Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Linda Goldway Keen

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Aug 1940

New York City, New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Linda Goldway Keen ishte Linda Goldway deri martesës së saj. Babai i saj ishte një mësues i anglishtes në Nju Jork, por, pavarësisht nga zona e tij të interesit akademik, ai ishte i lumtur për të parë vajzën e tij të marrë pjesë Linda Lartë Bronx Shkollën e Shkencave në New York City e cila natyrisht specializuar në shkencë. Në këtë Shkolla e Lartë ajo u kthye për në matematikë me studimin e saj të gjeometrisë. Siç ndodh ndonjëherë, megjithëse i ati i saj ka qenë gjithmonë shumë përkrahës të drejtimit vajza e tij dëshironte të marrë, ka pasur edhe një element të reaguar ndaj subjektit babait të saj. Ajo tha:

... nuk ishte vetëm matematika interesante, por ajo dukej si larg nga Anglishtja si unë mund të merrni.

Diplomuar nga Shkolla e Lartë Bronx e Shkencës, Goldway ajo hyri në Kolegjin e Qytetit të Nju Jorkut, duke fituar një BS në vitin 1960. Mbetur në Nju Jork, ajo ka dhënë një diplomë master nga Universiteti i Nju Jorkut në vitin 1960, pastaj studioi për Doktoraturë e saj në Institutin e Shkencave Courant matematike.

Mbikqyrësi i saj doktorit ishte Lipa tarë të cilët kishin punuar në Institutin Courant për rreth 10 vjet para se ai filloi të mbikëqyrë Keen. Ai u largua nga Instituti në vitin 1964, vit në të cilin ishte dhënë Keen Doktoraturë e saj Hulumtimi i saj përfshirë studimin bashkëveprim ndërmjet aspekteve analitikë dhe gjeometrike të sipërfaqeve klasifikimin Riemann. Ajo e përshkroi këtë sfond të punojnë në Kur'an Noether Emmy që ajo i dha në vitin 1993. Kjo pjesë u përmblidhen si vijon:

Në fillim të 1960 s, pjesëtarëve aktivë dhe treguan se Ahlfors hapësirë i strukturave conformal në një sipërfaqe të caktuar Riemann mund të modeluar në një hapësirë Banach me një strukturë të vërtetë analitike. Keen përcaktuar parametrat e caktuar e për këtë hapësirë për sa i përket strukturës hiperbolik të dhënë një sipërfaqe të përcaktuara nga struktura conformal.

Pas marrjes së saj Ph.D. Mprehtë kaloi një vit në Institutin për Advanced Study at Princeton. Gjatë këtij viti ajo botoi poligone Canonical për grupet e gjeneruar finitely FuchsianActa Mathematica. Keen Në të tregonte se për çdo rajon standarde themelore për një grup gjeneruar finitely Fuchsian, duke vepruar në disk njësi, ekziston një poligonin konveks Fricke i cili ka vendosur të njëjtën të gjeneratorëve. Metoda e dëshmi pas teknikave variational e cila kishte qenë futur më parë nga Doktoraturë e saj tarë mbikëqyrës. Në vitin e ardhshëm ajo përdorur metoda që kishte zhvilluar në këtë letër të parë për të dhënë një qasje gjeometrike për problemin e moduli në moduli brendshëm të Riemann sipërfaqeve të botuar në analet e matematikës. Në këtë letër ajo ndërtoi një poligonin themelor për grup Fuchsian përfaqëson një sipërfaqe të shënuar Riemann.

Pasi kaloi 1964-65 në Institutin për Advanced Study, Keen mori poste në Universitetin e qytetit të Nju Jorkut. Ka ajo ishte bashkangjitur Shkolla diplomuar dhe Universitare Qendra, dhe gjithashtu të Hunter College. Hunter College kishte filluar nga një mësues-institucion trajnimi për gratë, por nga viti 1921 ajo kishte pranuar burra të studimeve pasuniversitare. Ai u bë një Kolegji coeducational plotësisht autonome të Universitetit të qytetit të Nju Jorkut në vitin 1964, pak para se të Keen mori postin e saj atje.

Në 1968 Lehman College, i cili kishte qenë Bronx kampus Hunter College që nga ajo u hap në 1931, shkëputen si Kolegji i veçantë autonom të lidhur me CUNY. Kur Lehman College ndarë nga Hunter College, Keen u bashkua me atë dhe ka mbetur në stafin që nga ajo kohë. Ajo u promovua një profesor të plotë në vitin 1974 dhe më vonë mbajti takime të dyfishtë në dy Matematikë dhe Informatikë Shkencë Departamentet.

Ne duhet të përmendim disa punë më të rëndësishme të ndërmarra nga Keen. Në 1980 ajo ka bashkëpunuar me Caroline Seria mbi punën në Riemann sipërfaqet cili u kthye në idetë që ajo kishte studiuar për tezën e saj të doktoraturës:

Në këtë kohë, deputetët e kishte provuar atë hapësirë e strukturave conformal mbi siperfaqe Riemann pranon një strukturë komplekse analitik, dhe Maskit kishte përcaktuar një embedding e asaj hapësirë në kompleks n-dimensionale hapësirë të përshtatshme për n. Përdorimi i teknikave të fuqishme të zhvilluara nga Thurston që përfshijnë hiperbolik tre-manifolds, Keen dhe Seria dha një interpretim të parametrave gjeometrik Maskit së.

Pjesa më e madhe e punës Keen ka qenë bërë në bashkëpunimeve me matematikanë të tjerë dhe pas punës së saj me Caroline Seria ajo bashkuar me Paul Blanchard, Robert Devaney, dhe Lisa Goldberg për të prodhuar rezultate të rëndësishme në sistemet dinamike.

Ne kemi cituar më lart nga përmbledhje të Emmy saj Noether Gjeometria hiperbolike Kur'an dhe Spaces të Shpërfaqet Riemann dhënë në San Antonio, Teksas në vitin 1993. Emmy Noether Ligjeratat janë një seri leksionesh prestigjioze të organizuar nga Shoqata për Gratë në Matematikë. Keen shërbeu si President i kësaj organizate gjatë 1985-1986. Më vonë, gjatë viteve 1992-1995, ajo u nderua duke u zgjedhur për të shërbyer si Zv / President i Shoqërisë Amerikane matematike. Ajo kryesoi Komisionin për etikës profesionale e cila kërkonte të hartojë udhëzime për Matematikanë profesionale për çështje të tilla si dhënia kredi të tjerët për kontributin e tyre, refereeing përgjegjës të letrave, dhe çështje të rëndësishme që përfshijnë ndërveprime midis Matematikanë dhe qeverive, dhe matematikanë dhe industrisë.

Ndër kontributet e tjera të bëra nga Keen, ne duhet të përmendim punën e saj editorial me botime të tilla si Journal of gjeometrik Analysis, Annales e Akademisë së Shkencave finlandez, dhe Proceedings of American Mathematical Society.

Ajo ka pranuar ndihmën e atyre përreth saj me karrierën e saj:

Unë ndihem shumë me fat. Së pari babai im, atëherë këshilltar im teza, dhe më në fund burrin tim dhe fëmijët kanë qenë jashtëzakonisht mbështetës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland