Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Theodor Franz Eduard Kaluza

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Nov 1885

Ratibor, Germany (now Raciborz, Poland)

19 Jan 1954

Göttingen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Theodor Kaluza 's babai ishte Kaluza Max. Ai i përkiste një familje që kishte jetuar në Ratibor për rreth 300 vjet. Max Kaluza ishte një dijetar gjobë dhe, edhe pse gjermane, ai ishte një ekspert i njohur për gjuhën angleze dhe letërsisë angleze, me fushën e tij të veçantë që studimi i Chaucer. Theodor, i cili ishte një fëmijë i vetëm, tregoi premtim i madh në shkollë dhe ai hyri në Universitetin e Königsberg për të studiuar matematikë.

Kaluza vazhdoi studimet e tij në Königsberg punuar drejt doktoraturës e tij nën Meyer 's mbikëqyrje. Teza e tij ishte në habilitation transformimet Tschirnhaus dhe ajo u botua në Mathematik und Physik Archiv der në vitin 1910. Ai kishte qenë shqyrtuar dhe pranuar të drejtën për të leksion në universitete në vitin e mëparshëm. Kaluza martuar në 1909 dhe, pas habilitation e tij, u bë një Privatdozent në Universitetin e Königsberg, një pozicion i cili e la atë me të vështirë se çdo të ardhura. Shumica e akademikë të kalojnë pas disa vite si një Privatdozent, por Kaluza në mënyrë të qartë nuk u mendua të jetë e mjaftueshme për merita ai mbeti një Privatdozent për 20 vjet. Një person i cili mendohet shumë shumë e Kaluza, megjithatë, ishte Ajnshtajni.

Ai po mësonte në Königsberg në prill 1919 kur ai i shkroi Einstein dhe i tha atij për idetë e tij për bashkimin e Einstein-s teorinë e gravitetit dhe Maxwell 's teoria e drites. Ajnshtajni e inkurajoi atë të publikojë idetë e tij tejet origjinale që ai bënte në 1921 në letër e tij mbi problemin e bashkimit të fizikës - Zum Unitätsproblem der Physik botuar në Sitzungsberichte Preussische Wissenschaften der Akademie 96 (1921), 69. Ai ishte Ajnshtajni i cili i komunikohet letër më 8 dhjetor 1921.

Kaluza idetë e përfshirë futjen e një dimensioni të pestë dhe, edhe pse ai ka qenë kritikuar për paraqitjen këtë si një ide thjesht matematikore, puna e tij është e rëndësishme dhe është zbuluar nga të tjerët. Ai thotë se në këtë letër se teoria e tij andaj

... Unitet praktikisht i patejkalueshëm zyrtar ... cilat nuk mund të luajnë shumë të thjeshtë tërheqës për një aksident tekanjoz.

Tipar unifikimin e kësaj teorie ishte se ajo unifikuar Einstein 's teoria e gravitacionit dhe Maxwell' s teoria elektromagnetike. Si Kaku shkruan në:

... ky shkencëtar i panjohur u propozon për të kombinuar, në një pash, dy teoritë më të mëdha të njohur në fushën e shkencës, Maksuelli 's dhe Ajnshtajni' s, nga përzierja e tyre në dimensionin e pestë.

Kaluza është kujtua për këtë në Kaluza-Klein (emrin pas matematikan Oskar Klein teori) fushë, e cila përfshinte ekuacionet e fushës në pesë-hapësirë dimensionale. Teori, fillimisht një temë të popullarizuara të hulumtimit, shpejt humbur favor me futjen e mekanikës kuantike.

Në nëntor 1926 Ajnshtajni shkroi në mbështetje të Kaluza në përpjekje për të bërë përshtypje me njerëz që ai ishte një matematikan i cili kishte krijuar një ide të mrekullueshëm roman dhe ishte shumë vlen më shumë se pozita e Privatdozent që ai ende e okupuar. Ende nuk arriti të fitonte Kaluza promovimin, pastaj në vitin 1929, saktësisht 20 vjet pasi u emëruar një Privatdozent, ai u emërua si profesor në Kiel. Në 1935 ai u bë profesor në Göttingen të plotë, ku ai qëndroi deri në vdekjen e tij në vitin 1954, dy muaj para se ai ishte për shkak të dalin në pension.

Ndoshta Kaluza u përfshinë edhe me idetë e tij në fiziken teorike për të bërë kontribute të matematika qartë që ai ishte i aftë për të bërë. Ai vazhdoi të prodhojnë ide në lidhje me modelet e bërthamë atomike, dhe ai shkroi në relativitetit. Ndoshta puna mirën e tij matematikore është libër mësimi Höhere Mathematik für die Pracktiker e cila ishte shkruar së bashku me G Joos dhe publikuar në 1938. Raman shkruan:

në këtë punë ai e tregoi veten si një matematikan më tepër sesa si një fizikant matematikore.

Biri i tij, i quajtur edhe Theodor Kaluza, kontribuoi dhënat personale të babait të tij që ishin përfshirë në. Këto na japin ndjenjën për karakterin Kaluza si:

... një njeri i gjerë interesave. Edhe pse abstragim matematikor i kënaqur tij të jashtëzakonshme, ai ishte i interesuar gjithashtu thellë në gjuhë, letërsi dhe filozofi. Ai studioi më shumë se pesëmbëdhjetë gjuhë, duke përfshirë Hebrew, Hungarian, arabisht, dhe Lituanisht. Ai kishte një ndjenjë të mprehtë të humorit. Një nonswimmer, dikur ai demonstroi fuqinë e njohurive teorike duke lexuar një libër për notin, atëherë not sukses në përpjekjen e tij të parë (ai ishte mbi tridhjetë, kur ai kishte bërë këtë feat). Kaluza donte natyrën si edhe shkenca dhe ishte gjithashtu dua të fëmijëve.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland