Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Julius König

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 Dec 1849

Györ, Hungary

8 April 1913

Budapest, Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Julius Konig (ose Gyula Konig) shkuan në të dy shkollave fillore dhe të mesme në Gyor. Në fillim ai shkëlqeu në literaturë dhe ai shikoi në një fazë sikur ky do të jetë temë se ai do të studiojnë në universitet. Megjithatë, pas largimit nga shkolla e mesme në Gyor kur ai ishte gjashtëmbëdhjetë vjet e vjetër, ai shkoi për të studiuar mjekësi në Vjenë.

Sigurisht që Konig ndjekur në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Vjenës përfshirë një studim të plotë të matematikës dhe shkencave natyrore. Ndjenja e tani që ai donte për të ndjekur një kurs në shkencat natyrore, edhe pse ende mbajtur interesat e tij mjekësor, ai shkoi në Heidelberg i cili kishte një reputacion të shkëlqyer për shkencën me njerëz të famshëm si Bunsen, Kirchhoff dhe Helmholcit të stafit mësimdhënës. Letër e parë e tij studimor u shkruar në një temë të sugjeruara nga Helmholcit dhe konsiderohet si një çështje mjekësore. Letër është botuar nga Akademia e Shkencave në Vjenë më 1870.

Ndoshta ngjarje më të rëndësishme që u kthye në mënyrë të vendosur interesat e Konig drejt matematikës ka ndodhur në vitin 1869 kur Königsberger majtë Greifswald të marrë emërimin e një kryetari të matematikës në Heidelberg. Königsberger kishte qenë i ndikuar në masë të madhe nga Weierstrass 's leksione mbi funksionet eliptik dhe kjo është temë e cila atij i interesuar në këtë kohë, kështu që ai nga ana e tij ndikuan Konig që gjithashtu të ndërmarrë kërkime mbi funksionet eliptik. Konig punuar në disertacionin e doktoraturës në Königsberger 's mbikëqyrjen dhe paraqiti tezën e tij Zur Theorie der Modulargleichungen elliptischen der Functionen në Heidelberg në 1870. Ai u dha të doktoraturës së tij në qershor 1870, dhe tezën e tij u botua në vitin e ardhshëm.

Pasi u dha një doktoraturë nga Heidelberg Konig shkoi në Berlin, ku ai kaloi gjashtë muaj të ndjekur leksionet nga Weierstrass dhe Kronecker. Ai pastaj u kthye në Budapest, ku ai u emërua si një dozent në Universitetin në vitin 1871. Ai u bë profesor në Kolegjin e Mësuesve në Budapest në 1873 dhe në vitin e ardhshëm, u emërua profesor në Universitetin Teknik të Budapestit. Kjo ishte një periudhë kur përmirësimet në pozitën ekonomike të Hungarisë çoi në një nevojë për edukim dhe si pasojë një nevojë për të trajnuar mësuesit më shumë shkollë. Nivel matematike filloi të rritet në mënyrë të qëndrueshme dhe të Universitetit Teknik të Budapestit është themeluar në vitin 1871 me të drejtën e lëshimit të diplomave. Matematikanë Konig u bashkua me Universitetin në një kohë kur kishte të tjerë të talentuar dhe entuziast në stafin. Konig mori një udhëheqës në një ndërmarrje të re të cilën këto Matematikanë e filloi, pra themelimin e një revistë matematike Lapok ri Müegyetemi. Çështje të parë në 1876 dhe një pjesë u prodhuar çdo muaj. Mjerisht vetëm 3 vëllime dhe 30 çështje doli përpara se u detyrua të mbyllej. Redaktorët shkroi në çështjen e fundit:

Me këtë çështje Universiteti Teknik Journal ka ardhur në fund të karrierës së tij. Duket se këtu në Hungari asnjë revistë matematike mund të dalin pa mbështetje financiare. Sigurisht, nëse ka qenë vetëm gjysmë si lexues shumë të matematikës si ka mësues, gjërat do të jenë krejt të ndryshme.

Ajo ishte me trishtim i madh se Konig ishte i detyruar të pranojë se sipërmarrje që ai kishte menduar se kaq shumë e nuk mund të vazhdojë pas një kohe kaq të shkurtër.

Ndoshta kjo ishte për të dhënë mësim, në vend se të hulumtimit, që Konig bërë kontributet më të rëndësishme. Ai e ngriti nivelin e mësimdhënies matematikës në Universitetin Teknik në një standard të lartë, në fakt ajo ishte një nivel që inxhinierët duhet të ketë gjetur shumë të vështirë. Szénássy shkruan:

Konig ishte jashtëzakonisht i ndërgjegjshëm dhe ai pritet të njëjtën e studentëve të tij. Ai hyri në detaje çdo subjekt dhe çdo gjë do të analizohen tërësisht edhe për studentët e Universitetit Teknik. Ai theksoi rëndësinë e cilësisë më tepër se sasia e njohurive, dhe ai u përpoq për të marrë studentët e tij për të blerë një mendim të saktë matematike.

Ai ka kontribuar në Universitetin Teknik në rolet e tjera. Ai ishte në tri raste Dekani i Fakultetit Inxhinierisë dhe gjithashtu në tri raste ai ishte rektor i Universitetit.

Konig punuar në një gamë të gjerë temash në algjebër, teori numër, gjeometri, teori caktuar, dhe analiza. Një nga idetë e tij në fillim ishte një letër e 1872 të cilat shikuar në mënyrë intuitive për të provuar qëndrueshmërinë e jo-geometries Euklidiane. Ai botoi në shumë gazeta të kërkimit analizë, por rëndësia e tij më e madhe në këtë fushë vjen nga tekstet e shkëlqyer që ai shkroi në temë. Puna e tij më e rëndësishme e shkruar në 1903 është e bazuar në një studim themelor nga Kronecker botuar në 1892. Konig zhvilluar Kronecker 's idealet polinom dhe paraqiti rezultatet e shumë më discriminants e formave, teoria e eliminimit dhe problemet Diophantine. Konig punës për idealet polinom ndikuar Hilbert, Lasker, Macaulay, Emmy Noether, van der Waerden dhe Gröbner por ata e thjeshtuar idetë e tij me qëllim që puna Konig është tani vetëm interes historik.

Në tetë vitet e fundit të interesave Konig jetës së tij u kthye drejt teorise se bashkesive dhe ai kontribuoi në hipoteza e vazhduar. Në gusht 1904, në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Heidelberg, ai njoftoi se hipoteza e vazhduar është false:

... atë që një ndjesi shpalljes së titullin e leksionit Konig të .. trazuar në mesin e pjesëmarrësve të Kongresit. Të gjitha takimet seksion janë anuluar në mënyrë që të gjithë mund të dëgjuar kontributin e tij.

Konig dëshmi përmban një gabim në se ai aplikuar një teoremë për shkak të Felix Bernstein në një rast ku nuk qëndron. Ishte një kohë pak para Zermelo gjetur gabim në provë dhe pastaj në vitin 1905 Felix Bernstein publikuar një shënim të shkurtër korrigjimin Teorema e tij. Konig pension nga posti i tij në Universitetin Teknik në vitin 1905, por ai vazhdoi të leksion ka veçanërisht mbi tema që ai ishte i interesuar in qartë të daljes në pension kanë qenë ndërmarrë në mënyrë që ai mund të kalojë më shumë kohë për gjërat që ai dëshironte të bëjmë - nuk është kjo arsyeja pse shumë akademikë të marrë pension të parakohshëm? Ai kaloi pjesën e fundit të jetës së tij të punës në qasjen e tij për të vendosur teori, logjikë dhe aritmetikë, i cili u botua në vitin 1914, vit pas vdekjes së tij. Ai kishte qenë duke punuar në kapitullin përfundimtar në kohën e vdekjes së tij.

Ne duhet të përmendim kontributin e Konig për mësimin e matematikës në shkollat e mesme në Hungari. Ai ka punuar jashtë pjesë algjebër e planin mësimor dhe ka shkruajtur disa libra gjobë në mbështetje të mësimdhënies. Ai gjithashtu ka kontribuar për të Akademisë Hungareze të Shkencave, që ai u zgjodh në 1889, duke shërbyer në Bordin për 19 vjet. Si një anëtar i Bordit të Drejtorëve të shtëpisë botuese më të mëdha në Hungari ai kishte një pasuri të ekspertizës dhe përvojës për të ndarë me kolegët e tij.

Konig i martuar dhe kishte dy djem; Dénes ishte një matematikan i talentuar, ndërsa György ishte një ekspert për historinë e letërsisë. Ne përmendur në fillim të këtij neni, të cilat në ditët e tij të ri Konig kishte një dashuri të letërsisë, kështu që është e lehtë për të parë se pse një nga bijtë e tij mund të ketë ndjekur këtë karrierë. Konig mbajti dashuria e tij e letërsisë dhe lexim gjatë gjithë jetës së tij ishte hobi i tij e preferuar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland