Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Wolfgang Krull

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Aug 1899

Baden-Baden, Germany

12 April 1971

Bonn, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Wolfgang Krull 's babai ishte Helmuth Krull dhe nëna e tij ishte Adele Siefert Krull. Helmuth Krull kishte një praktikë të dentisti në Baden-Baden dhe ishte në atë qytet që Krull frekuentuar shkollën.

Pas diplomimit nga shkolla e mesme në 1919 ai hyri Universitetit të Freiburg. Kjo ishte zakon në ato ditë për studentët në Gjermani për të lëvizur nëpër universitete të ndryshme gjatë periudhës së tyre të studimit dhe Krull nuk ishte përjashtim. Ai kaloi një kohë në Universitetin e Rostock para se të vendosej në Göttingen në vitin 1920.

Nga 1920-1921 ai ka studiuar në Göttingen me Klein, por ishte më e ndikuar nga Emmy Noether. Ai mori pjesë në Klein 's seminar në seancën e 1920-21 dhe ai pastaj u kthye në Freiburg dhe paraqiti tezën e doktoraturës në teorinë e divisors fillore në 1922. Rezultatet teori Ring nga kjo tezë janë gjetur kohët e fundit e rëndësishme në fushën e coding teori.

Emërohet si instruktor në Freiburg më 1 tetor 1922 ai u graduar profesor të jashtëzakonshme në vitin 1926. Ai ka mbetur atje deri në 1928 kur ai shkoi në Erlangen. Fjala e tij përurues të bëhet një profesor të plotë në Erlangen ishte një shumë e cila thotë se si Krull pa matematikë. Ai e pa rolin e një matematikan si (shih gjithashtu dhe):

... jo vetëm ... gjetur teorema dhe të provuarit e tyre. Ai dëshiron që të rregullojnë dhe këto teorema grup së bashku në një mënyrë të tillë që ato duken jo vetëm si të saktë, por edhe si imperativ dhe vetë-evidente. Për mendimin tim i tillë është një aspiratë e një estetike dhe jo e bazuar në njohuri teorike

Nëse Emmy Noether kishte ndikim më të madh në çështje që Krull do të shpenzojë jetën e tij kërkimore, mund të shihet nga kjo adresë përurues se ajo ishte Klain kush kishte ndikim më të madh në pikëpamje të mëdha Krull Arritjet e matematikës. Në 1929 ai u martua me Gret Meyer dhe ata do të kishin dy vajza.

Dhjetë viteve të kaluara në Erlangen Krull qenë periudha më produktive të karrierës së tij. Schoeneborn shkruan në:

Vitet e kaluara Krull si një profesor të plotë në Erlangen qenë pika më e lartë e jetës së tij krijuese. Rreth tridhjetë e pesë botime me rëndësi themelore për zhvillimin e algjebër commutative dhe data gjeometria algjebrike nga kjo periudhë.

Në Erlangen ai ishte i përfshirë në jetën universitare, si dhe u përqëndruar në studimin e tij, u zgjodh Kryetar i Fakultetit të Shkencave.

Në 1939 u largua Krull Erlangen për të marrë një karrige në Bon. Megjithatë, karriera e tij u ndërprenë nga Lufta e Dytë Botërore e cila filloi menjëherë pas Krull u emërua në Universitetin e Bonit. Gjatë luftës ai ndërmori detyrat e luftës, që punojnë në shërbimin detare meteorologjike. Kur shërbimit të tij të luftës kishte përfunduar në vitin 1946, Krull mori përsëri postin e tij në Universitetin e Bonit dhe ai do të qëndrojë atje për pjesën tjetër të jetës së tij. Në këtë periudhë përfundimtare të vazhduar karrierën e tij Krull nivelin e tij të lartë të produktivitetit (50 letra që ai shkroi në postin e tij të viteve të luftës në Bon) dhe zgjerohet edhe interesat e tij matematikore. Ai vazhdoi:

... studimet e tij të mëparshme, por trajtohen edhe me fushat e tjera të matematikës: Teoria grup, gur e variacioneve, ekuacionet diferenciale, hapësira Hilbertit.

Publikimet e parë Krull ishin në unazat dhe fushat algjebrike extension. Në vitin 1925 ai provoi Krull-teorema Schmidt për decomposing grupe abelian e operatorëve. Ai pastaj ka studiuar teorinë e Galois zgjeruar rezultatet klasik në teorinë e Galois nga zgjerimet fushë e fundme të extensions pafund fushë. Në kalimin nga fundme në rastin e pafund Krull prezantuar idetë topological.

Në 1928 ai përcaktuar dimensionin Krull e një unazë commutative Noetherian dhe e solli në teori unazë në suazë të ri në të cilën ai ishte në gjendje të tregojnë se teorema kryesore ideal të mbajtur. Ndoshta arsyeja që ideja e dimensionit Krull është një koncept i tillë fizik është se ajo encapsulates në një abstrakt vendosjen analoge e dimensionet gjeometrike. Teorema kryesore ideal:

... u njoh shpejt si një përparim vendimtar në Noether 's programin e emancipues teori abstrakte rrjet nga teoria e unazave polinom.

Krull kryer punën e tij përpara, përcaktimin e koncepteve të tjera që janë sot qendrore të kërkimit teori moderne në rrjet. Në 1932 ai përcaktuar vlerësimit të cilat janë sot njihet si vlerësimit Krull. Ai pastaj ka shkruajtur shquar traktat Ideal Teoria e cila mbetet një paraqitje të bukur në unazë teori por është thjesht një teori ndërtuar nga rezultatet që Krull kishte provuar vetë. Dikush mund të thotë se Krull kishte arritur qëllimin që kishte në disa kuptim vendosur veten në Erlangen fjalën e tij dhe të rregulluar teorinë e tij të vetë-evidente.

Një tjetër temë e rëndësishme në teori rrjet është studimi i rrjeteve lokale, që është unaza që kanë një ideal unik maksimal, dhe ata janë përdorur në studimin e pronave vendore të varieteteve algjebrike. Koncept u prezantua nga Krull në 1938 dhe rezultatet e tij themelore janë zhvilluar në një teori të mëdha nga matematicienë si Chevalley dhe Zariski.

Ai mbikëqyrur 35 studentët doktorature, dhe në vend të jashtëzakonshme, 32 e këtyre ishin studentë të cilën ai e mbikqyrur pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore. Gri, në, shkruan gazeta Krull që janë:

... shënuar nga thellėsia e ideve të tij, ashpërsi e provave të tij, dhe gjithashtu nga një ndjenjë të fuqishme estetike.

Në të vërtetë shumë e teorisë moderne është ende ring pas rrugën që mori Krull, ndërtimin e mbi themelet që kishte vënë Noether Emmy.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland