revolucionesh dashamirës ndaj qeverive të Konfederata gjermane. Shumica e tyre kanë qenë punët e zbutur por në rastin e luftimeve në Berlin ishte e ashpër dhe të përgjakshme. Askush nuk mund të dështojnë që pikëpamjet e fortë politike në këtë kohë dhe me të vërtetë kishte Kummer shikime fortë të krahut të djathtë politik. Ai mbështeti monarkisë kushtetuese në revolucion 1848 dhe ishte kundër një republikë. Kur më 13 mars 1848 Metternich-ut, një simbol i krijimit, u detyrua të japë dorëheqjen nga funksioni i tij në kabinetin austriak, princat bërë shpejt paqe me opozitën për të parandaluar dhe eksperimentet e republikës socialiste si ato në Francë.

Në 1855 u largua Dirichlet Berlin për të pasuar Gausit në Göttingen. Ai rekomandoi në Berlin që ata ofrojnë karrige bosh për të Kummer, që me të vërtetë ata vepruan. Tani Kummer luajtur një mashtrim i zgjuar politik. Ai donte Weierstrass si një koleg në Berlin, por ai e kuptoi se Weierstrass ishte një kandidat i fortë për karrige ai ishte duke e lënë vakant në Breslau. Prandaj ai rekomandoi të Breslau që ata të emërojë ish-studenti i tij Joachimsthal. Gjitha shkoi sipas planit për Kummer dhe, në 1856, Weierstrass u emërua në Berlin. Kronecker kishte qenë i emëruar edhe në Berlin në 1855 në mënyrë të Berlinit u bë një nga qendrat kryesore matematikore në botë.

Në 1861 Kummer dhe Weierstrass themeluar Seminari i parë i pastër Gjermanisë në matematikë në Berlin. KR Biermann shkruan e mësimdhënies Kummer në Berlin në:

Berlin Kummer e ligjëratave, gjithmonë të përgatitur me kujdes, e mbuluar gjeometri analitike, mekanika, teoria e sipërfaqeve, dhe teoria e numrave. Qartësi dhe vividness i prezantimeve të tij e çoi numër i madh i studentëve - si shumë si 250 ishin numëruar në leksionet e tij. Ndërsa Weierstrass dhe Kronecker ofruar rezultatet më të fundit të kërkimeve të tyre në leksionet e tyre, Kummer në kufizuar veten e tij, pas vënies së seminarit, për shtrimin e themeleve të fortë. Në seminar, nga ana tjetër, ai diskutoi kërkimore e tij në mënyrë që të inkurajojë pjesëmarrësit që të ndërmarrë hetime të pavarura.

Shpjeguar popullariteti Kummer e Biermann shkruan:

Popullariteti Kummer si një profesor u bazuar vetëm në mot qartësia e tij leksionet, por mbi hajmali e tij dhe ndjenjën e humorit të mirë. Për më tepër, ai ishte i shqetësuar për mirëqenien e nxënësve të tij dhe me vullnetin e ndihmoi atyre kur vështirësitë materiale u ngrit ...

Çuditërisht, cilësitë e pazgjidhura Kummer dhënë si një mësues i matematikës, ai kurrë nuk shkroi ndonjë teksteve. Ai ka publikuar matematikore ligjërata dhe, natyrisht, shumë gazeta me ndikim tejet matematikore.

Duke qenë e parë e zgjedhur në Akademinë e Berlinit, ndërsa ende një mësues shkolle, Kummer përfundoi me zyrën e lartë në Akademinë. Ai ishte sekretar i matematikës / Fizikë Sektori i Akademisë 1863-1878. Ai gjithashtu zhvilloi zyra e larta në Universitetin e Berlinit, Dean, duke qenë në 1857-58 dhe përsëri në 1865-66. Ai ishte rektor i universitetit në 1868-69.

Ndërsa në Berlin, Kummer mbikëqyrur një numër të madh të studentëve, duke përfshirë shumë doktorit i cili vazhdoi të mbajë karrige matematikës në universitete, duke përfshirë Bachmann, Cantor, du Bois-Reymond, Gordan, Schönflies dhe Shvarc. Në fakt Shvarc u bë në lidhje me Kummer kur ai u martua me një nga vajzat e tij. Kummer emëruar gjithashtu pedagogët shumë të rinj të talentuar duke përfshirë Clebsch, Christoffel dhe Fuchs. Ishte Fuchs i cili pasoi Kummer kur ai vendosi të dalin në pension në 1883 për arsye se kujtesa e tij ishte e dështuar, edhe pse askush tjetër përveç vetë Kummer gjetur ndonjëherë këtë.

Gjatë periudhës së parë Kummer e matematikës ai ka punuar në teorinë e funksion. Ai zgjeruar i Gausit 's punojnë në seri hypergeometric, duke i dhënë zhvillime që janë të dobishme në teorinë e ekuacioneve diferenciale. Ai ishte i pari per te llogaritur grupet monodromy e këtyre seri.

Në 1843 Kummer, e kuptuar se përpjekjet për të provuar teoremen e Fundit Fermat e prish sepse factorisation unike e integers nuk shtrihet në unaza të tjera e numrave kompleks, u përpoq për të rivendosur unike e factorisation duke futur 'numrat ideale'. Jo vetëm puna e tij ka qenë më themelore në punën në lidhje me teorema e fundit Fermat e, pasi të gjitha punojnë më vonë u bazuar në atë për shumë vite, por koncepti i një teori ideale rrjet të lejuara, dhe shumë e algjebër abstrakte, për të zhvilluar.

Akademia e Shkencave në Paris i dha Kummer Çmimin Grand në 1857 për këtë punë. Në fakt çmimi prej 3000 franga u ofrohen për një zgjidhje të teoremë Fermat e fundit, por kur nuk ka zgjidhje ishte të ardhshëm, edhe pas zgjerimit të datës, Çmimi iu dha për të Kummer edhe pse ai nuk kishte paraqitur një hyrje për Çmimin.

Menjëherë pas Kummer u dha Çmimin e Madh ai u zgjodh për anëtarësimin e Akademisë së Shkencave në Paris dhe më pas, në 1863, ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës. Ai mori nderon të tjera të shumta në karrierën e tij të gjatë.

Periudhës gjeometrike Kummer ishte e kur ai iu përkushtua studimit të sistemeve rreze se Hamilton kishte ekzaminuar, por Kummer trajtuar këto probleme algjebrike. Ai zbuloi gjithashtu sipërfaqe katërt qëllim, i quajtur tani pas tij, bazuar në njëjës sipërfaqe të kompleksit të linjës katror. Sipërfaqe Kummer ka 16 pikë izoluar konik dyfishtë dhe 16 aeroplanë njëjës tangjent dhe u botua në 1864.

Tre Matematikanë e madhe e Berlinit, Kummer, Weierstrass dhe Kronecker ishin miq të ngushtë për njëzet vjet si ata punuar ngushtë së bashku dhe në mënyrë efektive, Megjithatë, rreth 1875 Weierstrass dhe Kronecker ra jashtë. Kummer vazhdoi miqësia e tij me Kronecker por kjo vihet një tërheqje muskulore në lidhje të tij me Weierstrass. Ndoshta kjo nuk është shumë për t'u habitur që kjo duhet të ndodhë me këto tre talentet e mëdha matematikore, duke marrë parasysh veçanërisht që Kronecker fuqishëm sulmuar personalisht askënd me të cilin ai kishte një ndryshim matematikor.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland