Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Irving Kaplansky

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 March 1917

Toronto, Ontario, Canada

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Irving Kaplansky 's prindërit ishin polakë dhe ai ka lindur menjëherë pasi ata kishin emigruar në Kanada. Interesin e hershme Irving ishte muzika, një interes të cilin ai e ka mbajtur gjithë jetën e tij. Çdokush që ka dëgjuar atë të luajë piano në një konferencë (si unë [EFR] ka qenë me fat mjaftueshme për të bërë) do të shihet se ai Kullon gëzimin njëjtën infektive e muzikës si ai e bën për matematikën. Megjithatë Irving e dinte nga një moshë shumë të rinj që matematikë, dhe nuk muzikë, do të ishte jeta e tij.

Ai mori pjesë në Universitetin e Torontos u diplomua me BA në 1938. Ai tregoi potencialin e tij të madhe për matematikën në këtë fazë, duke qenë në ekipin fitues të konkursit të parë Uilliam Lowell Putnam. Kjo është një garë matematikore për studentët nga SHBA dhe Kanada.

Në 1940 mori Kaplansky MA tij nga Toronto, duke vazhduar studimet e tij në Universitetin e Harvardit, pasi u dha një Fellowship Putnam (në fakt ai ishte përfituesi i parë i këtij çmimi). Ai u dha një doktoraturë nga Harvardit në vitin 1941, vit pasi ai ishte bërë një qytetar i Shteteve të Bashkuara. Teza e tij mbikëqyrës në Harvard u Mac Lane dhe tezën Kaplansky të kishte të drejtë maksimal Fushat me vlerësimit. Kaplansky u emërua instruktor Peirce Beniaminit në Harvard të atij viti dhe ai ka vazhduar të mbajë këtë post deri në 1944 atje.

Vitin 1944-45 Kaplansky kaloi në Grupin Matematikë Aplikuara të Këshillit të Mbrojtjes Kombëtare në Universitetin e Columbias para se të lëvizin, në vitin 1945, në Universitetin e Çikagos. Kjo do të ishte universitet kryesore ku ai kaloi më të madhe të karrierës së tij dhe ku ai ishte graduar profesor. Gjatë viteve 1962-67 Kaplansky ishte kryetar i departamentit në Çikago. Në 1969 ai u emërua George Herbert Mead Shërbimi nderuar Profesor në Çikago, ku ai qëndroi deri në pensionimin e tij në vitin 1984. Pavarësisht nga qëndrimet që mbajnë të rëndësishme ai mbeti i hapur për kolegët dhe studentët ashtu, dhe:

... një gjithmonë mund të mbështeten në disponibilitetin e tij dhe në një ide ose pyetje sfiduese si rezultat i çdo bisedë.

Pasi ka dalë në pension në vitin 1984, Kaplansky shkoi në Kaliforni, ku ai u bë drejtor i Institutit të Shkencave matematike studimit në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley.

Punës Kaplansky në matematikë është e spektrit të gjerë, edhe pse kjo është kryesisht në zonat e algjebër. Ai ka bërë kontribute të mëdha në rrjet teori, teoria e grupeve dhe teoria fushë. Libri i Zot e tij Grupet Abelian ishte shkruar në një kohë kur kjo zonë ishte shkaktuar pak interes, por ajo ka lulėzuar tani në një zonë të madh në të drejtën e vet.

Në mënyrë të ngjashme shumë libra tjera të tij janë Paraqitjet e bukur në fusha të ndryshme të algjebër dhe kanë qenë gëzuar për qartësinë e tyre, stili dhe bukuria me një numër të madh të studentëve universitare dhe të diplomuar. Ato përfshijnë Fushat dhe unaza (2 nd ed, 1972), Një hyrje për algjebër diferenciale (1957), unaza Commutative (1970) dhe algebras Gënjeshtra dhe lokal grupe kompakte (1971). Libra Kaplansky's:

... në një sërë niveleve, janë të shumta ... [por] ata nuk janë me siguri me peshë. Ai është një njeri me disa fjalë, me shkrim me ekonomi lëmuar për të marrë ide të rëndësishme në të gjithë.

Kaplansky ka pranuar çmime të shumta. Ai ka shërbyer për shumë vite në American Mathematical Society, është në Këshillin e 1951-53, zëvendës-president në vitin 1975, dhe ai u zgjodh president i Shoqërisë së shpejti, pasi ka dalë në pension gjatë sesionit të 1985-86. Ka shumë mënyra të tjera në të cilat ka shërbyer Kaplansky Shoqëria, veçanërisht në lidhje me botimet American Mathematical Society. Nga viti 1945 deri 1947 dhe përsëri 1979-1985 ai ishte në bordin editorial të Buletinit të Shoqërisë American Mathematical; 1947-1952 ai ishte në bordin editorial të transaksioneve të American Mathematical Society, dhe 1957-1959 ai ishte në bordin editorial të Proceedings of American Mathematical Society.

Megjithë këtë arkiv të dhënash të shquar të shërbimit në shoqëri, ka qenë ende mënyra më tej në të cilat Kaplansky përdorur talentin e tij shumë të përfitojnë të saj. Ai shërbeu në Komitetin për Përkthime nga ruse dhe gjuhë të tjera sllave, nga 1949 deri 1958 dhe ishte Komisioni për nominim në 1977-78.

Kaplansky ishte dhënë një Guggenheim Fellowship dhe të zgjedhur të Akademisë Kombëtare të Shkencave dhe Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave. Në 1987 ai u bë një anëtar nderi i Shoqërisë matematike në Londër. Dy vjet më vonë, në 1989, American Mathematical Society dhënë Kaplansky Steele Çmimin e tyre. Ka tre Steele Çmimet janë dhënë për arritjet e ndryshme. Kaplansky ishte dhënë një:

... në njohjen e ndikimit grumbullues shtrirë mbi një karrierë, duke përfshirë edukimin e nxënësve e doktoraturës.

Citim për çmimin e jep një përmbledhje e shkëlqyer e arritjeve të shumë Kaplansky. Citim është në dispozicion nga një numër i burimeve, shih për shembull:

Me shembullin e tij energjik, ekspozitë i tij entuziast dhe bujaria e tij të përgjithshëm, ai ka bërë ndryshime në grevë në matematikë dhe ka frymëzuar breza të Matematikanë rinj. Veprat e tij e hershme varg mbi teorinë e numrave, statistikave, Kombinatorika, teoria e lojës, si dhe interesin e tij kryesor për algjebër commutative. Ai përfundoi zgjidhjen e Kurosh 's problem algebras algjebrike e shkallës kufizohet, ku Jacobson kishte bërë një pakësim vendimtar, dhe konsiderohen pyetjet e shumta në fushën e algebras Banach, gjithmonë nga pikëpamja algjebraist së. ...

Si algjebër commutative mori jetë të re me infuzion e metodave homological, ai u kthye edhe një herë më shumë interesin e tij në këtë drejtim, gjithmonë duke u përpjekur për të parë e kaluara formalizmi në "atë që ishte me të vërtetë do të". Suksesin e tij të shquar për të bërë këtë është e përcjellur nga botimet e tij nga vitet pesëdhjetë e këndej më vonë dhe ndikimi që kanë pasur të autorëve të tjerë. ...

Kaplansky nuk mund të jetë i pranishëm në takimin e Verës American Mathematical Society në vitin 1989 t'i përgjigjet personalisht për këtë citim. Megjithatë, ai ka dhënë një përgjigje me shkrim që u lexua në takim. Në këtë përgjigje, ai tregoi në mënyrë modeste e tij duke pohuar se "... është shumë citim hije", por ai gjithashtu dha disa këshilla të mira që ai donte të vënë në shtyp dhe kjo vlerë është përsëritur edhe këtu:

... kalojnë disa herë çdo ditë të mësuar diçka të re që është shkëput nga problemi në të cilin jeni duke punuar (kujtoni që disjointness mund të jenë të përkohshme), dhe të lexoni zotërinjve.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland