Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pelageia Yakovlevna Polubarinova Kochina

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 May 1899

Astrakhan, Russia

3 July 1999

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pelageia Polubarinova 's prindërit ishin Yakov Stepanovich Polubarinov, nje kontabilist, dhe Anisiya Panteleimonovna. Pelageia ishte më i madh i dytë i familjes së katër fëmijëve, që ka një më të vjetër dhe një vëllai i vogël dhe një motër të rinj. Ajo ishte në astrakan, qytetin e lindjes të saj, që Pelageia filloi shkollimin e saj. Qyteti është i vendosur në delta e lumit Vollga, 100 km larg nga Deti Kaspik. Yakov Stepanovich Polubarinov vendosur që astrakan nuk ofrojnë mundësitë e arsimimit që ai kërkohet për katër fëmijët e tij, kështu që familja u vendos në Shën Petersburg, e cila ishte kryeqyteti i Perandorisë ruse në këtë kohë.

Ndërsa Pelageia Polubarinova ishte pjesë Gjimnazi Grave Pokrovskii në Shën Petersburg, Lufta e Parë Botërore shpërtheu. Pastaj qytetin e Shën Petërburgut kishte një emër gjerman dhe lufta e vitit 1914 çoi në shumë anti-ndjenjë gjermane, kështu që emri i qytetit ishte ndryshuar në versionin e saj rus Petrograd. Ajo u diplomua nga gjimnaz në vitin 1916 dhe hyri në programin e gruas e cila ishte e lidhur me Universitetin e Petrograd. Në fillim ajo u mbështet nga familja e saj, por i ati Yakov saj Stepanovich vdiq në vitin 1918 dhe kështu Pelageia Polubarinova mori një punë në Laboratorin Gjeofizikës kryesore për të sjellë në të holla të mjaftueshme për të lejuar atë që të vazhdojnë edukimin e saj.

Ishte punë e vështirë studiuar matematikë të pastër dhe që punojnë në Laboratorin por gjërat edhe më keq u bë kur ajo dhe motra e saj dy tuberkulozit të kontraktuar. Pelageia Polubarinova gjetën dhe shkuan për të përfunduar kursin e saj shkallë, diplomohen me një diplomë në matematikë të pastër në 1921. Motra e saj nuk ka bërë një rikthim, megjithatë, dhe vdiq si rezultat i sëmundjes.

Pas diplomimit Pelageia Polubarinova vazhdoi punojnë në Laboratorin Gjeofizikës kryesore nën AA Friedmann. Në atë kohë ishte duke punuar në Friedmann hidrodinamikë shkrim dy teza e tij pjesë e një Hydromechanics Fluid që shtrëngohet, pjesa e parë ishte në kinematikë e vortices dhe të dytë mbi dinamikat e një lëngu që shtrëngohet. Ishte kjo punë me të cilën u Friedmann interesat Pelageia Polubarinova drejt hidrodinamikë dhe kjo do të jetë fokusi i shumë prej veprës që ajo ka ndërmarrë në të gjithë jetën e saj.

Nikolai Yevgrafovich Kochin u diplomua nga Universiteti i Petrograd në vitin 1923. Si student ai kishte takuar tashmë Pelageia Polubarinova dhe dy gjeti se ata kishin shumë gjëra të përbashkëta për Kochin 's hulumtimit ishte në meteorologjia, dinamika e gazit dhe valë tronditëse në lëngjeve që shtrëngohet. Kochin u emërua në Leningrad State University në vitin 1924. Ky ishte emri i ri që Universiteti i mori në Petrograd kur qyteti ndryshoi emrin e saj përsëri në 1924 nga Petrograd në Leningrad. Në 1925 Pelageia Polubarinova dhe Nikolai Yevgrafovich Kochin martuar nga thjesht regjistruar ngjarje. Kjo ishte gjithçka që ishte e nevojshme në Rusi pas revolucionit.

Kochina kishte dy vajza Ira dhe Nina pas martesës së saj. Për shkak të kësaj ajo u largua nga funksioni i saj në Laboratorin Gjeofizikës kryesore në mënyrë që të kujdeset për fëmijët e saj, por kjo nuk do të thotë se ajo i dha dorë akademike për studimet e saj ajo ka vazhduar të ndërmarrë kërkime gjatë dhjetë vitet e ardhshme dhe ka dhënë mësim në shkolla të ndryshme dhe Institutet . Në vitin 1934 ajo u kthye në një post me orar të plotë duke u emëruar si profesor në Universitetin e Leningradit. Në vitin e ardhshëm Kochin burri i saj u emërua në Moskë Universitetit dhe familja u vendos në Moskë.

Kochina dha mësim lart se ajo kishte qenë bërë dhe kthyer vëmendjen e saj në hulumtim me kohë të plotë. Ajo ishte emëruar si një studiues në nenin Mekanikë e Institutit matematike Steklov ku burri i saj kishte qenë caktuar. Në 1939 u bë Kochin Shef i Seksionit Mekanikë e Institutit Mekanikë i Akademisë së Shkencave të BRSS kur seksioni i tij u bë pjesë e Akademisë. Kochina vazhdoi e saj hulumtime në Institutin Mekanikë dhe në vitin e ardhshëm ajo u dha një doktoraturë në fizikë dhe matematike Shkencës.

Sigurisht vitin 1940 kur mori Kochina doktoratë e saj ishte pas fillimit të Luftës së Dytë Botërore. Ushtritë gjermane arriti periferi të Moskës në fund të 1941 dhe Kochina dhe dy bijat e saj janë evakuuar në Kazan. Burri i saj, megjithatë, ka mbetur në Moskë kryerjen e hulumtimeve ushtarak. Nga 1943 ushtria gjermane kishte pësuar humbje nga trupat sovjetike dhe Moskës ishte mjaft i sigurt për Kochina për t'u kthyer. Ky ajo e bëri, por burri i saj u bë i sëmurë dhe vdiq para përfundimit të luftës. Në kohën e vdekjes së tij ai kishte qenë në mes të kurseve të ligjërimit dhe Kochina mori kurse dhe përfundoi dërgimin e tyre.

Më 4 dhjetor 1946 u zgjodh Kochina korrespondues Anëtar i Divizionit të Shkencave Teknike të Akademisë Shkencave të BRSS. Nga kjo kohë ajo ishte pedagog në kërkimin e saj, jo vetëm në Institutin Mechanics, por edhe në Hydrometeorological dhe Aircraft Ndërtimi i Institutit dhe në Akademinë e Aviacionit e cila ishte ngjitur në Moskë State University. Gjithashtu në 1946 Kochina u dha Çmimin Shtetëror për kontributet e saj të mëdha.

Edhe pse nga 1958 ajo ishte gati 60 vjeç, Akademia propozoi një detyrë e madhe për të për të kryer. Ajo u zgjodh Akademik i Degës siberian më 28 mars 1958 dhe i kërkoi që të marrë detyrën e ndërtimit Dega siberian. Për dymbëdhjetë viteve të ardhshme ajo ka punuar në Novosibirsk ku ajo ishte Drejtor në Institutin hidrodinamikë dhe Shef i Departamentit të Mekanikë teorike në Universitetin e Novosibirsk. Ajo u emërua Hero i Punës Socialiste në vitin 1969. Në vitin 1970 Kochina u kthye në Moskë, ku ajo u bë Drejtor në Metodat matematike te Mekanikë Sektori i Akademisë së Shkencave të BRSS.

Në 1979 u dha Kochina Rendit e Miqësisë së Kombeve, më pas në 1994 një konferencë ndërkombëtare të mbajtur në Shën Petersburg, në analizën e problemeve komplekse dhe pa shtresë kufitare për të festuar ditëlindjen e saj të 95-të. Kochina dha adresën e hapjes në Konferencën. Në vitin 1996 ajo u nderua Keldysh Shqip Medalja e artë për një seri të studimeve në hidrodinamikë dhe teoria e filtrimit. Artikujve dhe të paguajë haraç Kochina në jetën dhe punën e saj në mekanikën fluide dhe historinë e matematikës me rastin e 100 vjetorit të saj th. Ajo vdiq rreth dy muaj pas arritjes së moshës së 100 vite.

Le tani thonë se një pak për fushat dy Kochina kryesore e hulumtimeve matematikore, pikërisht mekanika fluide dhe historinë e matematikës. Mekanika Fluid ishte zonë kryesore e saj kërkimore dhe ne do të shikojmë shkurtimisht në një numër botimesh të saj. Kërkesa e teorinë e ekuacioneve diferenciale lineare të disa problemeve të tokë-mocion me ujë të botuar në vitin 1940 është mjaft tipik i shumë prej dokumenteve të saj. Pasi që i konsideroni problemin e hartës conformal në gjysmë-aeroplan të rajoneve të fundme poligonale kufizohet nga vija e drejtë dhe harqeve rrethore ajo aplikuar këto ide të problemit fizik të dy-dimensionale kullim rrjedha e ujërave nëntokësore në një pendë tokë e një formë të veçantë. Përsëri në kërkim në media poroz, Kochina studiuar rrjedhjen e lëngjeve në puset e naftës dhe problemi i levizjes së ujit nëntokësor në një mesatare e përbërë prej shtresave horizontale e tokë e permeabilities të ndryshme. Në 1947 ajo shkroi një studim i madh Teoria e kullim e një lëng në media poroz shqyrtimin shumë kontribute për teorinë e kullim e një lëngu pangjeshshëm përmes një mjeti të poroz. Tekste të tjera të mëdha përfshirë Teoria e levizjes së ujërave nëntokësore në 1952 me një të dytë i rishikuar plotësisht dhe të zgjeruar të botuar në edicionin e 1977. Komkov, rishikimin e këtij botimi të dytë, ka shkruar:

Ky libër është një burim i cituar gjerësisht për hulumtuesit në teori filtrimit. Përditësimin e përmbajtja e saj është më e përshtatshëm në funksion të interesit të fundit në fushën e modelimit matematik e zhvillimit të teknikave të naftës.

Si dhe duke studiuar aplikimi i matematikës të problemeve fizike, Kochina botuar ndonjëherë letrat në zgjidhjen e problemeve matematikore motivuar nga fizika. Për shembull në vitin 1948, ajo studioi zgjidhje numerike e një ekuacion diferencial pjesor në jolinear Në një ekuacion diferencial pjesor që dalin në teorinë e filtrimit.

Në vitin 1991 me një vëllim të punëve të zgjedhur nga Kochina më hidrodinamikë dhe teoria e filtrimit u botua. Gazeta në këtë libër janë ndarë në tetë seksione: Kinematika e mocioneve atmosferike; hidrodinamikë, Aplikime të teorisë analitike ekuacioneve diferenciale lineare ne teorine e filtrimit, rrjedhin të qëndrueshëm në prani të mediave poroz, mocioni i paqëndrueshëm i ujërave nëntokësore; Problemeve të filtrimit të naftës; filtrimit të gazit përmes shtresave qymyr dhe Filtration e lëngjeve përmes mediave poroz.

Në fund ne duhet të shikojmë në Kochina kontributin e rëndësishëm që ka bërë historinë e matematikës. Pika e parë që ne duhet të bëjë këtu është se publikimet Kochina ishin rezultat i hulumtimeve të ndërmarra praktikisht gjatë tërë jetës së saj. Ajo botoi shumë vepra në Sofje Kovalevskaya, duke e parë punën shkencore e SV Kovalevskaya në vitin 1950. Ajo botoi Karl Theodor Wilhelm artikull Weierstrass (Në përvjetor 150-vjeçar) në vitin 1966 dhe, në 1985, ajo publikoi tekst madh Karl Weierstrass, 1815-1897. RL Cooke shqyrtuar këtë libër dhe shkroi:

Kjo biografi është një kontribut i mirëpritur për të kuptuarit tonë të Weierstrass. Autori ka konsultuar një numër të madh të burimeve dhe expounds rezultatet e këtij hulumtimi në gjuhë të qartë, të kuptueshme. Libri përmban një biografi të detajuar të gjithë jetës Weierstrass 'dhe si një ekspozitë të plotë të punës së tij matematikore si është e mundur në një studim nga kjo fushë. ... Brenda kufizimeve të burimeve të botuar këtë libër është biografinë më të mirë të mundshëm të Weierstrass.

Kur e mendon se Kochina ishte 86 vjeç kur ky libër u botua shkëlqyer prej dijetari, mund vetëm mrekulli. Por, sikur kjo arritje nuk ishte mjaft për dikë të moshës së saj, Kochina botuar një biografi të mëdha dy vjet më vonë: Gosta Mittag-Leffler 1846-1927. RL Cooke shqyrtuan gjithashtu këtë libër dhe shkroi:

Ky libër, kushtuar një matematikan nineteenth-shekullit që e ka merituar një biografi të gjatë të mirë të plotë të gjatë, është shumë i mirëpritur të vërtetë. ... Autori ka punuar në [korrespondencën e Mittag-Leffler] (me përjashtim të një pauze 12-vjeçare kur ajo ishte në Novosibirsk) për disa dekada. Rezultat i kësaj, në rast të pranishëm, është një biografi e shkëlqyer e Mittag-Leffler që nuk i lejon kontributet e tij të konsiderueshme si një matematikan që do të lënë në hije nga aktiviteteve të tij të gjera sociale në emër të matematikës. Ka kapitujt e kushtuar për familjen e tij, edukimin e tij, veprimtaria e tij publike, veprimtaria e tij shkencore, marrëdhëniet e tij me Kovalevskaya, dhe më në fund, Mittag-Leffler, njeri.

Në vitin 1988 Kochina botuar një libër 624 faqe në memoare e saj dhe punon. Libri është i përshkruar nga botuesi si vijon:

Pjesë shefi i librit të specializuar shquar sovjetik në mekanikën fluide, mësues i gjeneratave të disa inxhinier mekanik, P akademiku Ya Kochina, është marrë nga e saj "memoare", të cilat janë rishikuar dhe plotësuar që nga edicioni i parë në 1974 . Përveç materialit autobiografike në "memoare", ka portrete të dallueshëm të dijetarëve të pazgjidhura - bashkëkohësit e autorit, dhe një diskutim të ngjarjeve kryesore në jetën e saj shkencore. Autori udhëtuar një marrëveshje të madhe si në vend të saj të lindjes dhe jashtë vendit, e cila është pasqyruar në shënimet e udhëtimit të saj të shkruar shkëlqyeshëm. Libri gjithashtu përmban artikuj kushtuar problemeve të ndryshme të mekanikës aplikuar e fluideve.

Punëve të mëtejshme do të paraqitet nga Kochina. Ajo botoi një biografi e madhe e AA Friedmann në vitin 1989, shkruar në bashkëpunim me AS Monin dhe VI Khlebnikov. Ajo gjithashtu shkroi një biografi e burrit, Nikolai Kochin saj Yevgrafovich që botuesit e përshkruan si vijon:

Ky libër i kushtohet jetës dhe të punës shkencore e dijetarit të shquar rus, Nikolai Yevgrafovich Kochin akademik (1901-1944), i cili ka kontribuar shumë për hydromechanics dhe meteorologjia teorike. Libri gjithashtu jep një llogari të mësuesit e NY Kochin dhe kolegët e tij: VI Smirnov, AA Friedmann, Aleksei Krylov, IM Vinogradov, SA Chaplygin, SL Sobolev, SA Khristianovich, IA Kibel et al. Autori e dinte të gjithë këta burra dhe i ndan me kujtimet e saj e tyre.

Në vitin 1999, kur Kochina ishte 100 vjeç, ajo publikoi disa vetive të një transformim i pjesshëm-lineare shkruar së bashku me NN Kochina. Ne japin kuotën e tyre nga përmbledhje të tyre në këtë letër:

Ne pikë nga shtatë vetitë e një funksion linear i pjesshëm-analitike, shumë prej të cilave janë ruajtur edhe në domenin e variablave të vërtetë. Në këtë dhe raste të tjera, këto prona janë të rëndësishme për aplikimet për problemet e hydromechanics nëntokësore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland