Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Diederik Johannes Korteweg

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

31 March 1848

'sHertogenbosch, Netherlands

10 May 1941

Amsterdam, Netherlands

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Diederik Korteweg studiuar në Shkollën Polytechnical në Delft. Ai fillimisht për qëllim të bëhet një inxhinier, por ai u kthye në matematikë. Ai u bë një mësues i shkollës së mesme, duke i mësuar në shkolla në Tilberg dhe Breda.

Ai pastaj hyri në Universitetin e Amsterdamit, duke marrë një doktoraturë në 1878. Ai ka mbetur në Amsterdam duke u bërë profesor atje në 1881. Ai e mbajti këtë post deri sa ka dalë në pension në 1918.

Puna kryesore Korteweg ishte në matematikë e aplikuar. Disertacioni i tij e doktoraturës ishte në shpejtësinë e propogation valë në tubat elastike. Puna e tij të mëvonshëm përfshin punë të energjisë elektrike, mekanika statistikore, Termodinamika dhe punën e mëtejshme për shumimin e valë.

Ai krijoi një kriter për stabilitetin e orbitave të grimcave lëviz nën një forcë qendrore. Ai gjithashtu studioi një valë të palëvizshme në një kanal drejtkëndëshe. Ai përmendet në mënyrë të veçantë për Korteweg-de Vries më ekuacion vale i vetmuar. Në 1894 de Vries ka shkruajtur një disertacion Bijdrage tot de der kennis golven Lange mbikqyrur nga Korteweg. Rezultatet e kësaj teze ishin shkruar deri për botim në një letër të përbashkët të botuar në vitin 1905.

Librat e tij Huygens studiojnë kontribuar shumë në historinë e matematikës. Ai ishte gjithashtu redaktor i punimeve Huygens plotë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland