Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Wenceslaus Johann Gustav Karsten

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Dec 1732

Neubrandenburg, Mecklenburg�Strelitz, Germany

17 April 1787

Halle, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Wenceslaus Johann Gustav Karsten 's babai, Johann Christopher Karsten, ishte një farmacist, ndërsa nëna e tij, Magdalena Sofia Thiel, ishte vajza e një farmacisti nga Güstrow. Johann Gustav ishte më i madh i prindërve të tij tetë fëmijë. Në 1735, kur djali i ri ishte katër vjet më e vjetër, shtëpia e prindërve të tij në Neubrandenburg u shkatërrua nga zjarri. Duke humbur shtëpinë e tyre dhe tërë pasuritë e tyre, Karsten u shpërngul në strehim në Burg Stargard, vetëm në jug të Neubrandenburg. Një shkurtër ndërsa më vonë u vendos të dërgojë djalë i ri për të Güstrow për të jetuar me gjyshin e tij Gustav Thiel. Johann Christopher pastaj u përpoq për të rindërtuar farmaci në Neubrandenburg por në 1741 ai gjithashtu shkoi për të jetuar në Güstrow ku ai u bë një noteri dhe drejtoi një fermë të vogël.

Edhe pse Karsten marrë shkollimin e tij në Güstrow, sigurisht që në të parë në shkollë Fürstliche katedrale, ajo ishte një shkollim i cili kishte për qëllim të mësuar gjuhët dhe shumë pak vëmendje u është dhënë për të matematikës ose shkencave natyrore. Vonë megjithatë, në fillim të vitit 1748, kur ai tregoi potencial të madh matematikor, Karsten u dhënë mësim privat në matematikë. Karsten pastaj studioi teologji dhe filozofi në Rostock 1750-1752, ku ai ishte i mësuar nga Aepinus dhe vëllai i tij, dhe në Jena 1752-1754. Kjo ishte matematika, megjithatë, e cila ishte pasion i tij të vërtetë, dhe ai ka studiuar këtë të tij.

Në Rostock profesor i matematikës, Petrus Beker, vdiq në 1753 dhe Aepinus u emërua në Berlin në 1754, planifikimi për të marrë emërimin e tij në vitin e ardhshëm. Karsten shkoi në Rostock të studimit për doktoraturë e tij e cila u dha në shkurt 1755 për tezën e tij Algjebra differentia Respondente ab ejosque Arithmetica, dhe ai ishte emëruar atje si një Privatdozent për Pashkë. Aepinus nuk kishte mbetur ende Rostock Karsten kur mori postin e tij dhe ishte në gjendje për ta këshilluar atë në lidhje me mësimin. Ai gjithashtu paraqiti Karsten të Euler dhe dy shkëmbyen një sërë letrash (38 në total, nga të cilat 23 janë shkruar nga Karsten) ndërmjet 1758 dhe 1765. Karsten filloi botuese punojnë në Rostock: affectionibus De quae omnis generis functionum, praecipue si Tres vel adeo quatour variabiles involvant, competunt differentialibus, si integrale eorum ulet possibile (1756), Elementa matheseos universalis (1756), Beweis, dass keine der Algorithmus speciosus widersinnigen enthalte Rechnungsregeln (1757), dhe Praelectiones matheseos theoreticae elementaris (1758).

Kuptuar se shanset e tij për një emërim të profesorëve, në Rostock ishin të vogla, Karsten aplikuar për pozita të ndryshme. Në 1756 ai ka bërë kërkesë për të gjimnazit në Hamburg dhe në vitin e ardhshëm për të gjimnazit Königlichen në Stettin. Gjendjen e tij financiare në këtë kohë ishte jashtëzakonisht e vështirë. Megjithatë fat tij ndryshoi kur profesor i logjikës në Rostock vdiq duke lënë një boshllëk profesorëve. Karsten u emërua si profesor në Universitetin e Rostock në 1758, por universiteti kishte probleme disa vite më vonë si pasojë e një mosmarrëveshje në mes të qytetit të Rostock dhe dukë Friedrich të Mecklenburg. Duke ndarë universitetit në dy pjesë, një për të qëndruar në Rostock, të tjera që do të vendoset në Bützow, rreth 25 km në jug të Rostock, dhe e quajti Universiteti Friedrichs e Bützow. Karsten u transferua në Bützow ku ai ishte rektor i Universitetit për një semestër në 1765 dhe përsëri në 1768-69. Kjo ishte një periudhë e vështirë në Mecklenburg që nga Lufta e Shtatë vjet ", që përfshinte të gjitha fuqitë e mëdha të Evropës, ka qenë luftoi 1756-1763 dhe ajo kishte lënë rajon shumë të varfëra. Kjo do të thotë se Karsten duhej të dhënë mësim në një universitet në të cilat, me siguri në fillim, nuk kishte bibliotekën dhe as leksion dhoma. Karsten kishte për të dhënë mësim klasave të studentëve në shtëpinë e tij. Në 1765 Karsten ishte përfshirë në publikimin e Ojler 's rigidorum corporum Theoria motus. Ai shkroi një artikull të rëndësishëm në 1768 Von den Grössen Logarithmen vermeinter në të cilin ka biseduar për logarithms e numrave negative dhe imagjinare, duke i dhënë një interpretim të logarithms gjeometrik të numrave kompleks si sektorët hiperbolik, në bazë të ngjashmërisë së ekuacionet e rrethit dhe e hiperbolë barabrinjës. Kjo punë është diskutuar në Dobrzycki ku sugjeron se kontributet Karsten kanë qenë Underrated. Le të shpresojmë që ky artikull do të shkojnë drejt disa mënyra për të shprehur dëshirën në se Karsten të përmendur në historitë e matematikës.

Karsten u emërua në Universitetin e Halle në 1778 për të mbushur karrige e cila u la vakant në vdekjen e Segner në tetor të vitit të kaluar. Karsten mbushur këtë pozitë deri në vdekjen e tij në 1787.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland