Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sofia Vasilyevna Kovalevskaya

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Jan 1850

Moscow, Russia

10 Feb 1891

Stockholm, Sweden

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Sofje Kovalevskaya ishte fëmijë mes të Vasily Korvin-Krukovsky, një të përgjithshme artileri, dhe Yelizaveta Shubert, si edhe anëtarë të arsimuar fisnikërisë ruse. Sofje u edukuar nga tutorët dhe governesses, jetoi e parë në Palabino, pasuri vend Krukovsky, pastaj në Shën Petersburg, dhe u bashkua me rrethin shoqëror të familjes së saj e cila përfshinte Dostoevsky autorit.

Sofje u tërhequr për të matematikës në një moshë shumë të re. Xhaxhai Pyotr saj Vasilievich Krukovsky, i cili kishte një respekt të madh për matematikën, foli rreth subjektit. Sofje shkroi në autobiografinë e saj:

Kuptimin e këtyre koncepteve unë natyrisht nuk mund të kuptoj ende, por ata vepruan në imagjinatën time, instilling në mua një nderim për matematikën si një shkencë ngriten, e misterioze e cila hap deri në inicon saj një botë të re e mrekullish, i paarritshëm për njerëz të zakonshëm.

Kur Sofje ishte 11 vjet të vjetra, muret e kopshtit të saj ishin papered me faqet e Ostrogradski 's shënime leksion mbi diferenciale dhe analiza integrale. Ajo vërejti se disa gjëra në fletët e ajo kishte dëgjuar përmendur nga xhaxhai i saj. Studimi letër-muri ishte futja e Sofjes në gur.

Ajo ishte nën Tutori familjes, Yi Malevich, se Sofja ka ndërmarrë studimin e saj e parë e duhur të matematikës, dhe ajo thotë se ajo ishte si nxënës të tij që

Kam filluar të ndjehet një vend tërheqës për matematikën e mia në mënyrë intensive që kam filluar të lënë pas dore studimet e mia të tjera.

Sofje 's babai i vendosur për të vënë një ndalesë në mësimet e saj matematika por ajo huazuar një kopje të Algjebra Bourdeu, të cilin ajo lexuar në natën kur pjesa tjetër e shtëpisë ishte në gjumë.

Një vit më vonë një fqinj, Profesor Tyrtov, prezantoi familjen e saj me një tekst fizike që ai kishte shkruar, dhe Sofje u përpoq ta lexoni. Ajo nuk e ka kuptuar formulën trigonometrike dhe u përpoq të shpjegojë ato veten. Tyrtov kuptoi se në punën e saj me konceptin e sinusit, ajo kishte përdorur të njëjtën metodë me të cilën ai kishte zhvilluar historikisht. Tyrtov argumentuar me babain e Sofjes se ajo duhet të inkurajohen për të studiuar matematikë, por më tej ajo ishte disa vite më vonë se ai i lejuar Sofje për të marrë mësime private.

Sofje u detyrua të martohet në mënyrë që ajo mund të shkojnë jashtë vendit për të hyrë në arsimin e lartë. Babai i saj nuk do të lejojë që ajo të largohet nga shtëpia për të studiuar në një universitet, dhe gratë në Rusi mund të mos jetojnë larg nga familjet e tyre pa leje me shkrim nga babai i tyre ose burrit. Në moshën tetëmbëdhjetë vjeç, ajo hyri në një martesë simbolike me Vladimir Kovalevski, një paleontologu rinj. Kjo martesë shkaktuar probleme për të Sofjes dhe gjatë pesëmbëdhjetë viteve të tij, ai ishte një burim i dhimbje të përhershme, irritim dhe tensioni dhe përqendrimi i saj ishte prishur nga grindjet dhe mosmarrëveshjet e shpeshta të saj me burrin e saj.

Në Sofje 1869 udhëtoi për në Heidelberg të studiojnë matematikën dhe shkencat natyrore, vetëm për të zbuluar se gratë nuk mund të matriculate në universitet. Përfundimisht ajo bindi autoritetet e universitetit për të lejuar e saj për të marrë pjesë në leksione jozyrtarisht, me kusht që ajo të marrë lejen e çdo të lektorëve të saj. Sofja ka studiuar me sukses për tre semestra dhe, sipas kujtimeve të një studenti shoku, ajo

menjëherë tërhoqi vëmendjen e mësuesit e saj me aftësinë e pazakontë e saj matematike. Profesor Königsberger, Kirchhoff shquar farmaci, .... dhe të gjithë profesorët e tjerë ishin në ekstazë për nxënësit e tyre të talentuar dhe foli rreth saj si një fenomen i jashtëzakonshëm.

Në 1871 Kovalevskaya lëvizur në Berlin për të studiuar me Weierstrass, Königsberger 's mësues. Megjithë përpjekjet e Weierstrass dhe kolegët e tij, senati nuk pranoi për të lejuar e saj për të ndjekur kurse në universitet. Ironikisht kjo ndihmoi në të vërtetë të saj që gjatë katër viteve të ardhshme Weierstrass tutored e saj private.

Nga pranverën e vitit 1874, Kovalevskaya kishte përfunduar tri letra. Weierstrass konsiderohet secili prej këtyre të denjë për një doktoraturë. Tre gazeta të ishin në ekuacionet diferenciale pjesore, integrals Abelian dhe Rings Saturn's. I parë i këtyre është një kontribut i shquar i cili u botua në Crelle 's Journal në 1875. Letër për reduktimin e integrals abelian të integrals eliptik të thjeshtë është e një rëndësie më pak, por ai përbëhej nga një seri të aftë të manipulimeve që tregoi komanda e saj e plotë të Weierstrass 's teori.

Në 1874 u dha Kovalevskaya doktoratë e saj, shkëlqyeshëm, nga Universiteti Göttingen. Pavarësisht nga kjo doktoraturë dhe letra e rekomandimit të fortë nga Weierstrass, Kovalevskaya nuk ishte në gjendje për të marrë një pozicion akademik. Kjo ishte për një kombinim arsyesh, por seksi i saj ishte një hendikep i madh. Kundërshtimet e saj ka rezultuar në një periudhë gjashtë vjeçare gjatë së cilës kohë ajo nuk ka ndërmarrë kërkime as përgjigjur Weierstrass 's letra. Ajo ishte e hidhur për të zbuluar se punë më të mirë ajo ishte ofruar po mësonte aritmetike të klasave fillore e vajzave të shkollës dhe u shpreh

Unë për fat të keq ishte i dobët në tabelën e shumëzimit.

Në 1878, Kovalevskaya lindi një vajzë, por nga 1880 janë kthyer gjithnjë e më shumë në studimin e saj e matematikës. Në vitin 1882 ajo filloi punë në thyerja e dritës, dhe shkroi tre artikuj në temë. Në 1916, Volterra zbuluar se Kovalevskaya kishte bërë të njëjtin gabim si Lame, nga puna e të cilëve janë bazuar këto dokumente, edhe pse ajo e kishte vënë në dukje disa të tjerë që ai kishte bërë në prezantimin e tij të problemit. Parë e këtyre tre artikuj ishte ende një letër me vlerë megjithatë, për shkak se ajo përmbante një ekspozitë të Weierstrass 's teori për integrimin e disa ekuacione pjesore diferenciale.

Në pranverën e vitit 1883, Vladimir, nga i cili Sofje kishin qenë të ndarë për dy vjet, kreu vetëvrasje. Pas tronditjes fillestare, Kovalevskaya zhytur veten në punën e matematike në një përpjekje për të shpëtoj veten nga ndjenja e fajit. Mittag-Leffler arriti për kapërcimin e kundërshtimit të Kovalevskaya në Stokholm, dhe mori për pozitën e saj si pedagog privat. Ajo filloi të leksion atje në fillim të 1884, ishte emëruar në një rang profesori pesë vit të jashtëzakonshëm në qershor të atij viti, dhe në qershor 1889 u bë gruaja e parë që Bassi fizikani dhe Maria Laura Gaetana Agnesi për të mbajtur një karrige në një universitet evropian.

Gjatë viteve të Kovalevskaya në Stokholm, ka kryer atë që shumë e konsiderojnë kërkime e saj më të rëndësishme Ajo dhënë mësim mbi temat më të fundit në analizë dhe u bë një redaktor i revistës Acta Mathematica ri. Ajo mori detyrën e ndërlidhës me Matematikanë e Parisit dhe Berlinit dhe mori pjesë në organizimin e konferencave ndërkombëtare. Statusin e saj solli vëmendjen e saj nga shoqëria, dhe ajo filloi përsëri për të shkruar memoare dhe drama që ajo kishte bërë gëzuar kur të rinj.

Tema e Prix Bordin e Akademisë së Shkencave frëngjisht ishte shpallur në 1886. Hyrje do të jetë një kontribut të rëndësishëm për problemin e studimit të një trupi të ngurtë. Kovalevskaya hyrë dhe, në 1886, u dha Prix për Bordin e saj letre Memoire sur un Cas particulier du rrotullimit probleme de le autour d'un corps d'pesant pika un ide, ou l's'effectue OS-à l'aide des fonctions ultraelliptiques du temps. Në njohjen e shkëlqimit të kësaj pune çmim ishte ngritur nga 3.000 në 5.000 franga.

Hulumtim të mëtejshëm Kovalevskaya mbi këtë temë fitoi një çmim nga Akademia Suedeze e Shkencave në 1889, dhe në të njëjtin vit, në nismën e Chebyshev, Kovalevskaya u zgjodh anëtar përkatës i Akademisë së Shkencave Perandorak. Edhe pse qeveria Tsarist kishte refuzuar në mënyrë të përsëritur një pozicion të saj universitare në vendin e saj, rregullat e Akademisë Imperial u ndryshua për të lejuar zgjedhjen e një gruaje.

Puna e fundit e publikuar Kovalevskaya ishte një artikull i shkurtër Sur un théorème de M. Bruns në të cilat ajo i dha një provë të re, të thjeshtë e teorema Bruns mbi një pronë të funksionit të mundshëm të një trup homogjen. Në fillim të 1891, në kulmin e pushtetit të saj matematikore dhe reputacionin, Kovalevskaya vdiq e Gripit të komplikuara nga pneumonia.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland