Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Shizuo Kakutani

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Aug 1911

Osaka, Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Shizuo Kakutani 's babai, Kakujiro Kakutani, ishte një avokat. Shizuo ishte më i ri i dy bijve të familjes, i madh Seiichi qenie që ishte tetë vjet më të vjetër. Seiichi studioi fizikë në Universitetin e Kiotos dhe ishte me atë që u prezantua Shizuo parë në matematikë. Kur ai ishte rreth nëntë vjeç vëllai i tij i madh, në një nga vizitat e tij të shpeshta kthehet në shtëpinë e tij kur ai ka studiuar në universitet, do të shpjegojnë idetë matematikore të tij.

Shizuo ishte i hipnotizuar dhe ishte entuziast për të mësuar më shumë matematikë. Megjithatë dy faktorë komplotuar për të bërë këtë pamundur. Problemi i parë ishte se kishte bërë Kakujiro Kakutani vendim se njëri nga dy djemtë e tij do të ndjekë atë në ligj dhe të marrë mbi praktikën e tij në kohën e duhur. Qartë Seiichi ishte trajnimi të jetë një fizikant dhe jo duke studiuar ligjin Shizuo kështu do të duhet të jetë një për të ndjekur babait të tij. Mësimet nga matematika Seiichi u ndërpre tragjikisht kur ai vdiq nga ethe tifoid në moshën njëzet.

Pas përfundimit të shkollës së tij të mesme, Shizuo hyrë Konan High School në Kobe të përgatitur për studimet e tij universitare. Në këtë fazë ai duhej të zgjidhte midis subjekteve apo shkencat e artet dhe babai i tij i dha atij asnjë zgjidhje që studiojnë në universitet ligji i kërkoi atij të diplomuar nga shkolla e lartë që kualifikimet në letërsi dhe artet. Nga koha Shizuo diplomuar, i ati i tij relented duke parë se djali i tij ishte aq i zellshëm për të studiuar matematikë në universitet. Megjithatë, nuk ishte kualifikuar Shizuo tani për të hyrë në një kurs ose matematikë në Universitetin e Tokios e Kiotos Universitetit që këto ishin rregulla absolute në lidhje me kualifikimet e hyrjes.

Nuk ishte një rrugë e mundshme për Shizuo e cila do të hyjë në Universitetin Tohoko Sendai. Kjo nuk e ka penguar ata që nuk kanë një kualifikim shkencor duke hyrë në një kurs matematike, por ajo i dha përparësi atyre trajnime shkencore. Kakutani aplikuar por ka qenë vetëm vende të pesëmbëdhjetë, dhe aplikantët shtatëmbëdhjetë. Prej shtatëmbëdhjetë, pikërisht pesëmbëdhjetë kishte kualifikim shkencor nga shkolla e mesme kështu që dukej si një detyrë e lehtë për të vendosur për të pranuar ato dhe për të kthyer poshtë Kakutani. Megjithatë, pas shqyrtimit për shkak se ishte vendosur që të pranoj të gjithë aplikuesit dhe të shtatëmbëdhjetë përmes Kakutani kishte hall.

Në Tohoko Universiteti Kakutani u prezantua të teorisë së funksioneve analitike. Ai lexoj tekstet klasike të ndryshme duke përfshirë edhe ato prej guri Banach dhe dhe nga koha e diplomimit të tij në fund të kursit tre vjeçar që ai kishte një bazë të mirë në analizat moderne. Ai u emërua si asistent mësimor në Universitetin Osaka në 1934, ku ai bashkëpunoi me K Yosida në një letër në teorinë Nevanlinna. Hajian dhe Ito shkruani në:

Gjatë viteve të tij në Osaka Kakutani Universitetin Shizuo kishte krijuar tashmë veten si një matematikan hulumtim duke botuar një numër të letrave në analiza funksionale dhe Teoria e ergodic, dhe 1937 në letër Journal japonisht në Matematikë të Riemann sipërfaqeve. Kjo ishte kjo punë e cila ishte më vonë për t'u bërë pjesë kryesore e disertacionit të tij e doktoraturës. ishte edhe kjo letër që të kapur vëmendjen e Weyl ...

Në të vërtetë në forcën e kësaj pune Weyl ftuar Kakutani në 1940 për të shpenzuar dy vjet në Institutin për Advanced Study at Princeton. Kakutani jo vetëm u interes të madh në punën e Weyl 's grup në Princeton, por edhe grupin e Matematikanë pune me von Neumann në teorinë e matjes dhe teori ergodic. Ai u takua me shumë matematikanë të tjerë të rinj në Princeton, i cili do të ndikonte atë siç Ambrozi, Halmos, Doob, dhe Erdös. Kakutani gjithashtu bëri shumë vizita gjatë së cilës ai u takua matematicienë si Garrett Birkhoff, GD Birkhoff, Stone, Wiener, dhe Hille.

Në dhjetor 1941 me Kakutani ende duke studiuar në Princeton, lufta midis Shteteve të Bashkuara dhe Japonia me hyrjen e SHBA në Luftën e Dytë Botërore. Sigurisht, ky Kakutani vënë në një pozitë të vështirë sepse ai tani ishte i ftuar në një vend në luftë me vetë tij. Ai ishte në gjendje të mbetet në Princeton, megjithatë, për të përfunduar vizitën e tij dhe ai u kthye në Japoni në verën e vitit 1942.

Pas kthimit të tij Kakutani pranuar emërimin si profesor asistent në Universitetin Osaka. Ai gjithashtu vazhdoi bashkëpunimin e tij me Yosida, i cili në këtë kohë ishte në Nagoya University dhe filloi një bashkëpunim të ri me kolegun Yosida e Kiyosi Ito në Nagoya. Vite më vonë luftës ishin veçanërisht ato të vështira në Japoni dhe shumë Matematikanë japonisht dështuar për të mbajtur hulumtimet e tyre duke kaluar nëpër vështirësitë e këtyre herë. Kakutani, megjithatë, arriti të vazhdojë të prodhojë një lumë e një dokumenti që përmban shumë ide origjinale.

Në 1948 Kakutani ishte ftuar përsëri që të Institutit për Advanced Study at Princeton. Në verën e vitit 1949 që ai punoi në Universitetin e Illinois, pastaj më vonë se viti pranuar ofertën për një takim në Yale University. Në një nga vizitat e tij të shpeshta për në Nju Jork, u takua Kakutani Kej Uchida dhe ata u martuan në vitin 1952, ata kishin një vajzë Michiko.

Kakutani kontribuar në disa fusha të matematikës. Ndër fushat në të cilat ai i ka shkruar letrat ne duhet të përmendim: analiza komplekse, grupet topological, Teorema pikë fikse, hapësirat Banach dhe hapësira Hilbert, proceset Markov, teoria masë, rrjedhat, lëvizje Brownian, dhe teoria ergodic.

Kakutani u të mbetet në Yale derisa ka dalë në pension në vitin 1982. Në qershor të atij viti ai mori Çmimin Akademisë dhe Çmimin e Akademisë Imperial të Japonisë.

Sa i përket personalitetit Kakutani së, Hajian dhe Ito shkruani në:

Profesor Kakutani është një njeri i nderuar dhe një dijetar i shkollës së vjetër. Mënyrën e tij të butë, hir i butë, dhe përkushtim të plotë ndaj matematikës të lënë një përshtypje të pashlyeshme në gjithë ata që kanë marrë të dinë atë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland