Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Stanislaw Knapowski

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 May 1931

Poznan, Poland

28 Sept 1967

Florida, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Stanislaw Knapowski 's nënë ishte Zifia Krysiewicz dhe babai i tij ishte Shna Rroku Knapowski i cili, në kohën e lindjes Stanislaw, ishte një avokat në Poznan, por më vonë profesor në Universitetin Poznan. Stanislaw u sollën në Poznan deri Luftës së Dytë Botërore filloi. Hitleri shpalli luftë në Poloni më 31 gusht 1939 dhe sulmin gjerman filloi më 1 shtator. Ushtritë gjermane shpejt mposhti rezistencën polak me Varshavë dorëzuar më 27 shtator dhe të gjithë rezistencën polonisht erdhi në një fund më 6 tetor. Familjes Knapowski ishin tani jeton në një vend të pushtuar.

Forcat pushtuese gjermane dëbuar mijëra njerëz nga polonisht në perëndim të vendit dhe Knapowskis u detyruan të vendosen në krahinë Kielce në jug-lindore Poloni. Katër kampe shfarosje gjermane ishin vendosur në Kielce dhe të rinjtë Stanislaw u rrit deri atje në rrethana shumë të vështira. Pas përfundimit të luftës në vitin 1945 janë bërë përpjekje për të mundësuar personave të zhvendosur të kthehen në shtëpitë e tyre, dhe Knapowskis u kthye në Poznan, ku morën pjesë Stanislaw gjimnaz lokale, excelling në matematikë. Ai përfundoi arsimin e tij të shkollës në 1949 dhe në atë kohë hyri në Universitetin Poznan për të vazhduar studimin e tij të matematikës. Në 1952 shkoi në Knapowski Wroclaw University për të vazhduar studimet e tij. Ai u emërua si asistent në Wroclaw, ndërsa ende një universitare, duke u dhënë shkallën master të tij në 1954.

Knapowski u kthye në Universitetin Mickiewicz Adam në Poznan, ku ai u emërua si asistent. Ai gjithashtu ka punuar nën Wladyslaw Orlicz drejt doktoraturës e tij, por u ndikua shumë nga Turan. Kjo ndodhi në shtator 1956 kur Turan dha një seri leksionesh në një metodë të re analitik në Lublin. Turan shkruan:

[Knapowski] erdhi në Lublin dhe në disa biseda kuptova kuptimin e tij të shpejtë dhe të thellë. Ne foli shumë në aplikimet e mundshme të metodës në teori numër analitik.

Në të vërtetë kjo është pikërisht ajo që Knapowski filloi të punojë në dhe ai mori doktorata e tij në vitin 1957 nga Universiteti Adam Mickiewicz në Poznan për Zastosowanie tij tezën metod Turaná w analitycznej teorii liczb (Aplikacionet e metodave në teori Turan numrin analitik). Pas kësaj Knapowski shkoi jashtë vendit. Vizita e tij e parë ishte në Angli, ku ai kaloi vetëm në një vit pune në Kembrixh. Ai ka punuar nga afër me Mordell dhe mori pjesë në kurse nga Cassels dhe Ingham. Ai vazhdoi turneun e tij kontinental bën vizita të shkurtra në universitetet e tjera britanike dhe pastaj universitetet në Belgjikë, Francë dhe Holandë.

Kthehu në Adam Mickiewicz University në Poznan Knapowski parashtruar tezën e tij habilitation Në formulën e re "qartë" në teori numri i kryeministrit i cili u botua në Acta Arithmetica në vitin 1960. Turan ishte një nga Knapowski të pedagog për habilitation e tij. Dy vjet më vonë polonisht matematike Shoqërisë i dha atij Çmimin Mazurkiewicz tyre. Gjatë vitit akademik 1962-63 ai dha mësim në Universitetin Tulane në New Orleans, SHBA, duke u kthyer në Poloni gjatë vitit 1963. Megjithatë, pak më shumë se një vit më vonë, ai u largua nga Polonia dhe filloi të jepte mësim në një numër të universiteteve në Gjermani dhe Shtetet e Bashkuara. Në mënyrë të veçantë ai dha mësim në Marburg në Gjermani dhe Gainesville dhe Miami në Shtetet e Bashkuara.

Knapowski vdiq kur vetëm 36 vjeç:

Ai me sa duket humbi kontrollin e makinës së tij kur u kthyer nga aeroporti në Miami ...

Megjithë karrierën e shkurtër e tij matematikore, Knapowski botuar 53 gazeta, kryesisht në algjebër dhe teoria e numrave. Tetëmbëdhjetë nga këto dokumente janë shkruar së bashku me Turan. Në Turan shkruan për bashkëpunimin e tyre:

Shumica e kohës lidhjes tonë matematikore ishte me korrespondencë. Edhe pse kjo ishte kryesisht matematikore, stilin e tij dhe madje dorëshkrimit të treguar nga fillimi personalitetit të tij shumë të kulturuar. Kjo përshtypje u konfirmua nga marrëdhëniet personale. Me ndihmën e Akademisë së Shkencave polak ai e ka bërë më shumë vizita në Hungari, ne u takua në vizitat e mia të shkurtër në Poloni ... Por edhe ne u takuan njëri-tjetrin në disa universitete perëndimore; vite veçanërisht të frytshëm ishin vera e 1963 dhe 1964 në Ann Arbor dhe Columbus, Ohio. Bisedimeve të gjata gjatë strolls mbrëmje, temë kryesore e të cilit ishte e matematikës dhe sidomos gjatë e mëtejshëm të punës tonë të përbashkët, ishte intermingled me diskutime në muzikë, literaturë dhe jeta, diskutim i cili fshehur me kujdes serioz prapa shaka dhe përfundoi zakonisht, para se të kthehej në shtëpi, në student-ndërtesë shoqatë me piano, ku ai luajti Chopin dhe Liszt tërheqjen e një audiencë të madhe. Car ngarje ishte një hobi të tij kryesore; kemi bërë ekskursione të mëdha me makinë dhe në përputhje me përvojën time ai ishte një shofer i sigurt (përveç nga një rast të vetëm). Kjo sigurisht nuk ka ndodh mua se kjo do të jetë fatale për të.

Dy fushat e teori numër i cili ka marrë një vëmendje të veçantë nga Knapowski ishin shpërndarjen e primes në k të ndryshme modulo klasat e mbetjeve, si dhe ndryshimet në shenjë mbetur termi në formulën numri kryesor. Para se të treguar kontributin e tij të dytë të këtyre zonave japim disa sfond.

Në dëshmi eksperimentale, pas llogaritjen e gjerë, Lazhandrian ne 1798 dhe i Gausit në 1793 (në bazë të një letre ai ka shkruar 50 vjet më vonë) sugjeroi që për n mëdha dendësia e primes sillet si funksion 1/log (n). Gausit 's vlerësim, integrale logaritmike

li (n) = dt / log (t)

ku është vlerësuar integrale t = n, edhe i përshtatet shpërndarjes. Le π (n) të jetë numri i primes më pak se x dhe le të

(N) = π (n) - Li (n).

Riemann conjectured në vitin 1859 se (n) është gjithmonë negativ, një rezultat disproved nga Littlewood në 1914. Megjithatë, vetëm në vitin 1955 ka dhënë një Skewes sipërme lidhur për vlerën më të vogël e për të cilën n (n) u bë pozitive. Megjithatë, jo më të ulët lidhur ishte i njohur në atë kohë. Ishte Knapowski që shkoi shumë më tej dhe hetuar V (N) numri i herë (n) ndryshimet në shenjë n interval (). Letër e tij të parë në këtë temë mbi ndryshimet shenjë π ndryshim (x) - Li (x) doli në Acta Arithmetica në vitin 1962.

Në mesin e Knapowski gazetat teori të tjera numri i përmendim: Në numrat e kryeministrit në progresion aritmetik (1958), Në funksion Möbius (1958), Kontributet në teorinë e shpërndarjes së numrave kryesor në progressions aritmetik (1961, 1962), Mbi teoremë Linnik lidhur me L jashtëzakonshme-zero (1961), dhe zhvillimet e mëtejshme në teori krahasuese numri kryesor (8 gazeta). Ai gjithashtu shkroi mbi tema të tjera matematike si Për disa kritere për indecomposability e polynomials (1955) dhe Një teoremë nga teori grup i caktuar (1956).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland