Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean-Louis Koszul

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 Jan 1921

Strasbourg, Bas-Rhin, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jean-Louis Koszul 's prindërit ishin Marie Fonten, i cili ka lindur në Lion më 19 qershor 1887, dhe André Koszul, lindur në Roubaix në 19 nëntor 1878. André ishte një profesor i universitetit në Strasburg dhe prindërit e tij (Jean-Louis gjyshërit) ishin Julien Stanislas Koszul dhe Hélène Ludivine Rosalie Marie Salome. Jean-Louis ishte më i ri i prindërve të tij katër fëmijë, që tre motra më të vjetra, Marie Andree, Antoinette, dhe Jeanne. Ai ishte arsimuar në Fustel Lycée-de-Coulanges në Strasburg, para se të studiuar në Fakultetin e Shkencave në Strasburg dhe Fakultetin e Shkencave në Paris.

Në 1947 Koszul botuar në tri gazetat Comptes rendus de l'Académie des sciences. Parë u Sur le troisième nombre de Betti des espaces de groupes de compacts Gënjeshtra në të cilat ai përfundoi dëshmi se numri i tretë Betti e një grupi kompakt thjeshtë Gënjeshtra është e duke studiuar disa grupeve të jashtëzakonshme. I dytë i tre gazeta të ishte Sur les opérateurs de derivim anneau dans un, në të cilën ai ka studiuar unaza të paturit e një operatori rrjedhje me pronat formale e operatorit coboundary e topologji algjebrike. Kjo punë për shkak të ideve të përgjithësuar Leray. Tretë e tre gazeta të ishte Sur l'homologie des espaces homogènes në të cilën ai ka bërë kërkesë në letër idetë e tij të dytë në unazat cohomology.

Koszul martuar Denise Reyss-Brion më 17 korrik 1948; ata kanë tre fëmijë, Mishel (i cili u martua me Marie Françoise Chevallier), Bertrand, dhe Anne (i cili u martua me Stanislas Crouzier). Ai u bë një anëtar i brezit të dytë Bourbaki së bashku me J Dixmier, Godement R, S Eilenberg, P Samuel, JP Serre dhe L Schwartz.

Koszul u emërua si Maître de Konferenca në Universitetin e Strasburgut në 1949. Ai u gradua profesor atje në vitin 1956, dhe mbeti në Strasburg derisa ai emërohet profesor në Fakultetin e Shkencave në Grenoble në vitin 1963.

Tema kryesore mbi të cilat Koszul ndërmori kërkime të përfshira: homology dhe cohomology e algebras gënjej; cohomology relative; subalgebras zvogëlues dhe teorema e shkelje, formalizëm i sekuencat fantazme; "komplekset Koszul"; veprimet e duhur dhe differentiable e grupeve të gënjej; feta; format hermitian në fusha komplekse homogjen; domains kufizohet; manifolds sheshtë në nivel lokal; konveks domains homogjen; hapësirat simplicial; tema lidhur me Gelfand-teori Fuks dhe supergeometry.

Në 1950 Koszul botoi një letër të madh 62 faqe Homologie et des cohomologie de algèbres Gënjeshtra në të cilën ai ka studiuar lidhjet në mes homology dhe cohomology (me koeficientët e vërtetë) e një grup kompakt i lidhur Gënjeshtra G dhe thjesht probleme algjebrike në algjebër Gënjeshtra lidhur me G . Dokumentat e tjera të rëndësishme ishin Sur un type d'algèbres différentielles en rapport avec la shkelje (1951), Sur les përfaqësime linéaires des algèbres de résolubles Lie (1953), Sur certains groupes de transformimet de Lie (1953), dhe Sur les module de përfaqësim des algèbres de résolubles Lie (1954).

Koszul dha një kurs leksion në Sao Paulo në cohomologie et Faisceaux. Vë në dukje madhështor leksion u botuan në vitin 1957 dhe i mbuluar: cohomology Cech me koeficientët në një kapë, rezolutat, një teoremë në lidhje cohomology me koeficientët në një kapë për një hapësirë paracompact; isomorphism i zakonshëm cohomology Cech me de Rham-cohomology, Alexander - Spanier - cohomology, dhe cohomology njëjës. Në vjeshtën e vitit 1958 ai përsëri mbajti një seri seminar në Sao Paulo, këtë herë në hapësirat simetrik. R Bott komente publikim pasues decsribing leksionet si:

... shumë të këndshme. Materiale Ritmi është i shpejtë, dhe të konsiderueshme është i mbuluar elegante. Përveç nga teorema më shumë ose më pak hapësira të standardeve më simetrik, autori diskuton Gjeometria e geodesics, Bergmann metrikë, dhe më në fund heton domains kufizohet në hollësi të konsiderueshme.

Në mes të viteve 1960 Kosul leksione në Institutin e Kërkimeve Tata e Themelore në Bombei Në grupet e transformimeve dhe mbi bundles fibra dhe gjeometrinë diferenciale. Vit i dytë ishte në teorinë e lidhjeve dhe shënime leksionin e parë u botuan në vitin 1965 dhe ribotuan në 1986. Pas një numri publikimesh tjera të rëndësishme të cilat u paraqit në punimet e konferenca të ndryshme që Koszul mori pjesë si Convegno sui Topologici Gruppi Gruppi e di Gënjeshtra në Romë (1974), gjeometria Symplectic në Tuluzë (1981), një takim ndërkombëtar në gjeometri dhe fizikë në Firence (1982), ai botoi Hyrje në gjeometrinë symplectic në kinezisht në vitin 1986. Yu Chuan Ma shkruan në një përmbledhje që:

... ky bukur, moderne libër nuk duhet të mungojë nga çdo bibliotekë institucionale.

Ai gjithashtu sqaron sfond të punës:

Gjatë tetëmbëdhjetë viteve të fundit ka pasur rritje të konsiderueshme në hulumtim në gjeometri symplectic. Kërkimore e fundit në këtë fushë ka qenë të gjera dhe të ndryshme. Kjo punë ka koinciduar me zhvillimet në fushën e mekanikës analitike. Shumë ide të reja, kanë qenë të realizuara me ndihmën e një larmi të madhe nga nocionet moderne algjebër, gjeometri diferenciale, grupet e gënjej, analiza funksionale, manifolds differentiable dhe teoria e përfaqësimit. [Libër të Koszul] thekson diferencial-pronat gjeometrike dhe topological e manifolds symplectic . Kjo i jep një trajtim modern të subjektit që është e dobishme për fillestar si dhe për ekspertët.

Koszul u nderua me zgjedhjet për Akademinë e Shkencave në Paris, më 28 janar 1980. Në vitin e ardhshëm ai u zgjodh për të Akademisë në Sao-Paulo. Në 1994 një vëllim që përmban 24 artikuj nga Koszul u botuan nën titullin letrat e zgjedhur është dhënë nga JL Koszul. Libër përmban një koment nga Koszul gjë që shpjegon problemet me të cilat ai ishte i shqetësuar në kohën kur ai shpiku atë që tani quhet "Koszul komplekse" . Kjo ishte futur e parë për të përcaktuar një teori cohomology për algebras Gënjeshtra dhe doli të jetë një ndërtim të dobishme të përgjithshme në algjebër homological.

Midis hobbies Koszul është malor dhe ai është anëtar i français alpin Club.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland