Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Abraham Gotthelf Kästner

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 Sept 1719

Leipzig, Germany

20 June 1800

Göttingen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ibrahimi Gotthelf Kästner 's ati ishte një profesor i universitetit të jurisprudencës. Ai shpresonte se djali i tij do të ndjekë hapat e tij dhe Kästner nisi në një kurs universitar me qëllim të studiuar filozofi e ligjit, por ai shpejt gjetur tema të tjera më pëlqen e tij dhe filluan të përqendrohen më shumë në filozofi, fizikë dhe matematikë.

Kästner ka shkruajtur habilitation në tezën e Universitetit të Leipzig, dhe u dha kualifikimin e cila lejoi atë për të mësuar atje në 1739. Ai dha mësim në Universitetin e Leipzig si një Privatdozent deri 1746 kur ai u emërua si profesor i jashtëzakonshëm. Dhjetë vjet më vonë, në 1756, ai u emërua si profesor i matematikës dhe fizikës në Göttingen, ku ai arriti të Segner 's karrige. Ai ishte një expositor shkëlqyer i matematikes, edhe pse ajo është raportuar se nuk i Gausit mërzit për të shkuar në ligjëratat e tij si i gjeti edhe fillore. Megjithatë ai nuk i Gausit ndikim, në veçanti me interesin e tij në Euklidi 's paralele postulat.

Gazeta shqyrton kontributin e Kästner që Sinaceur e përshkruan si një matematikan i rëndësishëm gjerman i mesit dhe në fund të shekullit të 18-të. Kästner nuk është i njohur për kërkime origjinale por ai ishte i përfshirë në hartimin e yjeve dhe me shkrim libra. Ai ishte i shqetësuar me pyetje filozofike në matematikë dhe fusha të tjera të tilla si logjikë. Megjithatë Kästner ishte mjaft unenthusiastic për logjikën, por kjo nuk është befasuese për një matematikan i kësaj periudhe që ishte i interesuar në gjeometri. Megjithë këtë ai ishte i interesuar në filozofinë e matematikës dhe ai shkroi gjerësisht, në vëllime të gjatë, në lidhje me aplikimet e matematikes me optikë, dinamikë dhe astronomi.

Ndoshta dy veprat e tij më të njohur, si në katër vëllime, u Mathematische Anfangsgründe dhe Geschichte der Mathematik (1796-1800). Kjo punë i fundit kishte për qëllim që të formojnë bazë për një histori të matematikës. Për shembull Vëllimi 2, botuar në 1787, konsiderohet si një nga burimet standarde mbi historinë e optikë matematikore.

Ndoshta tipar më i rëndësishëm i kontributeve Kästner ishte në interesin e tij postulat paralele të cilat në mënyrë indirekte ndikuan Boljait dhe Lobachevsky shumë. Kästner mësoi Boljait 's babai dhe JMC Bartels, një nga studentët Kästner së, mësoi Lobachevsky. Folta shkruan në lidhje me punën Kästner për gjeometri:

Kästner [është] Matematikanë mes të shekullit të 18-të interesave të të cilit të gjerë të detyrohet [atë] të shqetësim [vetë] me problemet kryesore të gjeometrisë. [Tij] rezultatet përfshirë funksione të reja që më formuluar pikërisht interpretimin tradicional të gjeometrisë elementare. Në të vërtetë, [ai] filloi përpjekje të vetëdijshëm për të bërë një axiomatisation saktë të koncepteve themelore. Kästner, pavarësisht nga epshet e tij tepër të madh për Euklidi 's Elements, bazuar versionin e tij të axiomatics të gjeometrisë në Kompendium e tij mbi parimet e tjera (p.sh., mbi mocionet) dhe u përpoq të dyja për të shtie në dorë pronat e tjera themelore (vazhdimësi, urdhëruar) dhe për të përcaktuar përzgjedhjen e aksiomë paralele si një themel.

Artikull na jep disa detaje më të jetës Kästner, i cili është i përshkruar në detaje në të cilat është një autobiografi. Goe shkruan në:

Kästner është i njohur edhe në letërsinë gjermane, veçanërisht për epigrams e tij. Ai ishte një Lutheran devotshëm. Kästner i martuar dy herë dhe kishte një vajzë nga gruaja e tij të dytë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland