Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Cypra Cecilia Krieger Dunaij

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 April 1894

Jaslo, Galicia, Austrian Empire (now Poland)

17 Aug 1974

Ontario, Canada

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Cecilia Krieger 's prindërit ishin Moisiu dhe Sara Krieger që ishin tregtarët. Cecilia ishte lindur në një familje të madhe hebreje me prindërit e saj Moisiu dhe Sara ka tri vajza dhe dy djem. Motrat Cecilia u Regina dhe Rae ndërsa vëllezërit e saj janë Samueli dhe Nathan. Cecilia frekuentuar shkollën në Poloni, por pastaj shkoi në Vjenë në 1919 kur ajo hyri në Universitetin e Vjenës për të studiuar fizikës matematikore.

Persekutimin e hebrenjve bërë jetë tejet të vështirë për familjen Krieger, dhe vëllai i Samuelit Cecilia sponsorizuar nga nëna dhe motrat e tij për të shpëtuar në Kanada. Ata u larguan në vitin 1920 dhe arriti në Toronto, ku Cecilia hyrë Universitetit. Kjo sigurisht nuk është detyrë e lehtë që në kohën që ajo arriti ajo nuk e dinte vështirë një fjalë e vetme e anglisht. Një komplikim i shtuar ishte fakti se ajo kishte për të mbështetur veten financiarisht dhe këtë ajo e bëri duke punuar në Inn Muskoka ndërsa ajo ka studiuar në Universitetin. Përkundër të gjitha këtyre vështirësive ajo mori BA shkallë e saj në vitin 1924 dhe shkallën MA saj në 1925. Për t'u kualifikuar për diplomë master ajo mori kurse pasuniversitare të nivelit më: Funksionet Modular eliptik dhënë nga Jacques Chapelon; minimale Parimet e Mekanikë dhënë nga John Lighton Synge; Teoria e vë dhënë nga Samuel Beatty, Teoria e Numrave të dhënë nga John Charles Fields; dhe Teoria e Funksionet e dhënë nga WJ Webber.

Ajo mbetet në Universitetin e Torontos të ndërmarrë kërkime nën mbikqyrjen e WJ Webber. Disertacioni i doktoraturës i saj ishtesummability seri trigonometrik me pronat e lokalizuara - në kosntanta Furierit dhe faktorëve të konvergjencës së dyfishtë Furierit seri. Ajo u botua në dy pjesë, të parë në vitin 1928 dhe të dytë në vitin 1930, si në transaksionet e Shoqërisë Mbretërore e Kanada. Kur ajo u dha të doktoraturës e saj në vitin 1930 nga Universiteti i Torontos, Krieger u bë gruaja e tretë që do të ipet një doktoraturë në Kanada dhe e parë që do të ipet një doktoraturë në matematikë.

Krieger kaluar një vit në Göttingen University. Emërohet instruktor në Universitetin e Torontos në vitin 1928, ajo u gradua në Lektor në dhënien e doktoraturës së saj në vitin 1930. Nga kjo kohë ajo ishte duke punuar për të mbështetur motrat e saj e pamartuar si edhe veten, pasi i ati i saj kishte vdekur në një aksident me makinë në vitin 1929. Gjatë Luftës së Dytë Botërore Krieger shlyer borxhin ajo ndjeu ajo detyrohej për shpëtimin e saj personal nga persekutimi i hebrenjve kur ajo dukej pas një familje të refugjatëve hebrenj që kishin ikur në Kanada nga horror nazist.

Në 1942 ajo u graduar profesor asistent dhe ajo vazhdoi të japë mësim në Universitetin në të dy departamentet e matematikës dhe Inxhinieri derisa ajo në pension në vitin 1962. Ajo u martua me Zygmund Dunaij, një të mbijetuar çifute të Holokaustit nazist, në vitin 1953. Pas zyrtarisht në pension, Krieger vazhdoi të japë mësim në Universitetin e Torontos, derisa burri i saj vdiq në vitin 1968. Pas kësaj ajo dha mësim në Upper Canada College deri në vdekjen e saj në moshën 80.

Në 1997 u dha Cathleen Morawetz Krieger-Nelson Çmimin Lectureship për Hulumtime nderuar nga Gratë në Matematikë nga Shoqëria kanadeze matematike. Duke pranuar çmimin ajo kujton kujtimet e saj të Krieger:

Kam ardhur në kujtesën time të parë e saj nga, unë mendoj, Krishtlindje 1930. Babai im ishte kolegu i saj në matematikë në Universitetin e Torontos. Ne sapo qe kthyer në Kanada nga Irlanda dhe Miss Krieger, si ajo ishte e njohur për ne fëmijët, e mori motrën time dhe mua me shfaqje për fëmijë. Unë shpresoj se unë nuk e them këtë në kohë, por mendoja mungesën e komplotit ishte shumë idiotike (shfaqje për fëmijë në Irlandë pësuar defekt njëjtë). Por nuk kishte asnjë dyshim se "Miss Krieger ishte personi kindest kisha takuar ndonjëherë, dhe unë ndoshta nuk e them se ose. ...

Për studentët shumë të matematikës, ajo ishte burimi i miqësisë dhe inkurajim në çdo mënyrë. TEAS e diela e saj për studentët ishin të famshëm për të qenët i shoqërueshëm e tyre, bisedë intelektuale, torta i frikshëm dhe çdo herë dhe pastaj "ndeshje", për shembull, ajo paraqiti motra ime të njeriut i cili u bë burri i saj. Mbaj mend të mësuar se ajo ishte gjithashtu mbështetjen e vetme për shumë vite e nënës së saj dhe një motër me të meta. Duhet të shtohet se ajo jetoi në një kohë kur paragjykim ndaj femrave të thotë se ajo ishte për më shumë se njëzet vjet nuk nxitet nga pozita e saj si pedagog.

Krieger është i njohur mirë për përkthimin e saj në anglisht të Sierpinski 's Hyrje të Përgjithshëm Topologji (1934) dhe Gjeneral Topologji (1952). Në këtë libër të fundit ajo paraqiti një shtojcën 30 faqe në teorinë e kardinalët pafund dhe ordinals. Ne gjithashtu duhet të përmendim punën e saj për të Shoqatës Kanadeze të Universitetit të Grave. Ajo përkrahu fuqishëm e grave që kanë mundësi të ketë sukses në matematikë, por kur u pyet se çfarë grua ishte një shans për t'u bërë i suksesshëm ajo u përgjigj:

Kjo varet nga individi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland