Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Wilhelm P A Klingenberg

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Jan 1924

Rostock, Mecklenburg, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Wilhelm Klingenberg 's familja u vendos në Berlin në vitin 1934 dhe ka Klingenberg ndoqi shkollat ku ai mësuar latinisht, greqisht dhe frëngjisht, por ai kishte për të studiuar matematikë të tij. Ai hyri në gjimnazin Joachimsthalsces në 1937 dhe mori diplomën e tij të shkollës në vitin 1941. Ai aplikoi për të hyrë në Universitetin e Berlinit, por kjo nuk u lejohet dhe ai ka për të shërbyer në ushtri. Ai shkruan në:

Kur në fund të luftës, më në fund dha mua lirinë time, unë u ndryshua lloj shkrimi im dhe filloi të kërkoni për një vend për të studiuar. Qyteti shkatërruar dhe sovjetike pushtuan e Berlinit ishte jashtë pyetje, Göttingen dhe Hamburg ishin mbushur, kështu që unë shkova në Kiel University.

Klingenberg marrë një doktoraturë në 1950 me një tezë mbi gjeometrinë diferenciale affine. 1950-1952 ai ishte një ndihmës hulumtuese në Kiel, ku F Bachmann interesuar atë në themelet e gjeometrisë. Në këtë kohë ai zgjidhur një problem equivalences e konfigurimin në një aeroplan që affine Ruth Moufang kishte punuar më. Blaschke këshilluar atë lidhur me udhëtime në Itali dhe ai kaloi kohë në 1952/53 në Universitetin e Romës, ku ai u ndikua fort nga F Severi, E Bompiani dhe Beniamino Segre.

Pas kthimit në Gjermani ai përfundoi tezën e tij habilitation në Hamburg dhe pastaj të marrë një qëndrim të përhershëm në Göttingen pune me Reidemeister. Ai shkroi në:

Unë kam kujtime të dua e viteve tona atje - Reidemeister kishte një mendje të shkëlqyer dhe një gamë të gjerë të interesave, gruaja e tij Elisabeth ishte një fotograf i njohur.

Klingenberg kaloi 1954/55 në Bloomington në Shtetet e Bashkuara vizituar Morse në Princeton gjatë kohës së tij në Bloomington. Interesat e tij ishin larguar nga gjeometria projektive affine dhe diferencial dhe u kthye drejt gjeometri Riemannian. Edhe pse ai mbeti në stafit në Göttingen deri në 1963, Klingenberg shpenzuar 1956/57 dhe 1957/58 në Institutin për Advanced Study at Princeton. Ai gjithashtu kaloi 1962 në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley me ftesë të SS Chern. Klingenberg shkroi në:

Unë kisha takuar atë në Hamburg në vitin 1953 kur ai vizitoi ish-mësues Blaschke e tij, dhe që nga ajo kohë ai kishte ndihmuar në mënyrë aktive karrierën time sa herë që ai kishte një shans për të bërë kështu.

Ndërsa në Berkeley, Klingenberg marrë oferta e karrigeve në Würzburg dhe Mainz - ai zgjodhi Mainz. Tre vjet më vonë, në vitin 1966, ai u ofroi karrige në Cyrih dhe në Bonn. Ai zgjodhi, jo pa ndonjë vështirësi, të pranojë ofertën e Bonit. Megjithatë Bon u rrit me shpejtësi me personel shtesë dhe nxënësit:

... dhe disa nga bukuri intime të një grupi të ngushtë thur duke zbriti ikjen. Jo pa disa dhimbje dhe luftë, unë më në fund pranuan ndryshimin dhe përqendruar aktivitetet e mia në grup mi Gjeometria diferenciale.

Klingenberg punuar gjatë viteve të tij në Bon në geodesics mbyllura. Ai në pension në vitin 1989. Librat e tij kryesore përfshijnë një kurs në gjeometria diferenciale (1978), Leksione të geodesics mbyllura (1978) dhe gjeometria Riemannian (1982). Nga kjo punë të fundit Komentet më të Klingenberg:

Ai ishte libri i parë mbi këtë temë që monografi e LP Eisenhart vitin 1926.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland