Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Kemeny

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

31 May 1926

Budapest, Hungary

26 Dec 1992

Etna, New Hampshire, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Kemeny 's nënë ishte Lusi Fried dhe babai i tij ishte Tibor Kemeny i cili ka punuar si një shumicë e import-eksportit. John ndoqi shkollën fillore në Budapest. Ai erdhi nga një familje hebraike dhe, në vitin 1940, babai i tij kishte kuptim të mirë për të marrë familjen e tij në Shtetet e Bashkuara. Kuptohet, jo të gjithë familjes donte të largohet nga shtëpia e tyre, por gjyshi Kemeny, i cili refuzoi të largohet, vdiq në Holokaustit. Një hallë dhe xhaxhai i Kemeny dështuan edhe për të mbijetuar nazistët.

Kemeny e familjes u vendos në Nju Jork dhe Uashington Xhon ndjekur Xhorxh High School në New York City. Kemeny Princeton hyri në vitin 1945, pas u bë një qytetar amerikan, ku ai studioi matematikën dhe filozofinë. Megjithatë ai mori një vit jashtë gjatë kursit të studimeve të tij për të punuar në Projektin Manhattan ne Los Alamos. Bosi e tij në Los Alamos ishte Richard Feynman dhe ai gjithashtu ka punuar me von Njuman.

Pas kthimit në Princeton në vitin 1946, Kemeny punoi si një hulumtim dhe asistent mësimor dhe një instruktor në matematikë, edhe pse ai ishte ende një universitare. Ai u diplomua me BA e tij në vitin 1947, ka punuar më pas për doktoraturë e tij nën Alonzo Church 's mbikëqyrje. Kemeny ishte dhënë doktoraturës e tij në 1949 për një disertacion me titull Type-Teoria vs Set-Teoria. Ndërsa një studente e doktoraturës ai u emërua si Albert Einstein 's asistent matematikore. Kemeny më vonë ka shkruajtur:

Njerëzit do të kërkojë - nuk ju di fizike të mjaftueshme për të ndihmuar Einstein? Linjë e mia standard ishte: Ajnshtajni nuk kanë nevojë për ndihmë në fizikë. Por në kundërshtim me besimin popullor, Ajnshtajni ka nevojë për ndihmë në matematikë. Me të cilën unë nuk do të thotë se ai nuk ishte i mirë në matematikë. Ai ishte shumë mirë atë, por ai nuk ishte nje up-to-shkencore datë nivel matematikan. Asistentët e tij ishin matematikanë për dy arsye. Para së gjithash, në vetëm kalkulime thjeshtë, dikush ben gabime. Ka qenë shumë llogaritje të gjata, që rrjedhin nga një formulë tjetër për të zgjidhur një ekuacion diferencial. Ata shkojnë në përgjithmonë. Çdo numër i herë kemi marrë përgjigje të gabuar. Ndonjëherë një prej nesh mori përgjigje të gabuar, disa herë të tjera. Llogaritjet kanë kohë të mjaftueshme se në qoftë se ju mori të njëjtën përgjigje në fund, ju keni qenë të sigurt. Kështu ai e nevojshme një asistent për këtë, dhe, sinqerisht, unë kam qenë më shumë up-to-date në matematikë se ai ishte.

Kemeny kaloi dy vjet në një shoqëri Akademik dhënë nga Zyra për hulumtime Detare. Në 1950 ai u martua me Jean Alexander, ata kishin dy fëmijë. Ai kishte vazhduar për të studiuar si matematika dhe filozofia e parë e tij të plotë pozitë-mësim kohë, në 1951, ishte një takim filozofi në Princeton. Por Snell shkruan në:

Ai ishte në rrugën e tij për një karrierë të shquar të studiuesve tradicional si një profesor asistent i ri premtues në Princeton me një takim të përbashkët në matematikë dhe filozofi kur ai vendosi në vend që të pranojnë sfidën e zhvillimit të një departamenti të ri matematikës në një kolegj të cilën ai e kishte dëgjuar mezi e dhe që sigurisht nuk ishte i njohur si një qendër e përsosmërisë në matematikë.

Pra Kemeny u emërua në Departamentin e Matematikë në Dartmouth në vitin 1953 dhe dy vjet më vonë, ai u bë kryetar i Departamentit. Ai e mbajti këtë post deri në vitin 1967. Ai ishte president i Dartmouth midis 1970 dhe 1981 dhe, në 1982, ai u kthye për të dhënë mësim me orar të plotë. Në fakt ai nuk dha mësim deri ndërsa ai ishte president, ai e kishte bërë atë një kusht të marrë postin.

Kemeny do të mbahet mend nga shumica e njerëzve si bashkë-zbulues i BAZE (fillestar All-qëllim simbolike Udhëzim Kodi) Gjuha e kompjuterit. Ajo ishte në vitin 1963 që Kemeny me Thomas Kurtz vendosur që donin të japin nxënësve qasje të lehtë për informatikë. Snell në shkruan:

Ashtu si von Njuman e kuptuan se një kompjuter që e bëri vetëm operacionet aritmetike të zakonshme mund të ketë fuqi të jashtëzakonshme, Kemeny kuptuan se për të bërë këtë pushtet në dispozicion për të gjithë, një gjuhë programimi mund dhe duhet të jetë jashtëzakonisht i thjeshtë. Kjo solli atë për të zhvilluar me Tom Kurtz gjuhën kompjuter BAZE ...

Kemeny dhe Kurtz projektuar e parë për ndarjen e "kohës" sistemin në mënyrë që studentët shumë mund një kompjuter të vetëm në të njëjtën kohë. THEMELORE është projektuar për të lejuar studentët të shkruajnë programe të lehtë. Programi themelor i parë ishte e drejtuar në Dartmouth në 2 në 4 maj 1964. Në vitin e ardhshëm Elektrik i përgjithshëm i kompanisë themeluar herë të parë komercial ndarjen e sistemit të bazuar në atë që Kemeny dhe Kurtz kishte ngritur në Dartmouth. Në vitin 1967 dy bashkë-shpikësit e BAZE botoi librin e tyre në gjuhën programimit BASIC.

Një risi mësimdhënies që Kemeny ishte futur në zhvillimin e një kurs i caktuar duke përfshirë Matematika temat që nuk janë befasi për ne sot: logjikë, probabiliteti dhe algjebër matricës. Ajo ishte projektuar për shkak se ai ishte i kënaqur që i matematikës (plotësisht gur në kurse vitin e parë në atë kohë) ishte:

... subjekt vetëm ju mund të studiojë për 14 vjet dhe jo të mësuar një gjë të vetme që është bërë që nga viti 1800.

Së bashku me bashkë-autorë Laurie Snell dhe Oskar L Thompson nga Dartmouth, Kemeny shkroi një numër të teksteve të famshëm në matematikë fundme. Ata ka shkruajtur Hyrje në matematikë fundme (1957) e cila u shfaq në versionet më vonë që synojnë studentët e shkencave shoqërore në vitin 1960 dhe studentët e biznesit në vitin 1962. Ata gjithashtu ka shkruajtur strukturat e fundme matematike (1959) e cila i dha një qasje më teorike për temë, por përfshirë kërkesat për energji elektrike dhe inxhinieri. Kemeny gjithashtu shkroi Një filozof shikon në shkencë (1959) dhe me Snell dhe Anthony Knapp nga Cornell ai shkroi vargjet Denumerable Markov (1966).

Kemeny ishte i njohur edhe jashtë qarqeve të matematikore megjithatë për të, në vitin 1979, Presidenti Jimmy Carter i kërkoi atij të kryesojë komisionit që heton aksidentin, Mile Island Tre bërthamore:

Komisioni Kemeny, si ajo erdhi të quhet, ishte shumë kritik ndaj industrisë dhe rregullatorëve të energjisë bërthamore e saj federale.

Karakter Kemeny u pikturuar nga gruaja e tij:

Ai pëlqente science fiction, lojra futbolli, karkalec, të gjitha llojet e puzzles, Agatha Christie, dhe vetmi (për të dy). Ai nuk e gëzojnë socialising. Para se të tërhiqej, John njohur vetëm dy lule, tulipan dhe u ngrit, dhe dy copa të muzikës, 1812 Overture dhe Varfër Little zhabinë. Këto vitet e fundit ai kishte kohë për të shijuar Mozart, wildflowers, woodpeckers me lafshë, eklipset. Nganjëherë ai i pëlqente vetëm për t'u ulur ende dhe mendoj.

Shumë çmime dhe nderimet janë dhënë Kemeny si zgjedhje të Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave (1967). Ai ishte dhënë New York Akademia e Shkencave Award në vitin 1984, Instituti i Elektrike Medaljen Inxhinierët Computer në vitin 1986 dhe Robinson Louis çmimin më 1990. Ai mori njëzet gradë nderi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland