Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Eduard Ott-Heinrich Keller

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 June 1906

Frankfurt (Main), Germany

1990

Halle, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ott-Heinrich Keller ka lindur në Frankfurt (Main). Pas përfundimit të arsimit të tij shkollore, ai ka studiuar në universitetet e Frankfurt, Vjenë, Berlin dhe Göttingen. Studimet e tij e doktoraturës ishin mbikëqyrur nga Max Dehn dhe, në vitin 1929, ai u dha një doktoraturë për tezën e tij Über die lückenlose Erfüllung des Raumes mit Würfeln. Pas diplomimit të tij ai u emërua si asistent në Universitetin e Frankfurtit, ku ai qëndroi deri në 1931, vit në të cilin ai e botoi gazeta e tij të dytë Die Homoiomorphie konvexen der kompakten Mengen im Hilbertschen Raum. Keller pastaj shkoi në Universitetin Teknik të Charlottenburg në Berlin, ku ai u emërua si asistent i Xhorxh Hamel. Atje ai paraqiti tezën e tij habilitation në 1933 me një punë në transformimet Kremones. Në të njëjtin vit ai publikoi dy dokumentet lidhur me tezën e tij, domethënë diskontinuierliche Über eine Gruppe von Kremones-Transformationen, dhe Kremones-Transformationen algebraischer kurven.

Sigurisht 1933 ishte viti kur Hitleri erdhi në pushtet dhe Keller vazhdoi të punonte në Universitetin Teknik të Charlottenburg në Berlin gjatë viteve të shpie deri në Luftën e Dytë Botërore e vazhdueshme për të punuar atje gjatë luftës vetë. Ai kishte publikuar një numër të letrave në gjeometrinë dhe gjeometria algjebrike ndërmjet 1933 dhe 1939, por vetëm një botim Bemerkung Eine zu den Plückerschen Formeln (1943) midis 1940 dhe 1948. Gjatë luftës ai ndërmori luftë punës në lidhje dhe në vitin 1941 ishte caktuar për të kolegj detare në Flensburg si një mësues për të matematikës dhe mekanikës. Stacioni detare dhe akademi në Flensburg qenë vendosur përpara se të Luftës së Dytë Botërore, dhe ka shërbyer një rol të rëndësishëm për në Gjermani gjatë luftës.

Në vitet menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore Keller ka punuar në Universitetet e Kiel dhe Münster, pastaj në vitin 1947 ai u emërua si profesor i zakonshëm në Hochschule Technischen në Dresden. Në vitin 1949 ai botoi Zu einem von Satze hwe Jung birationale über ganze Transformationen der Ebene dhe, nga një rastësi të çuditshme, pas daljes në pension të Heinrich Jung JEMI nga kryesuesi i matematikës në Halle, Keller u caktua për të Jung 's karrige në Luther Martin Universitetin e Halle-Wittenberg në 1951. Nga ajo kohë deri në vdekjen e tij ai kishte kryer aktivitetet shkencore e thellë dhe gjerësi në Halle talentet e tij dhe përdoret për të pasuruar studimet matematikore të rrethit të nxënësve dhe miqtë rreth tij. Në Halle, ai e udhëhoqi Institutin matematike dhe ai gjithashtu dha udhëheqjes për disa zona të specializuara të matematikës. Ai ka qenë një anëtar aktiv i Shoqërisë gjermane matematike qenë një anëtar i komitetit ekzekutiv 1960-1966 dhe ai ishte kryetar i Shoqërisë 1960-1961. Ai ishte anëtar i Akademisë gjermane të Shkencëtarët Leopoldina dhe Akademia e Shkencave të Saksonisë.

Sa për kontributet e matematike Keller, autori i shkruan:

Duke parë në vend të punës Keller's e njoftimeve menjëherë që ai ka bërë për të disa kontribute, jo vetëm fqinjë të gjitha, fushat e matematikës, më e rëndësishme që në gjeometri, në gjeometrinë algjebrike dhe të topologji, në Përveç kësaj ai studioi numër tema teorike dhe analitike si dhe ato që një karakter më filozofike.

Në 1954 Keller botoi librin e tij të parë Geometrie Zahlen der i cili përmbante shumë nga kontributet e tij për temën. D Derry, në një përmbledhje e tekstit, shkruan:

Kjo është një llogari e rezultateve në teorinë e numrave të marra nga metodat gjeometrike deri në 1951. Ndër titujt kapitull janë organe konveks në lattices, organet yll, format lineare, minima e formave homogjene, format jo-homogjene, format e caktuar katror, fraksionet e vazhdueshme dhe numrat algjebrike. Disa prova e rezultateve themelore janë skicuar. Rezultatet në organet e yllit të cilat janë marrë në dy dekadat e fundit janë të regjistruar me plotësinë e konsiderueshme. Përfshira në mesin e tyre është një paragraf i conjectures bërë nga Mahler. Kapitull në forma të caktuara katror përmban një llogari të qartë të punës së kryer në reduktimin e problemit.

Libri i tij i dytë ishte që synojnë studentët, në vend se hulumtuesit. Ishte teksti Analytische Geometrie und Algjebra lineare të botuar në vitin 1957. Keller shkruan në hyrje:

Libri ka për qëllim për të futur fillestar për të menduar gjeometrike dhe algjebrike, kështu që ai vazhdimisht të ardhurat nga konkrete për abstrakte. Axiomatics janë lënë jashtë. Një përpjekje është bërë për të sqaruar thelbin e koncepteve algjebrike gjeometrike dhe metodat e provave.

Keller në pension në vitin 1971 nga rang profesori i tij në Halle. Megjithatë ai vazhdoi të jetë aktiv në dokumentat e matematike botuese kërkime të tilla si Normalformen für Flächen 3. Ordnung (1974), Innere Punkte kompakten konvexen Mengen von unendlicher Dimension (1980), Die Homologiegruppen der Mannigfaltigkeit, die aus den linearen k-nichtausgearteten einer Räumen auf 2k-besteht Quadrik (1980), Die Zahl (1983) dhe Das Zahlen als angeborene Verhaltensweise (1984). Ai gjithashtu botoi librin Vorlesungen algebraische über Geometrie në vitin 1974.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland