Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Mykhailo Pilipovich Krawtchouk

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 Sept 1892

Chovnitsy, Ukraine

9 March 1942

Kolyma, Siberia, USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ka transliterations të ndryshme të Mihail Krawtchouk 's emrit, format Kravchuk dhe Krawtschuk gjithashtu është duke u përdorur. Formë e përdorur këtu "Krawtchouk" është përdorur në drejtshkrim gazetat që ai ka shkruar në frëngjisht.

Krawtchouk studiuar në Universitetin e St Vladimir në Kiev dhe fituar shkallën e tij të parë në 1914. Lufta e Parë Botërore shpërtheu menjëherë pas Krawtchouk diplomuar dhe për shkak të problemeve në Kiev Universitetin ai kishte për të lëvizur në Moskë. Megjithatë, ajo ishte një kohë e problemeve të mëdha politike me një ndërprerje pas një tjetër për Krawtchouk.

Në 1917 Bolsheviks kapur pushtetin në Shën Petersburg dhe luftimin shpërtheu në Moskë. Pushtet bolshevik u themelua më shpejt dhe në mënyrë të vendosur Krawtchouk kthye në Kiev. Për dy vite Krawtchouk mësohet në një numër institucionesh të ndryshme deri në shpërthimin e luftës civile. Kjo nuk ishte një periudhë e lehtë për të, në janar 1918, një shtet i pavarur ukrainas u shpall me Kiev si kryeqytet të vetin. Kuq e trupave të ushtrisë Kiev hyrë në muajin e ardhshëm.

Më vonë në 1918 një Ukraine të pavarur u shpall përsëri në Kiev, por ka pasoi një seri e betejave midis nacionaliste ukrainas, White, dhe forcat e Kuq. Në nëntor 1919 Kiev u mor pak nga ushtritë e Bardhë para se të pushtuar nga Ushtria e Kuqe. Nuk ishte ende nuk ka paqe në Kiev për të, maj 1920 polakët kapur Kiev por u dëbuan në një kundërsulm. Gjatë kësaj periudhe të stuhishme Krawtchouk ishte drejtor shkolle në një shkollë vend jo shumë larg nga Kievi.

Pas duke punuar në tezën e doktoratës, ai u dha një doktoraturë për një disertacion forma kuadratike dhe lineare transformon në vitin 1924. Në të njëjtin vit ai mori pjesë në Kongresin Ndërkombëtar matematike në Toronto dhe bëhet shumë kontakte me Matematikanë. Katër vjet më vonë ai mori pjesë në Kongresin Ndërkombëtar matematike në Bolonjë.

Krawtchouk kontaktet me Matematikanë e tjera ishin shumë të vlefshme, veçanërisht ato me Hadamard, Hilbert, Courant dhe Tricomi. Në 1929 Krawtchouk botoi veprën e tij më të famshme, généralisation Sur une des polynômes d'Hermite. Në këtë letër ai futi një sistem të ri të polynomials Puna e njohur tani si polynomials Krawtchouk, të cilat janë polynomials lidhur me shpërndarjen binom.

Megjithatë puna e tij matematikore ishte shumë i gjerë dhe, pavarësisht nga vdekja e tij e hershme, ai ishte autor i rreth 180 artikuj mbi matematikën. Ai shkroi gazeta në ekuacione diferenciale dhe integrale, duke studiuar si teori e tyre dhe zbatimet. Fusha të tjera ai ka shkruar në algjebër të përfshira (në mesin e temave tjera ku ai ka studiuar teorinë e matricave ndryshim), gjeometri, analizë matematike dhe numerike, teoria e probabilitetit dhe statistika matematike. Ai ishte i interesuar gjithashtu edhe në filozofinë e matematikës, historinë e matematikës dhe arsimit matematik. Krawtchouk redaktuar tre parë fjalor vëllimi i terminologjisë matematikore ukrainas.

Në 1929 Krawtchouk u zgjodh anëtar i plotë i Akademisë së Shkencave të Ukrainës. Ai dha mësim në Institutin Politeknik Kievit (tash Universiteti Teknik Kombëtar i Ukrainë), ku ai u bë profesor dhe ishte kreu i matematike
Karrigia. Megjithatë, kjo ishte një kohë e problemeve të reja politike.

Në këtë kohë në jetën politike në BRSS sillej raundin e ekspozimit dhe shtypjen e asgjëson pretenduar kundër regjimit. Vendi ishte subjekt i një fushatë e fuqishme kundër armiqve të ashtu-quajtur të popullit. Nuk ishte një seri e gjyqeve publike dhe në një fushatë masive terrori ndaj popullsisë si një e tërë. Faza e keqe e terrorit u zhvillua gjatë periudhës 1937-38, kur në të paktën pesë milionë vetë u dërguan në kampet e kryesisht në Arktik. 1937 Krawtchouk ishte akuzuar për të qenë një spiun polak dhe gjithashtu një borgjez nacionalist. Ai u arrestua, u përpoqën dhe u dënua me njëzet vjet burg dhe pesë vjet në mërgim. Si pjesë e dënimit të vendosura në atë, Krawtchouk ishte hequr e anëtarësimit të tij të Akademisë së Shkencave dhe ukrainas mërgim e tij ishte që të shpenzohen në kampin Kolyma në Siberi verilindore, një nga dy më famëkeq të Kampingje Punës korrigjuese. Ai vdiq në moshën 49 në Kolyma, një nga kampe të Punës ngritur nga Gulag.

Në mars të vitit 1992, pesëdhjetë vjet pas vdekjes së tij, ai u rivendos si një anëtar i Akademisë së Shkencave të Ukrainës. Në shtator 1992 Ndërkombëtare Parë M Krawtchouk Konferenca u mbajt në Ukrainë. Që atëherë këto konferenca kanë qenë një ngjarje vjetore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland