Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Georg Kreisel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Sept 1923

Graz, Austria

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Georg Kreisel erdhën nga një sfond çifut kështu në rritje deri në Grac në vitin 1930 ishte shumë e vështirë. Prindërit Kreisel, pa probleme i afrohet politike dhe, para se Hitleri mori Austri, ata i dërguan Georg dhe vëllain e tij në Angli. Kreisel studioi matematikë në Trinity College, Cambridge diplomua me BA në vitin 1944. Gjatë viteve të tij universitare Kreisel u ndikuar nga Wittgenstein i cili ishte edhe në Trini. Wittgenstein tha se Kreisel ishte:

... filozof më të aftë se ai kishte takuar ndonjëherë i cili ishte gjithashtu një matematikan.

Kreisel u dërgua për të bërë Luftës së Shërbimit me Admiralty menjëherë kurset e tij universitare janë mbi dhe ai filloi punën në West Leigh pranë Havant dhe afër bazës detare në Portsmouth. Kreu i Perëndimit Leigh në atë kohë ishte Collingwood. Pas një kohe, Kreisel u zhvendos në Fanum House në qendër të Londrës, ku ai ka studiuar efektet e valëve të porteve të cilat ishin duke u projektuar për landings Normandisë.

Kreisel Në 1946 u kthye në Kembrixh të ndërmarrë kërkime, studimi logjikën matematikore. Pas dhënies së doktoraturës së tij Kreisel shpresuar për një të Bursës në Trini, por kjo nuk ishte e ardhshme. Ai aplikuar për pozicionet akademik dhe u emërua në lexim në vitin 1949. Freeman Dyson ishte një universitare në Kembrixh në të njëjtin vit si Kreisel dhe nga 1950 ishte në Institutin për Advanced Study. Ai i bindi Gödel për të ftuar Kreisel të Institutit për Advanced Studimi dhe Kreisel arritën atje në verën e vitit 1955. Verena Huber-Dyson shkruan në:

Edhe pse ai nuk ka ardhur me synimin e qartë të qëndrimit, dhe mundësinë e kthimit në Evropë është e hapur ndaj tij, Kreisel nuk kanë lidhje të forta me qëndrimin e tij në lexim, një vendbanim mjaft i çuditshëm për një person me cilësitë e tij karakteristik.

Kreisel kthye në lexim në vitin 1957, por mbajti një korrespondencë matematikisht të rëndësishme me Gödel. Në 1958-59 Kreisel ishte kthyer në Shtetet e Bashkuara, këtë herë në Stanford. Pas kthimit në Leximi për vitin e tij të fundit në stafit atje në 1959-60 ai kaloi dy vitet 1960-62 në Paris.

Kreisel Në 1962 u kthye në Shtetet e Bashkuara dhe u caktua në Stanford, ku ai mbeti në stafin derisa në pension në vitin 1985.

S Feferman në shkruan për kontributet e Kreisel's:

Nëpërmjet kontributeve të tij (individuale dhe bashkëpunuese) dhe ndikimin e jashtëzakonshëm të tij personale, Georg Kreisel ka ndoshta më shumë se kushdo tjetër për të nxitur zhvillimin e teorisë dhe dëshmi metamathematics e constructivity në dyzet vitet e fundit.

Një aspekt i rëndësishëm i cili Kreisel punuar në më shumë se një periudhë prej 30 viteve ishte e tij "unwinding". Në 1958 në një letër rëndësi matematike e provave konsistencës në 1958 Kreisel ka shkruajtur:

Ka një program tjetër të përgjithshëm që nuk duket të vuajë defektet e [ Hilbertit 's] program logjike: Për të përcaktuar konstruktive (gjithkund rekursive) përmbajtja ose ekuivalent konstruktiv e jo-konstruktiv dhe teorema koncepteve të përdorura në matematikë, posaçërisht në aritmetik dhe analiza.

Ky "program të ndryshme të përgjithshme" ai më vonë i dha emrin më shumë ngjyra "unwinding program". Si Feferman shkruan:

Ajo kishte për qëllim të zëvendësojë rezultate të qarta matematikore për atë që thuhet se ishin të paqarta, gabuar, objektivat themelore papërpunuar. Por, si me punën e tij në constructivity, Kreisel gjithashtu kërkoi për të zëvendësuar ato me një qëndrim më të sofistikuara për themele.

Kreisel u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1966.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland