Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hellmuth Kneser

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 April 1898

Dorpat, Russia (now Tartu, Estonia)

23 August 1973

Tübingen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hellmuth Kneser ishte djali i Adolf Kneser. Hellmuth hyri Universitetit të Breslau në vitin 1916 ku babai i tij ishte Profesor i matematikës. Schmidt 's ligjërata në Breslau do të provojë një ndikim të rëndësishëm në zhvillimin e matematik Hellmuth Kneser së. Nga Breslau Kneser shkoi në Göttingen të ndërmarrë kërkime. Studimet e tij e doktoraturës ishin drejtuar nga Hilbert dhe ai dërgoi një disertacion për matematikë e mekanikës kuantike në 1921 Quantentheorie Untersuchungen zur.

Pas dhënies së doktoraturës së tij Kneser mbetur në Göttingen. Atje, pas një viti, ai ishte emëruar në një post mësimdhënie në forcën e punës mbresëlënëse përcaktimin e të gjitha familjet e rregullt e kthesa në sipërfaqe të mbyllura. Studenti i tij i parë ishte Baer dhe, në Göttingen, Kneser mbikëqyrur Baer 's tezën e doktoraturës në klasifikimin e kthesa të sipërfaqeve. Kneser nuk u mbetet kohë të gjatë në Göttingen për të, në 1925, ai arriti të radonit në një karrige në Greifswald.

Kneser kaloi dymbëdhjetë vjet në Greifswald para se ai pranoi të kryesojë në Tübingen në vitin 1937. Ai luajti një rol të rëndësishëm në ndihmën Wilhelm Süss për të gjetur në Institutin e Kërkimeve matematike Oberwolfach në vitin 1944. Kur mbijetesën e Institutit u bë gjithnjë e më e vështirë në vitet e pas Luftës së Dytë Botërore, ai ishte mbështetje Kneser të cilat kanë provuar të rëndësishëm në betejën për të mbajtur këtë pasuri të mrekullueshme për kërkime matematikore. Numrat e madhe e matematikanet si vetveten [EFR] që kanë përfituar nga vizitat në këtë qendër unike konferencë duhet të ketë thënë një të qetë thank ju Süss, Kneser dhe kolegët e tyre. Kur Süss vdiq në vitin 1958 ishte Kneser i cili mori drejtimin shkencor i Institutit Oberwolfach.

Përshkruar fushat e matematikës në të cilat ka punuar Kneser është e vështirë që puna e tij ishte aq e gjerë duke filluar në të gjithë matematikë. Në fakt ai bëri një vendim shumë të caktuar pas përfundimit të disertacionit të tij e doktoraturës që ai do të refuzojnë të specializohen. Si Wielandt shkruan në:

Ai donte të fituar një pasqyrë mbi dhe një opinion mbi të gjitha pjesët e shkencës e tij dhe të jetë në gjendje për të bërë kërkime në çdo fushë. Ai do të ketë afër realizimin e kësaj, në fjalët e tij, dëshirën e theksuara në një masë që kolegët e tij të mbushur me habi, por në kohë të kërcënuar për të shkurajuar studentët e tij.

Pas punën e tij e doktoraturës në teorinë kuantike u kthye drejt topologji dhe teoria e funksioneve analitike në disa indeterminates. Ndërsa në Greifswald ai vërtet arritur qëllimin e tij për të punuar në të gjitha fushat e matematikës. Ai botuar 30 gazeta në kohën kur ai mbajti kryetari atje, botuese kontributet e rëndësishme në çdo fushë të interesit të tanishëm.

Kneser botuar në shuma e shesheve në fusha, në grupe,jo-gjeometri Euklidiane, të Harald Bohr 's funksionet thuajse periodike, për përsëritje e funksioneve analitike, në gjeometria diferenciale e manifolds, në uniformisation lokale dhe vlerat kufitare. Ai arriti në shtyrjen përpara Weierstrass dhe Hadamard 's ide për të hapur zona e shpërndarjes së vlerës së funksioneve meromorphic. Kneser, shkrim e punës së tij në këtë temë të fundit ka thënë:

Unë shpresoj se kjo teori do të provojë frytshëm për funksione të veçanta të përdorura në analizë, kjo duhet të jetë e nevojshme për një teori të re, në veçanti, nëse konsideron se teoria e përgjithshme e funksioneve racionale e një papërcaktuar erdhi nga trajtimin e funksioneve të veçanta , përkatësisht gama dhe funksionet e SIGMA nga Weierstrass dhe funksionin e Zetës Riemann nga Hadamard.

Pas Kneser lëvizur në Tübingen theksi në punën e tij ndryshoi. Edhe pse ai ende e prodhuar dokumente të një rëndësie të madhe, ai tani u bë i interesuar në një sërë temash të tjera të lidhura me mësimin dhe lidhja e matematikës me shkencat e tjera. Ajo nuk ishte vetëm lidhje midis matematikën dhe shkencat fizike që i shtangur atë. Ai tani u bë i interesuar në teorinë matematikore të ekonomisë dhe të sociologjisë. Si bazë matematike e këtyre temave ai ka studiuar aplikimet e teorisë së tyre lojës.

Megjithatë, pavarësisht të tij gjithnjë zgjerimin sërë aktivitetesh të tilla, si organizimin e seminareve dhe kurseve të mësimdhënies mësuesi i shkollës së matematikës, studimin e tij të vazhdueshme për t'iu përgjigjur pyetjeve themelore. Për shembull ai prodhoi një zgjidhje të bukur për të ekuacionit funksional f (f (x)) = e x që ai publikoi në vitin 1950, dhe të kuptuarit e thellë se ai i arritur i pronave të çuditshme të manifolds pa një bazë countable nga lagjet ndërmjet 1958 dhe 1964.

Komentet e Wielandt në mbi ndikimin Kneser dhe personalitet:

Reputacion të lartë, i cili gëzonte Kneser si një matematikan me një horizont jashtëzakonisht të gjerë, të paracaktuar atë për të marrë përsipër detyrat me një zonë të gjerë të ndikimit, pavarësisht nga natyra e tij sa i turpshëm ai nuk evitohen këto përgjegjësi. Për shumë vite ai bëri mirë-informuar gjykimin e tij në dispozicion për publikime matematikore si redaktor: të Zeitschrift Mathematische, Archiv der Mathematik dhe Matheamticae Aequationes.

Ai mori nderon shumë. Ai u zgjodh President i Mathematiker Deutsche-Vereinigung dhe shërbeu në komitetin ekzekutiv të Bashkimit Ndërkombëtar matematike. Puna e tij i përmblodhi në:

Kneser shërbyer shkencës e tij për vite me vizionin e tij, kujdes dhe tactfulness ...

Hellmuth Kneser ishte djali i Adolf Kneser. Martin Kneser, një matematikan, është i biri Hellmuth Kneser së.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland