Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paul Koebe

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Feb 1882

Luckenwalde, Germany

6 Aug 1945

Leipzig, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pali Koebe 's babai ishte Hermann Koebe dhe nëna e tij ishte Emma Kramer. Hermann Koebe në pronësi një fabrikë dhe ishte në gjendje për të dhënë birit të tij një edukim të mirë. Koebe mori pjesë në një realgymnasium në Berlin. Ai hyri në këtë shkollë në vitin 1891 dhe atje ai studioi fenë, latine dhe moderne gjuhë, histori dhe gjeografi, dhe matematikë dhe shkenca. Kurs, i cili ishte bazuar më shumë në aplikimet praktike se ajo e gjimnazit më akademike, kualifikuar ende Koebe për të hyrë në universitet.

Ai studioi parë në Universitetin e Kiel që ai hyri në vitin 1900, por pas një semestër ai shkoi në Universitetin e Berlinit, ku ai ishte për të studiuar për pesë vjet. Në Berlin Teza e tij ishte drejtuar nga Herman Shvarc dhe pedagog i tij shtesë për gojë në tezën e tij ishte Friedrich Schottky i cili ishte emëruar në Berlin në vitin 1902 ndërsa Koebe ishte në mes të studimeve të tij. Midis 1904 dhe 1905 Koebe studiuar në Technische Hochschule Charlottenburg, atëherë ai ndërmori kërkime në Göttingen për paraqitjen e tij habilitation tezën e tij në 1907.

Koebe u emërua për të Universitetit të Leipzig në vitin 1910 si një profesor të jashtëzakonshëm të matematikës. Ai u bë një profesor i zakonshëm në 1914 kur ai pranoi një pozicion në universitet Jena. Ai u kthye në Lajpcig, këtë herë si një profesor i zakonshëm, në vitin 1926.

Punës Koebe ishte mbi të gjitha funksionet e ndërlikuar, rezultatet e tij më të rëndësishme që më uniformisation e Riemann sipërfaqeve. Menjëherë pas 1900 Koebe vendosur parimi i përgjithshëm i uniformisation e cila kishte qenë konceptuar fillimisht nga Klein dhe Poincare. Dëshmi Koebe e teorema uniformisation është përshkruar si:

... padyshim, një prej Teorema e madhe e shekullit.

Artikull përshkruan kontributin e tij në disa detaje dhe jep një listë prej 68 publikimeve nga Koebe. Këto nuk janë, megjithatë, një koleksion të veprave të mëdha në një nga me prova e tij e teorema uniformisation. Anekdota stil Koebe ishte bombastik dhe kaotik dhe Koebe ishin të famshëm në Gjermani në mes dy luftrave. Ai bëri të japin kontribute të tjera të rëndësishme, megjithatë, dhe domain e tij rreth supozimi është ende duke u sulmuar. Një rast i veçantë u provua në vitin 1993 nga ZX Ai dhe "O Schramm.

Freudenthal shkruan në:

Ai prirur për t'u marrë gjerësisht me raste të veçanta të një teori të përgjithshme nga një shumëllojshmëri e metodave ...

Freudenthal gjithashtu na tregon se jeta e Koebe-style ishte, si matematika e tij, kaotike. Kjo është e qartë nga ajo që Freudenthal shkruan se ai është duke lënë të kuptohet se Koebe kërkohet një grua për të ndihmuar të organizojë jetën e tij, por sigurisht ai nuk kishte asnjë grua, duke mbetur një beqar tërë jetën e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland