Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Leonid Vitalyevich Kantorovich

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Jan 1912

St Petersburg, Russia

7 April 1986

USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Leonid Vital'evich Kantorovich studiuar matematikë në Universitetin Shtetëror Leningrad, marrjen e doktoraturës së tij në matematikë në vitin 1930 në moshën tetëmbëdhjetë vjeç. Nga 1934-1960 ai ishte një profesor i matematikës në Universitetin e Leningradit. Ai e mbajti kryetari i matematikës dhe ekonomi në degën siberian të BRSS Akademisë së Shkencave (1961-1971), drejtuar pastaj kërkimore në Institutin e Moskës për Kombëtare e Planifikimit Ekonomik (1971-76).

Background Kantorovich ishte tërësisht në matematikë, por ai tregoi një të ndjehen të konsiderueshme për ekonominë themelor për të cilin ai aplikuar teknikat matematikore. Ai ishte një nga të parë për përdorimin e programimit linear si një mjet në ekonomi dhe kjo u shfaq në një botim metodat matematike për organizimin dhe planifikimin e prodhimit që ai i botuar në 1939. Makarov shkruan në:

Kjo mund të konsiderohet si një dokument historik, që përmbajnë fakte në lidhje me zbulimin e programimit linear. Formulimi matematik i problemeve të prodhimit të planifikimit optimale u paraqit këtu për herë të parë dhe metodat e zgjidhjes së tyre efektive dhe analizës ekonomike janë propozuar.

Kantorovich futur koncepte të reja në studimin e programimit matematikore të tilla si dhënia kushtet e nevojshme dhe e mjaftueshme optimality mbi bazën e mbështetjes hyperplanes në pikë zgjidhje në hapësirën e prodhimit, koncepti i metodave parak dyfishtë, interpretimin në ekonomi e shumëzuesit, dhe kolona-metodën e prodhimit të përdorura në programimin linear.

Një nga veprat e tij më themelore në ekonomi është përdorimi më të mirë të burimeve ekonomike të cilat ai e shkroi në 1942, por nuk ishte botuar deri 1959. Në këtë punë Kantorovich zbatohet teknika optimizim të një gamë të gjerë të problemeve në ekonomi.

Ai gjithashtu propozoi një teori për t'u marrë me ekonominë e risive teknologjike. Ky kishte tre përbërës të thotë ndikim më prodhues, për efekt të konsumit dhe, pjesë romanin e teorisë, që rrjedhin nga efekti potencial rritje ekonomike që rrjedhin nga inovacionit.

Kantorovich ishte një fitues të përbashkët të 1975 Çmimin Nobel për ekonomi për punën e tij në shpërndarjen optimale të burimeve të pakta. Artikull është autobiografi e cila Kantorovich duhej të paraqesë në komitet Çmimin Nobel të cilët ishin duke pasur parasysh atë për çmimin.

Në Belykh shqyrton mendimet e dijetarëve perëndimorë në Kantorovich si një ekonomist matematikore dhe arrin në përfundimin se:

Pavarësisht nga dallimet e mendimit dhe të përpjekjeve për të caktojë Kantorovich në një shkollë ekonomike apo një tjetër, të gjithë shkencëtarët në konsideratë këtu të theksojë kontributin e tij të shquar në zhvillimin e shkencave ekonomike.

Puna e Kantorovich që kemi shikuar deri më tani ka qenë në aplikimin e metodave matematikore, programimi veçanërisht matematikore, të ekonomisë. Kjo është kjo punë për të cilat Kantorovich është më i njohur, por ai gjithashtu ka punuar në shumë fusha të tjera të matematikës. Këto zona të tjera përfshijnë analiza funksionale dhe analiza numerike dhe në këto tema, ai e publikoi gazeta në teorinë e funksioneve, teoria e variablave komplekse, teoria e afrimit në të cilat ai ishte veçanërisht i interesuar në përdorimin polynomials Bernstein, gur e variacioneve, metodat e gjetur përafërt zgjidhje për ekuacionet diferenciale pjesore, dhe teoria përshkrues caktuar.

Nga 1929 ka punuar në teorinë e përcakton analitike dhe klasifikimin e funksioneve Baire. Ky punë vazhdoi deri në fillim të viteve 1930 pastaj 1930 ai ka studiuar në fund urdhëroi topological hapësira vektoriale. Megjithatë më vonë në karrierën e tij ai u bë gjithashtu i interesuar në arkitekturën e kompjuterit. Për shembull, në Fet shkruan:

Ne kompjuterat e përshkruajnë shkurtimisht krijuar në bazë të sugjerimeve të Kantorovich. Ne parasysh rëndësinë e konceptit të shtruar nga Kantorovich, e organizata të mëdha-bllok e proceseve informatikë dhe ndikimin e këtij koncepti për zhvillimin e arkitekturës së sistemeve kompjuterike.

Makarov shkruan në të Kantorovich's:

... gjeniale matematike dhe gamë e gjerë të interesave të tij dhe njohurive.

Kontributet e tij të shquar në matematikë, kompjuterët dhe ekonomi është botuar në më shumë se 300 gazeta dhe libra.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland