Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Aleksandr Yakovlevich Khinchin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 July 1894

Kondrovo, Kaluzhskaya guberniya, Russia

18 Nov 1959

Moscow, USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Aleksandr Yakovlevich Khinchin 's ati ishte një inxhinier. Khinchin ndoqi shkollën teknike të larta në Moskë, ku ai u bë i hipnotizuar nga matematika. Megjithatë nuk ishte me siguri matematike interesin e tij vetëm kur ai ishte në shkollën e mesme, sepse ai edhe kishte një dashuri të pasionuar të poezisë dhe të teatrit. Ai përfundoi arsimin e mesëm në 1911 dhe hyri Fakulteti i Fizikë dhe Matematikë në Universitetin e Moskës në atë vit.

Në universitet në Moskë Khinchin punuar me Luzin dhe të tjerët. Ai ishte një student të shquar veçanërisht i interesuar në teorinë metrikes të funksioneve dhe para se ai u diplomua në vitin 1916 ai kishte shkruar letër tashmë e tij të parë në një generalisation e Denjoy integrale. Ky dokument i parë filloi një seri të botimeve nga Khinchin mbi pronat e funksioneve të cilat janë mbajtur pas fshirjes një sërë zero densitet në një pikë të dhënë. Ai përmbledhur kontributin e tij në këtë zonë me strukturë letër Recherches sur la des fonctions mesurablesMathematica Fundamanta në vitin 1927.

Pas diplomimit në vitin 1916, Khinchin mbetur në Universitetin e Moskës ndërmarrje kërkimore për disertacionin e tij që do të lejojë atë të bëhet një mësues universitet. Pas disa vitesh ai filloi mësimi në një numër të kolegjeve të ndryshme si në Moskë dhe Ivanovo. Qyteti i Ivanovo, në lindje të Moskës, ishte një qendër për industrinë e tekstilit dhe ajo luan një pjesë e habitshme të rëndësishëm në zhvillimin e matematikës e Rusisë me disa prej figurave kryesore të mësimdhënies në qytet.

Rreth 1922 Khinchin mori interesat e re matematike kur ai filloi të studiuar teorinë e numrave dhe teoria e probabilitetit. Në vitin e ardhshëm ai forcohet rezultatet e çartur dhe Littlewood me futjen e tij të botuar në iterated logaritëm Mathematische Zeitschrift. Me këto ide ai gjithashtu forcuar ligjin e një numri të madh për shkak të Borel.

Në 1927 Khinchin u emërua si profesor në Universitetin e Moskës, në të njëjtin vit, ai publikoi ligjet themelore e teorisë së probabilitetit. Midis 1932 dhe 1934 ka hedhur themelet për teorinë e proceseve stacionare rastit kulmuan në një gazetë kryesore në Mathematische Annalen në 1934. Khinchin majtë Moskë në 1935 për të shpenzuar dy vjet në Universitetin Saratov, por u kthye në Moskë, në Universitetin e 1937 për të vazhduar rolin e tij të ndërtimit të shkollës e teorisë së probabilitetit ekziston në partneritet me Kolmogorov dhe të tjerët, duke përfshirë në mënyrë të veçantë të studentëve të tyre Gnedenko. Nga 1940 veprën e tij ndryshuar për herë te drejtim përsëri dhe këtë herë ai u bë i interesuar në teorinë e mekanikës statistikore. Në vitet e fundit të jetës së tij interesat e tij u kthye në zhvillimin e Shannon 's ide në teorinë e informacionit.

Ne do të shikojmë disa nga publikimet kryesore Khinchin dhe në këtë mënyrë ndjehen për të marrë një numër i madh i kontributeve të rëndësishme që ai bëri në një varg të mrekullueshëm të madhe të temave. Disa prej këtyre botimeve kemi përmendur tashmë në përshkrim të shkurtër të karrierës së tij që kemi dhënë më sipër.

Khinchin e parë të botuar librin e fraksionet e vazhdueshme në 1936 me një botim të dytë të botuar në vitin 1949. Libri përbëhet nga tre kapituj, dy të parët të cilat paraqesin teoria klasike e fraksionet e vazhdueshme. Kapitulli i tretë, më të gjatë dhe më të rëndësishme, përmban një llogari të kontributeve të tij Khinchin në temën e teorisë në vargje të përafërta Diophantine. Një tjetër kontribut nga Khinchin në teori numër është libër Tre perlat e shkurtër e teorisë numër i cili u botua në një përkthim anglisht në vitin 1952.

Libri Tetë leksione në analizat matematikore nga Khinchin vrapoi për edicionet e ndryshme. Ajo u botua ne vitin 1943 dhe tetë leksionet ajo përmban janë: Continuum, Kufijtë; Funksionet; Seria; Derivative; Integrale, zgjerimet Seria e funksioneve dhe ekuacione diferenciale. Libri është krijuar për t'u përdorur për të plotësuar një kurs standart në gur dhe i jep një trajtim të kujdesshëm e disa nga nocionet themelore e analizës matematike. Ivanov, shqyrtimit edicionin e katërt, ka shkruajtur:

Prezantimi është i butë, elegante dhe interesante dhe e bën leximin shumë të kënaqshme ...

Khinchin botuar matematike Parimet e Mekanikë statistikore në vitin 1943. Ai tregoi se si të bëjnë mekanikën klasike statistikore në një subjekt matematikisht rigoroz, duke zhvilluar një paraqitje konsistente e teme. Në 1951 ai zgjeruar punën e këtij libri 1943, kur ai botoi bazat matematike të statistika kuantike. Ky botim i ri në temë doli në një përkthim në gjermanisht në 1956 dhe pastaj në një përkthim anglisht në vitin 1960. Libri është shkruar në mënyrë të tillë që të jenë të dobishme si për Matematikanë i cili dëshironte të bëhej më mirë i njohur me disa aplikimeve të analizave të fizikës, si dhe të fizikanëve që dëshironin të kuptuar më shumë në lidhje me bazat e tyre matematikore per subjekt. Temat e mbuluara të përfshira: Teorema lokale kufizojnë për shuma e variablave të rastit të shpërndara njëlloj, bazat e mekanikës kuantike; parimet e përgjithshme e statistikave kuantike, themelet e statistikat e fotoneve; entropisë dhe ligji i dytë i termodinamikës. Libri eshte vleresuar si të barabartë në cilësi të von Neumann 's kryevepër bazat matematike te mekanikes kuantike.

Libri Khinchin e matematike Parimet e Informacionit Teoria, përkthyer në anglisht nga origjinale ruse në vitin 1957, është e rëndësishme. Ai përbëhet nga përkthime anglisht e dy artikuj: Koncepti entropi në teori probabiliteti dhe Në Teorema themelore e teorisë së informacionit të cilat janë të dyja botuar më parë në rusisht. E dytë të këtyre neneve ofron një sqimë të Shannon 's konceptet e kapacitetit të një kanali të zhurmshme dhe entropia e një burimi. Khinchin përgjithësuar disa nga Shannon 's rezultatet në këtë libër që është shkruar në një stil fillore ende i jep një përshkrim të plotë me të dhënat e plotë të të gjitha rezultatet.

Në Gnedenko, i cili ishte një student i Khinchin, listat 151 botime nga Khinchin në teorinë matematikore e probabilitetit (lista është dhënë përsëri në).

Në mesin e nderon shumë që Khinchin pranuar për punën e tij ishte e zgjedhjeve në BRSS Akademia e Shkencave në 1939 dhe dhënien e një shteti çmimin për arritjet shkencore në vitin e ardhshëm.

Vere-Jones shkruan:

Khinchin ishte një figurë e mahnitshme ..., jo më pak për shkak të enthusiasms e tij e hershme për poezi dhe duke vepruar, dhe lidhjet e tij me figura te tilla te revolucionit si poet Mayakovsky dhe anëtarët e Arteve Teatrit të Moskës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland