Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Mark Kac

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 Aug 1914

Krzemieniec, Poland

26 Oct 1984

California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Mark Kosove ka lindur në një familje hebreje në një pjesë ruse e Polonisë. Data e tij e lindjes është dhënë si më 3 gusht çertifikata e lindjes e tij dhe kjo ishte ditë në të cilën, gjatë gjithë jetës së tij, ai e festoi ditëlindjen e tij. Megjithatë, kjo ishte data sipas kalendarit Julian që është përdorur në Rusi czarist në kohën e lindjes së tij, që nga Polonia në atë kohë ishte pjesë e Perandorise ruse. Ai deklaroi se data e tij aktuale e lindjes ishte 16 gusht.

Në vitin 1915 Europa ishte në mes të Luftës së Parë Botërore dhe familjen Kosove ishte evakuuar më në lindje në Rusi. Babai Mark Kosove ishte një akademik me një diplomë në filozofi nga Universiteti i Leipzig dhe një diplomë nga Moska në histori dhe filologji. Gjatë kësaj kohe ai bëri para tutoring në një apartament dhomë familjes. Një nga temat tutored ai ishte gjeometri dhe Mark, megjithëse vetëm pesë vjet të vjetra, u bë i shtangur nga ajo që babai i tij ishte ai i bindi të mësimdhënies dhe babai i tij për t'i mësuar atij disa gjeometri. Duke përshkruar këtë hyrje për matematikë në, ai tha:

... Në atë kohë babai im humbur shpresat sepse në të njëjtën kohë unë kam qenë jashtëzakonisht e keqe mësim tavolina shumëzimit. Kjo e di se si mund të provojë Teorema të gjeometrisë elementare pa e ditur se sa shtatë herë nëntë u duk më shumë se pak e çuditshme.

Në 1921 familja u kthye në Poloni dhe Mark u mësoi nga një kujdestare frëngjisht. Nga 1925, kur ai ishte njëmbëdhjetë, ai kishte mësuar rusisht, frëngjisht nga kujdestare dhe disa Hebraisht nga babai i tij, por, pavarësisht se janë polonisht, ai nuk flet polonisht. Vetëm në 1925, kur ai hyri Lycee e Krzemieniec, ai ka mësuar në polonisht. Kosove studiuar latinisht dhe greqisht në shkollë si matematikë, fizikë dhe kimi. Ai ishte i interesuar në mënyrë të barabartë në matematikë dhe fizikë, por nëna e tij donte atë për të studiuar inxhinieri në universitet. Ai përfundimisht zgjodhi për të studiuar matematikë dhe ai tregoi se si ndodhi (,):

... në verën e vitit 1930 unë u fiksuar me problemin e zgjidhjes së ekuacioneve kubike. Tani, unë e dinte përgjigje, e cila Cardan kishte botuar në 1545, por ajo që unë nuk mund të gjej një derivim se ishte i kënaqur nevojën time për mirëkuptim. Kur unë isha njoftoi se do të shkruaj derivim mi, babai im më ofroi një shpërblim prej pesë zlotys Polish (një shumë të madhe dhe pa dyshim masë të skepticizmit të tij). Kalova ditë, dhe disa netë, e asaj vere feverishly mbushje reams letre me formula. Kurrë nuk kam punuar më fort. E pra, një mëngjes, nuk ishte - Cardan 's formulë në faqe. Babai im paguar pa një fjalë, dhe që bien mësuesin tim të matematikës dorëzuar dorëshkrimin për të "Mlody Matematyk" (Matematikan Young). ... Kur im kryesor gjimnaz, Z. Rusiecki, dëgjuar se unë isha për të studiuar inxhinieri, ai tha: "Jo, ju duhet të studiuar matematikë, ju keni qartë një dhuratë për atë".

Kosove hyrë Kasimir Janar Universitetin e Lvov, ku ai u mësoi nga Steinhaus. Pas diplomimit ai qëndroi në Universitetin e Lvov dhe ai u dha të doktoraturës së tij në qershor 1937. Kosove kishte vendosur, para se të doktoratura e tij ishte dhënë, në përpjekje për të lënë Poloni (,):

... Unë dëshiroja të dal nga Polonia shumë keq. Unë nuk e dija se ishte fatkeqësi do të jetë e madhësisë që doli të jetë, por ajo ishte e qartë se Evropa, sidomos Evropa lindore, nuk ishte vend për të qëndruar.

Përpjekje e tij e parë ishte në përpjekje për të marrë një post akademik në Britani. Ai tregoi një kërkesë që i bëri Imperial College në Londër, pavarësisht nuk flasin anglisht në atë kohë (,):

... në "Nature" nuk do të jetë reklama e pozitave të ndryshme. Pozita më të kërkuar që një subjekt britanik, por njëra prej tyre ... ishte një reklamë për një lektor i ri në Kolegjin Perandorak të Shkencës dhe Teknologjisë në rrogë të £ 150 në vit .... Madje edhe atëherë se paratë nuk ishte shumë, dhe mendoj se asnjë subjekt i pavarur-duke respektuar britanike do ndonjëherë të dëshironi të aplikoni për një punë si kjo. Kështu që unë foli me mësuesin tim, Hugo Steinhaus, dhe e pyeti nëse ajo do të ishte një ide e mirë për të aplikuar, dhe ai, pjesërisht në shaka, pjesërisht seriozisht, tha: "Mirë, le të vlerësojnë shanset tuaj për të marrë punë. Unë do të thoja se është 1 në 5000. Le të shumohen këtë me pagë vjetore. Nëse kjo del që të jetë më shumë se kostoja e pulla postare, atëherë ju nuk duhet të aplikoni. Në qoftë se kjo është më pak se sa kostoja e vulë, që ju duhet. " E pra, doli të jetë pak më pak se kostoja e vulës, kështu që kam shkruar. Kam marrë një letër nga ata më vonë për fat të keq, duke thënë se puna ishte mbushur, kështu që nuk kishte qenë në fund të fundit një subjekt britanik, i cili donte £ 150 në vit.

Kosove pastaj u përpoq për të shkuar në Shtetet e Bashkuara, të ndihmuar nga Steinhaus i cili nuk ishte vetëm mësuesi i tij, por edhe me këtë kohë shoku i tij. Kjo ishte një periudhë e vështirë, megjithatë, pasi ka pasur një numër të madh të refugjatëve nga Gjermania, veçanërisht njerëzve me origjinë hebreje, i cili dëshironte të bëjë një jetë të re në Britani dhe Shtetet e Bashkuara. Ndërsa u përpjekur për të shkuar në Shtetet e Bashkuara, Kosove ka punuar për një kompani të sigurimit në Lvov. Ai përfundimisht është dhënë një vizë vizitori gjashtë muaj për Shtetet e Bashkuara, por ishte e nevojshme për të blerë një biletë vajtje-ardhje për të siguruar që ai la pas gjashtë muaj. Pasi u dhënë të doktoraturës së tij në 1937, ai aplikoi për një bursë për të shkuar në Johns Hopkins University por nuk iu dha atij. Kosove nuk heqin dorë, megjithatë, dhe vitin e ardhshëm ai ka bërë kërkesë përsëri, dhe kjo kohë ai ishte i suksesshëm. Ai e përshkroi si dështimi për të marrë bursë herë të parë ishte një pjesë e jashtëzakonshme për fat të mirë (,):

... që shpëtuan jetën time, sepse nëse atë e kishte marrë një vit më parë, unë do të kishte qenë detyruar të kthehemi. Kjo mënyrë e luftës të kapur me mua në këtë vend dhe ruajtur fjalë për fjalë jetën time. Unë isha në Johns Hopkins kur filloi lufta, dhe pastaj kam marrë një ofertë për të Cornell, ku kam kaluar njėzet e dy vjet shumë të lumtur.

Sigurisht Kosove ishte me fat që kanë qenë në gjendje të largohen nga Polonia në atë kohë. Siç ai shkruan në:

Në më pak se një vit botë shpërtheu dhe shumica e pjesë ime ishte konsumuar nga flakët. Miliona, duke përfshirë edhe prindërit e mi dhe vëllain tim, u vra nga gjermanët, dhe shumë dissappeared pa një gjurmë në pafundësi e Bashkimit Sovjetik.

Kosove shërbeu në Cornell si një instruktor 1939-1943 (vit ai u bë shtetas i SHBA-se), profesor asistent i 1943-1947 kur ai u graduar profesor të plotë. Kur u largua Kosove Cornell në vitin 1961 ai shkoi në Universitetin Rockfeller, në New York City. Karrige e tij në Cornell ishte mbushur nga Mitchell Feigenbaum, një nga themeluesit e subjektit moderne e kaos. Kosove kaloi njëzet vjet në Universitetin Rockfeller, pastaj vendosi të shpenzojnë pjesën tjetër të karrierës së tij:

.... ku ka më shumë diell dhe pak akull ...

kështu ai shkoi në Universitetin e Southern California, ku ai kaloi pjesën tjetër të karrierës së tij.

Kosove ka pioneered zhvillimin modern e probabilitetit matematikore, në veçanti kërkesat e saj për të fizikës statistike. Metoda e quantization tani në përdorim të bëjë me rrugën Feynman-Kosove integrale, të quajtur pas Richard Feynman dhe Mark Kosove. Ai botoi një tekst klasik Statistikor Pavarësia në probabilitetit, Analiza dhe numri Teori në vitin 1959.

Për shumë Kosove do të mbahet mend mirë për një gazetë ai ka shkruar për American Mathematical Monthly në vitin 1966. Kjo është letra e famshme Mund Një Dëgjo Forma e një Drum? Dhe Kosove ka marrë Çmimin Chauvenet nga Shoqata matematike të Amerikës në vitin 1968 për:

më të shquar artikull shpjegues në një temë matematikore nga një anëtar i Shoqatës.

Përveç çmimit Chauvenet (që në fakt ai fitoi në dy raste të veçanta), Kosove u dha Davidit, Xhorxh Birkhoff Çmimi në Matematikë e Aplikuar në vitin 1978. Citim për çmimin e pestë të këtij çmimi, i cili është një çmim të përbashkët të Shoqërisë matematike Amerikane dhe Shoqata për Industriale dhe Matematika e Aplikuar, është bërë:

Për Mark Kosove për kontributin e tij të rëndësishme për mekanikën statistike dhe probabilitet për teori dhe aplikimet e saj.

Kur u pyetën se çfarë i kënaqur më atë për punën shkencore që kishte bërë, Kosove u përgjigj (,):

... Unë kam qenë gjithmonë i interesuar në problemet më tepër se në teori. Në retrospektivë gjë të cilën unë jam i lumtur rreth, dhe ajo ishte bërë në bashkëpunim me Erdös ... ishte prezantimi i metodave në teori probabilistic numër. Për të vënë atë poetically, primes luajnë një lojë të shans. Edhe disa punës në fizikës matematikore. Unë jam i kënaqur nga gjëra. Mund të dëgjoni një formë e një daulle? Unë gjithashtu kanë një komponent të caktuara të gazetarisë në mua, ju shihni: Unë si një titull jo të mirë, dhe pse? Dhe unë jam i kënaqur me lloj gjë kam bërë në përpjekjen për të kuptuar pak më thellë teoria e fazës së tranzicionit. Unë jam i hipnotizuar, gjithashtu, me probleme matematikore, dhe veçanërisht ... rolin e dimensionality: pse disa gjëra të ndodhë në 'nga tri dimensione për' dhe disa të tjerët jo. Unë gjithmonë mendojnë se kjo është ku interface, a do ta falje shprehje, e natyrës dhe matematikë është e thellë. Për të di vetëm pse disa gjëra të vëzhguar në natyrë mund të ndodhë në hapësirën e një dimensionality caktuar. Çfarëdo që të ndihmon të kuptojmë këtë gjëzë është e rëndësishme, unë jam i kënaqur që unë, në një mënyrë të vogël, bëri diçka me të.

Raimi përshkruara Kosove, në theks të veçantë të tij në anglisht, në:

Ai foli pesë apo gjashtë gjuhë të bukur të tij. Ai kurrë nuk ka humbur theks të tij polak - ai i mbështjellë Rs e tij pa mëshirë - por, më e rëndësishme, asnjëherë nuk e humbi atë gjallëri, se ballafaqim me gaz e fraza të habitshme dhe ndërtimet që mbajti fjalimin e tij të tillë një kënaqësi për këdo me një ons me poezi në shpirtin e tij. Sa e kjo ishte për shkak të tij polak dhe sa për vet opinionin e tij kurioz mbi një botë nuk mund të them.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland