Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Mark Grigorievich Krein

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 April 1907

Kiev, Ukraine

17 Oct 1989

Odessa, USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Mark G Krein 's babai ishte përfshirë në tregtinë e drurit që do të thoshte se familja e kishte pak të holla. Fakti se një familje u hebreje do të thotë se Krein u rrit në një atmosferë të persekutimit. Kjo ishte gjithashtu shumë i rëndësishëm për karrierën e mëvonshme Krein, për diskriminimi kundër hebrenjve në Ukrainë dhe ishte i keq, nga fatkeqësi për Krein, ishte veçanërisht e keqe në Odessa, ku ai ka jetuar nga mosha 17.

Krein tregoi një talent të shquar për të matematikës në një moshë të re. Me kohë ai ka arritur moshën 14 vjeç ai ishte tashmë pjesë seminare kërkimore në matematikë në Kiev. Megjithatë, kurrë nuk Krein përfunduar studimet universitare, sepse ai iku nga shtëpia e tij në Kiev, kur ai ishte 17 vjeç dhe iku për të Odessa. Përkundër mungesës së një diplomë universitare, talentin e tij ishin të qarta e të dukshme për të Matematikanë në Universitetin Odessa dhe, në vitin 1926, Krein u pranua për studimet e doktoraturës në Chebotaryov.

Chebotaryov vetë nuk ishte në pozicionet e lumtur për, pasi punon në Universitetin Odessa, ai kishte pranuar një post të përhershëm në Moskë në vitin 1924. Situata politike rreth këtij emërimi i detyruar atë të largohet dhe të kthehet në Moskë Odessa pas vetëm disa muaj. Krein prandaj filloi studimet e tij e doktoraturës në dijeni të vështirësive të kohës.

Në 1928 u largua Chebotaryov Odessa dhe u bë profesor në Universitetin Kazan. Krein kryer doktoraturë në Odessa e tij në vitin e ardhshëm dhe mbeti mbi personelin në godinën e universitetit deri një nga qendrat më të rëndësishme për studimin e analizës funksionale në botë. Gjatë kësaj kohe ai ka punuar në tema të tilla si hapësirat Banach, problemi momentin, ekuacionet integrale dhe matricat, dhe në teorinë fantazme për operatorët lineare. Si Osilenker shkruan në dhe:

Në trashëgiminë krijuese e MG Krein një vend të madh e zënë me problemin moment dhe studimin e matricave lidhur Jacobian ....

Punës Krein mbi problemin momentin, i cili luajti një pjesë të tillë të rëndësishëm në zhvillimin e tij matematikore, është diskutuar në detaje në dhe.

Kolmogorov kishte hedhur themelet për studimin e problemeve extremal në 1935 dhe Krein filloi të punojë mbi problemet extremal për klasën e funksioneve differentiable periodik. Së bashku me NI Akhiezer, Krein bërë një kontribut të madh në këtë fushë në vitin 1937.

Në 1941 u detyrua ta lë Krein Odessa kur universiteti ishte evakuuar si ushtritë gjermane të përparuar. Ai u emërua si profesor i mekanikës teorike në Kuibyshev Industriale Instituti por ai u kthye në Odessa në vitin 1944. Megjithatë, menjëherë pas marrjes postin e tij përsëri ai u pushua nga puna. Gohberg shkruan në:

[Krein] ishte akuzuar e nacionalizmit hebraik, me sa duket për studentët që kanë pasur shumë hebrenj para Luftës. Kjo akuzë u përfshi sigurisht në dosjen e tij u mbajt sekret dhe me sa duket kundër tij gjithë jetën e tij. ... Ai nuk u lejohet të kenë studentët hebraike dhe ishte privuar nga një bazë të universitetit.

Jo vetëm që u shkarkua Krein por tërë shkollën analizave funksionale në Odessa u mbyll. Potapov, i cili kishte qenë një e jo për studentët Krein hebreje, u përpoqën shumë për të ndikuar në autoritetet e universitetit të kthejë vendimet e tyre. Ai ka shkruajtur:

Krerët e universitetit kanë për të korrigjuar gabimet e tyre dhe për të ringjallur menjëherë traditat e famshme të Shkollës Odessa e Matematikë. Fakulteti i Matematika Fizika dhe ka për t'u bërë aktive sërish, si një qendër të vërtetë kreativ e mendimit shkencor dhe matematike në qytet tona ....

Krein nuk u rikthye, megjithatë, por mbajti kryetari i mekanikës teorike në Institutin Odessa Inxhinieri Detare nga 1944. Gjithashtu nga 1944, ai mbajti një pjesë e-post kohë si kreu i departamentit të analizave funksionale dhe algjebër në Institutin matematike e Akademisë së Shkencave të Ukrainës në Kiev. Ky pozicion i fundit erdhi në një përfundim të papritur në vitin 1952 kur ai u shkarkua për një kohë të dytë. Zyrtarisht Arsyeja e dhënë është se ai nuk ka jetuar në Kiev, por në realitet ai duket më shumë të ngjarë që akuzën e nacionalizmit hebraik në dosjen e tij sekret, ishte përsëri arsye.

Edhe pse 1940 herë duhet të ketë qenë e vështirë për Krein, studimin e tij matematikore nuk vuajnë. Ndër punët e tjera të rëndësishme, Krein ka shkruajtur tetë gazeta mbi analizat harmonike dhe teoria përfaqësimin në 1940. Në këto letra ai ka studiuar përdorimin e algebras të operatorëve të aplikuar për të marrë rezultate pozitive në kernels caktuara dhe funksionet. Ai studioi gjithashtu analiza në hapësirat homogjene dhe teorema dual.

Nga 1954 deri Krein e tij në pension zënë karrige e mekanikës teorike në Institutin e Inxhinierisë Civile Odessa. Gjatë viteve 1940 dhe 1950 ka pasur shumë përpjekje të pasuksesshme që Krein dhe studentët e tij të rivendoset në Universitetin Odessa, por të gjitha përpjekjet e dështuara.

Gjatë shumë viteve të hulumtimeve Krein shumë aktiv ishin rreth tij një grup Matematikanë shumë aktive, edhe pse ky grup ishte i bazuar më shumë mbi një marrëveshje informale se sa ajo e një grupi të hulumtimit të duhur. Ky grup dhënë atij me mbështetje të fortë, shpesh mbledhje në shtëpinë e vet Krein's. Për një shembull i studentëve çifut ai AHD mbikëqyrur para Luftës së Dytë Botërore u Livsic dhe ai, si Krein, nuk ishte i mirëpritur te ne Odessa Universitetin e pas Luftës. Livsic, përsëri si Krein, u kthye në Odessa, mësim në Institutin Hydrometerological deri në vitin 1957 dhe formimin pjesë e grupit jozyrtare Krein e kërkimit në Odessa. Si edhe shtëpi e Krein, shpesh grupi u takua në Klubin Shkencëtarët në Odessa dhe, në, Thomas Kailath përshkruan një vizitë që ai bëri në Odessa, ku ai fliste në Klubin Shkencëtarët 'në fund të 1984.

Megjithë mbështetjen e atyre rreth tij, Krein nuk duhet të punojnë në një disavantazh matematikore në një kuptim, megjithatë, sepse ai nuk ishte lejuar të udhëtojnë jashtë vendit dhe kështu që nuk ishte në gjendje që të marrë pjesë në konferenca ndërkombëtare që ndjehen shumë matematikanë të jetë pothuajse esenciale për dikë në mënyrë preeminent në një nivel ndërkombëtar.

Njohje ndërkombëtare erdhi në Krein pavarësisht nga pamundësia e tij për të vizituar qendrat e kërkimit matematik rreth botës. Në vitin 1968 Akademia Amerikane e Arteve dhe Shkencave zgjodhi atë një anëtar nderi, dhe ai u zgjodh anëtar i jashtëm i Akademisë Kombëtare të Shkencave në vitin 1979. Krein marrë nderon shumë të tjera, por ndoshta çmimin më prestigjoz bërë atij ishte në Çmimin Wolf Matematikë në vitin 1982. Pas viteve të diskriminimit për shkak të qenë çifut ajo duhet të ketë qenë veçanërisht i kënaqshëm për të marrë këtë çmim nga Izraeli. Citim për çmimin e përmbledh edhe kontributin që Krein e bëra në matematikë:

Puna e tij është kulmi i linjës fisnik e kërkimit filluar nga Chebyshev, Stieltjes, Bernstein dhe Sergei Markov dhe vazhdoi duke F Riesz, Banach dhe Szego. Krein solli fuqi të plotë të analizës matematike që të mbajë mbi problemet e teorisë së funksionit, teoria operator, probabiliteti dhe fizikës matematikore. Kontributet e tij çoi në zhvillime të rëndësishme në aplikimet e matematikës në fusha të ndryshme duke filluar nga Mekanika teorike për inxhinieri elektrike. Stili i tij në matematikë dhe udhëheqjen e tij personale dhe integritetit të vendosur standardet e përsosmërisë.

Gohberg shkruan e cilësisë dhe stilit të punës Krein në:

Ai është autor i më shumë se 270 letra dhe monografi të gjerësi i patejkalueshëm dhe cilësinë. ... Një unitet thellë brendshëm dhe të mbyllë gërshetim të ideve të përgjithshme abstrakte dhe gjeometrike me rezultate konkrete dhe analitike dhe aplikimet dhe karakteristike të punës Krein së.

Megjithë një jetë të persekutimit, në të cilën ai shpesh frikë nga arrestimi, Krein mbeti entuziast, i shoqërueshëm dhe i butë, duke treguar bujarinë e madhe matematik ndaj studentët dhe kolegët e tij. Kah fundi i jetës së tij, megjithatë, lufta që ai vazhdimisht kishte për të marrë numri i saj dhe ai vuajtur nga depresioni i cili u bë më keq pas vdekjes së gruas së tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland