Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Frank Charles Kingman

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Aug 1939

Beckenham, Kent, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gjyshi s John Kingman 'babai ishte një minator qymyrguri në Somerset. Ai ishte vendosur që bijtë e tij do të kishte një arsimim të mirë dhe nuk duhet të bëhen minatorëve aq i ati Gjonit, Frank ET Kingman ishte në gjendje për të studiuar në Universitetin e Bristol, ku ai ishte dhënë Ph.D. e tij Ai u zhvendos në Londër për marrjen e një posti shkencore me qeverinë dhe atje u martua me nënën e Gjonit Maud Harley Elsie i cili erdhi nga një familje në Londër. Ata kishin dy fëmijë, dhe Gjoni dhe vëllai i tij u sollën deri në periferi të Londrës.

Gjoni ishte arsimuar në Kolegjin e Krishtit, Finchley në Londër, ku ai fitoi një bursë për të Kembrixhit. Nga ditët e tij të shkollës ai tha:

Unë kisha disa mësues shumë të mirë në shkollë, dhe ka marrë një shumë inkurajim në ambicien time për të studiuar matematikë.

Ai pastaj hyri në Kolegjin Pembroke Kembrixh në vitin 1956 nga ku ai u dha një MA Ishte gjatë vitit të tij të dytë të studimit që u bashkua Majkëll Atiyah Pembroke College dhe kishte një efekt të menjëhershëm të dobishme në studimet e Kingman's:

[Atiyah] mbikëqyrur matematikë tim të pastër: një arsim në vetvete. Kur i tha atij të interesit tim në probabiliteti dhe statistika, ai organizohet për mua që të mësohen nga Dennis Lindley, ndoshta mësues më të mirë subjekt për një brez. Ka pasur edhe një numër mjaft i lektorëve tmerrshme në Kembrixh në atë kohë, i cili kishte më të mirë të mbetet i panjohur.

Kingman qëllim që të ndërmarrë kërkime me Lindley por ai u largua Kembrixh për Mançester. Kingman debatuan nëse do të ndjekin Lindley të Manchester por vendosi të ndjekë këshillat Lindley dhe shkoni në Oksford për të ndërmarrë kërkime nën David Kendall. Kjo bëri, por pas Kingman kishte kaluar një vit në Oxford, David Kendall lëvizur në Kembrixh ku ai u emërua profesor i Statistikës matematike. Në këtë fazë Kingman u kthye në Kembrixh, por kurrë nuk mbaruar Ph.D. e tij Ai e bëri, megjithatë, të vazhdojë bashkëpunimin me Davidin Kendall gjatë viteve të ardhshme që ai kaloi në Kembrixh.

Në vitin 1961 Kingman u bë një anëtar i Pembroke College, duke qenë një Prizeman Smith në vitin 1962. Gjithashtu në 1962 Kingman u emërua si asistent pedagog në matematikë. Ai ishte një profesor vizitor në Universitetin e Western Australia në vitin 1963, pastaj ai u kthye në Kembrixh ku ai u gradua pedagog i matematikës në vitin 1964. Ishte në këtë vit që ai u martua me Valerie Cromwell i cili ishte një historian.

Në vitin 1965 Kingman lëvizur nga Kembrixh, kur ai u emërua si lexuesit në matematikë dhe statistikat në Universitetin e Sussex-it. Sussex ishte një universitet shumë i ri kur u emërua Kingman atje që kishte qenë themeluar vetëm pak vite më parë. Ai tha:

Sussex në 1.960 s ishte një vend shumë emocionuese, gjallë me ide dhe mundësi. Gruaja ime po mësonte historinë atje, dhe kemi bërë shumë miq nëpër gjithë diapazonin e subjekteve.

Pas vetëm një viti në Sussex, Kingman u gradua në një karrige të matematikës dhe statistika në vitin 1966. Dy libra të rëndësishme nga Kingman u botuan në atë vit, pra Hyrje në Masa dhe probabilitetit (me shkrim së bashku me SJ Taylor) dhe Algjebra e rradhëve. Puna e tij në radhët e gjata, veçanërisht duke përfshirë kërkesat për rrjedhën e trafikut, kanë bërë një zonë të përcaktuara për kërkime operacionale . Aplikimit të radhët e gjata të trafikut ka qenë në mes punën e tij të hershme me radhë server të vetëm në trafik të rëndë duke u botuar në vitin 1961 dheradhët e gjata në trafik i rënduar në vitin e ardhshëm. Newell, rishikimin e këtij dokumenti të fundit këtu, e kuptuan rëndësinë e saj në kohë:

Queueing teori, e cila ka duruar një periudhë të gjatë në të cilën njerëzit trajtohen një shembull pas një tjetër, më në fund thyen nga burgosje e tij për arritjet e pavarur, kohën e shërbimit, etj letër pranishëm përfaqëson një hap të rëndësishëm në këtë drejtim.

Kingman Në 1967 u bë anëtar i Institutit të Statistikave Ndërkombëtare. Ishte rreth kësaj kohe se ai ishte duke studiuar teori subadditive ergodic të cilat në shumë mënyra doli të jetë më me ndikim i të gjitha arritjet e tij matematikore. Fillimet e subjektit 1965 ishte një letër nga JM Hammersley dhe DAGJ Uellsit, në të cilën ata e bënë conjectured teorema subadditive ergodic. Kingman sukses të provuar teoremen: ai botoi teorine ergodic e proceseve subadditive stochasticJournal of Shoqërisë Mbretërore Statistikore në vitin 1968 dhe një teoremë ergodicBuletinin e Shoqërisë matematike në Londër në vitin e ardhshëm. Kingman dha një përshkrim të bukur të zhvillimit të subjektit në vitin 1973 gazeta Subadditive ergodic teorinë e tij të botuar në analet e probabilitetit.

Kingman u emërua si profesor i matematikës në Universitetin e Oksfordit në vitin 1969 dhe ai e mbajti këtë post deri më 1985. Ai shpjegoi se pse ai u emërua në matematikë në vend se statistikat:

Statistikat në Oksford në vitin 1969 ishte hapur një rrëmujë. Nuk kishte asnjë profesor i statistikave, kryetari i vetëm që është hequr disa vite më parë. ... Unë u emërua profesor i matematikës për të ngritur profilin e teorisë së probabilitetit (por jo statistika) në Fakultetin e matematikës.

Dy vjet pas emërimit të tij, në vitin 1971, kontributet e tij të jashtëzakonshme për të statistika matematike janë të njohura kur ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Ky ishte viti në të cilin ai publikoi një dokument shumë i rëndësishëm Markov tranzicion probabilities V e cila i dha karakterizim të plotë për probabilities tranzicion diagonale e një kohë standarde të vazhdueshme-zinxhir Markov në një
hapësirë countable shtetit. Kjo letër i dha, në një kuptim, një zgjidhje të plotë për një problem që Kingman kishte studiuar prej letre Markov probabilities e tij të tranzicionit. I botuar në vitin 1967. Në mes të kësaj letre të parë dhe zgjidhje të plotë në 1971, Kingman kishte publikuar disa kontribute të mëtejshme deri në ndërtimin përfundimtar rezultat elegante: tranzicion probabilities Markov. II. Plotësisht funksionet monotonic (1967), në tranzicion probabilities Markov. III. Shtetit hapësira Përgjithshëm (1968), dhe tranzicioni probabilities Markov. IV. Shpërndarjet kohë përsëritjen (1968). Kjo punë ishte pjesë e teorinë e fenomeneve rigjeneruese dhe, përveç një numri artikujsh të tjera, Kingman botuar tekstin e tij klasik fenomene rigjeneruese në vitin 1972.

Ndërsa në Oksford ai u bë një shoku të kolegjit St Anne's, duke mbajtur këtë pozicion nga 1978 deri 1985. Gjatë kohës së tij në Oksford, Kingman mbajtur disa takime duke vizituar, në veçanti në Universitetin e Australisë Perëndimore në vitin 1974 dhe Australian National University në vitin 1978. Ai ka mbajtur një numër i pozitave të rëndësishme kombëtare gjatë kësaj kohe, si kryetar i Bordit të Shkencës së Këshillit të Kërkimeve Shkencore 1979-1981 dhe më pas kryetar i Shkencave Inxhinierike dhe Këshilli i Kërkimit nga 1981 deri 1985.

Kingman Në vitin 1985 u emërua si zëvendës-kancelari i Universitetit të Bristol. Edhe pse ai ishte në këtë fazë në një pozicion që nuk i kërkoi atij që të ruajë interesat e tij në statistika matematike, Kingman sigurisht nuk heqë dorë nga interesat e tij matematikore. Ai ishte kryetar i Shoqërisë Mbretërore Statistikore 1987-1989 dhe president i Shoqërisë matematike Londër nga 1990 në 1992. Ai vazhdoi pozitën e tij si zëvendës-president i Institutit të Statisticians që ai kishte mbajtur nga viti 1976 dhe ai vazhdoi në këtë rol deri 1992. Në vitin 2001 u largua Kingman Bristol për t'u bërë drejtor i Institutit për Shkencat Isak Njutonit Matematikë.

Përveç këtyre aktiviteteve matematikore, ai ndërmori disa ato pak matematike. Ai ishte anëtar i bordit të Këshillit Britanik në mes 1986 dhe 1991 dhe kryetar i Komitetit të Hetimit në Mësimi i Gjuhës Angleze në 1987-88. Ai gjithashtu ka mbajtur një numër të drejtorësi të tilla si IBM Mbretëria e Bashkuar (1985-95) dhe Beecham Group (1986-89). Ai ishte lidhur me Grupi Teknologjisë britanik, që shërbejnë në Këshillin e nga 1984 deri 1992 kur ai u bë një drejtori.

Ne kemi komentuar më sipër në disa fusha të studimeve Kingman si ishim duke e përshkruar ngjarjet në jetën e tij. Le shumën deri kontributet e tij matematikore të cilat ishin pothuajse të gjitha në fushën e statistikave matematikore, më saktësisht stochastic analiza, proceset e rastit, fenomene rigjeneruese dhe gjenetikë matematikore. Ai shkroi mbi teorine e proceseve Markov dhe botoi një seri artikujsh të rëndësishme të tranzicionit probabilities Markov që kemi dhënë detajet e mësipërme. Midis një numër i madh subjektesh të tjera për të cilat ai ka dhënë një kontribut të madh u Teorema ergodic, shëtitjet rastit dhe teori të tëra radhësh, në veçanti queuing aplikuar teorinë e problemeve të dyndjes së trafikut. Ai gjithashtu shkroi për një numër temash interesante të tilla si çfarë ndodh në një pjesë të string kur hidhet.

Në 1979 Kingman dha një seri leksionesh në Iowa State University mbi kontributet e matematikës në studimin e evolucionit gjenetik. Kjo ishte një fushë në të cilën Kingman kishte bërë kontribute të rëndësishme veten e tij dhe këto janë të detajuara në leksion shënimet publikohen si Matematika e Gjenetike Shumëllojshmëria në vitin e ardhshëm. Kingman diskutuan modele determinist dhe modele stochastic lidhje me evolucionin gjenetik.

Në vitin 1993 botoi Kingman Poisson proceset e cila siguron një trajtim sistematik të subjektit. Një recensues shkruan se libri:

... përmbush pritjet e mund të ketë, kur një autor i famshëm i madh shkruan një libër mbi një temë klasike. Ai jep fakte bazë në një mënyrë të qartë dhe të qartë. Është treguar se sa teori mund të aplikohet për problemet interesante të astronomisë, etj queuing trafikut, dhe këto shembuj janë studiuar shumë tërësisht dhe thellësisht, duke i dhënë edhe njohuri të reja të specializuara.

Kingman ka pranuar nderon shumë për punën e tij në matematikë dhe statistikat përveç atyre, të tilla si zgjedhjet si shokët e Shoqërisë Mbretërore, të përmendura më lart. Ai u dha Çmimin e Berwick Junior Shoqërisë matematike në Londër në vitin 1967, medalje Guy në Silver nga Shoqëria Statistikore Mbretërore në vitin 1981 dhe Medaljen Mbretërore të Shoqërisë Mbretërore në vitin 1983. Ai ka qenë dhënë nderimet nga universitetet e Sussex-it (1983), Southampton (1985), Angli (1989), në perëndim të Anglisë dhe Hannover (1991), Universiteti i Mbretëreshës së, Ontario (1999). Kingman u knighted në vitin 1985.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland