Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Johannes Kepler

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 Dec 1571

Weil der Stadt, Württemberg, Holy Roman Empire (now Germany)

15 Nov 1630

Regensburg (now in Germany)

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Johannes Kepler kujtua tani është kryesisht për zbulimin e tre ligjet e levizjes planetare që mbajnë emrin e tij të botuar në vitin 1609 dhe 1619). Ai gjithashtu bëri punë të rëndësishme në optikë (1604, 1611), zbuluan dy polyhedra rregullt të reja (1619), i dha trajtimit të parë matematikore të paketimit të afërt të sferave të barabartë (që çon në një shpjegim të formës së qelizat e një huall mjalti, 1611) , dha provën e parë se si logarithms punuar (1624), dhe përpiloi një metodë për të gjetur vëllime të solids e revolucionit që (me mend pas kuvendit!) mund të shihen si kontribues në zhvillimin e gur (1615, 1616). Për më tepër, ai llogaritet tabelave astronomike më saktë deri tani të njohur, saktësinë e të cilit vazhdoi bëri shumë për të vendosur vërtetësinë e astronomisë heliocentrik (Rudolphine tabelat, Ulm, 1627).

Një sasi e madhe e korrespondencës Keplerit mbijeton. Shumë nga letrat e tij janë pothuajse ekuivalente e një letre shkencore (atje ishin si ende nuk revista shkencore), dhe korrespondentëve duket se i ka mbajtur ato, sepse ata ishin interesante. Si pasojë, ne e dimë shumë më tepër për jetën e Keplerit, dhe në të vërtetë në lidhje me karakterin e tij. Kjo është pjesërisht për shkak të kësaj që Kepler ka pasur diçka të një karrierë si më shumë ose më pak imagjinar karakter (shih shënimin historiographic).

Childhood

Kepler ishte lindur në qytetin e vogël të Weil der Stadt në Suabia dhe shkoi në
ELTING afër me prindërit e tij në 1576. Babai i tij ishte një ushtar mercenar dhe nënën e tij bijën e një hanxhi. Johannes ishte fëmija i tyre i parë. Babai i tij u largua në shtëpi për herë të fundit kur Johannes ishte pesë, dhe besohet se kanë vdekur në luftë në Holandë. Si një fëmijë, Keplerit jetonte me nënën e tij në hotel gjyshi i tij. Ai na tregon se ai i përdorur për të ndihmuar duke i shërbyer në han. Një imagjinon konsumatorët janë ndonjëherë i mahnitur nga kompetenca e pazakontë fëmijës në aritmetikë.

Edukimit të hershëm Kepler ishte në një shkollë lokale dhe pastaj në një seminar të afërt, nga të cilat, duke synuar të paracaktuar, ai vazhdoi të regjistrohen në Universitetin e Tübingen, pastaj (si tani) një bastion of Orthodoxy Lutheran.

Opinionet Keplerit

Gjatë gjithë jetës së tij, Kepler ishte një njeri thellësisht fetar. Të gjitha shkrimet e tij të përmbajnë referenca të shumta të Perëndisë, dhe ai pa punën e tij si një përmbushje të detyrës së tij të krishterë për të kuptuar veprat e Perëndisë. Njeriu që, si i Keplerit besuan, e bëri në imazhin e Perëndisë, ishte në gjendje të kuptuar qartë universit që Ai kishte krijuar. Për më tepër, Kepler ishte i bindur se Zoti e kishte bërë Universit sipas një plani matematikore (besimit të gjendet në veprat e Platonit dhe lidhur me Pitagorës). Që kur u pranua përgjithësisht në atë kohë se matematika dhënë një metodë të sigurt të mbërritjes në të vërtetat për botën nocionet s (Euklidi përbashkët dhe postulates që konsiderohet si fakt i vërtetë), ne kemi këtu një strategji për kuptimin e universit. Që prej disa autorë kanë dhënë Kepler një emër për mungesë arsyeje, ai vlen të përmendet se kjo teori i njohurisë më tepër shpresë të vërtetë është shumë larg nga mistik për bindjen se gjërat mund të kuptohet vetëm në një mënyrë të papërcaktuar që mbështetet mbi njohuritë që nuk janë subjekt për arsye. Kepler ka të vërtetë në mënyrë të përsëritur falënderoj Perëndinë për dhënien e njohurive të tij, por janë paraqitur si njohuri racionale.

Arsim Universiteti

Në këtë kohë, ishte e zakonshme për të gjithë studentët në një universitet për të ndjekur kurse mbi "matematikë". Në parim kjo përfshinte katër shkencat matematikore: aritmetikë, gjeometri, astronomi dhe muzikë. Duket, megjithatë, se ajo që u mësoi varet universitetit të veçantë. Në Tübingen Kepler ishte mësuar astronomi nga një astronomët kryesor të ditës, Michael Maestlin (1550-1631). The astronomi e kurrikulit të ishte, sigurisht, astronomi gjeocentrik, që është versioni i tanishëm i sistemit të Ptolemeut, në të cilin të gjitha shtatë planetë - Hëna, Merkuri, Venus, e diela, Mars, Jupiteri dhe Saturni - lëvizur gjatë gjithë tokës, pozicionet e tyre kundër yjet fikse duke u llogaritur nga kombinuar mocionet rrethore. Ky sistem ishte më shumë ose më pak në përputhje me aktuale (aristoteliane) nocionet e fizikes, edhe pse ka pasur disa vështirësi, të tilla si mund të konsiderojnë nëse një uniformë si ',' (dhe për këtë arsye të pranueshme, si duket i përjetshëm) një lëvizje qarkore që nuk ishte e njëtrajtshme rreth saj qendrën e vet, por për një tjetër pikë (e quajtur equant një ''). Megjithatë, duket se në gjithë astronomët (që e panë veten si 'Matematikanë') janë përmbajtje për të kryer në llogaritjen e qëndrimet e planeteve dhe të lënë atë të filozofëve e natyrshme të shqetësuar rreth asaj modeleve matematikore korrespondonin me mekanizmat e fizike. Kepler nuk e ka marrë këtë qëndrim. Punë e hershme e tij të botuar (1596) propozon për të marrë në konsideratë shtigjet aktuale të planeteve, nuk qarqet përdoren për ndërtimin e tyre.

Në Tübingen, Kepler studiuar jo vetëm matematikë, por edhe grek dhe Hebrew (si e nevojshme për të lexuar shkrimet e shenjta në gjuhën e tyre origjinale). Mësimi ishte në gjuhën latine. Në fund të vitit të parë i Keplerit e tij got 'A për çdo gjë me përjashtim të matematikës. Ndoshta Maestlin ishte duke u përpjekur për të treguar, ai mund të bëjë më mirë, sepse Kepler ishte në një fakt të nxënësve të zgjedhur për të cilin ai zgjodhi për të mësuar astronomi më të përparuara duke futur ata në sistem të ri, heliocentrik cosmological e Koperniku. Ai ishte nga Maestlin se Keplerit mësuar se parathënie të revolucionet, matematikës duke shpjeguar se kjo ishte 'vetëm', nuk ishte nga Koperniku. Kepler duket se ka pranuar pothuajse menjëherë se sistemi Kopernikan ishte fizikisht e vërtetë, arsyet e tij për pranimin e do të diskutohet në lidhje me modelin e tij të parë cosmological (shih më poshtë).

Duket se edhe në ditët e Keplerit studenti ka të dhëna se bindjet e tij fetare nuk ishin tërësisht në përputhje me Lutheranism ortodoks aktuale në Tübingen dhe formuluar në 'Augsburg pohimi' (Confessio Augustana). Problemet Kepler me këtë ortodoksi protestante të bënte me lidhje supozuar midis çështje dhe 'fryma' (një entitet jo-materiale) në doktrinën e Eukaristisë. Kjo lidhje me astronomi Keplerit në atë masë që ai me sa duket gjeti disi vështirësi të ngjashme intelektuale në shpjegimin se si 'forca' nga Dielli mund të ndikojë në planetet. Në shkrimet e tij, Keplerit është dhënë opinionet e tij për të vendosur mbi vijë - i cili është shumë i përshtatshëm për historianët. Në jetën reale, duket e mundshme që një tendencë të ngjashme për të hapur drejtuar autoriteteve në Tübingen të argëtojë edhe-themeluar dyshime rreth ortodoksise se tij fetare. Këto mund të shpjegojë pse Maestlin bindi Keplerit të braktisë planet për të koordinimit dhe në vend të një matematikë post mësimdhënie në Grac. Intolerancën fetare mprehur në vitet e ardhshme. Kepler ishte excommunicated në vitin 1612. Kjo shkaktoi atij shumë dhimbje, por pavarësisht e tij (deri atëherë) në këmbë relativisht të larta shoqërore, si Imperial Matematikan, ai nuk pati sukses në marrjen e ndalimit të hiqet.

Modeli i parë Keplerit cosmological (1596)

Në vend të shtatë planeteve në astronomi standard sistemin gjeocentrik Kopernikan kishte vetëm gjashtë, The Moon ka bërë një trup i llojit të panjohur më parë në astronomi, e cila i Keplerit u vonë për të thirrur një satelit ',' (një emër i shpikur në vitin 1610 për të përshkruar hënave se kishte zbuluar Galileo u orbital Jupiteri, fjalë për fjalë do të thotë "shoqërues"). Pse gjashtë planetet?

Për më tepër, në astronomi gjeocentrik nuk kishte asnjë mënyrë për të përdorur vëzhgime për të gjetur madhësive të afërm të orbs planetare, ata ishin thjesht supozohet të jetë në kontakt. Kjo duket për të kërkuar asnjë shpjegim, që është i pajisur mirë me besimin e filozofëve natyrore 'që i gjithë sistemi ishte kthyer nga të lëvizjes së sferës outermost, një (ose ndoshta dy) përtej sferës së fiksuar' yjet (ato model i të cilit bëri yje), përtej sferës së Saturni. Në sistemin Kopernikan, fakti se komponenti vjetor të çdo lëvizje planetare ishte një pasqyrim i levizjes vjetore të Tokës i lejuar për të përdorur vërejtjet për llogaritjen e madhësisë së planetit në çdo rrugë, dhe ajo doli se ka qenë hapësira e madhe në mes të planeteve. Pse këto hapësira të veçantë?

Kepler përgjigje për këto pyetje, të përshkruar në Misterin e tij e Cosmos (cosmographicum Mysterium, Tübingen, 1596), duket i çuditshëm për të lexuesit të shekullit njëzet-(shih figurën në të djathtë). Ai sugjeroi nëse sferës ishin tërhequr prekur brenda rrugën Saturni dhe një fuqi e tretë ishin gdhendur në sferën, atëherë sferën gdhendur në atë kubike do të jetë sferë në rrugën e circumscribing Jupiterit. Pastaj në qoftë se një katërkëndësh të rregullt ishin përpiluar në sferën e shkruajnë rrugën e Jupiterit, të insphere e katërkëndësh do të jetë sferë circumscribing rrugën e Marsit, dhe kështu nga brenda, duke e venë dodecahedron rregullt në mes Marsi dhe Toka, të icosahedron rregullt në mes Tokës dhe Venus, dhe octahedron rregullt në mes Venus dhe Merkuri. Kjo shpjegon numrin e planeteve të përkryer: ka vetëm pesë konveks solids rregullt (siç është dëshmuar në Euklidi 's Elements, Libri 13). Ajo gjithashtu jep një përshtatje bindës me permasat e rrugëve të konkludohet nga Koperniku, gabimi më i madh që më pak se 10% (e cila është e spektakolare e mirë për një model cosmological edhe tani). Kepler nuk shprehet përsa i përket përqindjes gabime, dhe ai është në fakt e parë modelin cosmological matematikore, por është e lehtë për të parë pse ai besonte se provat vëzhgimor mbështetur teorinë e tij.

Kepler pa teorinë e tij cosmological si siguruar prova për teorinë Kopernikan. Para paraqitjes Teoria e tij ai dha argumente që të vendosë besueshmëri e teorisë Kopernikan vetë. Kepler pohon se avantazhet e tij mbi teori gjeocentrik janë në pushtet më të madh të saj shpjegues. Për shembull, teoria Kopernikan mund të shpjegojë pse Mercury Venus dhe nuk janë parë shumë larg nga Dielli (ata qëndrojnë në mes Tokës dhe Diellit) ndërsa në teori gjeocentrik nuk ka asnjë shpjegim për këtë fakt. Kepler listat e nëntë pyetje të tilla në kapitullin e parë të cosmographicum Mysterium.

Kepler kryer këtë punë, ndërsa ai po mësonte në Grac, por libri u pa përmes shtypit në Tübingen nga Maestlin. Marrëveshja me vlera të konkludohet nga vëzhgimi nuk ishte i saktë, dhe Keplerit shpresuar se vëzhgimet më të mirë do të përmirësonte marrëveshje, kështu që ai i dërgoi një kopje të cosmographicum Mysterium në një nga astronomët kryesor vëzhgimor të kohës, Tycho Brahe (1546-1601). Tycho, pastaj duke punuar në Pragë (në atë kohë kryeqytet i Perandorisë Romake të Shenjtë), kishte në fakt shkruar tashmë për të Maestlin në kërkim të një asistent matematike. Kepler mori punë.

Lufta 'me Marsi "

Natyrisht mjaft, Tycho 's prioritetet nuk ishin të njëjta si Keplerit, dhe Keplerit shpejt e gjeti veten duke punuar mbi problemin e vështirë të orbitën e Marsit [(Shih Shtojcën më poshtë)]. Ai vazhdoi të punojë në këtë pasi Tycho vdiq (në vitin 1601) dhe Keplerit sukses atë si Imperial Matematikan. Conventionally, orbitat u përzjerë e qarqeve, dhe vlerat e jo pak vëzhgimor ishte kërkuar për të rregulluar radii relative dhe pozitat e qarqeve. Tycho kishte bërë një numër i madh i vëzhgimeve dhe Keplerit e vendosur të bëjë shfrytëzimin më të mirë të mundshëm të tyre. Në thelb, ai kishte vërejtje në dispozicion kaq shumë se një herë ai kishte ndërtuar një orbitë të mundshëm që ai ishte në gjendje të kontrolloni kundër vëzhgime të mëtejshme deri sa u arrit marrëveshje të kënaqshme. Kepler arriti në përfundimin se orbitën e Marsit është me një elips Dielli në një nga foci saj (një rezultat që kur shtrihet në të gjitha planetet tani quhet "Ligji i parë i Keplerit"), dhe se një vijë bashkimi planetit për Dielli përfshiu jashtë zonat e barabartë në kohë të barabartë si në planetin e përshkroi orbitë të saj ( "Ligji i dytë i Keplerit"), që është zona është përdorur si një masë e kohës. Pas kësaj pune u botua në Nju Astronomi ... (Astronomia yll i ri, ..., Heidelberg, 1609), Keplerit gjetur orbitave për planete të tjera, duke krijuar që dy ligjet për ta mbajtur shumë. Të dy ligjet e ndërlidhin lëvizjen e planetit në Dielli; Copernicanism Kepler ishte vendimtar në arsyetimin e tij dhe zbritja e tij.

Procesi aktual i llogaritjes për Mars ishte jashtëzakonisht i vështirë - janë gati një mijë fletë format të madh të mbijetuar aritmetikës - dhe Keplerit vetë i referohet në këtë punë si 'luftë e mia me Mars', por rezultati ishte një galaksion i cili pajtohet me rezultatet moderne aq saktësisht që ka të bëjë krahasim kompensim për ndryshime laike në orbitë që nga koha Keplerit.

Gabim vëzhgimor

Kjo ishte vendimtare për metodën e Keplerit të kontrolluar orbitave të mundshme kundër vërejtjet që ai të ketë një ide se çfarë duhet të pranohet si marrëveshje të përshtatshme. Nga kjo lind Përdorimi i parë qartë të konceptit të gabimit vëzhgimor. Kepler mund të ketë borxh këtë nocion të paktën pjesërisht të Tycho, i cili bëri kontroll i detajuar mbi ecurinë e instrumenteve të tij (shih biografinë e Brahe).

Optikë, dhe Star i ri i 1604

Puna në Mars ka përfunduar në thelb nga 1605, por ka pasur vonesa në marrjen e librit të botuar. Ndërkohë, në përgjigje të shqetësimeve në lidhje me diametër të ndryshëm të dukshme of the Moon kur vërejtur drejtpërdrejt dhe kur vërejti duke përdorur një errët, Kepler ka disa punë në optikë, dhe doli me teorinë e parë e saktë matematike të errët dhe shpjegimi i parë drejtë e punës syri i njeriut, me një kokë poshtë foto formuar në retinë. Këto rezultate u botuan në Supplements të Witelo, nga ana optike të astronomisë (Ad Paralipomena Vitellionem, quibus astronomiae Pars optica traditur, Frankfurt, 1604). Ai gjithashtu shkroi rreth Star i ri i 1604, që tani quhet zakonisht "Keplerit supernova ', duke hedhur poshtë shpjegime të shumta, dhe remarking në një moment që sigurisht këtë yll mund të jetë vetëm një krijim të veçantë", por para se të vijnë për të [se] Unë mendoj se ne duhet të provoni çdo gjë tjetër "(Në Star Re, De stella Nova, Pragë, 1606, Kapitulli 22, KGW 1, f. 257, rreshti 23).

Pas Galileo 's përdorimin e teleskopi në zbulimin hënave të Jupiterit, të botuar në të dërguarin e yjor të tij (Venedik, 1610), të cilat i Keplerit kishte shkruar një përgjigje entuziaste (1610), Keplerit shkroi një studim i pronave të lentet (e parë punë të tillë në optikë) ku ai prezantoi një dizajn të ri të teleskop, duke përdorur dy lente konveks (Dioptrice, Pragë, 1611). Ky dizajn, në të cilën imazhin përfundimtar është kthyer në anën tjetër, ishte aq i suksesshëm se ai është tani zakonisht nuk i njohur si një teleskop Keplerian por thjesht si teleskop astronomik.

Lënia e Pragës për Linz

Vite Keplerit në Pragë ishin relativisht të qetë, dhe shkencërisht jashtëzakonisht produktiv. Në fakt, edhe kur gjërat shkonin keq, ai nuk duket se i kanë lejuar rrethanat e jashtme për të parandaluar atë nga marrja e më me punën e tij. Gjërat filluan të shkojnë shumë keq në fund të 1611. Së pari, djali shtatë vitin e tij të vjetër vdiq. Kepler shkroi një mik se kjo vdekje ishte veçanërisht e vështirë të përballoj sepse fëmija i kujtoi atij aq shumë me veten në atë moshë. Pastaj gruaja e Keplerit vdekur. Pastaj Rudolf perandorit, shëndetin e të cilit ishte dështim, u detyrua të heq dorë në favor të vëllait të tij Matias, i cili, si Rudolf, ishte një katolike por (ndryshe nga Rudolf) nuk besojnë në tolerancë e protestantët. Kepler ishte për të lënë të Pragës. Para se ai u largua ai e kishte trupin e gruas së tij u zhvendos në varrin djalit, dhe shkroi një epitaf latinisht për ta. Ai dhe fëmijët e tij e mbetur kaloi në Linz (tani në Austri).

Martesa dhe fuçi verë

Kepler duket se ka martuar gruan e tij të parë, Barbara, për dashuri (edhe pse martesa është rregulluar përmes një broker). Martesa e dytë, në vitin 1613, ishte një çështje e domosdoshmërisë praktike; kishte nevojë që dikush të kujdeset për fëmijët. Gruaja e re Keplerit, Suzana, kishte një kurs përplasje në karakterin e Keplerit: letrën kushtues për librin rezultate shpjegon se në festimin e dasmës ka vënë re se vëllimet e fuçi verë ishin vlerësuar me anë të një kallam rënë në diagonalisht përmes sop-vrimë , dhe ai filloi të pyes veten se si ajo mund të punojë. Rezultati ishte një studim i vëllimet e solids e revolucionit (New Stereometry të fuçi verë ..., Nova stereometria doliorum ..., Linz, 1615) në të cilin i Keplerit, bazuar veten mbi punën e Arkimedit, përdoret një rezolutë në ' indivisibles '. Kjo metodë u zhvillua më vonë nga Bonaventura Cavalieri (c. 1598-1647) dhe është pjesë e prejardhja e gur vogël.

Harmonia e Botës

Detyra kryesore e Keplerit si Imperial Matematikan ishte që të shkruaj tabelave astronomike, në bazë të Tycho 's vëzhgimet, por ajo që me të vërtetë ai donte të bënte ishte shkruaj harmonia e Botës, e planifikuar që nga 1599 si një zhvillim i Mister e tij e kozmosit. Kjo punë e dytë në kozmologji (Harmonices mundi libri V, Linz, 1619) paraqet një model më të përpunuar matematikore se ai më parë, megjithëse polyhedra janë ende atje. Në Matematikë në këtë punë përfshin trajtimin e parë sistematike të tessellations, një provë që nuk janë vetëm trembëdhjetë konveks polyhedra uniforme (të solids Archimedean) dhe në llogarinë e parë të dy jo-konveks polyhedra rregullt (të gjitha në librin e 2). Harmoninë e Botërore gjithashtu përmban atë që tani është e njohur si "Ligji i tretë i Keplerit, se për çdo dy planete raportin e sheshet e periudhave të tyre do të jetë i njëjtë me raportin e në kube të radii thotë të orbitave të tyre. Nga e parë, Keplerit kishin kërkuar një rregull në lidhje me permasat e orbitave të periudhave, por nuk kishte asnjë seri të ngadalshëm të hapa në drejtim të këtij ligji, pasi nuk kishte qenë ndaj dy të tjerë. Në fakt, edhe pse ligji i tretë i luan një rol të rëndësishëm në disa nga seksionet e versionit përfundimtar të shtypura të Harmonia e në Botë, ajo nuk u zbulua deri në të vërtetë puna ishte në shtyp. Kepler bërë shqyrtime minutën e fundit. Ai vetë tregon historinë e suksesit përfundimtar:

... dhe nëse doni momentin e saktë në kohë, ajo u konceptua mendërisht më 8 mars të këtij vitit njëmijë e gjashtë hundred dhe tetëmbëdhjetë vjeç, por paraqiten të llogaritjes në një mënyrë të pa fat, prandaj dhe hodhi poshtë si të rrejshme, dhe më në fund kthehet në 15-të të majit dhe miratimin e një linje të re e sulmit, sulmuan errësirën e mendjes time. Aq i fortë ishte mbështetja nga kombinimi i punës sime e shtatëmbëdhjetë vjet në vëzhgimet e Brahe dhe studim, që komplotuar së bashku, se në fillim kam besuar Po ëndërroja, dhe duke supozuar përfundim time midis lokalet e mia bazë. Por është absolutisht e sigurt dhe e saktë se "proporcioni mes herë periodik të çdo dy planeteve është pikërisht proporcion sesquialterate e distancat e tyre do të thotë ..."
(Harmonice mundi Book 5, Kapitulli 3, trans. Aiton, Duncan dhe në terren, f. 411).

Magjia gjyq

Ndërsa Kepler ishte duke punuar në Harmonia e tij të Botërore, e ëma e tij u akuzua për magji. Ai thjeshtë ndihmën e fakultetit juridik në Tübingen. Katharina Kepler ishte liruar, të paktën pjesërisht si rezultat i kundërshtimeve teknike që dalin nga dështimi i autoriteteve për të ndjekin procedurat e drejtë ligjore në përdorimin e torturës. Dokumentet e mbijetuar janë trishtues. Megjithatë, Kepler vazhdoi të punojë. Në trajnerit, në udhëtimin e tij për të Württemberg për të mbrojtur nënën e tij, ai lexohet në një punë në teorinë e muzikë nga Vincenzo Galilei (c.1520 - 1591, Galileo 's babai), për të cilat ka referenca të shumta në Harmonia e Botërore.

Tabelat astronomike

Llogaritja tavolina, biznesi normale për një astronom, përfshirë gjithmonë aritmetikë të rënda. Kepler ishte i kënaqur në përputhje me rrethanat kur në vitin 1616 ai erdhi në të gjithë Napier 's work on logarithms (botuar në 1614). Megjithatë, Maestlin menjëherë i tha atij të parë se ishte i pahijshëm për një matematikan serioze për të gëzohen më shumë se një ndihmë e thjeshtë për të llogaritjes dhe e dyta se ishte e papërgjegjshme që të besimit logarithms sepse askush nuk e kuptuan se si ata punonin. (Komente të ngjashme u bënë në lidhje me kompjuterët në fillim të viteve 1960.) Përgjigje Keplerit në kundërshtim të dytë ishte që të publikojë një dëshmi se si logarithms punuar, duke u bazuar në një burim impeccably respektuar: Euklid 's Elemente Libri 5. Tavolina Kepler llogaritur e tetë-logarithms figura, të cilat ishin botuar së bashku me tabelat Rudolphine (Ulm, 1628). Tabelave astronomike përdorur jo vetëm Tycho 's vëzhgimet, por edhe para dy ligjet e Keplerit. Të gjitha tabelat astronomike që përdorin bërë vëzhgime të reja ishin të sakta për vitet e para pas botimit. Cila ishte shquar për tabelat Rudolphine ishte se ata provuar të jetë i saktë gjatë dekadave. Dhe si vitet e ngritur lart, saktësinë e vazhdueshme të tabelave ishte, natyrisht, duke u parë si një argument për korrektësinë e ligjeve të Keplerit, dhe kështu për korrektësinë e astronomisë heliocentrik. Keplerit përmbushjen e detyrave të tij zyrtare shurdhër si Imperial Matematikan çoi në përmbushjen e dëshira e tij i dashur, për të ndihmuar krijimin e Copernicanism.

Wallenstein

Deri në kohën kur janë botuar tabelat Rudolphine Kepler ishte, në fakt, nuk punon për të perandorit (ai kishte lënë në Linz 1626), por për Albrecht von Wallenstein (1583-1632), një nga udhëheqësit pak të suksesshme ushtarake në të tridhjetëve Vite të luftës "(1618-1648).

Wallenstein, si Rudolf perandori, që pritet të Keplerit japin atij këshilla të bazuara në astrologji. Kepler natyrisht duhej të binden, por në mënyrë të përsëritur tregon se ai nuk beson se parashikimet e sakta mund të bëhet. Ashtu si shumica e njerëzve të kohës, Keplerit e pranuan parimin e astrologjisë, se trupat qiellor mund të ndikojë ajo që ka ndodhur në Tokë (shembujt më të qartë që e Diellit duke shkaktuar stinët dhe mendoni qe Tides Hënë), por si një Kopernikan ai nuk beson në fizike realitetin e yje. Astrologji e tij ishte e bazuar vetëm në këndet ndërmjet pozicioneve të trupave qiellor anët ( 'Astrological'). Ai shpreh përbuzje e thellë për sistemet e komplikuara të astrologjisë konvencionale.

Vdekja

Kepler vdiq në Regensburg, pas një sëmundje të shkurtër. Ai ishte vendosur në qytet në rrugën e tij për të mbledhur ca para për shkak të tij në lidhje me tabelat Rudolphine. Ai u varros në kishën lokale, por kjo u shkatërrua në gjatë Luftës Tridhjetëvjeçare dhe asgjë nuk mbetet e varrit.

Shënim Historiographic

Pjesa më e madhe ka qenë ndonjëherë i bërë gjoja elementeve jo-racionale në veprimtarinë shkencore të Keplerit. Duke besuar astrologëve shpesh kërkesën punën e tij ofron një ngjarje e mëparshme shkencërisht respektuar të tyre. Në Sleepwalkers e tij me ndikim në fund të Arthur Koestler bërë betejë me Kepler Marsi në një argument për mungesë arsyeje e pandarë e shkencës moderne. Ka qenë shumë i heshtur pasuesit e këtyre dy bindje. Të dyja janë, megjithatë, bazuar në lexim të pjesshëm të punës shumë të Keplerit. Në veçanti, Koestler nuk duket të ketë pasur ekspertizë matematikore të kuptojnë procedurat e Keplerit. Closer studim tregon Koestler ishte thjesht i gabuar në vlerësimin e tij.

Jo të vërtetë të rëndësishme element racional në punën e Keplerit është Krishtërimi e tij. Përdorim të gjerë dhe të suksesshëm Keplerit e matematikës bën vështrim veprėn e tij 'moderne', por ne jemi në fakt merren me telefona celularë një filozof të krishterë, për të cilët kuptuar natyrën e universit përfshirë kuptuar natyrën e Krijuesit të saj.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland