Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Leo Königsberger

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Oct 1837

Posen, Prussia (now Poznan, Poland)

15 Dec 1921

Heidelberg, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Leo Königsberger erdhi nga një familje e pasur, babai i tij është një tregtar të pasur. Ai ishte arsimuar në Posen, Gjermani (tani Poznan, Poloni) dhe si një njeri i ri ai u bë mik me Llazari Fuchs i cili ishte shkolluar në të njëjtin qytet.

Königsberger, si Fuchs shoku i tij, ka studiuar në Universitetin e Berlinit. Në gjysmëvjetorin e tij të parë në universitet, që ishte në vitin 1857, ai u mësoi nga Weierstrass. Në fakt ai mori pjesë Weierstrass 's leksione mbi teorine e funksioneve eliptik (e cila ishte Weierstrass' s temë kryesore të hulumtimit) dhe shumë vite më vonë botoi llogarinë e tij të këtyre leksioneve. Ky ishte kursi i parë që dha në funksionet Weierstrass eliptik dhe publikimin Königsberger në 1917 ishte me rëndësi të konsiderueshme historike. Königsberger diplomuar nga Berlin në 1860 dhe pastaj kaloi tre vitet 1861-1864 mësimin e matematikës dhe fizikës të trupit kursant i shkollës ushtarake të Berlinit.

Në 1864 ai mori para emërimit të tij akademike si një profesor të jashtëzakonshëm në Universitetin e Greifswald. Pesë vjet më vonë ai u emërua në një karrige të matematikës në Heidelberg pastaj, në vitin 1875 ai u transferua në Technische Hochschule në Dresden. Pas dy vitesh në Dresden Königsberger lëvizi përsëri, këtë herë në Universitetin e Vjenës. Ai u kthye në Heidelberg në 1884, duke i mësuar atje derisa në pension në 1914. Pra, nga një karrierë akademike që përfshin 50 vite, pavarësisht lëviz shumë, Königsberger shpenzuar 36 të këtyre viteve në Universitetin e Heidelberg.

Si Burau shkruan në:

Königsberger ishte një nga matematikanët më të njohur të kohës së tij, anëtar i shumë akademive, e pranuar universalisht. Ai ka kontribuar në shumë fusha të matematikës, më veçanërisht për analizën dhe mekanika analitike.

Puna e tij e hershme duhet të ketë qenë i ndikuar nga Weierstrass 's leksione mbi funksionet eliptik, për këtë ka qenë temë e shumë hulumtimeve të tij të hershme. Ai shkroi një tekst të rëndësishëm në funksionet eliptik në 1874 dhe një libër mësimi të rëndësishëm në integrals hyperelliptic katër vjet më vonë.

Pjesa më e madhe e punës Königsberger ishte për ekuacionet diferenciale, ndikuar nga Fuchs 's teori function (siç kemi theksuar më lart ai ishte një mik i Fuchs nga rinia e tij). Puna e tij mbi ekuacionet diferenciale u ndikuar nga Bunsen, Kirchhoff dhe Helmholcit, me të cilët ai ishte afër miq në Heidelberg, dhe ai konsiderohet si ekuacionet diferenciale të mekanikës analitike.

Königsberger është gjithashtu i njohur për biografinë e tij të Helmholcit (1902) dhe Festschrift e tij biografike për Jacobi (1904).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland