Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

László Kalmár

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 March 1905

Edde (N of Kaposvar), Hungary

2 Aug 1976

Mátraháza, Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

László Kalmar 's babai ishte Zsigmond Kalmar dhe nëna e tij ishte Rosa Krausz. Zsigmond Kalmar ishte një përmbarues gjyqësor për një pasuri në Transdanubia në Hungari veriperëndimore, pasuri që ndodhet rreth 30 km nga Liqeni i balaton. Zsigmond Kalmar László vdiq ndërsa ishte një djalë i ri dhe Rosa Kalmar pastaj u zhvendos në Budapest me László.

Kalmar filloi shkollimin e mesëm në Budapest, gjatë Luftës së Parë Botërore Ai provoi një nxënës të shquara dhe u shndërrua shumë shpejt vetëm duke punuar larg e tij përpara nxënësve së tij në matematikë. Me kohë ai ishte trembëdhjetë ai kishte lexuar tekste të avancuara siç janë ato nga Cesàro. Megjithatë, përderisa nëna ende në Kalmar e shkollës së mesme gjithashtu vdiq nga kohë ai hyri në Universitetin e Budapestit në 1922 ai ishte një jetim. Tragjedi që ka goditur jetën e tij të rinj nuk e mbajnë atë prapa në studimet e tij të matematikës dhe fizikës, megjithatë. Përsëri ai ishte në një kategori të ndryshme në matematikë nga studentët e tij, të cilët trajtuar atë me nderim që shkelqimin e tij merituar.

Si student në Universitetin e Budapestit Kalmar kishte mësues të cilët ishin udhëheqës Matematikanë kështu që ai ka marrë mësim që çoi në hap me kohën e hulumtimit. Kürschák dhe Fejér ishin në mesin e këtyre mësimdhënësve të cilësisë. Ai gjithashtu kishte studentët, të cilët gjithashtu luajti një rol në zhvillimin e tij, veçanërisht Rosa Péter. Kalmar më vonë do të japë ndihmë të rëndësishme për Péter në karrierën e saj.

Kalmar diplomuar në vitin 1927 dhe drejtimin e punës së tij ishte i ndikuar, kur ai vizitoi Göttingen në vitin 1929. Atje ai u bë i interesuar në logjikën matematike dhe kjo është një fushë në të cilën ai ishte që të japin kontribute të mëdha. Pas dhënies së doktoraturës së tij në Budapest, ai mori një post në Szeged.

Pas Luftës së Parë Botërore qeveria hungareze kishte qenë e detyruar të nënshkruajë Traktatin e Trianon më 4 qershor 1920. Hungari ka mbetur me më pak se një e treta e tokës që kishte qenë më parë Hungari. Rumani, Çekosllovaki dhe Jugosllavi mori përsipër të gjitha zonat e mëdha, por Austria, Polonia dhe Italia gjithashtu fituar vendin nga Hungaria. Kolozsvár, i cili ishte vendi i një nga universitetet e madh të Hungarisë, nuk ishte më në Hungari, pas Traktatit të Trianon, por përkundrazi ai ishte në Rumani dhe pastaj u emërtua Kluzh, kështu që Universiteti hungarez nuk kishte për të lëvizur brenda kufijve të ri hungarez. Ajo shkoi në Szeged në vitin 1920, ku kishte qenë më parë asnjë universitet. Emërimi i Haar dhe Riesz rezultoi në Szeged shpejt duke u bërë një qendër e madhe matematikore. Në Szeged Kalmar vepruar në fillim si asistent kërkime për të dyja Haar dhe Riesz.

Në 1933 Kalmar Erzsébet Arvay martuar dhe kishin katër fëmijë. Kalmar ishte caktuar një profesor të plotë në Szeged në vitin 1947. Ai themeloi në karrige Szeged parë për Parimet e Matematika dhe Kompjuterike anf Shkenca pastaj u bë e parë për të zënë karrige. Kjo nuk ishte gjithë ai themeloi në Szeged, sepse ai gjithashtu vendosur deri Laboratori Cybernetic dhe Grupi i Studimeve për Logjika matematike dhe Automata Teoria.

Ai ka punuar në logjikën matematikore zgjidhjen e rasteve të caktuara të problemit vendim për njehsim për të parë kallëzues, rezultatet e thjeshtuar Bernays, dhe ka punuar për ide të Postës, Gödel dhe Kisha. Ai ishte i njohur si udhëheqës i logjikës matematikore hungarez.

Kalmar është përfshirë edhe në shkenca kompjuterike teorike dhe promovoi zhvillimin e shkencave kompjuterike dhe përdorimin e kompjuterëve në Hungari. Fushat e tij të veçanta të interesit në shkenca kompjuterike përfshirë gjuhët e programimit, korrigjimi automatik gabim, jo-aplikimet numerike të kompjuterëve dhe lidhjes midis shkencave kompjuterike dhe logjikës matematike.

Për kontributin e tij të shquar në matematikë dhe shkenca kompjuterike Kalmar marrë nderon shumë. Ai u zgjodh për të Akademisë Hungareze të Shkencave në vitin 1949, duke u bërë një anëtar i plotë në vitin 1961. Ai mori çmime si çmimin Kossuth në vitin 1950 dhe Çmimin shtetit hungarez në vitin 1975. Këto ishin nderimet më të larta që vendi i tij mund të japim për atë. Ai u zgjodh edhe në poste të tilla të nderit si president nderi i Shoqërisë Boljait Janosh matematike dhe Xhon von Njuman Society for Computer Science.

Adami, në, shkruan:

Personalitetit dijetari Kalmar ishte gjallë dhe harmonishëm mirë. ... Ai ishte i prirur me entuziazëm drejt llojet e ndryshme të kontakteve personale në profesionin e tij: mësimi i rregullt i studentëve të universitetit, diskutime joformale me kolegë, leksione në audienca e përgjithshme.

Kontributi më i rëndësishëm e tij e qëndrueshme për shkencën e Hungarisë për të cilën ai do të kujtohet më do të jenë:

... përpjekje e pandërprerë e tij në promovimin e zhvillimit të shkencës kompjuterike dhe përdorimin e kompjuterëve në vendin e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland