Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Thomas Penyngton Kirkman

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

31 March 1806

Bolton (near Manchester), England

4 Feb 1895

Bowdon (near Manchester), England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Thomas Kirkman botuar mbi 60 dokumente të rëndësishme matematikore dhe ato shumë më të vogla. Ai zgjidhur problemin e 'treshe Shtajner në 1846 në mbi një problem në Kombinatorika, 6 vjet përpara se Shtajner propozuar atë. Ai ndërtoi gjithashtu aeroplanët fundme projektive.

Thomas ndoqi shkollën e ciklit të lartë në Bolton, ku ai u mësoi greke dhe latine, por nuk e matematikës. Ai e bëri mirë në shkollë, por edhe pse pedagog e tij dhe vikar pa se ai ishte një potencial shoku Kembrixh, Thomas babai nuk mund të bindet dhe Thomas u detyruan të largohen nga shkolla në moshën 14. Ai ka punuar në zyrën e babait të tij, duke vazhduar studimin e tij greke dhe latine në kohën e tij dhe e zgjeruar njohuritë e tij të gjuhëve duke mësuar edhe frëngjisht dhe gjermanisht.

Pas 9 vitesh pune në zyrë, Thomas doli kundër dëshirat e babait të tij dhe ai hyri në Trinity College Dublin për të studiuar matematika, filozofia, shkenca klasike dhe për BA Në kthimin e tij në Angli në 1835 ai hyri Kisha e Anglisë. Ai kaloi pesë vite si, ndihmës familltar parë në groposin, pastaj në Lymm. Me 1839 ai u bë famullitar në Qarku i Southworth në Lancashire, një post që e mbajti për 52 vjet.

Si një i diplomuar në Universitetin e Dublinit, Kirkman ishte natyrisht i interesuar, kur botoi veprën e tij Hamilton më quaternions. Interes Kirkman në matematikë u rritur me shpejtësi dhe gazeta e tij të parë u prezantua në 1846 kur ai ishte 40 vjeç. Ajo u përgjigj një problem i cili u shfaq në Zonja dhe Zotërinj Ditari i 1845 dhe tregon ekzistencën e "shtatë viteve të sistemeve Shtajner para Shtajner 's artikull i cili pyeti nëse sistemet e tilla kanë ekzistuar. Kjo punë e Kirkman u shfaq në Kembrixh dhe Dublinit matematike Journal. Pas Shtajner ka bërë pyetjen e tij, një zgjidhje është dhënë nga M Reiss në vitin 1859. Kirkman sarkazëm shkruajtur

..... si ka Kembrixh dhe Dublinit matematike Journal Vol II fq 191, shpik kaq shumë për të vjedhur nga një letër më vonë në Crelle 's Journal Vol LVI f. 326 më saktësisht problemin e njëjtë në Kombinatorika?

Pavarësisht prioritet të qartë Kirkman, ne thirrjen e sistemeve të tilla të sistemeve Shtajner sot 'dhe jo' sistemeve Kirkman '.

Në 1848 Kirkman botuar një punë, të përshkruara nga De Morgan si

thur me grep më kurioz kam parë ndonjëherë

në të cilat u përpoq të bëjë Kirkman formula matematikore më i paharrueshëm nga pyetur studenti

... për t'i mësuar ata që të veshin tuaj dhe gjuhën tuaj, secili prej tyre ka një kujtim të vetin, duke thënë se ata përsëri dhe përsëri me një përsëritje këndoj-këngë ...

Libri nuk është popullor por është e drejtë të thuhet se mësimin shkolla e matematikës sot ndonjëherë të ndihmon të ngjashme vendpushimet e kujtesës.

Kirkman atëherë hetoi përgjithësimet e quaternions. Për shembull numrat Cayley dhe përgjithësimet janë diskutuar. Ai gjithashtu në këtë kohë ekzaminuar disa pyetje në gjeometri. Ai shqyrtoi pikat e harmoni e linjave Paskali dhe punën e tij në këtë fushë arriti të jenë pjesë e teksteve standarde të tilla si Salmon 's Conics.

Kirkman është i njohur mirë për Problem Pesëmbëdhjetë Schoolgirls. Ai e publikoi në Zonja dhe Zotërinj Ditari i 1850.

Pesëmbëdhjetë zonjat rinj të një shkolle të ecin krah për krah për tre nga shtatë ditë në suksesion: është e nevojshme për të rregulluar ato të përditshme në mënyrë që asnjë të dy do të ecin krah për krah më shumë se një herë.

Zgjidhja e problemit Pesëmbëdhjetë Schoolgirls nuk është veçanërisht e vështirë. Cayley publikoi një zgjidhje e parë, pastaj Kirkman botuar zgjidhjen e vet, që sigurisht ai e dinte se duke i kërkuar pyetjen. Silvester studioi edhe aspektet e këtij problemi dhe të diskutueshme më vonë me Kirkman se kush e kishte menduar të saj të parë.

Nuk është një problem më të përgjithshëm se kur Schoolgirls n mund të organizohet në n / 3 treshe mbi secilin të (n - 1) / 2 ditë, kështu që nuk ka të dy janë në të njëjtën trefishtë më shumë se një herë. N qartë duhet të jetë në harmoni me 3 modulo 6 të tilla në qoftë se një grup me n elemente ekziston, por ajo nuk ishte deri në një letër në vitin 1971 se ishte provuar se një marrëveshje e tillë është e mundur për çdo n fjalë.

Ndërsa në lidhje me komentet Biggs Pesëmbëdhjetë Schoolgirls Problem,

Është për të ardhur keq se një gjë e vogël duhet të errësojnë kontribut shumë më të rëndësishme të cilat autori i saj ishte që të bëjë matematikë. Megjithatë është përkujtimore e tij më të qëndrueshme.

Nga 1853 Kirkman filloi një pjesë të madhe të punës për numërimin e polyhedra, shumë gazeta të mëdha botuese në Shoqërisë Mbretërore. Kirkman u bë anëtar i Shoqërisë Mbretërore në 1857, kryesisht për këtë punë në polyhedra e cila kishte qenë i komunikohet Shoqëria Mbretërore nga Cayley.

Të shohim se Académie des Shkencave te Parisit u dhënien e një çmim për studimin e 'teorisë grup' në 1860, Kirkman vendosur për të hyrë. Kjo do të thotë se ai kishte vetëm dy vjet për të bërë një ekspert në teori grup. Në të vërtetë ai arritur këtë dhe paraqiti një biografi të cilësisë të lartë. Tre Kujtimet janë dorëzuar, dy të tjerë nga Emile Mathieu dhe Jordani. Tre aplikime janë vlerësuar, por jo çmimin e dhënë.

Kirkman vazhdoi të punojë në teorinë e grupit, letër e tij të fundit në subjekt duke Teoria e plotë e grupeve (1863). Letër, e cila është një abstrakt të Grand Prize biografi të tij, i jep një metodë gjithkund rekursive për hartimin e listave të grupeve kalimtare dhe një listë të plotë të grupeve kalimtare prej 10 shkallë është dhënë.

Kirkman gjithashtu planifikuar të hyjnë për Grand Prix e Académie des Sciences e 1861 në temën e polyhedra. Megjithatë edhe pse shumë nga kjo punë ka përfunduar, ai ndryshoi mendjen e tij pas zhgënjimin e tij në konkurs 1860. Ai paraqiti një punë të gjatë 21 seksione mbi polyhedra të Shoqërisë Mbretërore në 1862. Ata vendosën që të publikojë vetëm 2 pjesët e para që të marrë mbi vete 40 faqet e Procedimeve. Zhgënjyer Përsëri, Kirkman fajësoi Cayley dhe shkroi për të sugjeruar se John Herschel Cayley të kërkuar për të parandaluar publikimin, sepse ai kishte një letër e tij mbi polyhedra.

Kirkman vazhdoi të punojë në pyetje kombinator. Pastaj në 1884, në moshën 78 vjeç, ai botoi gazeta e tij të parë në nyje. Kjo u pasua nga një seri të dokumenteve. Në punën e përbashkët me Tait ata prodhuan tavolina e nyjet me 8, 9 dhe 10 kalimet.

Kirkman vazhdoi të studiuar matematikë e tij deri në vitin e 89-të të kihet duke dërguar pyetje dhe zgjidhje për Times Arsimore deri në disa muaj para vdekjes së tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland