Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Johann Samuel König

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

31 July 1712

Büdingen, Germany

21 Aug 1757

Zuilenstein (near Amerongen), Netherlands

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Samuel Konig 's ati ishte një matematikan dhe teolog i cili kaloi 20 vitet e fundit të jetës së tij si profesor i Studimeve Orientale në Universitetin e Bernës. Edukimit të hershëm Konig ishte në shtëpinë ku ai studioi me udhëzim babait të tij. Babai i tij ishte një entuziast i madh dhe ai e kaloi këtë në të birin e tij me mësimet emocionuese në shkencë dhe matematikë.

Pas studimeve në Bern, pastaj në 1729 në Lozanë, Konig shkoi në Bazel në 1730 për të studiuar nën Johann Bernoulli. Pas tre vjet studimi me Johann Bernoulli ai filloi të mësohen nga Daniel Bernoulli. Së bashku me Clairaut dhe Maupertuis ai studioi Njutonit 's botime, në mënyrë të veçantë ai bëri të plotë dhe të detajuar mbi punën Principia. Në 1731 Hermann mbetur kryetar i matematikës në Shën Petersburg, për t'u kthyer në Bazel, ku ai u emërua në karrige të etikës dhe ligjit natyror. Konig studiuar nën Hermann nga 1731, në veçanti ai mësojnë të Leibniz 's filozofi. Në 1735 shkoi në Marburg Konig për të vazhduar studimin e tij të Leibniz-s filozofi nën mbikëqyrjen e krishterë von Wolff.

Konig Në 1737 u kthye në Bernë, që ka filluar të botojë artikuj matematikore dy vjet më parë. Në Bern ai shkroi mbi dinamikën, dhe dy artikuj mbi këtë temë u shfaq në 1738, por ai praktikohet ligji (i cili i dha atij më shumë para se sa matematikë). Pranë fund të 1738 Konig shkoi në Paris, ku ai u takua Maupertuis. Nëpërmjet Maupertuis, Konig u prezantua me Voltaire dhe Châtelet du markeze. Ai filloi të japë mësime du markeze Châtelet në matematikë dhe në filozofinë e Leibniz.

Së bashku me Voltaire dhe du Châtelet, Konig vizitoi René-Antoine de Ferchault termometër reomyrit, entomologjist kryesor i ditës i cili u kryen kërkime në fusha shumë të ndryshme. Përmes diskutimeve të tij me termometër reomyrit, Konig ishte çuar për të botuar një vepër në strukturën e honeycombs. Kjo punë ishte aq shumë i menduar se Konig u zgjodh në Akademinë e Shkencave të Parisit.

Menjëherë pas kësaj Konig ra me Châtelet du markez dhe, edhe pse arsye nuk është e sigurt, ajo ka qenë sugjeruar se ata debatuar rreth pagesave për mësimet që u jep të Konig markez. Sigurisht Konig nuk u largua në Paris pas mospajtimit të tij, por vazhdoi të jetojë atje për rreth 18 muaj. Pas kthimit në Bernë, ai vazhdoi të fituar gjallë të tij nga praktika e tij ligjore, por edhe të vazhdueshme për të studiuar matematikë, në veçanti studiuar veprat e Clairaut dhe Maupertuis. Konig shkroi një vepër për formën e Tokës, e cila u botua në 1747, bazuar në atë që ai e kishte mësuar nga studimi Clairaut 's Théorie de la figura de la Terre dhe vepra të tjera në këtë temë.

Në 1744 u dëbua nga Konig Bernës për 10 vjet për shkak ai nënshkruan një peticion liberale. Konig marrë një karrige të filozofisë dhe të matematikës në Franeker në Holandë. Pastaj, në 1749, ai shkoi në Hagë, ku ai ishte bibliotekar në Prince William IV i Orange.

Maupertuis propozuar Konig për Akademinë Berlin dhe ai u nderua nga zgjedhje të Akademisë në 1749. Megjithatë, ai ishte për të shkaktuar një përçarje në Akademinë përmes një ese, të shkruar para 1749, por botuar në 1751, mbi parimin e së veprimit. Kjo punë Maupertuis sulmuar duke e akuzuar atë për plagjiat Leibniz 's punojnë në këtë parim. Konig kishte prekur në një pikë lënduar me Akademinë e Berlinit për një numër arsyesh. Së pari Akademia ka qenë vetëm i përfshirë në një mosmarrëveshje mbi pyetjen çmimin për 1746, të cilat Ojler kishte bërë të qartë kërkohet hyrje të kritikojë filozofinë e Leibniz dhe Wolf. Euler ishte një kundërshtar i fortë i Leibniz dhe filozofi Wolff. Gjithashtu për Konig, si një anëtar i zgjedhur rishtazi të Akademisë, që do të shihet që do të sulmuar Presidentin e saj nuk do të marrë mirë.

Konig kishte studiuar filozofi e Leibniz nën Wolf kështu ai ishte një ndjekës i fortë të filozofisë së tyre. Ai deklaroi në 1751 artikullin e tij se Leibniz ka deklaruar Parimi i së veprimit në një letër të 1707 për të Jakob Hermann. Një debat të nxehtë pas publikimit të nenit Konig dhe ai ishte i kërkuar për të prodhuar letër. Megjithatë Konig dështuar ta bëjë këtë dhe, pas një hetimi, Ojler dha një raport mbi çështjen Konig duke e akuzuar për mashtrim.

Si rezultat i Maupertuis mosmarrëveshjes ishte mërzitur shumë dhe shumë shpejt u largua Akademia e Berlinit. Artikull Konig ishte të ketë pasoja të tjera si Volter, d'Alembert dhe Euler gjitha përfundoi në qendër të mosmarrëveshjes. Konig jetoi për gjashtë vjet pas artikullin e tij duke:

... dëmshëm e të gjitha kontesteve shkencore.

Këto gjashtë vitet e fundit të jetës së tij ishin të dominuar krejtësisht nga mosmarrëveshje.

Një ligj i rëndësishëm i energjisë kinetike, botuar në një punë të 1751 (njëjtin vit si duket controversal artikullin e tij), është emëruar pas Konig dhe ky ligj është një kontribut i madh që ai kishte bërë në matematikë. Konig karakterin dhe rolin në shkencë është e përmblodhi në si vijon:

Një njeri i çiltër dhe i dashur, ai u dallua me erudicion e gjerësi unususl edhe për kohën e tij. ... Mendim e shprehu occasonally se sikur të mos për polemika mbi parimin e së veprimit, Konig do të harrohet tërësisht në historinë e shkencës. Formulimin e tij të ligjit (emrin e tij) të energjisë kinetike të levizjes të një sistemi pikë në masë në lidhje me qendrën e tij e gravitetit është i mjaftueshëm në vetvete për të hedhur poshtë këtë pikëpamje.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland